چند خبر کوتاه از آستان قدس رضوی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، مصطفی خاکسار قهرودی معاون امداد مستضعفان آستان قدس رضوی تصریح کرد: طی تفاهم نامههای امضا شده با جهاد کشاورزی و شرکت آب و فاضلاب مناطق قرار است قنوات استانهای خراسان رضوی، شمالی و جنوبی به همت آستان قدس رضوی احیا شود.
احیای 220 قنات در استانهای خراسان از سوی آستان قدس رضوی
وی با اشاره به این مطلب که آستان قدس رضوی طرح احیای 70 قنات و آبخیزداری در استان خراسان جنوبی، 40 قنات در خراسان شمالی و 110 قنات در استان خراسان رضوی را در دستور کار دارد، عنوان کرد: تا کنون 30 قنات در استان خراسان رضوی احیا شده و احیا دیگر قنوات یا در حال اجر و یا در دست برنامه ریزی و بررسی تخصصی برای احیا است.
معاون امداد مستضعفان آستان قدس رضوی با بیان اینکه باید از تمام ظرفیتهای فرهنگی و اجتماعی در راستای استفاده بهینه از منابع آب استفاده کرد، تصریح کرد: در گذشته قناتها آب را از سرچشمه کوهها به زمینهای کشاورزی میرساند و با پیدایش چاههای آب و استخراج بیرویه از آنها، منابع آبهای زیر زمینی دچار بحران جدی شده است.
وی ضمن اشاره به اهمیت کشاورزی در حوزه محرومیت زدایی و ایجاد اشتغال، اضافه کرد: توجه به اقتصاد کشاورزی سبب جلوگیری از مهاجرت روستائیان و توسعه اشتغال کشاورزی میشود؛ بیتوجهیهای سالهای اخیر سبب شده بخش زیادی از روستاییان مناطق مختلف کشور به جای اشتغال کشاورزی برای کار به شهرها مهاجرت کنند و امروز نتیجهاش گسترش معظل حاشیهنشینی شده است.
خاکسار احیای قنوات را گامی در جهت تحقق سیاستهای اقتصادی مقاومتی برشمرد و اظهار امیدواری کرد با احیای این 220 قنات راه توسعه کشاورزی، افزایش فرصتهای اشتغال و شرایط بازگشت جمع بسیاری از روستائیان به زادگاهشان هموار شود.
رکورد تولید کتاب در آستان قدس رضوی شکسته شد
در فرهنگ دیرینه ایرانی - اسلامی، «کتاب» میراثی معنوی، گرانقدر و ماندگار شناخته میشود و نقشی برجسته در رشد فکری افراد و روشنگری جامعه ایفا میکند. مسلمانان به این مهم همواره میبالند که معجزه الهی پیامبر عظیم الشأن اسلام (ص) از جانب پروردگار عالمیان، کتاب قرار داده شده است. و شاید از همین روست که جوامع اسلامی در طول تاریخ به داشتن عالمان بزرگ دینی و دانشمندان طراز اول جهان شهرت یافتهاند و بخش عظیمی از سرمایههای فکری عالم بشری، به آنان اختصاص داشته است.
امروز اگر سری به خیابان های شهرها بزنیم، هر صنفی برای خودش یک راسته مخصوص دارد، به جز کتابفروشیها...
اصلا باید از چندین خیابان عبور کنید، کلی هم پرس و جو کنید تا یک مغازه کتابفروشی با چراغ روشن پیدا شود!
کاهش سرانه مطالعه و کتابخوانی هم جمله تکراری است که در مناسبتهای مختلف از زبان بسیاری از مسئولان می شنویم؛ اما آیا تاکنون از خود پرسیدهاید که سهم من در رونق و ترویج کتاب و کتابخوانی چقدر است؟
مهندس حسین سعیدی؛ مدیرعامل انتشارات آستان قدس رضوی (به نشر) در گفتوگو با آستان نیوز با اشاره به ورود آستان قدس رضوی از سال 1365 در عرصه تولید کتاب، کارنامه این انتشارات را در سال گذشته مرور می کند.
