چندخبرکوتاه از رادیو قرآن
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از روابط عمومی رادیو قرآن، برنامه ترسیم نور با محوریت آموزش علائم رسمالخط قرآن کریم با تکیه بر رسمالخط عثمانطه جمعهها تقدیم شنودگان رادیو قرآن میشود و جمعه 8 ؛آذرماه با اشاره به آیات 18مائده، 5 انعام، 106صافات و 33 دخان به توضیح کتابت بعضی از واژهها پرداخته میشود.
بررسی الف و همزه رسمالخط قرآن کریم در برنامه ترسیم نور
انباء، ابناء، جزاء، بلاء، دعاء، شرط، ضعفاء و علماء واژگانی هستند که بررسی کتابت آنها موضوع این برنامه است که با کارشناسی حسن تفکری پخش میشود، همچنین آموزش روخوانی از جمله موضوعات برنامه ترسیم نور است.
برنامه ترسیم نور به همت گروه آموزش رادیو قرآن جمعهها ساعت 20:45 به مدت 10 دقیقه با محوریت آشنایی با رسمالخط قرآن بر روی موج FM ردیف 100 مگاهرتز پخش میشود.
برنامههای رادیو قرآن در سوگ سید الساجدین(ع)
به مناسبت شهادت امام چهارم شیعیان امام سجاد(ع) شبکه رادیویی قرآن ویژه برنامههایی را با محور قرآن و ولایت تقدیم شنوندگان میکند.
همان طور که در روز تولد حضرت امام زین العابدین(ع) در بین مورخین اختلاف است، در روز و سال شهادت او نیز اختلاف وجود دارد.
دامنه این اختلاف از سال 92 هجری تا سال 100 هجری است، اما آن چه از همه مشهورتر است، یکی سال 94 هجری است که آن را به مناسبت ارتحال فقهای بیشماری از اهل مدینه، «سنه الفقهاء» نامیدهاند و دیگری سال 95 هجری است.
روز شهادت امام سجاد(ع) نیز 18، 22 و 25 محرم نقل شده که روز 25 از شهرت بیشتری برخوردار است و رادیو قرآن در این مناسبت ویژه برنامههایی را تدارک دیده است.
برنامه صفحه تقویم روز پنجشنبه 7 آذرماه ساعت 8:40 به زندگی و شهادت امام سجاد(ع) اشاره میکند.
برنامه صفحه تقویم که هر روز ساعت 8:40 صبح به مدت 5دقیقه از رادیو قرآن پخش میشود کاری از گروه مناسبتهای ویژه و به سردبیری و تهیه کنندگی فاطمه گنجی است و عبد ا... فجری و مریم صلحی گویندگی آن را برعهده دارند.
شایان ذکر است؛ در برنامه صفحه تقویم به فراخور موضوع، کارشناسان مختلف حضور مییابند و درخصوص رویداد مهم تاریخی آن روز مطالبی را برای شنوندگان بیان میکنند.
برنامه اشاره در دو بخش، نخست معرفی کتاب به همت فاطمه گنجی ساعت 8:30 و بخش سخنرانی به تهیه کنندگی فاطمه کاشانی وحید ساعت 14:30 در روز پنجشنبه 7آذرماه به موضوع شهادت امام سجاد(ع) اختصاص دارد.
برنامه زینت عابدان نیز که در شب شهادت امام سجاد(ع) ساعت 21:05 از رادیو قرآن پخش میشود به ویژگیهای ماندگاری و نگارش صحیفه سجادیه و نقش امام سجاد(ع) در واقعه کربلا، اسارت اهل بیت(ع) و حضور امام زین العابدین(ع) در مجلس یزید و سخنرانی و دادخواهی ایشان میپردازد.
زینت عابدان سعی دارد در 50 دقیقه برنامه ویژه رادیویی عبادات و بیانات امام چهارم شیعیان را در قالب بحث کارشناسی بیان کند و با پرداختن به نقش امام سجاد(ع) در حادثه کربلا به نقش و اثر وجود امام در جامعه را تبیین کند.
