۰۷ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۵:۲۰
کد خبر: ۵۲۱۴۴۸
امیر ساعدی مطرح کرد؛

تامین امنیت مسیر زائران اربعین در عمق آسمان عراق

فرمانده منطقه پدافند هوایی غرب کشور گفت: استقرار و به کارگیری سامانه‌های S-۳۰۰ و باور۳۷۳ در صورت نیاز عملیاتی در حداقل زمان در هر منطقه از کشور و از جمله منطقه پدافندی غرب میسر است.
اربعین حسینی

به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از فارس، در آستانه سالروز تشکیل قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیا(ص) و با توجه به اهمیت منطقه غرب کشور و موضوع حفاظت از آسمان این منطقه با امیر بیژن ساعدی فرمانده منطقه پدافند هوایی غرب کشور به گفت‌وگو نشستیم که مشروح آن را در ذیل می‌خوانید.

* شرایط منطقه غرب کشور در حوزه پدافندی و نقش قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیا(ص) در این منطقه را تشریح بفرمایید؟

از دیرباز با توجه به وجود زمینه‌های تاریخی، سیاسی و ژئوپلیتیک، منطقه غرب کشور جایگاه برجسته ای در برنامه ها و تدابیر تصمیم سازان امنیتی و نظامی کشور داشته است.

در سالهای اخیر با توجه به تحولات چشمگیر سیاسی بستر مناسبی به منظور حضور آشکارتر و گسترده‌تر نیروهای فرامنطقه‌ای در کشورهای همسایه غربی جمهوری اسلامی ایران فراهم شده است.

هرچند با توجه به قابلیت‌های سامانه‌های آفند هوایی و استعداد و توان کشورهای فرامنطقه‌ای عملا تهدیدات محدود به سمت و مسیر خاصی نمی‌شوند، اما وجود پایگاه‌های متعدد هوایی و نظامی و حضور رژیم صهیونیستی به مثابه تهدیدی دائمی خصوصا در حوزه هوایی، ایجاد ساختار و ظرفیت‌دهی مناسبی که متضمن تامین امنیت فضای غرب کشور به عنوان پیشانی و خط مقدم نیروهای مسلح کشور باشد، همواره مورد توجه مضاعف بوده است.

با ذکر این مقدمه منطقه پدافند هوایی غرب به عنوان یکی از مناطق 9 گانه قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) با بهره برداری موثر از سازمان رزمی قابل توجه خود نسبت به کشف، شناسایی، درگیری، رهگیری و انهدام تهدیدهای احتمالی هوایی اقدام و مفتخر به تامین امنیت آسمان مناطق غربی کشور با گستره سرزمینی حدود 152 هزار کیلومتر مربع شامل استان‌های کرمانشاه، کردستان، همدان، ایلام، مرکزی و لرستان است.

* با توجه به اوضاع پرآشوب منطقه و حضور نیروهای فرامنطقه‌ای در کشورهای همسایه آیا تمهیداتی برای حفظ آسمان کشور اندیشیده‌اید؟

این منطقه برابر راهبردهای کلان دفاعی کشور و استعدادهای بالقوه و بالفعل موجود، ضمن بررسی و تشریح دقیق گذشته و همچنین فهم درست واقعیت‌های درونی و بیرونی موجود، به منظور تدارک اثربخش آینده، در حوزه ماموریتی خود اقدامات اطمینان‌بخش و تمهیدات نظری و عملی مستمری را در دستور کار دارد.

بخش مهمی از این تدابیر با تکیه بر روش‌های تحقیقی میدانی و عملی حاصل شده و بخش دیگری نیز محصول ظرفیت‌های خلاقانه و نوآورانه سازماندهی شده در قالب اتاق‌های فکر است.

منطقه پدافند هوایی غرب به منظور مداخله سریع‌تر، اثربخش‌تر و فعالانه‌تر در حوزه ماموریتی خود با تشکیل کارگروه‌های تخصصی، ضمن فراهم‌آوری روزنه‌های تحلیلی جدید با تمرکز بر درک واقعیات و فهم پدیده‌ها، نسبت به تعریف و تبیین برگ‌های برنده خود و شناسایی گلوگاه‌های کمتر برجسته شده در حوزه دفاع هوایی به دستاورد های قابل توجهی دست یافته است.

* توان پدافند هوایی غرب کشور برای مواجهه با پروازهای غیر مجاز را در چه سطحی ارزیابی می‌کنید؟

امر دفاع و مدیریت دفاعی و نظامی موضوع دشواری است. شرایط خاص منطقه از حیث تنوع تهدیدات، ازدیاد کمیت‌های متغیر و گستردگی روزافزون بازیگران سیاسی و نظامی موثر در تحولات منطقه‌ای، مدیریت و صحنه گردانی دفاع هوایی را پیچیده‌تر می‌کند که این منطقه در قالب یک نظام جامع تصمیم ساز تحت عنوان شبکه یکپارچه، نسبت به ایفای مقتدرانه ماموریت‌های ذاتی و ابلاغی خود در سطوح راهبردی، عملیاتی و راهکنشی اقدام می‌کند.

ثمره اصلی این اقدامات، آرامش و امنیت پایداری است که سالهاست در سپهر عمومی میهن سایه افکنده است. علاوه بر این، اقتدار نظامی و هوشیاری دفاع هوایی کشور به اشکال مختلفی به کام دشمنان فرامنطقه‌ای و همپیمانان منطقه‌ای آنها خورانده شده است.

