توسعه فرهنگ وقف از راههای مقاوم سازی نظام اقتصادی در برابر تحریمها است
به گزارش خبرنگار خبرگزاري رسا در كاشان، آيت الله عبدالنبي نمازي پيش از ظهر امروز به مناسبت دهه وقف در ديدار رييس و كاركنان اداره اوقاف و امور خيريه كاشان و با تبريك اين دهه به فعالان و متوليان در احياي وقف و موقوفات، گفت: وقف يكي از سنت هاي تشريح شده در نظام توحيدي است و در روايات و سيره ائمه معصومين(ع) به عنوان يك راه و رسم توحيدي براي احيا و تعظيم شعائر الهي تشريح شده است.
وي با اشاره به اينكه، اگر آنچه از صدر اسلام تا كنون وقف شده است، وقف نمي شد چه اتفاقي رخ مي داد و يا اينكه آثار اين موقوفات در جامعه اسلامي چه بوده است، گفت: وقف بيانگر اين است كه نظام تشريعي الهي، نظامي كامل، همه جانبه و جامع الاطراف است و پيامبراكرم(ص)، اميرمومنان(ع) و حضرت زهرا(س) نيز وقفهاي بسياري را انجام داده اند كه هنوز هم پا برجا است.
نماينده ولي فقيه در كاشان با اشاره به اينكه تا چند سال گذشته نيز مسأله آبار ‹‹چاه آب›› اميرمومنان(ع) در مدينه هنوز باقي مانده بود، بیان کرد: حضرت چاه هايي را احداث و بعد از احداث و احيای آنها را براي مزارع كشاورزي و باغات وقف مي كرد، ضمن اينكه حضرت فاطمه زهرا(س) و ساير ائمه معصومين نيز بخشي از اموال خودش را وقف كرده است.
آيت الله نمازي با اشاره اهميت وقف در ساخت مساجد، تكايا، روضه خواني، پرداخت هزينه زائران عتبات عاليات، تأسيس مدارس و حوزه هاي علميه از گذشته كنون، افزود: بزرگان و مراجع عاليقدر شيعه در طول تاريخ تشيع در حوزه هاي علميه اي كه موقوفات بوده تربيت شدند كه يكي از فقهاي برجسته در عصر امام خميني(ره) است.
وي يادآور شد: امام خميني(ره) شاگرد مكتب حضرت معصومه(س) و فيضيه و دارالشفا در جوار فيضيه است و كساني كه در اين مدارس مشغول تحصيل و تهذيب و تدريس بودند هركدام آثار زيادي را از اسلام برجاي گذاشتند و حافظ اسلام و شريعت بودند.
به گفته وي، وقف در توسعه مسائل الهي و اسلامي و حتي توسعه اقتصادي، رسيدگي به نيازمندان و فقرا، نقش مهم و اساسي دارد اما متأسفانه وقف تنها از سوی افراد خاصي انجام مي شود.
نماینده مجلس خبرگان رهبري از اينكه در فرهنگ عمومي جامعه جايگاهي براي وقف تعريف نشده است اظهار تأسف كرد و گفت: يكي از خلأها در جامعه امروز، معرفي و آثار و بركات وقف و نيازهاي جامعه به وقف از جمله بيماران صعب العلاج است.
آيت الله نمازي تأكيد كرد: اگر كساني كه تمكن مالي دارند متوجه باشند وقف كردن اماكن و مراكزي كه مي تواند درآمد و يا سود آن براي بيماران صعب العلاج هزينه شود بسياري از مشكلات جامعه در بخش درمان برطرف خواهد شد.
وي همچنين، نقش وقف را در تهيه جهيزيه نوعروسان، تهيه مسكن، هزينه تحصيلات دانش آموزان و دانشجويان مهم دانست و با اشاره به اينكه نيازهاي متعددي در جامعه است كه وقف مي تواند در برطرف كردن اين مشكلات نقش داشته باشد، گفت: يكي از راه هاي برطرف كردن نيازهاي جامعه، وقف است كه به عنوان احسان ماندگار كه اگر در جامعه به آن توجه شود آثار و بركات فراواني دارد.
