جایگاه سیاسی مسجد کجاست
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا، مقامات سیاسی کشورمان با توجه به نقش و جایگاه سیاسی مساجد در کشوری با حکومت اسلامی به بررسی میزان بهره وری از این جایگاه در انتخابات پیش رو پرداختند.
اولین مسئولی که در این مورد به اظهاراتی پرداخت، حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان بود که در اجلاس روز جهانی مساجد با تاکید بر اینکه مسجد خانه حزب و جناح نیست بلکه خانه ملت و مردم است، گفت:مسجد فراتر از حزب و تشکل سیاسی است و همه را درون خود می پذیرد.
وی اظهار کرد: در مسجد باید مسائل مهم سیاسی، اجتماعی و مشکلات جهان اسلام بیان شود اما یک مسجد نباید تبدیل به تبلیغی برای یک حزب شود چون در این صورت از هدف ایجاد وحدت و اتحاد میان امت اسلامی دور شده و حتی گاهی باعث تفریق مومنان میشود.
بنابراین گزارش، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرگزاری شبستان در این خصوص اظهار نظر کردند.
مساجد محل بحث های سیاسی است
حجت الاسلام مرتضی آقاتهرانی، عضو مجمع روحانیون مجلس در مورد عدم حضور احزاب و گروههای سیاسی در مساجد برای تبلیغات انتخاباتی به خبرنگار شبستان گفت: در مساجد به روی همگان باز است و در واقع عموم مردم و آحاد ملت از هر گروه و قشر و سلیقه سیاسی که باشند میتوانند برای اعمال عبادی خود در مساجد حضور یابند.
وی اظهار کرد: در واقع در مساجد هیچگاه به روی هیچ کسی بسته نبوده است و پذیرش این مکان مقدس برای آحاد ملت همیشه بوده است و هیچ محدودیتی نیز برای ورود افراد در آن وجود ندارد.
حجت الاسلام آقاتهرانی تصریح کرد: البته اینگونه نیست که بگوییم مسجد جای سیاست نیست زیرا مسجد جای بحثهای سیاسی هست ولی اینکه حزب یا گروه خاصی بخواهد مساجد را تحت کنترل فعالیت سیاسی خود قرار دهد، درست نیست و این به جایگاه مساجد ضربه میزند.
عضو مجمع روحانیون تهران تاکید کرد: اینکه احزاب و گروهها بخواهند فعالیت سیاسی و انتخاباتی خود را به مساجد بکشانند؛ باعث نزاعهای سیاسی می شود و اصلا کار خوب و مطلوبی نیست و به همین دلیل باید مراقب باشیم تا جایگاه مساجد حفظ شود.
مسجد خانه احزاب نیست/مساجد را از جایگاه معنویشان دور نکنیم
حجتالاسلام حسین سبحانینیا، عضو فراکسیون مجلس در مورد حضور اصحاب و گروههای سیاسی و فعالیت تبلیغاتی آنها در مساجد به خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان گفت: مساجد پایگاه مردمی نظام هستند و سنگرهایی هستند چه قبل از پیروزی انقلاب و چه بعد از پیروزی انقلاب و چه در دوران جنگ و چه در دوران پس از جنگ بیشترین و بهترین نقش را داشتهاند.
وی با بیان اینکه در مساجد نیروهای متدین و متعهد انقلاب هستند، اظهار کرد: نیروهای مخلص هر منطقهای چه به عنوان هیئت امنا و چه به عنوان نیروهای بسیج و چه به عنوان فعالان کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور در مساجد فعالیت میکنند و قطعاً همین گروهها هستند که نقشهای موثری را در جامعه و تحولات جامعه دارند.
حجت الاسلام سبحانی نیا ادامه داد: اینکه این افراد سربازان پیادهنظام احزاب باشند قابل قبول نیست زیرا اینها نیروهای مستقلی هستند که در مساجد و در خدمت نظام و رهبری هستند و کار خودشان را در این قالب دنبال می کنند و نباید درگیر فعالیتهای تبلیغاتی و انتخاباتی احزاب و گروههای سیاسی در مساجد شوند.
وی تاکید کرد: قطعاً اینکه پایگاهی همانند مسجد به پایگاه انتخاباتی و تبلیغاتی افراد تبدیل کنیم به جایگاه مساجد ضربه میزند زیرا این مکانها پایگاههای معنوی نظام هستند که مردم برای مسایل مختلفشان به آنجا مراجعه می کنند و در واقع پشتوانه خوبی برای مردم و مشکلات آنها هستند.
وی خاطرنشان کرد: اینکه بخواهیم مساجد را درگیر مسایل حزبی و جناحی خود کنیم مساجد را تبدیل به خانه احزاب میکند و مساجد از جایگاه خانه خداییاش دور میشود پس باید مراقب باشیم که مساجد خانه احزاب نباشد بلکه پایگاههای مذهبی و مورد اعتماد مردم باقی بماند.
وی خاطرنشان کرد: ما در عین حال که باید سعی کنیم که مساجد پایگاه معنوی باقی بماند باید تلاش کنیم که مساجد وظایف خودشان را در مسایل مختلف چه سیاسی و چه سایر مسایل کشور انجام دهد.
