به مناسبت حلول ماه رحمت الهی؛
ویژه نامه اینترنتی «رمضان» منتشر شد
خبرگزاری رسا ـ ویژه نامه اینترنتی «رمضان» به مناسبت حلول ماه رحت الهی در پایگاه اطلاعرسانی ذیطوی منتشر شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، ویژه نامه اینترنتی «رمضان» شامل مطالب خواندنی، نرمافزارهای مرتبط با ماه رمضان و تصاویر ویژه در پایگاه اینترنتی ذی طوی منتشر شد.
از جمله مقالات این ویژهنامه میتوان به موضوعاتی همچون جایگاه ماه خدا، مناسبتهای ماه مبارک، 15 مجلس سخنرانى در ماه مبارک رمضان، احکام مسافر، برترین اعمال در ماه رمضان، مهمان داران ضیافت الهی، فرصتهای ماه مبارک رمضان، ماه رمضان و مسؤولیت مبلغان، برخی از احکام روزه، احکام روزه بانوان، ده پیام از ماه رمضان، نکتههایی درباره احیای شب قدر و پاداش روزه داری اشاره کرد.
30 سخنرانی با الهام از 30 دعای ماه مبارک رمضان، ماه رمضان و جهاد خودسازی، تقویم تبلیغی ماه مبارک رمضان، محور های سخنرانی در ماه مبارک رمضان، محورهای پژوهشی و تبلیغى ماه مبارک رمضان، سه سفره ضیافت، عظمت شب قدر، فضیلت شب زنده داری، همراه با معصومان(ع) در شب قدر، پاسخگویی و الگوی علوی، اهمیت و گستردگی رحمت خدا، عید آزادی و آگاهی، بهار قرآن، بهار هدایت و روشنگری، عید فطر و نقش آن در تحولات فردی و اجتماعی، مبلغین و بعد از ماه رمضان از دیگر مقالات این ویژهنامه است.
جایگاه ماه خدا
در این مقاله از ویژهنامه رمضان میخوانیم: ماه مبارک رمضان که امتیازات ویژهای را به خود اختصاص داده و به عنوان ماه خدا، بهار قرآن، پیشاهنگ زمانها، ماه آمرزش، ماه اجابت، بهترین فرصت برای خودسازی، نزدیک شدن به خدا و بالاخره دوست داشتنیترین ماه از منظر اولیاء الهی نام گرفته است، فرصت مناسبی را برای مبلغان دینی فراهم آورده تا با استفاده از این زمینهها و آمادگی دلهای اهل ایمان، بیشترین بهرههای معنوی و تبلیغی را بر مؤمنان عرضه بدارند.
به همین مناسبت، این مقاله کوشیده است که با توجه به آموزههای رسول خدا صلی الله علیه و آله در خطبه شعبانیه، پنج گفتار را در موضوعات جایگاه ماه خدا، دعا و نیایش در ماه رمضان، آداب زندگی روزهداران، نشانهای از قیامت و پیوند با اهلبیت علیهمالسلام، به مبلغان گرامی تقدیم دارد.
رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله درخطبه شعبانیه، ماه مبارک رمضان را چنین توصیف می کند: «وَ هُوَ شَهرٌ دُعِیتُم فِیه اِلی ضِیافَه اللهِ وَ جُعِلتُم فِیه مِنْ أهْلِ کَرامَه اللهِ اَنفاسُکُم فِیه تَسبِیحٌ وَ نَومُکُم فِیه عِبادَه وَ عَمَلُکُم فیهِ مَقبُولٌ وَ دُعاءُکُم فِیه مُستَجابٌ؛ ماه رمضان ماهی است که شما به ضیافت الهی دعوت شدهاید و در ردیف افرادی قرار گرفتهاید که مورد تکریم خداوند هستند، نفسهایتان در آن تسبیح و خواب شما در آن عبادت و اعمالتان در آن مورد پذیرش و دعایتان در آن مستجاب است».
