هرم جمعیتی کشور نیازمند برنامهریزی ویژه است
به گزارش گروه جمعیت و تعالی خانواده، علیاکبر محزون در کنگره ملی جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی اراک، افزود: فرصت جمعیتی کشور در ۲ دهه آینده بسته میشود و باید اقدامات لازم در این خصوص شتاب گیرد.
وی با بیان اینکه، در حوزه جمعیتی ضعفهایی در دهههای گذشته وجود داشته، عنوان کرد: ۱۶ قانون برای آگاهی افزایش جمعیت پیشبینی شده است.
مشاور ارشد دبیر ستاد جمعیت کشور ادامه داد: اکنون نیمی از جمعیت کشور میانسال است و اکنون ۲ سوم جمعیت نیز در سنین ۱۵ تا ۶۴ سال سن قرار دارند.
محزون اظهار کرد: اکنون فرصت برای فرزندآوری در کشور فراهم است و رهبر معظم انقلاب در ابلاغیه جوانی جمعیت، سیاست جمعیتی را مورد توجه قرار دادهاند که از آن به عنوان فرصت پنجره جمعیتی یاد میشود.
وی با بیان اینکه از کیفیت جمعیت هم نباید غافل بود، گفت: برای تجدید نسل باید نرخ باروری به بالاتر از سطح جانشینی برسد.
مشاور ارشد دبیر ستاد جمعیت کشور ادامه داد: شاخص توسعه انسانی ایران در حوزه کیفیت در سطح بالا است و در چند دهه اخیر افزایش نرخ باسوادی از ۱۵ درصد به ۷۸ درصد رسیده است.
محزون عنوان کرد: شاخص امید به زندگی ۷۴ سال است که این مهم برای مردان ۷۲ سال و برای زنان ۷۵ سال محاسبه شده است.
وی اظهار کرد: در ابلاغیه مقام معظم رهبری، هم امید و هم نگرانی وجود دارد، بخش امید آن، باز بودن پنجره است.
مشاور ارشد دبیر ستاد جمعیت کشور افزود: نرخ باروری در جامعه کاهش یافته و در سالهایی از ۱۲۰ هزار تا ۱۷۰ هزار کاهش موالید ثبت شده است.
محزون عنوان کرد: در سال ۱۴۰۰ یک و ۶۵ دهم درصد نرخ باروری ثبت شد و در برخی از استانها کاهش جمعیت اتفاق افتاده و در استان مرکزی نرخ باروری نگران کننده است.
وی تصریح کرد: اکنون ۱۹ درصد جمعیت کشور تک فرزند هستند و ۳۸۵ هزار سقط در سال رقم کمی نیست، اگر این میزان جنین حیات پیدا میکرد، نرخ باروری بالای سطح جهانی قرار میگرفت.
استان مرکزی با ۱۲ شهرستان دارای بیش از یک میلیون و ۴۸۰ هزار نفر جمعیت دارد.