مادران قهرمانان «رخ مادر»؛ ضرورت روایت قصههای جنگ
امیرحسین اکاتی تهیهکننده مجموعه مستند «رخ مادر» که فصل دوم آن از امروز 11 آذر روی آنتن شبکه یک سیما میرود، درباره تولید فصل جدید این اثر بیان کرد: استقبال مخاطبان از فصل اول باعث شد به سراغ ساخت فصل دوم برویم. در حقیقت بعد از پخش 6 قسمت نظر مدیران شبکه یک و سازمان جلب شد و برای ساخت فصل جدید در 26 قسمت حمایت کردند.
وی ادامه داد: این اثر در شهرهای مختلف ایران جلوی دوربین رفته و فضای محتوایی و فرمی کار به صورتی است که تفاوت جدی با کارهایی که پیش از این در این زمینه تولید شده است، دارد. در حقیقت با نگاه عمیقتر و جدیتری به زندگی مادران شهدا و آن نگاه فرهنگی و اجتماعی که عزیزان به عنوان الگو میتوانند به جامعه ارایه کنند، پرداختیم. در فضای فرمی هم سعی کردیم به سمت و سویی برویم که داستانیتر و برای مخاطب جذابتر باشد.
مهمترین تفاوت رخ مادر ایجاد فضای قصهگو است
این مستندساز با اشاره به اینکه به قصه گویی در فیلم و مستند علاقه دارد و همیشه تلاش کرده است تا جهان قصهای را در فیلم و مستند برپا کند که برای مخاطب جذاب باشد، مطرح کرد: مهمترین و جدیترین موضوعی که «رخ مادر» را از دیگر آثار در این زمینه متفاوت میکند، ایجاد فضای قصهگو و روایی برای تمام قصههایی که انتخاب میکردیم، بود. برای همین در مرحله پژوهش و سوژهیابی سعی کردیم کسانی را انتخاب کنیم که درامی در قصه خود داشته باشند تا ما از آن برای قصهگویی استفاده کنیم و در حقیقت فضای محتوایی و فرمی استفاده کنیم و به سراغ داستانیتر شدن مجموعه برویم.
اکاتی تاکید کرد: فرمی که برای «رخ مادر» برگزیدیم و از آن بهره بردیم، داکیودرام است تا هم این مجموعه مستند در فصل جدید نمایشیتر شود و هم بتوانیم مستند داستانیتری داشته باشیم.
چالشهای کار در خارج از پایتخت
وی درباره چالشهای این پروژه در چند شهر ایران کار شده است، گفت: وقتی تصمیم گرفتیم بخش اعظمی از مجموعه در خارج از پایتخت ضبط و تولید شود، با چالشهای مختلفی مواجه شدیم که معایب و مزایای خود را دارد. یکی از مزایای آن برخورداری از فضای بصری جذابتر و متفاوتتر بود که برای مخاطب دلنشینتر است چراکه او را از فضای شهری و زندگی آپارتماننشینی دور میکند.
خانواده شهدا نهایت همکاری را داشتند
تهیهکننده «رخ مادر» افزود: این مساله اگرچه دست تولیدکننده اثر را باز میگذارد که در تولید محتوای بصری خلاقانهتر عمل کند اما محدودیتهایی هم وجود دارد و عدم وجود امکانات کافی که کار را سخت تر میکند. همچنین یکی دیگر از چالشهای ما این بود که به دلیل بالا بودن سن سوژهها باعث شد زمان محدودی برای تولید اثر داشته باشیم اگرچه در عین توجه به این مساله با وسواس و دقت نظر کار را پیش بردیم تا طبق زمانبندی ضبط کنیم. ناگفته نماند که خانواده شهدا از نظر ارتباط با ما نهایت همکاری را داشتند و خودشان بسیار کمک میکردند که روند تولید را تسهیل کنند. لطف و محبت 26 خانوادهای که با آنها کار کردیم، شامل حال من و گروهم بوده است.
ضرورت روایت قصههای جنگ تحمیلی برای نسل جدید
اکاتی در بخش دیگری از صحبتهای خود درباره توجه به زندگی مادران شهدا و ساخت مستند از زندگی آنها مطرح کرد: جنگ تحمیلی یکی از نقاط مهم تاریخ معاصر ماست که از نظر من باید جدی بدان پرداخته شود و روایت قصههای آن دوره برای انتقال به نسل جدید امری ضروری است. حال برای اینکه بتوانیم به بهترین نحو ممکن و به صورت ماندگار این موضوعات را به نسل جدید منتقل کنیم، باید در فضای رسانه و هنر دست به تولید مستند و فیلم بزنیم. حال ساخت مستند در این زمینه بدلیل آنکه تماما باید واقعیت و حقیقت را بازگو کند، اهمیتش بیشتر است.
در «رخ مادر» مادر، قهرمان قصه است
وی در پایان خاطرنشان کرد: به یاد دارم تا کنون یک مجموعه مستند به زندگی شخصی مادران شهدا پرداخته باشد و مادر ذیل شهیدش تعریف شود اما در «رخ مادر» مادر، قهرمانِ قصه است و فضای تربیتی شهید را ذیل نگاه و جهانبینی مادر تعریف میکنیم. ما سعی کردیم قصه مادران شهدا را به عنوان قهرمانان «رخ مادر» به گونهای روایت کنیم که محدود به یک قشر و طیف خاص نشود، برای نسل جوان امروز جذاب باشد و بتواند با آن ارتباط بگیرد. تمام تلاش من و گروهم این بوده است که این اتفاق رقم بخورد و در کار حرفی برای گفتن داشته باشیم تا همه با ما همراه شوند.
مجموعه مستند «رخ مادر» به کارگردانی حمید مشایخی، مهدی انصاری، سیدمصطفی سیدحسینی و علی علائی روایتی شاعرانه از داستان زندگی ۲۶ مادر شهید دفاع مقدس دارد و از شنبه ۱۱ آذر هر روز از ساعت ۱۷:۳۰ روی آنتن شبکه یک سیما میرود.