این ماه مایه آزمایش مسلمانان و آرامش اهل ایمان و محک حق و باطل است، ماه رمضان زمینهای مناسب برای زدودن کدورتها و غبارهای مادی و نفسانی از وجود انسان و ماه خانهتکانی دلها و تصفیه قلوب است.
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: «لَو یعلَمُ العِبادُ ما فی رَمَضانَ لَتَمَنَّتْ أن یکُونَ رَمَضانُ سَنَه؛ اگر بندگان خدا میدانستند که در ماه رمضان چه گنج پُربهایی است، هر آیینه آرزو میکردند که ماه رمضان یک سال باشد».
دعوتنامه خداوند برای مهمانی در این ماه بالاترین مدال افتخار برای یک انسان مسلمان است و اگر کسی نتواند به این دعوت آسمانی پاسخ دهد، بیچارهترین انسانها خواهد بود، حضرت رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: «فَانَّ الشَّقی مَن حُرِمَ غُفرانَ اللهِ فی هذا الشَّهرِ العَظیمِ؛ شقی کسی است که در این ماه بزرگ از مغفرت خداوندی محروم بماند».
روزه داران راستین
پیامبر صلی الله علیه و آله در ادامه خطبه فرمود: «ای مردم، در این ماه درهای بهشت به روی شما باز است، از خدا بخواهید که آنها را به رویتان نبندد و درهای جهنم بسته شده، از پروردگارتان طلب کنید تا آنها را به رویتان باز نکند و شیاطین در زنجیرند، از خدایتان بخواهید تا آنها دوباره بر شما تسلط نیابند».
با توجه به این نکته، روزه داران حقیقی باید در اعمال و رفتار خود مواظب باشند که مبادا روزههایشان مخدوش شود، رسول خدا صلی الله علیه و آله تأکید می فرماید که « وَ احفَظُوا ألْسِنَتَکُم وَ غُضُّوا عَمّا لایحِلُّ النَّظَرُ الیهِ أَبصارَکُم وَ عَمّا لایحِلُّ الأِسْتِماعُ إلیهِ أسْماعَکُم؛ زبانهایتان را نگه دارید و چشمهایتان را از غیر حلال فرو بندید و گوشهایتان را از سخنها و صداهای حرام حفظ کنید».
بنابراین، روزه دار باید جایگاه این ماه را کاملا حفظ کند و بداند که در موقعیتی استثنایی قرار دارد و با تمام وجود در طاعت الهی باشد، علی علیه السلام فرمود: «کَم مِن صائمٍ لَیسَ لَهُ مِن صیامِهِ إِلاّ الجُوعُ وَ الظَّماءُ؛ بسا روزهداری که از روزه خود، جز تحمل گرسنگی و تشنگی بهرهای نمیبرد».
روزه ماه رمضان پارسایی و تقوا را به همراه می آورد، در صورتی که با شرائط خود انجام پذیرد و گرنه اگر فردی این شرائط را رعایت نکند، ماه رمضان او با دیگر ایام هیچگونه تفاوتی نخواهد داشت.
ماه رمضان، نماد اقتدار و اخلاص و وحدت
انسان مسلمان با روزه داری جلوهای از اقتدار و اراده خود را به نمایش میگذارد، او عملا اثبات میکند که اسیر نفس سرکش و شیطان وسوسه گر نیست و با اینکه میتواند از چیزهایی که دلش میخواهد، استفاده کند، ولی چنین نمیکند و نفس اماره را بر خود مسلط نمیسازد و به این ترتیب، ارادهاش قوی و غرائزش تعدیل میشود و این همان معنای «لَعَلَّکُم تَتَّقُونَ» است.
همچنین ماه رمضان نمایشی عظیم از وحدت مسلمانان جهان است که در تمام کشورهای اسلامی هماهنگ و یکپارچه به اجرا گذاشته میشود.
