۱۹ خرداد ۱۳۹۶ - ۰۰:۰۵
کد خبر: ۵۰۳۹۰۶

رمضان، ماه مهمانی خدا/ آثار تربیتی و اجتماعی روزه داری

باز بودن درهای رحمت، مغفرت و مضاعف بودن اجر و ثواب اعمال خیر از ویژگی های ماه مبارک رمضان است؛ این ماه، ماه مهمانی خدا است که آثار و برکات تربیتی، فردی و اجتماعی فراوانی در پی دارد.
ماه مبارک رمضان

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در خرم آباد، رمضان، ماه خدا و میهمانی خدا، بهار قرآن، ماه لیلة‏القدر، پاکی و تعالی انسان است که با توبه، صبر و مواسات، تقویت تقوا، طهارت و تهذیب نفس و به خدا پیوستن می توان مورد رحمت و مغفرت الهی قرار گرفت و از برکات این ماه برخوردار شد.

روزه از ارکان دین اسلام بوده و ماه مبارک رمضان فرصتی برای آغاز خودسازی و تهذیب نفس است، انسان برای ارتقای اخلاق و معنویت در جامعه باید ابتدا از خود شروع کند و با تقویت خوبی ها و رشد اخلاقی و معنوی این رفتارها را به جامعه منتقل دهد.

ماه مبارک رمضان اعمالی دارد و بهترین عمل در این ماه ارتباط با خدا، دوری از گناه، بازگشت به خویش است که نتیجه ان خودسازی می شود، با تمرین بندگی در این ماه پرفضیلت باید خود را برای ورود به شبهای قدر آماده ساخت.

شبهای قدر اوج پر گشودن در فضای دعا و نیایش است که با بهره گیری از نعمتهای معنوی در ماه مبارک رمضان و آغاز تمرین خودسازی در لیالی قدر این تمرین را می توان به نتیجه رساند به شرطی که در دیگر ماه های سال از آن غافل نشد.

به راستی که چه خوب است انسانها همه ماه های سال همچون ماه مبارک رمضان خویشتن داری کنند، فعالیتهای معنوی خود را ادامه دهند و زبان خود را جز به نیکی نچرخانند، چه خوب می شد اگر بزرگ تر ها و کوچکترها همچون این ماه حرمتها را حفظ کنند و در رشد اخلاقی جامعه سهیم باشند.

ماه مبارک رمضان اعمال فراوانی دارد و برترین این اعمال را می توان ارتباط با خدای متعال و دوری از گناه عنوان کرد، روزه داری فقط مختص نخوردن و نیاشامیدن نیست، روزه دار واقعی با دوری از رزائل و زشتی ها، خدمت به هم نوع خود، دوری از غیبت و دروغ پایه های معنوی را در وجود خود تقویت می کند و این عوامل آغازی برای خودسازی می شود.

پرورش روح اخلاص مهم ترین اثر تربیتی روزه داری است

به گفته امام(ع) خداوند روزه را از این جهت تشریع نموده که روح اخلاص در مردم پرورش یابد، پرورش روح اخلاص، تقویت صبر و اراده از آثار روزه داری است.

حرکت صحیح برای بندگی و سیر به سوی کمال الهی از دیگر آثار معنوی روزه داری است،  و رسیدن به محبوب در پرتو برنامه های عملی روزه است.

آثار اخلاقی و تربیتی روزه

روزه افزون بر آثار معنوی، دارای آثار اخلاقی و تربیتی نیز می باشد، آثار اخلاقی و تربیتی روزه داری مهم ترین بُعد آن است، پاکیزگی روح نخستین اثر تربیتی روزه است که زمینه پرورش روح و تقوا را فراهم می کند.

داشتن جامعه ‏ای پاک از دیگر آثار تربیتی روزه است، روزه داری و ترک محرمات و انجام واجبات موجب ارتقای اخلاق و معنویت در جامعه می شود و جامعه از خیانت، ستمگری، تجاوز به حقوق و شخصیت یکدیگر دور می ماند.

بیداری عاطفه، حیا و عفت، اعتماد به نفس و تقویت معارف دینی از دیگر آثار روزه و روزه داری است و احیا این ویژگیها در ارتقای اخلاق و معنویت نقش آفرین است.

ارتقای اخلاق، خنثی کننده هجمه های فرهنگی دشمن  

امروز دشمنان اسلام و انقلاب با طرح دسیسه های فرهنگی گوناگون و صرف هزینه های گزافی در راستای ضربه زدن به جامعه اسلامی و تضعیف ارزشها در تلاش هستند، با ارتقای اخلاق در جامعه که در سایه دوری از گناه و فساد حاصل خواهد شد، هجمه های فرهنگی دشمن خنثی می شود.

برگزاری محافل قرآنی و تفسیر قرآن در ماه مبارک رمضان در تقویت معنویت به ویژه بین نسل جوان تأثیر فراوانی دارد و در حفظ سلامت جامعه از توطئه های فرهنگی مؤثر است.