برنامه صبح امید نیز روز جمعه 8آذرماه با حضور کارشناسی حجت الاسلام سید ناصرالدین نوری زاده به موضوع توکل و گذری بر ویژگیهای اخلاقی امام سجاد(ع) ساعت 9:30 صبح تقدیم شنوندگان میشود.
گفتنی است؛ رادیو قرآن بر روی موج FM ردیف 100 مگاهرتز و موج AMردیف 585 کیلوهرتز قابل دریافت است.
شناخت حضرت ولیعصر(عج) در فرازهایی از دعای ندبه دربرنامه مویه های فراق
برنامه مویههای فراق صبح جمعه 8 آذرماه به بررسی و بیان مبانی قرآنی فرازی دیگر از دعای ندبه که شرحی از ویژگیهای امام عصر(عج) در آن آمده میپردازد.
با توجه به ارتباط آیات بسیاری از قرآن کریم با فرازهایی از دعای ندبه و لزوم آگاهی بخشی به مخاطبان در این خصوص برنامه مویههای فراق در بررسی فراتزهایی از دعای ندبه به بیان ویژگیهای حضرت مهدی(عج) و بیان ارتباط معنایی این فرازها با آیهای از قرآن کریم اشاره دارد.
در این برنامه کارشناس محور، مبانی قرآنی دعای ندبه و بررسی آیاتی که این دعا بر آنها تکیه دارد مورد بحث قرار میگیرد و در این برنامه نیز آیه 98 سوره مریم در تفسیر و شرح فرازهایی از دعای ندبه بیان میشود.
در بخشی از دعای ندبه میخوانیم که أین قاصم شوکه المعتدین؛ أین هادم ابنیه الشرک و النفاق؛ أین مبید اهل الفسوق و العصیان و الطغیان؛ أین حاصد فروع الغی و الشقاق، أین طامس اثار الزیع و الاهواء کجاست شکننده ابهت و عظمت تجاوز کاران؟ کجاست درهم کوبنده بناهای شرک و دورویی؟ کجاست نابود کننده اهل فسق و گناه و طغیان گری؟ کجاست قطع کننده شاخههای درختان و درو کننده زراعتهای گمراهی و فساد و نقاق؟ کجاست محو کننده آثار و نشانههای اندیشههای باطل و هواهای نفسانی؟ و در ارتباط با این فرازها آیه 98 سوره مریم که بیان میکند «وَکَمْ أَهْلَکْنَا قَبْلَهُم مِّن قَرْنٍ هَلْ تُحِسُّ مِنْهُم مِّنْ أَحَدٍ أَوْ تَسْمَعُ لَهُمْ رِکْزًاو» چه بسیار نسلها را پیش از آنان هلاک کردیم، آیا کسی از آنها را مییابی [و] یا صدایی از ایشان میشنوی؟ مورد بررسی قرار میگیرد.
برنامه مویههای فراق به سردبیری و تهیه کنندگی مونا توسلی جمعهها ساعت 8:35 به مدت 20دقیقه از رادیو قرآن پخش میشود.
تدبّر در سوره همزه با برنامه تفسیر جوان از رادیو قرآن
نکات و پیامهای آموزنده وتفسیری سوره همزه روز جمعه 8 آذرماه دربرنامه تفسیرجوان بیان میشود.
روز جمعه 8 آذرماه در کارگروه برنامه تفسیر جوان با حضور کارشناسی حجت الاسلام حسین صبوحی و جمعی از دانشجویان، نکات و پیامهای سوره همزه با محوریت تدبر و تفسیر، مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
در برنامه پیشین نیز این سوره در بخش پیام هدایتی و تدبر در آیات مورد بررسی قرار گرفت که در ادامه به طور تفصیلی سوره همزه با محوریت هشدار و انذار درباره ثروت و آتش جانسوز جهنم، ثروتی که به پندار جاودانگی، باعث خود برتر بینی، عیب جویی و بدگویی از دیگران گردد، آتش شکننده و جانسوز جهنم است، بررسی میشود.
گروه تفسیر شبکه رادیویی قرآن به منظور بهره گیری مناسب جوانان از منابع تفسیری، مجموعهای را با بیانی ساده در قالب کارگاهی و با موضوع تدبّر در قرآن تقدیم شنوندگان میکند.