چه شد که آستان قدس رضوی در حوزه تولید کتاب ورود پیدا کرد؟
آستان قدس رضوی با هدفگذاری دقیق و سنجیده، از سال 1365 با تأسیس انتشارات آستان قدس رضوی (به نشر) تلاش کرده است که سهم قابل توجهی را در عرصه کتاب و کتابخوانی و صنعت نشر کتاب داشته باشد، از این رو شاهد آن هستیم که با پیروزی انقلاب اسلامی بسترهای لازم برای شروع جریانی نو و کارآمد در حوزه نشر و کتاب فراهم شد، جریانی که در مدت زمان کوتاه فراگیر شد و دو مقوله کتاب و نشر را به مجرایی بزرگ و کارآمد تبدیل کرد. اکنون پس از 30 سال از حضور به نشر در عرصه چاپ، این مرکزِ تولید کننده کتاب، در بین حدود صدها ناشر فعال کشور به خوبی جای خود را باز کرده است و برای بسیاری از دوستداران یار مهربان نامی آشناست.
در مورد کارنامه نشر این مرکز در سال گذشته برایمان توضیح دهید و اینکه چه تعداد کتاب و محصول فرهنگی را منتشر و روانه بازار نشر کرده است؟
در سال گذشته با توجه به افزایش حجم تولیدات در زمینههای مختلف، آمار نشر انتشارات آستان قدس رضوی در گروههای مختلف و ردههای سنی کودک، نوجوان و بزرگسال نیز با افزایش چشمگیری مواجه بود؛ خوشبختانه به نشر در سال 95 مؤفق شد 466 کتاب و محصول فرهنگی را تولید و روانه بازار کند که شامل 415 کتاب در شمارگان یک میلیون و 69 هزار و 400 و 170 محصول فرهنگی متنوع است.
اشاره کردید که تولیدات این مرکز در سال 95، قابل مقایسه با تولیدات دو دهه گذشته نیست، در این باره بیشتر توضیح دهید.
مقایسه آمار تولیدات طی سه دهه اخیر حاکی از آن است که انتشارات آستان قدس رضوی (به نشر) جهش فوق العادهای را در تولید کتاب و محصول فرهنگی داشته است، به طوری که سال 1395 نسبت به سال قبل از آن از نظر تعداد عنوان بیش از 200 درصد رشد داشته است و رکورد تولید را شکسته است، تولیدات این مجموع از 220 اثر در سال 94 به 466 اثر در سال 95 رسیده که از تعداد 215 کتاب برای نخستین منتشر شد.
همچنین از سال 88 که تولید محصول فرهنگی در دستور کار بهنشر قرار گرفت، این مرکز طی 7 سال تنها 63 محصول فرهنگی را منتشر کرده بود، ولی در سال گذشته این آمار به 170 محصول فرهنگی متنوع رسید که تعداد 148 عنوان چاپ نخست و 22 عنوان تجدید چاپ بوده است.
یکی از اقدامات خوب بهنشر در سالهای اخیر تولید محصولات فرهنگی و سوغات فرهنگی زائر برای گروههای سنی مختلف بوده، در مورد این محصولات توضیح دهید.
ظهور و رشد سریع وسایل دیجیتال، پیشرفت نشر در حوزههای دیجیتال و تقاضا برای محصولات فرهنگی- بومی به خصوص در حوزه کودک باعث شد که بهنشر علاوه بر تولید و عرضه کتاب به تولید و عرضه کالاهای فرهنگی همچون نوشت افزار، دفتر، دفترچه و ... سوغات فرهنگی زائر روی آورد. از این رو در سال گذشته دفتر، لیوان، ساک دستی، مدال سینه، جامدادی، پاکت اسکناس و... در 179 طرح متفاوت و با تنوع 28 کالا تولید شده است.
یکی از رویکردهای جدید در حوزه توزیع کتاب، ورود ناشران در عرصه الکترونیک است، آیا به نشر هم نیز در این زمینه ورود پیدا کرده است؟
انتشارات آستان قدس رضوی بنا دارد توجه ویژهای به نشرالکترونیک داشته باشد؛ از این رو فایل 527 عنوان از کتابهای بهنشر برای بارگذاری در درگاههای مختلف (طاقچه، پاتوق) آمادهسازی شده که از این تعداد 180عنوان در درگاه طاقچه و 72 عنوان در درگاه پاتوق بارگذاری شده است.
