انتخاب شقاوت یا سعادت
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در خراسان، حجت الاسلام جهانگیری رییس دانشگاه رضوی در ادامه بیان شان وفضیلت ماه مبارک رمضان در خطبه شعبانیه پیامبر(ص) گفت: رسول خدا(ص) بعد از آنکه فرمودند با نیت صادقه و قلوب پاکیزه از خدا بخواهید توفیق روزه و تلاوت قرآن بدهد در ادامه جمله« فَإِنَّ الشَّقِیَّ مَنْ حُرِمَ غُفْرَانَ اللَّهِ فِی هَذَا الشَّهْرِ الْعَظِیمِ» را بیان کردند. یعنی کسی که از غفران و رحمت خدا محروم شود در این ماه انسان شقی و به دور از سعادت خواهد بود.
رییس دانشگاه رضوی افزود: شقاوت یعنی انسان دور از آن سعادتی باشد که خدای متعال برای انسان ها رقم زده و آن عبودیت و بندگی خداست او انسان را خلق کرده تا خدا را بشناسد و عبادت او را به پا داشته تا در دنیا و آخرت سعادتمند باشد.
وی ادامه داد: اگر کسی به این فلسفه دقت نکند و گرفتار شقاوت شود از سعادتی که خدا در دنیا و آخرت رقم زده دور خواهد شد یکی از این راه های رسیدن به سعادت در این خطبه دعا کردن و درخواست از خدا با نیت صادق و قلب پاک معرفی شده است.
رییس دانشگاه رضوی بیان داشت: وقتی پیامبر(ص) شقی و بدبخت را کسی می داند که از غفران و رحمت خدا محروم باشد، یعنی دعای از روی نیت صادق و قلب پاک که درخواست روزه و تلاوت قرآن است و در جمله قبل به آن اشاره کرد انسان را به سعادت می رساند و از این نکته غافل شدن انسان را به شقاوت می رساند که محروم ماندن از آمرزش و غفران خدای متعال در این ماه عظیم است.
وی افزود: اگر کسی سعادت می خواهد باید درب خانه خدا با شرایطی که گفتیم دعا کند تا خدا توفیق روزه و تلاوت قرآن به او بدهد. همه اسباب سعادت و نجات را خدا در این ماه عظیم فراهم کرده و زمینه رسیدن به مقام بلند تقوا و استجابت دعا آماده است از این رو حیف است که از این فرصت غفلت کرده و عمل و عبادت در این ماه بجا نیاوریم تا مستحق این غفران الهی باشیم.
حجت الاسلام جهانگیری بیان داشت: پیامبر گرامی اسلام در ادامه فرمودند «وَ اذْکُرُوا بِجُوعِکُمْ وَ عَطَشِکُمْ فِیهِ جُوعَ یَوْمِ الْقِیَامَةِ وَ عَطَشَهُ» در آینده همه صحنه هایی بعد مرگ خواهیم داشت که قابل مقایسه با دنیا نیست بعد برزخ قیامت برپا می شود و بر اساس روایات همه گرفتار هستند مگر اینکه خدای متعال به لطف و فضلش عنایت کند تا رها شویم.
وی افزود: یکی از این گرفتاری ها گرسنگی و تشنگی قیامت است در روزی طولانی که بیش از هراز سال دنیایی طول می کشد و بنابر بیان قرآن 50 موقف است و هر موقف هزار سال که 50 هزار سال طول می کشد انسان باید تغذیه شود و اگر خدا لطف نکند درد جانکاهی برای اوست که در دنیا برای ما متصور نیست.
رییس دانشگاه رضوی ادامه داد: پیامبر فرمود وقتی در دنیا روزه می گیرید یاد گرسنگی و تشنگی فوق العاده قیامت بیفتید که در آنجا جز فضل و عنایت خدا چیزی دست ما را نمی گیرد از تقارن این دو جمله« وَ اذْکُرُوا بِجُوعِکُمْ وَ عَطَشِکُمْ فِیهِ جُوعَ یَوْمِ الْقِیَامَةِ وَ عَطَشَهُ» استفاده می شود که اگر این ساعات و لحظات یک روز را برای خدا روزه گرفتید و مواظب مفطرات و مبطلات روزه بودیم در قبال این گرسنگی و تشنگی محدود دنیایی خدا به فضلش گرسنگی و تشنگی قیامت را از ما بر می دارد.
رییس دانشگاه رضوی بیان داشت: مسلما انسان عاقل این ساعات محدود فناپذیر را به جای آن زمان طولانی و عجیب و غریب برای روزه گرفتن و تحمل گرسنگی و تشنگی انتخاب می کند که دچار آن سختی و گرفتاری بزرگ تر نشود.
وی افزود: در ادامه نیز فرمودند «وَ تَصَدَّقُوا عَلَی فُقَرَائِکُمْ وَ مَسَاکِینِکُمْ» این جمله متناسب با گرسنگی و تشنگی در ماه رمضان است، خیلی از انسان ها در ایام عمرشان تغذیه مناسب دارند از مواهب دنیایی برخوردارند و درکی از گرسنگی و تشنگی در ایام سال ندارند اما برخی هستند که به واسطه فقر و دست تنگی حتی یک وعده سیر هم نمی خورند مگر اینکه دیگران به آنها کمک و رسیدگی کنند.
رییس دانشگاه رضوی ادامه داد: وقتی انسان گرفتار این وضع می شود بیشتر حال فقرا را درک می کند یعنی گرسنگی و تشنگی در ماه رمضان سبب می شود که به یاد فقرا و مساکین بیفتیم و به آنها کمک کنیم از این رو پیامبر(ص) در این جمله می فرمایند صدقه بدهید انفاق کنید و به فقرا و مساکین رسیدگی کنید.
حجت الاسلام جهانگیری در بیان تفاوقت فقیر و مسکین گفت: فقیر خرج یک سال خود را ندارد و درمانده است اما مسکین وضعش از او هم بدتر است خرج همان روز خود را هم ممکن است نداشته باشد.
وی افزود: بنابر توصیه پیامبر(ص) در این خطبه وظیفه ما روزه داران است که از فقرا و مساکین دستگیری کنیم و انفاق و صدقه در همه ایام پسندیده و در این ماه تاکید بیشتری شده است./933/