ماه قرآن و وحی
در این ماه، مناسبتهای مهمی وجود دارد که هر یک از آنها عظمت و اهمیت ماه رمضان را نشان میدهد، وجود شب قدر، تولد امام مجتبی علیهالسلام، شهادت حضرت علی علیهالسلام، فتح مکه، رحلت حضرت خدیجه سلام الله علیها، وفات موسی بن عمران علیه السلام، عروج حضرت عیسی علیه السلام به آسمان، وقوع جنگ بدر، معراج پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله، وفات حضرت ابوطالب و تولد حضرت یحیی علیه السلام و غزوه تبوک و حنین، برخی از این مناسبتهاست.
در این میان، مسأله نزول قرآن در شب قدر به این ماه آن چنان رونق بخشیده که این ماه را ماه قرآن و بهار آن لقب دادهاند، رسول بزرگوار اسلام صلی الله علیه و آله فرمود: «لِکُلِّ شَیءٍ رَبیعٌ وَ ربیعُ القُرآنِ شَهرُ رَمَضان؛ هر چیزی بهاری(زمان شکوفایی) دارد و بهار قرآن ماه رمضان است».
آن حضرت ارزش تلاوت قرآن در این ماه را در فرازی از خطبه شعبانیه چنین تبیین فرمود: « وَ مَن تَلا فِیه آیه مِنَ القُرآنِ کانَ لَهُ أَجرُ مَن خَتَمَ القُرآنَ فی غَیرِهِ مِنَ الشُّهُورِ؛ هر کس در این ماه یک آیه از قرآن بخواند، پاداش کسی را دارد که در سایر ماهها قرآن را ختم کرده باشد».
گذشته از نزول قرآن کریم در این ماه مبارک که خداوند فرمود: «شَهرُ رَمَضانَ الَّذی أُنزِلَ فِیه القُرآن»، سایر کتابهای آسمانی نیز در این ماه نازل شده است، صحف ابراهیم علیهالسلام در اول ماه رمضان، تورات حضرت موسی علیهالسلام در ششم ماه، انجیل حضرت عیسی علیهالسلام در دوازدهم ماه و زبور حضرت داود علیه السلام در هیجدهم ماه رمضان نازل گردیده است.
پاداش روزه داری
در مقاله دیگری از این ویژهنامه امده است: خداوند متعال برای روزه داران امت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله پاداشهایی را در نظر گرفته است.
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمودند: « اُعطِیت اُمَّتی فِی شَهرِ رَمضانَ خَمْساً لَمْ یعْطِهِنَّ اُمّةُ نَبِی قَبْلی أمَّا الواحِدَةُ: فَاِذا کانَ أوّلُ لَیلَةٍ مِنْ شَهرِ رَمَضانَ نَظَرَ اللهُ عَزَّوَجَلَّ إلَیهِم وَمَن نَظَرَ اللهُ إلَیهِ لَمْ یعَذِّبْهُ أبَداً وَأمَّا الثّانِیةُ: فَإنَّ خُلوفَ أفْواهِهِمْ حینَ یمْسُونَ عِنْدَ اللهِ عَزَّوَجَلَّ أطیبُ مِنْ ریحِ المِسْکِ وَأمَّا الثّالِثَةُ فإنَّ المَلائِکَةَ یستَغْفِرونَ لَهُم فِی لَیلِهِم وَنَهَارِهِم وَأمّا الرّابِعَةُ فإنَّ اللهَ عَزَوَجَلَّ یأمُرُ جَنَّتَهُ اَنْ اسْتَغْفِری وَ تَزَینی لِعِبادی فَیوشَکَ اَنْ یذْهَبَ بِهِمْ نَصبُ الدُّنْیا وَ اَذاها وَ یصیرُوا اِلی جَنَّتی وَکِرامَتی وَأمَّا الْخامِسَةُ فَإذا کانَ آخِرُ لَیلَةٍ غَفَرَ لَهُمْ جَمیعاً فَقَالَ رَجُلٌ فی لَیلَةِ القَدْرِ یا رَسولَ اللهِ؟ فَقالَ: ألَمْ تر إلَی العُمّالِ إذا فَرِغُوا مِنْ أعْمالِهِمْ وُفُّوا».