نهادینه سازی تعالیم دینی سدی در برابر هجمه های فرهنگی بوده و الهام گرفتن از آموزه‌های دینی، کلام وحی و ارائه الگوهای دینی برای نسل جوان می‌توان نابسامانی‌های اجتماعی را از چهره جامعه پاک کرد و روحیه همدلی و وحدت را در جامعه تقویت کرد.

نسل جوان، مهم ترین هدف دشمنان در گسترش هجمه های فرهنگی هستند، در این راستا خانواده ها باید هوشیار باشند و با غنیمت شمردن فرصتها در جهت تقویت اخلاق و معنویت بین نوجوانان و جوانان روحیه تهذیب آنان را ارتقا بخشند.

نباید از این مهم غافل شد که معنویت سدی در برابر گرفتاری نسل جوان به هر گونه گناه و بداخلاقی بوده و از گسترش آسیبهای اجتماعی حاصل از توطئه های فرهنگی جلوگیری می کند.

مبلغان در سراسر نقاط ایران اسلامی در حال فعالیت هستند و تعالیم دینی و الهی را به آحاد مردم به ویژه نسل جوان منتقل می دهند، در انتقال این تعالیم مبلغان باید با توجه به شرایط سنی مخاطب و توجه به دغدغه ها و آسیبهایی که پیش روی آنان است محورهای سخنرانی خود را انتخاب کنند.

با توجه به حضور پر رنگ نسل جوان در مساجد در کنار دیگر آحاد جامعه، مبلغان باید فرصتها را غنیمت شمرده و این حضور پر رنگ را حفظ کرده و در سایه بیان واقعیتها و توجه به نیازهای جامعه از آیات قرآن و روایات در جهت بصیرت بخشی به این نسل اقدام کنند.    

برکات اجتماعی روزه

در کنار آثار تربیتی می توان به برکات اجتماعی روزه داری نیز توجه داشت، با توجه به اینکه در ماه مبارک رمضان فرصتی فراهم می شود تا ثروتمندان اوضاع فقرا و نیازمندان را درک کنند و از وضع آنان با خبر شوند، نخستین اثر اجتماعی را می توان فرا گرفتن درس برابری بین انسانها عنوان کرد.

حس هم نوع دوستی در مؤمنان در اینجا تقویت می شود و به آنان به یاری نیازمندان می شتابند و این حس نوع دوستی اگر در همه زمانها و مکانها مورد توجه قرار گیرد، افزون بر کم شدن فاصله اجتماعی به گونه ای در برقراری عدالت نیز نقش آفرین است.

کاهش جرم و جنایت از دیگر برکات اجتماعی ماه مبارک رمضان و روزه داری است، این ماه به ما درس می دهد که با یاد خدا بودن در همه ماه های سال می توان زندگی آرام، بدون دغدغه و در جامعه ای امن داشته باشیم، برای حفظ امنیت و آرامش در جامعه باید رغبت مردم به انجام کارهای نیک در دیگر ماه های سال نیز تقویت شود و فرهنگ سازی در این میان امری حیاتی است.

دوری از گناه و ریشه کن کردن فساد و آلودگی های اجتماعی، رعایت قانون و احترام به حقوق یکدیگر در پایداری جامعه نقش آفرین است و مردم زمانی که نسبت به آثار فردی و اجتماعی روزه داری آگاهی کامل داشته باشند، در حفظ و ارتقای امنیت و آرامش جامعه خود بی تفاوت نخواهند بود.

تندرستی از دیگر فواید روزه داری

روزه داری آثار بهداشتی و درمانی فراوانی نیز به همراه دارد، پیامبر اسلام(ص) در حدیثی می فرماید: «صوموا تصحوا؛ روزه بگیرید تا تندرست شوید.»، طبیب روسی«الکسی سوفورین» می گوید 95 درصد بیماریهای مردم از شکم ‏خوارگی و سوء تغذیه است، روزه داری برای کم خونی، ضعف روده‏، التهاب بسیط و مزمن، دمل‏های داخلی و خارجی، سل، اسکلیروز، روماتیسم، نقرس، استسقاء، نوراستنی، عرق النساء، ریختگی پوست، بیماریهای چشم، مرض قند، بیماری‏های کلیه، کبد و دیگر بیماریها مفید است.

روزه داری و دوری شیطان از انسان

عبادت و بندگی خدا موجب دوری شیطان از انسان می شود، به گفته پیامبر(ص) که در تفسیر نمونه( ج یک، ص 630- )629 آمده است، روزه  داری روی شیطان را سیاه می کند، انفاق در راه خدا پشت او را می شکند و دوست داشتن به خاطر خدا و مواظبت بر عمل صالح دنباله او و استغفار رگ قلب او را می برد.

نتیجه:

روزه عامل مهم و مؤثری برای پرورش تقوا و پرهیزگاری در تمام زمینه ها و سپری برای آتش دوزخ است، خواب روزه دار عبادت، سکوت او تسبیح، عملش مقبول و دعایش مستجاب است./۷۰۴/۹۴۵۹/ب۱

فاطمه ملکی
ارسال نظرات