آیا شهادت حاج قاسم سلیمانی باعث رستاخیز داعش در اروپا یا خاورمیانه میشود؟
به گزارش خبرگزاري رسا، غرب بار دیگر وحشت کرده است. این را به خوبی میتوان از تیتر خبرهای چند هفته اخیر رسانههایشان دریافت کرد. ترس از هجوم داعش به کشورهای اروپایی حالا بیش از پیش غربیها را ترسانده. اما به راستی علت این ترس چیست و تا چه حد قابل اعتناست؟
در طول چند هفته اخیر فعالیتهای گروه تروریستی داعش بسیار زیاد شده است. فیلمهای انتحاری و ترورهای آنان در رسانهها مجددا پخش میشود. چند روز پیش بود که این گروه تروریستی مسئولیت قتل چند چوپان را بر عهده گرفت. طبق تصاویر منتشر شده، همه این چوپانها دست بسته بوده و گلولهها از پشت به سرشان اصابت کرده بود.
همانطور که آسوشیتد پرس نوشته شهادت سردار قاسم سلیمانی به دست نیروهای آمریکایی، این فرصت را به برخی اعضای داعش داده که مجددا فعال شده و یارگیری کنند.
هر چند پخش این تصاویر رعب و وحشتی را در بین مردم ایجاد کرد، اما ترس اصلی برای اروپاییها زمانی شکل گرفت که گزارش سازمان ملل از فعالیت مجدد داعش منتشر شد. طبق این گزارش که بسیاری از رسانهها من جمله گاردین به پوشش آن پرداختند، داعش مجددا در سوریه و عراق فعال شده است.
بر اساس تحقیق ماموران سازمان ملل این گروه از نظر بودجه و منابع مالی کمبودی ندارد. در عراق این روند را با سرمایهگذاری در مشاغل قانونی و جبهههای تجاری گوناگون ادامه میدهد و در سوریه نیز با از سر گیری عملیات اخاذی. اینگونه تلاشها باعث میشوند منابع کافی برای تأمین هزینههای جاری این گروه و حتی تأمین حقوق بازنشستگی برای بیوهها یا فرزندان یتیم مبارزان در اختیار داعش باشد.
گزارش سازمان ملل متحد همچنین یادآور میشود که مسئله مبارزان خارجی در این گروه همچنان حاد است و بین نیمی تا دو سوم بیش از ۴۰هزار نفر جنگجویی که از کشورهای مختلف به داعش پیوستهاند، هنوز زنده هستند و بیشترشان نیز هنوز در منطقه خاورمیانه به سر میبرند.
اما چرا و چگونه این گروه تروریستی مجددا قدرت گرفته است؟ چند عامل مهم در این رابطه وجود دارد: اولی حمله ترکیه به کردستان سوریه و ضعف نیروهای این منطقه است. کمپهای بسیاری در مناطق کردنشین سوریه وجود دارد که اعضای مشکوک را در خود نگه میدارد. با آغاز حملات ترکیه، بسیاری از این افراد از این کمپها گریختند. به جز این، مرز سوریه و ترکیه به علت جنگ نا امن شده و ناامنی بهترین فرصت برای داعشی است تا خود را مجددا تقویت کند.
عامل دیگر همانطور که آسوشیتد پرس نوشته شهادت سردار قاسم سلیمانی به دست نیروهای آمریکایی، این فرصت را به برخی اعضای داعش داده که مجددا فعال شده و یارگیری کنند.
بین نیمی تا دو سوم بیش از ۴۰هزار نفر جنگجویی که از کشورهای مختلف به داعش پیوستهاند، هنوز زنده هستند و بیشترشان نیز هنوز در منطقه خاورمیانه به سر میبرند.
عامل سوم، اما انتخاب القریشی به عنوان رهبر جدید گروه تروریستی داعش است. بعد از شکست داعش و متواری شدن ابوبکر البغدادی مشخص بود که سیاست این گروه تروریستی در حال تغییر است. در همان زمان هم برخی رسانههای عربی مانند الشرق الاوسط از این نوشتند که البغدادی میخواهد گروه تروریستیاش را بیشتر شبیه القاعده کند.
او که روزی صاحب چند ولایت بزرگ در قلب عراق و شام بود بعد از شکستهای متوالی در این دو کشور، باید سبک مبارزه خود را تغییر میداد و از یک حکمران خونریز به یک چریک تروریستی تبدیل میشد که بیشتر تمرکزش بر عملیاتهای تروریستی و انتحاری و سازماندهی نیروهای متفرق در دل کوهها و صحرا است.
شاید البغدادی برای این تغییر سیاست زیادی نامناسب بود. به نظر میرسد القریشی بهتر میتواند این تغییر سیستم را بر عهده بگیرد. او با فعالیتهای چریکی و نظامی به علت حضورش در ارتش صدام آشناست و بیشتر از اینکه شخصیتی ایدئولوژیک داشته باشد، نظامی است. همین میتواند راه او را برای القاعدهای شدن داعش بیشتر باز کند.
اعضای داعش بار دیگر شروع به نفوذ در شبکههای اجتماعی و فضای سایبری کردهاند. این فضا از ابتدا محل مناسبی برای افزایش ترس مردم و دولتها و به خصوص یارگیری از بین اروپاییها بوده است.
اروپا از همین عامل بیشتر ترسیده است. از سرگیری فعالیتهای تروریستی در قلب پاریس، بروکسل، لندن و برلین و ... با فرماندهی جدید کابوس اروپا شده است.
ترس بزرگتر، اما از سرگیری پذیرش نیرو از بین شهروندان اروپایی است. اقدامی که در زمان البغدادی شروع شد و به جرات میتوان گفت که خسارت بسیاری برای غرب به بار آورد. حالا بار دیگر این اتفاق در حال وقوع است. بر اساس گزارش آسوشیتد پرس، اعضای داعش بار دیگر شروع به نفوذ در شبکههای اجتماعی و فضای سایبری کردهاند.
این فضا از ابتدا محل مناسبی برای افزایش ترس مردم و دولتها و به خصوص یارگیری از بین اروپاییها بوده است. حالا داعش بار دیگر فعالیت اینترنتی خود را آغاز کرده است.
بر اساس گزارش آسوشیتد پرس، داعش فعالیت شدید خود را در شبکه روسی تم تم (Tam Tam) آغاز کرده است. به جز این، فعالیت سایبری داعش در تلگرام، یوتیوب و شبکههای اجتماعی مانند هوپ مسنجر، BCM مسنجر و چند شبکه چینی هم آغاز شده است.
همه این شرایط به خوبی نشان میدهد که چرا اروپا و آمریکا به شدت از رستاخیز احتمالی تروریستها در غرب هراسیدهاند. همه اینها بار دیگر حماقت اقدام تروریستی یک ماه گذشته ایالات متحده را یادآور شده و به صورت غرب میکوباند./1360/