سپاسگزاری، اطاعت و خیرخواهی سه حق والدین بر فرزندان
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام حسن قاروبی، استاد اخلاق حوزه علمیه قم پیش از ظهر امروز در درس اخلاق که در مدرسه مبارکه رضویه(ع) برگزار شد با اشاره به روایتی گفت: غضب به سه نوع افراطی، تفریطی و معتدل تقسیم میشود که شجاعت از غضب معتدل به وجود میآید.
وی ادامه داد: وقتی غضب معتدل همراه عقل باشد تبدیل به شجاعت میشود و شجاعتی درست و کامل است که فرد در آن از دادن جان دریغ نکند، ذلت نپذیرد، فردی که شجاع باشد هیچ گاه از جان دادن چه در امور دنیوی و چه اخروی دریغ نکرده و زیر بار ظلم و ذلت دیگران نمیرود.
این استاد حوزه تصریح کرد: اگر فرد شجاع سه بعد شجاعت را داشته باشد به او فرد دلیر گفته می شود که هیچ کس تاب توان در برابر او را نخواهد داشت ولی اگر یکی از این بعدها در وجود فرد باشد دلیری او نیز در همان بعد بیشتر خواهد بود.
حجتالاسلام قاروبی در ادامه به شجاعت اهلبیت(ع) اشاره کرد و گفت: اهلبیت(ع) به ویژه امیرمومنان(ع) افرادی شجاع و دلیر بودند، در روایتی آمده که امام علی(ع) میفرمایند «خدا شجاعتی به من داده که اگر این شجاعت من در میان همه افراد تقسیم شود همه افراد ترسو شجاع میشوند».
وی افزود: شاید بتوان گفت شجاعت اهلبیت(ع) ارثی هم بوده چرا که در تاریخ نقل شده در جنگ جمل وقتی امیرمومنان(ع) به پسرشان محمد حنفیه دستور دادند که به دشمن حمله کند محمد حنفیه وقتی دید تیرها مانند باران به سوی او میآید گفت یا امیرمومنان(ع) من کمی صبر کنم تا این تیرها کم شود و امام علی(ع) به پسرشان فرمود «یک رگهای از قبیله مادرت در وجود تو است» و تا آنجایی که در تاریخ نقل شده مادر محمد حنفیه در طائفه زندگی میکرده که این طائفه بسیار شجاع نبوده است.
این نویسنده و محقق حوزوی با بیان که در روایتی آمده « حلم پیامبر(ص) به امام حسن(ع) و شجاعت ایشان به امام حسین(ع) ارث رسیده است»، اظهار داشت: این روایت نمیخواهد بگوید که امام حسن(ع) شجاع نبوده یا امام حسین(ع) حلیم نبودند بلکه منظور روایت این است که امام حسن(ع) مظهر حلم پیامبر(ص) بودند و امام حسین(ع) نیز مظهر شجاعت ایشان را داشتند.
حجتالاسلام قاروبی در ادامه با بیان روایتی سپاسگزاری، اطاعت و خیر خواهی والدین را از حقوق فرزندان نسبت به آنها دانست و بیان داشت: باید فرزندان همیشه سپاسگزار و مطیع پدر و مادر باشند، البته در روایت آمده اگر پدر و مادر فرزندان را دستور به معصیت بدهند لازم نیست که از آنها اطاعت کرد.
وی ابراز داشت: البته فرزندان نیز بر پدر مادر حق و حقوقی دارند، برای نمونه پدر باید در انتخاب همسر دقت داشته و همسر خود را از خانواده اصیل و ریشهدار انتخاب کند، همچنین باید والدین فرزندان را خوب تربیت کرده و نام نیک برای فرزندان خود انتخاب کنند و اسم فرزندان به گونهای نباشد که سبب سرافکندگی آنها در قیامت شود، امام صادق(ع) در روایت میفرمایند «نامگذاری نیک در قیامت آثار خود را نشان میدهد»./993/پ202/پ