۲۸ آبان ۱۳۹۵ - ۱۸:۵۷
کد خبر: ۴۶۲۲۸۷
مدیر مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران:

شکل گیری مدافعان حرم در شرایط حاضر، استکبار را به چالش کشیده است/ راهپیمایی اربعین مقدمه ای از یک تحول

مدیر مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران با اشاره به اظهار نظرهای یک اندیشمند آلمانی درباره عاشورا گفت: در واقع این ادبیات حسینی است که نمی گذارد ایران زیر بار ظلم برود و از طرفی همین شکل گیری مدافعان حرم در شرایط حاضر توانسته است استکبار را به چالش بکشد.
موسی حقانی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا درمشهد، موسی حقانی، مدیر مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران در همایش طلایه داران هدایت، ویژه اعزام مبلغان دهه آخر صفر  امروز 28 آبان در اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی به بیان چگونگی منع عزاداری در دوره پهلوی پرداخت.

وی در ادامه با تأکید بر اهمیت و جایگاه عزاداری و تأثیرآن در تحولات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی گفت: با این تحولات منطقه ،هر روز زوایای جدیدی از تأثیرگذاری محرم و صفر آشکار می شود.

راهپیمایی اربعین مقدمه ای از یک تحول

حقانی ادامه داد: همه تکاپوی ارتجاع عرب و دشمنان اسلام و مکتب اهل بیت(ع) که در این چند ساله داشتند با همین راهپیمایی اربعین خنثی شده است و این یک مقدمه ای از این تحول است که در منطقه رخ داده و منجر به بیداری اسلامی شده است.

وی در ادامه با بیان اینکه در تاریخ معاصر پس از دوره صفوی، اقامه عزا برای امام حسین(ع) ابعاد گسترده علنی پیدا می کند، اظهار کرد: سلطان عثمانی شروط خودش را برای مذاکره با ایران اینگونه عنوان کرد که اسم ایران و تشیع کنار گذاشته شود.

مدیر مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران با بیان اینکه صفویه از تأثیرگذاری بزرگداشت سیدالشهدا(ع) برای پیشرفت جنگهایشان استفاده می کردند، اظهار کرد: در همین راستا ایران با این فرهنگ آمیخته شد.

وی در ادامه با بیان اینکه نادرشاه دچار اشتباه شد و همه تلاش خود را کرد تا تشیع را از رونق بیندازد، گفت: نادرشاه حتی در شب عزای امام حسین(ع) عروسی پسرش را برپا کرد و  همه کسانی را که در این شب عزاداری کرده بودند، گردن زد.

حقانی افزود: در دوره نادرشاه مهاجرت معکوس علما به دیگر کشورها صورت گرفت ودر دوره زندیه علما برگشتند و در دوره قاجاریه از تأثیرات اقامه عزا می توان به رشد مساجد، تکایا و حسینیه ها اشاره کرد.

وی ادامه داد: در همه تحولاتی که تا کودتای 1299 داریم تأثیر عزاداری را مشاهده می کنیم و تأثیر این عزاداری ها در مشروطه هم قابل مشاهده است اما در همین دوران روشنفکری موضع عزاداری ها را کمرنگ کردند و کسانی که سبک زندگی غربی را پذیرفتند به عزاداری ها بی توجه بودند.

ادبیات حسینی است که نمی گذارد ایران زیر بار ظلم برود

حقانی با اشاره به اظهار نظرهای یک اندیشمند آلمانی درباره عاشورا گفت: در واقع این ادبیات حسینی است که نمی گذارد ایران زیر بار ظلم برود و از طرفی همین شکل گیری مدافعان حرم در شرایط حاضر توانسته است استکبار را به چالش بکشد.

وی درادامه با بیان اینکه رضاخان سعی می کرد که تشیع را از بین ببرد، تصریح کرد:گزارش کسروی از حال و هوای ایران بعد از رفتن رضاخان نشان می دهد که اوضاع دگرگون می شود مثل همان اتفاقی که با رفتن صدام افتاد.

مدیر موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران افزود: اینها تحولاتی است که با انقلاب اسلامی به وجود آمده است چرا که پهلوی ها تلاش کردند که جلوی عزاداری ها را بگیرند اما حیات دین سیدالشهدا با تدابیر عزاداری صورت گرفت./934/202ب2

ارسال نظرات