تدریس برای رضای خدا و با هدف ترویج معارف الهی انجام شود
حجتالاسلام والمسلمین محمد ربانی، استاد درس خارج حوزه علمیه قم در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، به بیان برخی ویژگیهای استاد شایسته پرداخت و گفت: استاد باید یک محقق کامل باشد، یعنی نظریهها و کتابهای متعدد در زمینه مورد تدریس مطالعه کند.
وی در ادامه افزود: یک استاد، باید در کنار تحقیق و پژوهش، اهل تفکر، تعمق و نظردهی در مباحث تحقیق باشد تا از نظر علمی صاحب سبک و نظر شود و شاگردان وی از کمالات علمی چنین استادی استفاده کنند.
این استاد درس خارج حوزه علمیه قم، با اشاره به صاحب سبک و نظر بودن بعضی بزرگان مانند مرحوم آیتالله نایینی، گفت: استاد نظرات کتابهایی که تحقیق میکند را به راحتی قبول نکند، بلکه تفکر و تعمق کرده و سپس با دلیل محکم، نظری را قبول یا نظر جدیدی را ارائه دهد.
وی تصریح کرد: استاد در کنار علمیت، تحقیق و تفکر به شاگردپروری نیز اهمیت داشته و شاگردان کامل و باتجربهای پرورش دهد، مانند حضرت آیتالله تبریزی(ره) که با برنامههای تدریسی مناسب، در امر شاگردپروری بسیار موفق بودند.
حجتالاسلام والمسلمین ربانی با بیان تأثیر امکانات امروزی در تدریس، تأکید کرد: امکاناتی مانند تحته وایتبرد و جزوههای درسی در روش آموزش و کیفیت یادگیری طلبه تأثیر بسزایی دارد و با توجه به تجربهای که داشتهام، طلاب نیز از این نوع امکانات تدریسی استقبال میکنند.
وی در بیان دیگر ویژگیهای استاد شایسته، ابراز داشت: استاد باید برای رضای خدا و با هدف ترویج دین، معارف و آرمانهای الهی به تدریس بپردازد، تا این خلوص نیت در گفتههای وی تأثیر گذاشته، نقش بسزایی در تربیت شاگرد ایفا کند.
این استاد درس خارج حوزه علمیه قم نداشتن غرور علمی را از مهمترین خصوصیات استاد دانست و افزود: تواضع و فروتنی یکی از ویژگیهای استاد شایسته است، چرا که افراد زیادی هستند به سبب داشتن غرور علمی، با وجود محقق بودن، اهل تفکر و تعمق بودن و بیان شیوا، از درس جاذبهداری برخوردار نیستند و شاگردان زیادی در درس آنها حاضر نمیشوند.
وی امدادها و عنایات الهی را از عوامل تأثیرگذار در تدریس دانست و بیان داشت: گاهی دو استاد تمام ویژگیهای ذکر شده را دارا و از خلوص، بیان و علمیت بالایی برخوردار هستند اما یکی از آنها به علت عنایات الهی، دعاهای خانواده و دیگران به مراتب بالاتری دست مییابد و دیگری به علت نداشتن ظرفیت کافی به درجه بالایی نمیرسد.
شایان ذکر است، حجتالاسلام والمسلمین ربانی هر روز از ساعت 8 تا ساعت 9 صبح درس مکاسب محرمه را در مدرس 1 مدرسه دارالشفا، از ساعت 9 تا ساعت 10 صبح درس خارج اصول «مبحث برائت» و از ساعت 10 تا ساعت 11 صبح درس خارج فقه «مبحث طهارت» را در مدرسه حضرت آیتالله گلپایگانی تدریس میکند.
این استاد درس خارج حوزه علمیه قم، از محضر اساتیدی همچون حضرت آیتالله تبریزی، حضرت آیتالله وحید خراسانی، آیتالله فلسفی و آیتالله حاجآقا رضا صدر استفاده و جزوات شرح نهایتالحکمت و کفایه و رساله حجیت خبر واحد را تألیف کرده است./997/ت302/ی