رعایت حقوق دیگران نشانگر شخصیت افراد است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام حسن ملایی، کارشناس و محقق اخلاق اجتماعی در برنامه صبح روشن که از رادیو معارف پخش میشد، گفت: یکی از مهمترین آداب اجتماعی، رعایت حقوق دیگران است که ما باید به آن ملتزم باشیم، زیرا رشد ارزشهای فرد فرد اجتماع در رعایت حقوق دیگران است.
وی ادامه داد: در همه جوامع انسانی با هر تعریفی که از حقوق دارند بر این موضوع وفاق دارند که اگر جامعه بخواهد سامان بگیرد، به رشد، تعالی، اهداف و آرمانهای بلند برسد، افرادی که در این اجتماع قرار گرفتهاند باید از مزایا و حقوقی برخوردار باشند، اگر کسی در یک مجموعه خود را محق میداند که مزایایی داشته باشد و در مقابل وظیفهای، باید به حقوق دیگران نیز احترام بگذارد.
این کارشناس حوزوی ابراز داشت: اگر افراد یک جامعه بگویند ما از مزایا و حقوق این مجموعه یا این اداره استفاده میکنیم اما دیگران این حق را ندارند، رشد و پویایی که باید در جامعه اتفاق بیفتد دست نیافتنی میشود، جامعه چه کوچک باشد مثل خانواده و چه بزرگ باید حقوقی را مشخص کند که تخطی از آن موجب ضرر خود افراد است.
وی بیان داشت: در روایات به رعایت حقوق دیگران اهمیت ویژه ای داده شده است، در روایتی آمده است که رعایت حقوق دیگران نشانه ایمان است، یعنی یکی از شاخصه های ایمان در افراد رعایت حقوق دیگران است، بعضی افراد فکر میکنند که رعایت نکردن حقوق دیگران نوعی زرنگی است اما باید بدانند که هر زرنگی خوب نیست و رعایت نکردن حقوق دیگران هم برای دنیا هم برای آخرت انسان مضراتی در پی دارد.
این محقق اخلاق اجتماعی اظهار داشت: در روایتی دیگر آمده است که رعایت حقوق دیگران از نشانه های عقلانیت است، یعنی اگر بخواهیم سطح عقلانیت افراد را در جوامع کوچک یا بزرگ اندازه بگیریم، نگاه میکنیم که چقدر حقوق دیگران در این جامعه رعایت میشود، در مورد این ادب اجتماعی یک کلام میتوان گفت و آن اینکه راه رسیدن به رشد و کمال افراد در رعایت حقوق دیگران است.
حجتالاسلام ملایی ابراز داشت: اگر بخواهیم از جنبه روانشناختی به این موضوع نگاه کنیم، باید بدانیم که رعایت حقوق دیگران بستگی به شخصیت آدمها دارد، بعضی مردم شخصیتشان در هنجار شکنی و رعایت نکردن حقوق دیگران است، مشخص است که این شخصیت منفی است، اما برخی متفاوت هستند آن قدر شخصیتشان را بالاتر و ارجمندتر میبینند که در حقیقت پا گذاشتن روی حقوق دیگران را پایمال کردن حق خودشان میدانند.
وی ادامه داد: در حدیثی اشاره شده است که آدمهای با شخصیت حقوق دیگران را رعایت میکنند، اگر میبینید در نانوایی، اداره، پارک کردن ماشین و خیابان آدابها متفاوت است بدانید که شخصیتهای این افراد متفاوت است، گفته شده اگر میخواهید شخصیت افراد را بسنجید، ببینید که چقدر به حقوق دیگران احترام میگذارند، یعنی فرد با شخصیت به سطحی رسیده که حقوق فردی را پشت سر گذاشته و به رعایت حقوق دیگران رسیده است.
این کارشناس اخلاق اجتماعی اظهار داشت:حتی اگر ما نخواهیم از منظر اسلام و دین به این آداب نگاه کنیم، باید بدانیم که تنها تفاوت انسان با سایر حیوانات در عقلانیت و انسانیت است، افرادی که در یک اجتماع زندگی میکنند با عقل و انسانیت زندگی میکنند که دچار هرج و مرج و وحشی گری نمیشوند، زندگی انسانها با عقلانیت و رعایت آداب اجتماعی سامان یافته است.
وی در پایان خاطر نشان کرد: بروز شخصیت آدمها با مواجه با دیگران نشان داده میشود، اگر افراد حقوق دیگران را رعایت کنند نشانه این است که شخصیتشان سامان یافته است و اگر رعایت نکنند نشانه بی شخصیت و شخصیت منفی آنها خواهد بود. /9194/پ202/ن