در رابطه با اخطار و مواجهه با پروازهای غیر مجاز ذکر این نکته ضروری است که مراقبت از فضای آسمان میهن عزیزمان از ورای مرزهای فضایی کشور انجام می شود و تجاوز عمدی به حریم کشور با توجه به تدابیر شبکه یکپارچه با برخوردهای سخت و عملی سامانه‌های دفاع هوایی همراه است.

* چه میزان از تجهیزات بروز برای مقابله با سامانه‌های پیشرفته دشمنان بهره می‌برید؟

ذکر این نکته مفید است که بدانید تنوع سامانه‌های بومی به کار گرفته شده در بخش‌های مختلف پدافند هوایی کشور، گسترده‌تر و بیشتر از سامانه‌های اطلاع رسانی شده و اعلان عمومی شده است.

در حال حاضر در سازمان رزم منطقه پدافند هوایی غرب در حوزه کشف، سامانه‌های راداری ثابت بهینه سازی شده، رادار برد بلند و بومی، رادارهای متنوع تاکتیکی و در حوزه انهدام، سامانه‌هایی از جمله سیستم بهینه‌سازی شده برد بلند، سامانه بومی موشکی و توپخانه‌ای در ارتفاع و برد متوسط و کوتاه و در حوزه سامانه‌های هواپایه پرنده‌های رهگیر بهینه سازی شده و با تسلیحات هوا به هوای بومی به نحو گسترده‌ای مورد بهره برداری عملیاتی قرار می گیرد.

در حوزه‌های ارتباطی، جمع آوری اطلاعات سیگنالی مراکز فرماندهی و کنترل سیار، آفند و پدافند الکترونیکی و جنگ الکترونیک. پهپادها، جنگ نوین و ... سامانه‌های بومی و داخلی جایگاه‌های محوری در سازمان رزم این منطقه دارند که با توجه به ملاحضات امنیتی و حفاظتی از اطلاع رسانی جزئی‌تر پرهیز می‌شود.

* همکاری و همپوشانی منطقه پدافندغرب با سایر نیروهای نظامی مرتبط چه میزان است؟

در واقع انگیزه اصلی انتزاع پدافند هوایی از نیروی هوایی و تشکیل قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص) به مثابه یک ساختار و سازمان فرانیرویی، تضمین این مهم و پیشگیری از ناهماهنگی‌های احتمالی ناخواسته در حوزه‌های ماموریتی مشترک بین بخش‌های مختلف نیروهای مسلح بوده است.

در حال حاضر تمامی ظرفیت‌های دفاع هوایی موجود در سطح نیروهای  ارتش و همچنین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ناجا، تحت کنترل عملیاتی شبکه یکپارچه دفاع هوایی قرارگاه پدافند هوایی است که با توجه به روش‌ها و روال‌های موجود و تدابیر فرماندهی معظم کل قوا عملا همکاری روشمند و هدفمند مابین این بخشها حاصل شده است.

در کنار اقدامات جاری منطقه پدافند هوایی غرب، پشتیبانی از فعالیت‌های سایر نیروهای مستقر در منطقه در حوزه دفاع هوایی در شرایط مختلف رزمی و رزمایشی را بر عهده دارد.

نمونه مشخص و قابل بیان این اقدامات همکاری با سایر نیروهای مسلح  در تامین امنیت زائران اربعین حسینی، با پایش مستمر فضای مسیر تردد زائران حسینی در عمق آسمان عراق است.

* آیا سامانه‌های جدید پدافند هوایی نظیر S-300 و باور373 در این منطقه به کارگیری می‌شوند؟

به کارگیری گسترده از سامانه‌های راه‌کنشی و متحرک و ایجاد زیر ساخت‌های مورد نیاز جهت چابک سازی سامانه‌ها با عنایت به قابلیت‌های سامانه‌هایی نظیر S-300 و باور373، استقرار و به کارگیری این سامانه‌ها در صورت نیاز عملیاتی در حداقل زمان در هر منطقه از کشور و از جمله این منطقه میسر است.

* میزان همکاری این منطقه پدافندی با نیروی هوایی ارتش در چه سطحی است؟

با توجه به حوزه ماموریتی مشترک و درهم تنیده با نیروی هوایی، عمیق‌ترین و گسترده‌ترین سطح همکاری این منطقه با پایگاه‌های شکاری  نوژه و سایر پایگاه‌های همجوار است.

این همکاری‌ها سطوح مختلفی را در بر می‌گیرد، از جمله بخشی مهم از ظرفیت‌های دفاع هوایی بالاخص پرنده‌های رهگیر در سازمان رزم نهاجا تعریف شده ولی به عنوان هواپیماهای اسکرامبل تحت کنترل عملیاتی شبکه یکپارچه دفاع هوایی هستند.

در کنار آنها بهره‌برداری موثر و در زمان از سامانه‌های شنود و جمع آوری اطلاعات سیگنالی هواپایه منوط به این تعامل است.

ساحت بعدی همکاری این دو مجموعه به منظور ارتقاء همکاری رزمی و تمرین تاکتیک‌های مشترک و همچنین ارزیابی سامانه ها درقالب رزمایش ها و تمرینات جاری مشترک شکل می‌گیرد.

در کنار این اقدامات هدایت، کنترل و پشتیبانی از ماموریت‌های آفندی  نهاجا توسط ایستگاه های رادار پدافند هوایی صورت می پذیرد که دستگیری شرور بین المللی عبدالمالک ریگی از نمونه‌های درخشان و قابل توجه هماهنگی و همکاری این دو مجموعه است./۱۳۲۵//۱۰۲/خ

ارسال نظرات