تفسیر جوان کاری از گروه تفسیر و ترجمه رادیو قرآن است که به سردبیری و تهیه کنندگی سیدمحمدرضا میری جمعهها ساعت20:50 برروی موج اف ام ردیف100مگاهرتز پخش میشود.
گذری کوتاه بر آیات سوره همزه
برنامه تفسیر جوان که کاری از گروه تفسیر شبکه رادیویی قرآن است هرهفته جمعهها به بررسی آیات الهی و تدبر در یکی از سورههای قرآن کریم اختصاص دارد که جمعه 11 آذرماه سوره همزه را مورد بررسی و تدبر قرار داده است.
علاقمندان به مباحث تدبر در قرآن میتوانند برای درک بیشتر بهتر آیات الهی هر جمعه ساعت 19:30 با این برنامه همراه شوند و از طریق امواج در کارگروه بحث و گفتگوی تدبری قرآن کریم شرکت کنند.
حجت الاسلام حسین صبوحی در این برنامه عهده دار هدایت این کارگروه و سکاندار جهت دهی به بحثهای تفسیری و تدبری براساس تفاسیر معتبر قرآن کریم است.
برای آشنایی بیشتر شنوندگان و علاقمندان به بحث تدبر در قرآن مختصری از مباحث مطرح شده در خصوص سوره همزه بیان میشود.
سوره همزه 9 آیه دارد و پیام کلی آن هشدار و انذار درباره ثروت و آتش جانسوز جهنم است.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
بخوان این سوره را به نام خدای رحمتگر مهربان
وَیْلٌ لِّکُلِّ هُمَزَةٍ لُّمَزَةٍ (1) الَّذِى جَمَعَ مَالًا وَ عَدَّدَهُ (2) یحَْسَبُ أَنَّ مَالَهُ أَخْلَدَهُ (3)
کلاََّ لَیُنبَذَنَّ فىِ الحُْطَمَةِ (4) وَ مَا أَدْرَئکَ مَا الحُْطَمَةُ (5) نَارُ اللَّهِ الْمُوقَدَةُ (6)
الَّتىِ تَطَّلِعُ عَلىَ الْأَفِْدَةِ (7) إِنهََّا عَلَیهِْم مُّؤْصَدَةٌ (8) فىِ عَمَدٍ مُّمَدَّدَةِ (9)
به خود اجازه میدهد که از دیگران عیب جویی کرده، درباره آنان آشکارا و پنهان بدگویی کند، او زراندوز دنیاگراست و میپندارد که همین ثروت انباشتهاش مایه جاودانگی اوست، از این رو خود را از دیگران برتر میبیند و آنان را تحقیر میکند.
واى بر هر عیب جوى غیبت کنندهای«1» که به جهت دوست داشتن ثروت، مالى فراهم آورده و آن را پى در پى شمرده است تا از زیاد شدنش لذت ببرد و همین خصلت، او را به خود برتر بینی و در نتیجه، عیب جویی و بدگویی از دیگران کشانده است «2» چون مى پندارد که ثروتش جاودانه اش ساخته است.«3»
توهم جاودانگی به واسطه ثروت، با دو بیان قابل طرح است:
دنیا گرای ثروت اندوز بر اثر حب مال و آرزوهای دور و درازی که دارد، مرگ را از خود دور ببیند و خود را در این دنیا جاودان بپندارد.
دنیاگرای ثروت اندوز، ثروت را نشانه سعادت خویش دانسته، معتقد به ادامه یافتن این سعادت، حتی پس از مرگ خود باشد؛ یعنی او بر این باور باشد که حتی اگر بمیرد، در دنیای دیگر نیز سعادتمند خواهد بود؛ به همان دلیل که در این دنیا(به تصور خویش) سعادتمند بوده است.
به هر تقدیر همین توهم، او را گرفتار خود برتربینی، عیب جویی و بدگویی درباره مردم کرده است.