نماينده ولي فقيه در كاشان، يادآور شد: افرادي كه دست اندركار و مديريت و متولي امور وقف در جامعه هستند در ثواب وقف شريك هستند چرا كه برخي از وقفيات در طول زمان يا فراموش شده و يا تصرف شده و يا حق وقف و مال الاجاره به روز وقف را ادا نميكنند و حتي برخي نيز خود را مالك وقفيات مي دانند كه خطر و عوارض آن را بايد با تهيه جزوه هايي اهميت و نقش وقف در برطرف كردن مشكلات و مبارزه با مفاسد اقتصادي و فقر را بيان و اطلاع رساني كرد.
آيت الله نمازي همچنين با تأكيد بر تعريف نقش وقف در اقتصاد مقاومتي و رابطه وقف در اقتصاد مقاومتي، اظهار داشت: نقش وقف در اقتصاد مقاومتي طرح و ايده جديدي است كه بايد از سوی محققان تحليل و تفسير شود و رابطه وقف با اقتصاد مقاومتي بيان شود تا ساختار گردش ثروت در جامعه اسلامي به گونه اي باشد كه هيچ سرمايه اي از جمله آب و برق اسراف و هدر نرود.
به گفته وي، اگر ما بخواهيم نظام اقتصادي كشور را در برابر تحريمهاي غرب مقاوم كنيم يكي از راه هاي آن توسعه فرهنگ وقف در جامعه اسلامي است كه مي تواند بسياري از مشكلات نيازمندان را در جامعه حل و فصل کند و پاسخگو باشد.
نماينده ولي فقيه در كاشان، نقش ثروت و درآمد را در قوام و دوام جامعه موثر خواند و با تأكيد بر اينكه سرمايه در جامعه اسلامي عامل اقتدار جامعه است، افزود: خداوند در قرآن مي فرمايد، ثروت جامعه را در اختيار كساني كه عقل اقتصادي و عقل محاسبه اقتصادي ندارند ندهيد كه آن را هدر مي دهند و جامعه اي كه ضعيف باشد زير سلطه است و از نگاه توحيدي فقر محكوم است.
آيت الله نمازي استفاده از وقف براي مبارزه با فقر را يكي راهكارهاي برطرف كردن نيازهاي جامعه عنوان كرد و ابراز داشت: ايجاد تفكر وقف در جامعه به اندازه ظرفيت و استطاعت مالي افراد براي برطرف كردن نيازها و اولويتهاي جامعه مي تواند چنين جامعه اي را مقتدر و قوي كند و از فقرجلوگيري كند.
نماینده مجلس خبرگان رهبري، شناسايي و بسته بندي اولويتهاي وقف در جامعه را از سوی متوليان مهم دانست و گفت: واقفان بايد براساس نيازها و اولويتهاي روز جامعه نسبت به وقف اقدام كنند.
آيت الله نمازي اطلاع رساني از دستاوردهاي وقف و نيازهاي جامعه را از جمله راهكارهاي ترويج فرهنگ وقف درجامعه اعلام كرد و افزود: متوليان امور وقف هايي با استفاده از آيات و روايات و سيره ائمه اطهار(ع) جزوه هايي را تهيه و اطلاع رساني كنند.
حجت الاسلام جعفر جنتي رييس اداره اوقاف و امور خيريه شهرستان كاشان نيز با ارائه گزارشي از فعاليتها و برنامه هاي دهه وقف در شهرستان كاشان از رونمايي از كتاب فرهنگ جامع امامزادگان منطقه كاشان با حضور مديركل اوقاف و امورخيريه كاشان بعنوان يكي از برنامه هاي دهه وقف نام برد.
وي همچنين عدم توجه به پرداخت حق الاجاره موقوفات از سوی افراد حقيقي و حقوقي را يكي از مشكلات و معضلات پيش رو اعلام كرد و افزود: عدم توجه به پرداخت حق الاجاره موقوفات از سوی افراد حقيقي و حقوقي سبب شده است تا اين اداره در اجراي نيات واقفان با مشكل روبرو باشد.
رييس اداره اوقاف و امور خيريه شهرستان كاشان با اشاره به اينكه 900 سند اجاره موقوفات تمديد شده است، يكي از مشكلات اين بخش را اجاره بهاي ناچيز و اندك موقوفات اعلام كرد.
لازم به ذكر است، دهه وقف امسال از يكشنبه 7 آذرماه مصادف با 27 صفر كه روز وقف نامگذاري شده است با عنوان ‹‹وقف و رسانه›› در سراسر كشور آغاز شده است./201/1307/ب1