همچنین به منظور دسترسی راحتتر علاقهمندان به کتابها و محصولات این موسسه، افراد علاوه بر حضور در فروشگاههای 12 گانه بهنشر در سطح شهر مشهد و نمایندگیهای سراسر کشور، میتوانند به نشانی اینترنتی مراجعه کرده یا از طریق سامانه پیامکی به شماره 30003209 یا با شماره 09027652008 از طریق تلگرام با این انتشارات تماس برقرار کرده و کتاب و کالای فرهنگی مورد علاقه خود را خریداری کنند.
پیشبینی شما برای تولیدات بهنشر در سال 96 چه تعداد کتاب است؟
هدف ما این است که رویکرد اصلی ما در تولیدات کتاب و محصولات در سال جدید در حوزه دین و معارف باشد و در نظر داریم در سال جاری 900 اثر و محصول را تولید و روانه بازار کنیم که شامل کتابهای چاپ اول، تجدید چاپ و بازسازی است. شعار ما برای سال جاری این است که هر روز یک کتاب منتشر کنیم.
این انتشارات در سال جدید چه محورهایی را برای تولید کتاب دنبال میکند؟
بهنشر در سه دهه فعالیت خود در 24 حوزه مختلف کتابهایی را روانه بازار نشر کرده است، از این رو با بررسیهای تخصصی و کارشناسی صورت گرفته این مرکز انتشاراتی در نظر دارد تا تولیداتش در سال جاری با رویکرد دینی و معارفی باشد و از جمله این محورها میتوان به «قرآن و متون دینی»، «امام رضا(ع)»، «زائر و زیارت»، «سایر معصومان(ع)»، معارف اسلامی»، «سبک زندگی»، «ارزشهای نظام ولایی» و «عمومی» به عنوان محورهای کلی تولید در سال 96 اشاره کرد.
برای اینکه یک کتاب در انتشارات بهنشر تولید شود، چه روندی طی میشود.
به طور میانگین روند تولید هر کتاب یک سال زمان میبرد که به طور خلاصه شامل باز تولید، تدوین برنامه، سفارش جذب، ارزیابی، آماده سازی متن، آماده سازی گرافیک و تصویر، شاپ و اقدامات پس از چاپ می شود.
از «فاتحان خرمشهر» تا «سرزمین مقدس» در کتابخانههای آستان قدس رضوی
این دو نمایشگاه در راستای گرامیداشت روز آزادی خرمشهر، معرفی هر چه بیشتر اهل کتاب و کتابخوانی با رشادتها و فداکاریهای نیروهای ایثارگر جمهوری اسلامی ایران در طول دفاع مقدس بهویژه عملیات بیتالمقدس و معرفی منابع مطالعاتی موجود با محوریت موضوعی آزادی خرمشهر و دفاع مقدس برپا شده است
نمایشگاه «سرزمین مقدس» با نمایش تعدادی کتاب چاپی و پوستر، از دوم تا هفتم خرداد 1396، در کتابخانه امام رضا(ع) تربتحیدریه، واقع در شهرک ولیعصر(عج)، خیابان چمران، میزبان کتابدوستان است.
همچنین مجموعهای از کتابهای چاپی، نرمافزار و پوستر در نمایشگاه «فاتحان خرمشهر» از دوم تا نهم خرداد سال جاری، در واحد بانوان کتابخانه آیتالله شیخ هاشم قزوینی(ره) مشهد به نشانی بلوار شهید رستمی، چهارراه محمدآباد، محمدآباد در معرض دید علاقهمندان قرار گرفته است.
نگین تخریب، خرمشهر نمیمیرد، شهاب، و اما خرمشهر، فصلی از باران، افلاکیان، دا، در کوچههای خرمشهر، فرمانده شهر، فاتحان خرمشهر، پشت دیوارهای شهر، از خرمشهر تا فاو، با کاروان شهدا، شب خاطره، تعهد سرخ، ترکشهای ولگرد و... منتخبی از عناوین منابع چاپی و دیجیتال این دو نمایشگاه است.
لازم به ذکر است کتابخانههای وابسته به سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در مشهد و شهرستانها، با بهرهمندی از منابع متنوع اطلاعاتی، علاوه بر ارائه خدمات مطالعاتی به اقشار مختلف کتابخوان با برگزاری نمایشگاههای متنوع در مناسبتهای ملی و مذهبی، در مسیر رشد و تعالی علمی و فکری مراجعین خود بهویژه نسل جوان امروز فعالیت میکند.گفتنی است، روز سوم خرداد ماه، سالروز آزادسازی خرمشهر در عملیات بیتالمقدس در سال 1361، روز «مقاومت، ایثار و پیروزی» در تقویم رسمی کشور نامگذاری شده است.