به امت من در ماه رمضان پنج چیز داده شده که به امت هیچ پیغمبری پیش از من داده نشده است.
اول: هرگاه شب اول ماه رمضان فرا رسد خداوند به سوی آنان نظر میکند و کسی که خدا به او نظر کرده هرگز او را عذاب نمیکند.
دوم: بوی بد دهان آنان به هنگام غروب در نزد خدا خوشبوتر از بوی مشک است.
سوم: ملائکه برای ایشان در شب و روز استغفار میکنند.
چهارم: خداوند بلند مرتبه به بهشتِ خویش امر میکند که برای بندگان من استغفار کرده و خود را برای آنان تزیین کن، پس چه نزدیک است که سختیها و اذیتهای دنیا، آنها را [در خود فرو ببرد و به سوی بهشت من و کرامت من بروند.
پنجم: هرگاه شب آخر فرا رسد، خداوند همه آنان را میآمرزد.
مردی گفت: یا رسول الله آیا در شب قدر اینگونه میشود، پیامبر صلی الله علیه و آله فرمودند: خیر، مگر ندیدهای که کارگران هر گاه کارشان تمام شود، مزد به آنها می دهند».
شرط روزه داری راستین
قال جعفر بن محمد علیهما السلام: «إذا صُمتَ فَلْیصُمْ سَمعُکَ وَبَصَرُکَ وَشَعْرُکَ وَعَدَّدَ أشیاءَ غَیرَ هَذا وَقالَ لاتَکونَنَّ یومَ صَومِکَ کَیومِ فِطْرِکَ؛ هر گاه روزه گرفتی پس باید گوش و چشم و موی تو نیز روزه باشد، امام چیزهای دیگری نیز غیر از اینها را برشمرد و فرمود: «نباید روزی که روزه هستی با روزی که روزه نیستی یکسان باشد».
قال رسول الله صلی الله علیه و آله: «رُبَّ قائِمٍ حَظَّهُ مِنْ قِیامِهِ السَّهْرُ وَرُبَّ صائِمٍ حَظُّهُ مِن صِیامِهِ الْعَطَشُ؛ چه بسا شب زنده داری که بهرهاش از شب زنده داریاش فقط شب بیداری است و چه بسا روزه داری که بهرهاش از روزه داری، فقط تشنگی است».
رمضان، میدان مسابقه
امام مجتبی علیه السلام در روزهای پایانی ماه مبارک رمضان از کنار جماعتی که مشغول خنده و شوخی بودند عبور کردند، حضرت با ناراحتی به آنها فرمود: «خدا ماه رمضان را میدان مسابقه بندگان قرار داده است، دستهای گوی سبقت میربایند و پیروز میشوند و تعدادی هم از دیگران عقب میمانند و سرافکنده میشوند، عجیب است در روزی که پیشیگیرندگان پیروز شدهاند و عقب ماندگان زیانکار گردیدهاند، جمعی به شوخی و خنده مشغولند، به خدا سوگند اگر پرده در افتد، امروز نیکوکار، مشغول پاداش خود و عقب افتاده، گرفتار بدیهای خود است و برای احدی فرصتی جهت شوخی و لهو و لعب باقی نمیماند».
ویژه نامه اینترنتی «رمضان» به مناسبت حلول ماه ماه رحمت الهی در پایگاه اطلاعرسانی ذیطوی منتشر شده است و علاقهمندان به مشاهده و استفاده از این ویژهنامه میتوانند به نشانی اینترنتی http://www.zitova.ir/ مراجعه کنند./907/ت302/ی
ارسال نظرات