غذاهایی که حذفشان از زندگی غیرممکن ولی برای قلب مضر هستند
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از جام جم آنلاین، امروزه غذاهای فرآوری شده به رژیم غذایی ما اضافه شدهاند و حذف آنها امکانپذیر نیست.
غذاهای فرآوریشده به طیف وسیعی از محصولات مانند نانهای تولید انبوه، غذاهای آماده، فستفودها، شیرینیها و دسرها، میان وعدههای شور، غلات صبحانه، گوشت های پردازش شده ازجمله ناگت مرغ و ماهی، نودل و سوپ فوری، سبزی های کنسرو شده، نمک، میوه های خشک با روکش قند، نوشابه و نوشیدنی های شیرین اشاره دارد. کارشناسان تغذیه همواره درباره مضرات این مواد غذایی تأکید داشتهاند.
تاکنون اطلاعات محدودی در مورد ارتباط این مواد غذایی با سکته های قلبی و مغزی وجود داشته است. اما بر اساس تحقیقات جدید ارائه شده در «کنگره سالانه متخصصین قلب و عروق اروپا» (ESC ۲۰۲۱) مصرف هفتگی غذاهای فرآوریشده با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی مرتبط است.
این مطالعه ارتباط بین مصرف غذاهای فرآوری شده و ایجاد بیماری یا مرگ ناشی از بیماریهای قلبی عروقی را در یک دوره ۱۰ ساله مورد بررسی قرار داده است.
در تجزیه و تحلیل، دادههای حاصل از مطالعه آیندهنگرانه «آتیک» (ATTICA) که طی سالهای ۲۰۰۱ الی ۲۰۱۲ در یونان انجام شد، استفاده شده است.
در این مطالعه افراد بالغ و عاری از بیماریهای قلبی عروقی در ابتدا مورد بررسی قرار گرفتند که از آنها در مورد فراوانی و اندازه طیف وسیعی از غذاها و نوشیدنیهای مصرفشده در هفت روز گذشته سؤال شد.
محققان همچنین از پرسشنامهای برای ارزیابی میزان پایبندی به الگوی غذایی سالم برای قلب استفاده کردند؛ یعنی رژیم مدیترانهای که بر میوهها، سبزیها و غلات کامل تأکید دارد. نمرات ۰ تا ۵۵ به شرکتکنندگان اختصاص داده شد (مقادیر بالاتر به معنی پایبندی بهتر بود).
شرکتکنندگان به مدت ۱۰ سال از نظر وقوع حوادث قلبی و عروقی کشنده و غیرکشنده شامل حمله قلبی، آنژین ناپایدار، سکته مغزی، نارسایی قلبی و اختلالات ریتم قلب (آریتمی) تحت پیگیری قرار گرفتند.
این مطالعه شامل ۲هزار و ۲۰ شرکتکننده بود که ۱ هزار و ۱۴ نفر آنها زن و ۱ هزار و ۶ نفر مرد بودند. همچنین میانگین سنی آنها ۴۵ سال بود. بهطور متوسط، شرکتکنندگان تقریباً ۱۵ وعده غذای فرآوریشده در هفته مصرف کردند.
در طول پیگیری ۱۰ ساله محققان در این مطالعه، ۳۱۷ رویداد قلبی عروقی برای شرکتکنندگان رخ داد. نتایج نشان داد شیوع حوادث قلبی عروقی با افزایش مصرف غذاهای فرآوریشده بهتدریج بیشتر میشود.
همچنین با متوسط مصرف هفتگی ۷.۵، ۱۳ و ۱۸ وعده، بروز بیماریهای قلبی عروقی به ترتیب ۸.۱ درصد، ۱۲.۲ درصد و ۱۶.۶ درصد بود.
مصرف هر وعده غذایی هفتگی اضافی از غذاهای فرآوریشده با ۱۰ درصد احتمال بیشتر بیماری قلبی عروقی در طول این ۱۰ سال همراه بود.
این ارتباط باتوجه به پیروی از «رژیم غذایی مدیترانهای» مورد ارزیابی مجدد قرار گرفت. نقش تشدیدکننده غذاهای فرآوریشده در شرکتکنندگان با پایبندی پایین به این الگوی غذایی حتی قویتر شد.
در افرادی که امتیاز رژیم غذایی مدیترانهای آنها کمتر از ۲۷ بود، هر وعده غذای فرآوریشده هفتگیِ اضافی با ۱۹ درصد احتمال بیماری قلبی عروقی در طول دهه همراه بود.
در افرادی که میزان متوسط تا بالایی از رژیم غذایی مدیترانهای را رعایت میکردند (امتیاز بالای ۲۷)، هر وعده غذای فرآوریشده هفتگی اضافی ۸ درصد بیشتر احتمال داشت افراد را در طی این ۱۰ سال به بیماریهای قلبی عروقی مبتلا کند.
دکتر «متینا کوواری» نویسنده این مطالعه از دانشگاه هاروکوپیو آتن، یونان میگوید: «شواهدی در مورد ارتباط بین غذاهای فرآوریشده و افزایش خطرات چندین بیماری مزمن در حال جمعآوری است. مطالعه ما نشان میدهد که رابطه مضر با بیماریهای قلبی عروقی در افرادی که رژیم غذایی ناسالم دارند، حتی قویتر است. ابتکارات بهداشت و سلامت عمومی و سیاستهای تغذیهای سالم برای ترویج انتخاب مواد غذایی موردنیاز است. درعینحال محدود کردن مصرف غذاهای فرآوریشده برای افراد نیز منطقی به نظر میرسد».
در مجموع بسیاری از کارشناسان تغذیه همواره تأکید دارند که مصرف غذاهای فرآوریشده اگرچه لذیذ هستند اما بیماریها و عوارض بعضاً جبرانناپذیری برای بدن بههمراه دارند. چاقی، عدم تعادل در pH بدن، تغییر متابولیسم، افسردگی، عصبانیت، پوکی استخوان، فشارخون، کلسترول بالا و بیماریهای قلبی نمونههایی از عوارض مصرف این غذاها است.