تجلیل از 150 خانواده شهید در حرم مطهر رضوی
برنامه با شکوه تجلیل از شهدای عملیات بیت المقدس با حضور خانواده معزز شهدا و ایثارگران، مدیران و خادمان بارگاه منور رضوی و عموم زائران و مجاوران، قبل از نماز مغرب و عشاء در مسجد گوهر شاد برگزار شد.
در ابتدای این برنامه پس از قرائت قرآن و صلوات خاصه حضرت علی بن موسی الرضا(ع)، حجت الاسلام و المسلمین علیرضا حدائق شیرازی درباره جایگاه رفیع شهدا به ایراد سخنرانی پرداخت و مهمترین رمز موفقیت شهدا را تلاش خالصانه در راه خدا معرفی کرد.
در این ویژه برنامه که خادمان بارگاه منور رضوی در صفوف منظم با عود و اسپند و گلابپاشی از زائران و حاضران استقبال به عمل می ¬آوردند از خانواده شهید سید محمدتقی رضوی و محمد مهدی خادم الشریعه به صورت ویژه تجلیل به عمل آمد.
سردار باقرزاده، از یادگاران زمان جنگ، در این مراسم با شکوه به خاطرهگویی و بیان برخی از اتفاقات ابتدای إشغال و فتح خرمشهر پرداخت و در ادامه نیز خاطراتی از حال و هوای رزمندگان و شهدا را بازگو کرد.
در پخش پایانی این برنامه که با استقبال پر شور زائران و مجاوران مواجه شده بود، کربلایی مجتبی رمضانی از مداحان خاندان عصمت و طهارت در مدح شهدا و سالار شهیدان اباعبدالله الحسین(ع) به مدیحه سرایی و روضه خوانی پرداخت.
یادآور می شود، به مناسبت سوم خرداد، سالروز آزادی خرمشهر، از سوی معاونت تبلیغات و اراتباطات اسلامی آستان قدس رضوی ویژه برنامه های متعددی تدارک دیده شده که تا پایان هفته ادامه خواهد داشت.
پذیرش قاریان نوجوان برای تلاوت در محفل «میهمانی خدا»
آزمون پذیرش قاریان نوجوان برای تلاوت در محفل قرآنی میهمانی خدا با حضور استاد مسعود پنجه و استاد محمد جواد رجایی در دارالقرآن الکریم حرم مطهر رضوی برگزار شد.
در این آزمون 32 قاری نوجوان نخبه قرآنی و قرآنآموزان دارالقرآن الکریم حرم مطهر رضوی شرکت کردند که از بین آنها 19 نفر پذیرفته شدند. این قاریان در محفل نورانی میهمانی خدا به قرائت ترتیل یک حزب از کلام الله مجید خواهند پرداخت.
محفل قرآنی میهمانی خدا از سال 89 در مضجع شریف امام مهربانیها پذیرای کودکان و نوجوانان زائر و مجاور حضرت رضا(ع) با اجرای تلاوت و برنامههای آموزشی دینی است.
این محفل نورانی در ایام ماه مبارک رمضان همه روزه از ساعت 10 تا 12 در رواق دارالهدایه حرم مطهر رضوی با حضور دو کارشناس مجری استاد حدادیان و استاد تدین برگزار میشود و زائران و مجاوران کودک و نوجوان با حضور در این محفل از تلاوت زیبای قاریان هم سن و سال خود بهرهمند میشوند.
در ویژه برنامه میهمانی خدا پس از تلاوت دو صفحه از اول هر جزء از قرآن کریم توسط قاریان نوجوان، کارشناس مجری برنامه این آیات را در قالب قصه بازی و نمایش برای بچهها توضیح میدهد تا آنها با مفهوم این آیات آشنا شوند.
گفتنی است؛ در طول برگزاری ویژه برنامه میهمانی خدا مسابقاتی نیز برای شرکتکنندگان برگزار خواهد شد و به برگزیدگان این مسابقات در مراسم اختتامیه که در روز آخر ماه مبارک رمضان برگزار میشود، جوایز ارزندهای اهدا خواهد شد./303/864/ب1