دائرة المعارف جهاد و شهادت تدوین شود
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت الله محمد تقی مصباح یزدی، رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، در همایش«ولایت مداری در فرهنگ جهاد و شهادت» که صبح امروز با حضور جمعی از روایتگران سیره شهدا، در این مؤسسه برگزار شد، با اشاره به اهمیت فرهنگ جهاد و شهادت گفت: با وجودگذشت سه دهه از بهار شهادت در کشور ما، بحث ها، سخنرانی ها و مقالات زیادی درباره جهاد و شهادت و سایر مباحث مربوط به آن انجام گرفته و نوشته شده است، اثر جامعی درباره شهادت تدوین نشده است.
وی در ادامه افزود: مسأله شهادت و شهادت طلبی از مفاهیمی است که انتشار، شیوع و توجه به آن به برکت پیروزی انقلاب اسلامی حاصل شده است.
آیت الله مصباح یزدی اظهار داشت: بسیاری از حقایق و معارف دین اسلام که مغفول یا متروک مانده بود به برکت نهضت حضرت امام خمینی(ره) و به دنبال آن پیروزی انقلاب اسلامی، احیا و مورد توجه و بعضا مورد عمل واقع شد.
وی خاطر نشان کرد: جا دارد کسانی که توان علمی و انگیزه تحقیق درباره این مسائل را دارند به واسطه تناسب و انسی که با این مفاهیم و قهرمانان این میدان دارند سعی کنند اثر جامع و دائرةالمعارفی از مباحث مربوط به جهاد و شهادت تدوین شود.
تأثیر فرهنگ شهادت در خودسازی
رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با بیان بخشی از محورهای مورد مطالعه و پژوهش در تدوین این دائرة المعارف گفت: تأثیر فرهنگ شهادت در خودسازی و اعتلای روحی و اخلاقی افراد بخشی از محورهایی است که در تدوین این دائرة المعارف باید به آن پرداخته شود.
وی ادامه داد: همه افراد دوست دارند به خداوند متعال نزدیک شوند، نماز، روزه، تحصیل علم و تبلیغ بخشی از راه های رسیدن به قرب الهی است، اما از میان این راه ها تا 50 سال قبل چیزی مانند جهاد و شهادت مورد توجه قرار نگرفته است.
آیت الله مصباح یزدی یادآور شد: حالا فرصت مناسبی پیش آمده است که بار دیگر این مسائل را از این منظر بررسی کنیم که توجه به فرهنگ شهادت چه نقش عظیمی در خودسازی می تواند داشته باشد و چگونه باید از این مفهوم برای خودسازی استفاده و این فرهنگ را ترویج کرد.
تأثیر فرهنگ جهاد و شهادت در پیشرفت های اجتماعی
وی با اشاره به تأثیر فرهنگ جهاد و شهادت در پیشرفت های جامعه در ابعاد مختلف ادامه داد: محور دیگری که لازم است مورد تحقیق و بررسی قرار گیرد، نقش فرهنگ جهاد و شهادت در پیشرفت های اجتماعی است، در عرصه های مختلف اجتماعی کسانی که روحیه فداکاری، گذشت، ایثار و بی اعتنایی به دنیا دارند، چه نقشی درپیشرفت جامعه می توانند ایفا کنند، کسانی که این روحیه را دارند می توانند در رشد اقتصادی جامعه مؤثر باشند.
عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به تأثیر فرهنگ جهاد و شهادت در پیشرفت های سیاسی جامعه تأکیدکرد: لازم است تحقیق شود نقشی که روحیه شهادت در حفظ عزت اسلامی و سربلندی کشور اسلامی در مقابل سایر کشور ها دارد چیست.
تأثیر فرهنگ جهاد و شهادت در باورها و اعتقادات
وی با اشاره به ضرورت تحقیق درباره تأثیر فرهنگ جهاد و شهادت در باورها و اعتقادات ادامه داد: ما پذیرفته ایم بین باورها و ارزش ها یک رابطه منطقی وجود دارد، با هر باور و اعتقادی نمی توان همه ارزش ها را پذیرفت، اینگونه نیست که یک نفر ناخودآگاه شهادت طلب شود، باید ایمان و اعتقاد به خداوند و روز قیامت در یک نفر شکل گرفته باشد تا پذیرای شهادت شود.
رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) تصریح کرد: اگر بخواهیم ارزش ها در جامعه رشد پیدا کند باید مبانی اعتقادی و دینی مردم را تقویت کنیم.
نقش اسلام در گسترش و ترویج فرهنگ جهاد و شهادت
وی بیان داشت: محور دیگری که باید مورد بررسی و تحقیق قرار گیرد نقش اسلام در ترویج فرهنگ و روحیه جهاد و شهادت است، باید تحقیق شود آیا همه ادیان و مکاتب به بقای روح و جهان پس از مرگ اعتقاد دارند یا نه و اسلام در اینباره چه نقش ویژه ای قائل شده است.
این مدرس سطح عالی حوزه علمیه قم خاطر نشان کرد: اسلام تنها نمی گوید انسان وقتی شهید می شود به بهشت می رود، بلکه می گوید شهید نمی میرد و تصریح می کند که شهدا را مرده نپندارید.
تحقیق در بحث تاریخی فرهنگ جهاد و شهادت
وی یادآور شد: تحقیق و بررسی فرهنگ جهاد و شهادت در بستر تاریخ، محور دیگری است که لازم است به آن توجه شود، فرهنگ جهاد و شهادت تنها اختصاص به اسلام نداشته و در ادیان دیگر نیز به آن پرداخته شده است.
آیت الله مصباح یزدی ادامه داد: بررسی و تحقیق درباره نقش فرهنگ جهاد و شهادت از ابتدای اسلام تا کنون از دیگر محورهایی است که باید به آن پرداخته شود، به طور مثال واقعه کربلا بخشی از این تاریخ است.
شایان ذکر است، همایش«ولایت مداری در فرهنگ جهاد و شهادت»، به همت مؤسسه فرهنگی روایت سیره شهدا، صبح امروز در سالن همایش های مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) برگزار شد./919/پ202/ع