«معمار مسئلهگو» امام جماعت بود
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا به نقل از شبستان، فعالیت شبانهروزی یا دست کم از صبح تا شام مساجد، نقش موثری در جذب و مشارکت مردم به خانههای خدا دارد. موضوعی که در گذشته بسیار رایج بود اما در طول تاریخ و با گسترش شهرنشینی و فضاهای شهری کم رنگ شده است.
در این میان هنوز برخی مساجد در غیر از ساعات نماز نیز باز هستند و ائمه جماعات، خادمان و هیئات امنای آن ها، علاوه بر پاسخگویی به مشکلات و سوالات مردم، زمینهساز حضور حداکثری مردم میشوند. خبرنگار شبستان، در بعدازظهر یک روز گرم تابستانی به شهر ری رفت تا گزارشی از فعالیتهای مسجد جامع ارشاد که از جمله این مساجد است تهیه کند، در ادامه متن این گزارش می آید:
ساخت مسجد جامع ارشاد با زیربنای 2500 متر، سال 60 با کمک، فعالیت و نظارت حسین حسن، اسماعیل ملاعلی، حسین لرزاده، محمد عباسیان، حسین زمانی، سید علی رائیان، سید هادی موسویان و محمد مهدی شهریاری آغاز شد و از سال 61 نماز جماعت توسط محمد عباسیان معروف به «معمار مسئله گو» اقامه شد تا اینکه پس از ساخت مسجد، حجت الاسلام و المسلمین نوروز شیدایی، امام جماعت شد. وی اکنون در 80 سالگی به دلیل کهولت سن و ضعف جسمی، توان حضور در این مسجد را ندارد.
حجتالاسلام علی سعادتی نیز از سال 90 تاکنون امام جماعت راتب (اصلی) مسجد است که سال ها امام جماعت نایب (جانشین) آن بود.
برگزاری برنامههای هفتگی
مهم ترین برنامه های ثابت و هفتگی مسجد جامع ارشاد عبارت است از:
صبحها
نماز جماعت، بیان روایات و احادیث معصومین (ع)، قرائت دعای عهد و قرائت دعای ندبه (جمعه).
بعدازظهرها
نماز جماعت، بیان احکام و درس اخلاق.
شبها
نماز جماعت، پاسخگویی به سوالات و خواسته های مردم، بیان احکام، درس اخلاق و برنامه های مختلف به شرح زیر:
شنبه: کرسی تلاوت و تفسیر یک آیه قرآن.
یک شنبه: بیان احکام و پاسخ گویی به سوالات شرعی مردم.
دوشنبه: تفسیر یک آیه قرآن و زیارت امین الله.
سه شنبه: تفسیر یک آیه قرآن و دعای توسل.
چهارشنبه: تفسیر یک آیه قرآن و دعای فرج.
پنج شنبه: تفسیر یک آیه قرآن و دعای کمیل.
جمعه: یک هفته در میان، برنامه های کرسی تلاوت قرآن با حضور قاریان برجسته ملی و بین المللی و تلاوت قرآن کریم و زیارت آل یاسین.
فعالیتهای مناسبتی
مهمترین برنامههای مناسبتی مسجد جامع ارشاد در دهه نخست محرم، ماه رمضان، فاطمیه و شهادت امام صادق (ع) است. برگزاری جشن میلاد و وفات حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) نیز از مهم ترین و وسیع ترین برنامه های این مسجد است که هر سال با استقبال گسترده مردم برگزار میشود.
برگزاری مراسم ازدواج در سالن مسجد
مسجد ارشاد دارای شورای فرهنگی، کانون فرهنگی هنری امام صادق (ع)، پایگاه بسیج و مهد قرآن است. حضور و مشارکت جوانان در این نهادها و همچنین هیئت امنا چشم گیر است و مدیریت برنامه ها را بر عهده دارند. ضمنا دو سالن با ظرفیت 500 نفر پذیرای برنامه های مسجد و برخی فعالیت ها مانند برگزاری مراسم هیئات مذهبی، ولیمه، ازدواج و ... است. اخیرا نیز جشن عقد و ولیمه یکی از زوار کربلا با رعایت حدود شرعی در سالن این مسجد برگزار شد.
مسجد از صبح تا شام باز است
مسجد جامع ارشاد از 9:30 صبح تا یک ساعت پس از نماز مغرب و عشاء حتی در ایام تعطیل، باز است. در واقع دفتر مسجد از 8 صبح و در مسجد از 9:30 صبح باز می شود. دلیل اصلی این اتفاق، همسایگی این مسجد با میدان نماز است. بسیاری از مسافران با حضور در شهر ری برای اقامه نماز، قرائت قرآن، رفع خستگی و نوشیدن آب به این مسجد می آیند.
یک خادم ثابت و دو خادم روزکار فضای مسجد را برای پذیرایی از نمازگزاران، رهگذران و مسافران تمیز و آماده می کنند تا «خانه خدا» محلی برای آرامش روح، طراوت جان و آسایش افراد باشد. ضمن اینکه فضای مسجد و همسایگی با بوستان میدان نماز، زیبایی مناسبی به مسجد ارشاد بخشیده است.
دستگیری از نیازمندان
حمایت مالی نیازمندان از برنامه های مسجد ارشاد است بر همین اساس از سوی آن همه ساله دست کم دو نوبت خوراک شامل برنج، روغن، خرما و ... در میان آن ها توزیع می شود. البته گاهی نیز این کمک ها نقدی می شوند.
سخن آخر
فعالیت مساجد غیر از ساعات نماز در میادین و خیابانهای اصلی و پرتردد شهرها، بسیار ضروروی است زیرا علاوه بر افزایش انس مردم با خانه خدا، زمینه ساز شکل گیری پرورش و اندیشه دینی در باورهای آنان میشود. مسجد جامع ارشاد با فعالیت در یکی از میادین اصلی شهرری (میدان نماز) به خوبی ایفاگر این نقش و کارکرد مسجد است./836/د102/ل