۱۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۵:۲۰
کد خبر: ۲۴۵۳۵۲
در مشهد؛

همایش بین‌المللی سه روزه آثار و خدمات امیرعلی شیرنوایی آغاز به کار کرد

خبرگزاری رسا ـ همایش بین‌المللی سه روزه اندیشه‌ها آثار و خدمات امیرعلی شیرنوایی ظهر امروز 18 بهمن با حضور۱۲ کشور جهان از جمله تاجیکستان، ازبکستان، افغانستان، آلمان، آمریکا، کانادا، صربستان، ترکیه، هلند و غیره در دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد آغاز به کار کرد.
امير علي شير نوايي

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، همایش بین‌المللی سه روزه اندیشه‌ها آثار و خدمات امیرعلی شیرنوایی ظهر امروز 18 بهمن با حضور12 کشور جهان از جمله تاجیکستان، ازبکستان، افغانستان، آلمان، آمریکا، کانادا، صربستان، ترکیه، هلند و غیره  در دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد آغاز به کار کرد.

مرتضی دامن‌پاک جامی، معاون پژوهشی وزارت امور خارجه افتتاحیه در این مراسم همایش بین‌المللی اندیشه‌ها و آثار امیرعلی شیرنوایی که در دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: در شرایط کنونی دنیا از نظام دو قطبی و جنگ سرد وارد شرایط جدید شده و امکان نشر فرهنگ جامع و کهن شرق نیز فراهم شده است.

وی با بیان این که یکی از شخصیت‌های تاثیرگذار ایران و استان خراسان رضوی امیرعلی شیرنوایی است، افزود: شیرنوایی منشأ آثار و خدمات بسیاری است که حضور فعال در عرصه اجتماع را تجربه کرد.

معاون پژوهشی وزارت امور خارجه تصریح کرد: با نگاه به دوران تیموریا می توان دریافت که این دوره از دو جهت قابل بررسی بوده؛ یک جهت انجام جنگ‌های پی در پی و جهت دوم ارزش‌های ادبی بی‌شماری است که در این دوران شکل گرفت.

 وی افزود:  بدون تردید علاوه بر نقشی که شاهان تیموری در زمینه‌های هنرداشته‌اند شخصیتی که بیشتر حائز اهمیت بود شخصیت امیرعلی شیرنوایی می‌درخشد که با گرایش به مذهب نقش بندیه رابطه نزدیکی با عبدالرحمان جامی برقرار کرد و از وی الهام گرفت.

معاون پژوهشی وزارت امور خارجه با اشاره به این که توجه به مسائل فرهنگی را در دوره جانشینان می‌توان شاهد بود، گفت: بجز نقش بی‌بدیل عبدالرحمن جامی بر ارائه سبک جدید شعر در این دوران هنر مینیاتور نیز از برجستگی بسیاری برخوردار شد به طوری که موجب شد جامعه تیموریان به جامعه‌ای الگو تبدیل شوند.

قهرمان سلیمانی، معاون پژوهشی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی بیان داشت: شیرنوایی عمیق‌ترین و جدی‌ترین فرد بود که امکان گفتگوی فرهنگ ایرانی با تمدن ترکی جغتایی را بیرون از منازعات فرهنگی فراهم کرد.

 وی با بیان این که امیرعلی شیرنوایی را جدا از شخصیت سیاسی می‌توان به عنوان یک ظرفیت فرهنگی که پیوند دهنده فرهنگ‌های مختلف به هم است، شناخت، اظهار کرد: آنچه امیرعلی شیرنوایی خلق کرده کاملاً برخاسته از فرهنگ و هنر ایرانی است.

معاون پژوهشی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی خاطرنشان کرد: شیرنوایی برجسته‌ترین مردی است که می‌تواند قدرت را مهار کند تا منجر به رستگاری شود و او نقطه اتصال فرزانگی و قدرت است که توانست در اوج قدرت به فرزانگی و فرهیختگی نیز توجه ویژه‌ای داشته باشد.

براساس این گزارش، امیرعلی شیر نوایی یکی از مفاخر فرهنگی و اجتماعی کشور و خراسان است که در 17 رمضان 844 هجری قمری دیده به جهان گشود و علاوه بر اینکه اقدامات مهمی از جمله تلاش برای عمران حرم مطهر امام رضا (ع) و رفع مشکلات مردم داشته است سروده های بسیاری نیز به دو زبان دارد.

وی انسانی سیاستمدار، ادیب، مترجم، تذکره نویس، نقاش، خطاط و موسیقیدان بود که بسیاری در خراسان رضوی وی را به عنوان یک خیر می‌شناسند، وی یکی از مناره‌های حرم را ساخته است، همچنین به ترمیم و بازسازی آرامگاه عطار در نیشابور و قاسم انور نیز پرداخته و بسیاری از ربات‌های جاده‌های خراسان را نیز ساخته است.

شیرنوایی دارای یک رساله نیز می‌باشد و او منتقد اجتماعی بسیار ورزیده و از مروجان زبان فارسی بوده است، این فرد فرهیخته دارای اشعار بسیاری به دو زبان فارسی و ترکی جغتایی دارد و بیش از 4 هزار و 700 بیت شعر به این زبان ها سروده است.

تخلص امیرعلی شیر نوایی در اشعار ترکی نوایی و در اشعار فارسی فانی یا فنایی است، نوایی به حافظ، سعدی، عطّار، جامی و برخی دیگر از شاعران پارسی عشق می‌ورزید امّا به زبان ترکی جغتایی هم شعر می گفت، پس از نوایی سرودن شعر به دو زبان ترکی ازبکی و فارسی به یک سنّت ادبی تبدیل شد و منطقۀ ماوراءالنّهر محلّ خلق آثار به دو زبان فارسی و ترکی جغتایی گشت.

گفتنی است، این همایش با همکاری دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و مرکز پژوهش‌های آسیایی برگزار می شود./934/پ203/ب4

ارسال نظرات