راهی برای ورود احزاب و گروههای سیاسی برای تبلیغات انتخاباتی به مساجد وجود ندارد
حجت الاسلام نصرالله پژمان فر، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به سخنان رییس جمهور در مورد اینکه مساجد نباید پایگاه سیاسی احزاب و گروههای سیاسی قرار گیرد به خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان گفت: مساجد نباید پایگاه مناقشات سیاسی باشد اما ما نمی توانیم مساجد را خالی از مسایل سیاسی کنیم زیرا سیاست ما عین دیانت ماست و در واقع جدا کردن سیاست و دیانت از یکدیگر کار بسیار غلطی است.
وی اظهار کرد: در واقع ما معتقدیم بین سیاست و دیانت ما تفکیکی نیست و سیاست ما باید در مساجد بررسی شود و راجع به مسایل سیاسی گفتگو شود و تضارب آراء در مساجد در رابطه با مسایل سیاسی شکل بگیرد البته باید حرمت مساجد و جایگاه آنها در این مناقشات حفظ شود.
پژمان فر تصریح کرد: ما برای اینکه اخلاق در مسایل سیاسی مان حاکم باشد باید مساجدمان در مسایل سیاسی حضور داشته باشند، زیرا مساجد مهمترین پایگاه اجتماعی مردم هستند و مردم همواره با رویکردی بسیار خوبی به مساجد نگاه کردهاند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس خاطرنشان کرد: در واقع ما معتقدیم مساجد باید پایگاه معنوی و سیاسی باشند اما محلی برای مناقشات سیاسی احزاب و گروههای سیاسی و یا تبلیغات انتخاباتی آنها قرار نگیرند.
وی تاکید کرد: خوشبختانه احزاب و گروههای سیاسی تاکنون نه در مساجد راه داشته اند و از این به بعد نیز برای اینکه بخواهند فعالیت سیاسی خاصی را انجام دهند نیز نمی توانند در مساجد جایی داشته باشند و در واقع راهی برای ورود جریانهای سیاسی برای فعالیت سیاسی و تبلیغاتی شان وجود ندارد.
نحوه استفاده کاندیداها از مساجد باید عادلانه باشد
محمد رضا باهنر نایب رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در نشستی خبری در مورد استفاده از تریبونهای عمومی برای شرکت در انتخابات گفت: نه تنها مداحان بلکه همه کاندیداها میتوانند از این تریبونها استفاده کنند. برخی در استادیومها و برخی در مساجد و حسینیهها سخنرانی میکنند اما نحوه استفاده کاندیداها از این امکانات باید عادلانه باشد٬ توصیه ما به وزارت ارشاد و مرکز رسیدگی به امور مساجد و سایر دستگاههای متولی این است که به این مساله توجه کنند تا این امکانات عادلانه مورد بهرهبرداری قرار گیرد و هرگاه تخلفی صورت گرفت٬ تذکرات لازم داده شود. وزارت کشور مجری انتخابات است و باید مراقبت کند تا از این امکانات سوءاستفاده نشود.
مساجد درگیر تبلیغات انتخاباتی برای گروه های خاص سیاسی نشوند
محمدحسین مقیمی، معاون سیاسی وزیر کشور در رابطه با اینکه مساجد فعالیتهای احزاب و گروههای سیاسی برای تبلیغات انتخاباتی قرار نگیرد به خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان گفت: جاهایی که با پول دولت و یا پول مردم و به صورت عمومی اداره می شود و در واقع مکانی برای عبادت و همچنین گردهمایی مردم است یا باید در اختیار همگان قرار گیرد یا اینکه در اختیار هیچ کس قرار نگیرد.
وی اظهار کرد: اینکه در مساجد افرادی بخواهند با فعالیتهای سیاسی له یا علیه کسانی فعالیت کنند درست نیست البته در سایر مکانها و فضاهای عمومی نیز کسی نمیتواند له یا علیه رقیبان انتخاباتی خود صحبت کند مثلاً چه در نماز جمعه چه در ادارات و چه سایر مکانها و فضاهای عمومی.
مقیمی با بیان اینکه باید مسایل روز سیاسی در مساجد مطرح شود اما مساجد درگیر تبلیغات انتخاباتی برای گروههای خاص سیاسی نشوند، گفت: مسجد در بسیج مردم برای آمدن پای صندوقهای رای تاکنون نقش تاثیرگذار و بینظیری داشته است و ما نباید با فعالیتهای حاشیهدار انتخاباتیمان این نقش مساجد را نیز از آنها بگیریم بلکه باید کمک کنیم تا مساجد به شور و نشاط انتخاباتی کمک کنند.
معاون سیاسی وزیر کشور تاکید کرد: وزارت کشور قطعا با افرادی که بخواهند از مساجد و از تریبون مساجد له یا علیه کسانی در موسم انتخابات صحبت کنند برخورد میکند زیرا ما معتقدیم جایگاه مقدس مساجد نباید با اینگونه فعالیتها زیر سوال برود.
وی خاطرنشان کرد: نه تنها مساجد بلکه حتی مدارس و خود فرمانداریها و شهرداریها نیز که مربوط به عموم است و امکانات مربوط به مردم است نیز نباید محلی برای تبلیغات افراد قرار گیرند بلکه باید از آنها برای شور و انتخاباتی استفاده کرد./1325/د101/ی
منبع: شبستان