چنین نیست که او به واسطه ثروت، جاویدان شود، بلکه حتماً مرگ او فرا خواهد رسید و قطعاً در آن آتش شکننده افکنده خواهد شد«4» و چه چیزى تو را آگاه کرده است که آن آتش شکننده چیست؟«5» آتشِ برافروخته خداست«6» که بر دلها چیره مىشود و جان آدمیان را مىسوزاند«7» آن آتش بر آنان در بسته خواهد بود و راه خلاصى از آن نخواهند داشت.«8» این در حالى است که آنان در ستونهایى بسیار دراز به بند کشیده شدهاند.«9»
آری، آتش شکننده و سوزان جهنم بر قلبش مسلط مىگردد و روح و جان او را که کانون این همه خود برتر بینی و تحقیر دیگران بود، به آتش مىکشد؛ آتشى خرد کننده و جانسوز به سزای اینکه در دنیا قلب دیگران را میسوزاند و شخصیت آنان را خرد میکرد، او مال خود را مایه جاودانگی میداند و به پشتوانه آن از دیگران عیب جویی و بدگویی میکند، ولی باطن چنین مالی، آتش شکننده و جانسوز جهنم است.
یکی از ثمرات این سوره، دلجویی از کسانی است که شخصیتشان لگدمال فخرفروشی و خود برتر بینی ثروت اندوزان دنیاگرا شده است.
هشدار و انذار درباره ثروت و آتش جانسوز جهنم
ثروتی که به پندار جاودانگی، باعث خود برتر بینی، عیب جویی و بدگویی از دیگران گردد، آتش شکننده و جانسوز جهنم است.
استناد و استدلال
تشخیص فضای سخن و جهت هدایتی سوره
فضای سخن: فضای سوره از همان سه آیه نخست قابل استفاده است: عیب جویی و بدگویی از دیگران به سبب ثروت اندوزی و توهم جاودانگی بر اثر ثروت.
جهت هدایتی: این سوره ساختار اجمال و تفصیل دارد و جهت هدایتی آن به طور خلاصه و اجمال در نخستین آیه آمده است، آیات دوم تا نهم نیز شرح و تفصیل آیه اول است، بدین بیان که هم(همزة لمزة) را ریشه یابی میکند(آیات دوم و سوم) و هم(ویل) را به تفصیل مشخص میسازد(آیات چهارم تا نهم)
بر این اساس، جهت هدایتی سوره چنین خواهد بود: «هشدار و انذار درباره ثروت و آتش جانسوز جهنم: ثروتی که به پندار جاودانگی، باعث خودبرتر بینی، عیب جویی و بدگویی از دیگران گردد، آتش شکننده و جانسوز جهنم است».
تفسیرجوان کاری از گروه تفسیر و ترجمه رادیو قرآن است که به سردبیری و تهیه کنندگی سیدمحمدرضا میری جمعهها ساعت19:30برروی موج اف ام ردیف100مگاهرتز پخش میشود.
همراه با برنامه والشمس در هفته بسیج جوانمردی بررسی میشود
برنامه صبحگاهی والشمس در هفته بسیج با محوریت موضوعی جوانمردی بر روی آنتن شبکه رادیویی قرآن میرود.
مجله صبحگاهی والشمس که به همت گروه اطلاع رسانی و امور مجازی رادیو قرآن هر روز صبح میهمان شنوندگان است در هفته آغازین آذرماه با موضوع جوانمردی در هفته بسیج تقدیم علاقمندان میشود.
حجت الاسلام علی اکبر رنجبران در هفته بسیج هر روز در برنامه والشمس به یکی از مباحث مربوط به بسیج و جوانمردی اشاره میکند.
عفو و گذشت در اوج قدرت، نیکی کردن در برابر بدی افراد، ترجیح راحتی دیگران و چشم پوشی از خطا و لغزشهای افراد به عنوان ویژگیهای جوانمرد در برنامه والشمس بیان شده و مورد بررسی قرار میگیرد.
لازم به ذکر است؛ برنامه والشمس به همت گروه اطلاع رسانی و امور مجازی و به سردبیری و تهیه کنندگی محبوبه کلانتر با اجرای مهدی صفری هر روز به غیر از پنجشنبه و جمعهها از ساعت 6:30 تا 8 صبح برروی موج اف ام ردیف100مگاهرتز تقدیم شنوندگان شبکه رادیویی قرآن میشود.
پخش برنامه صفحه تقویم ویژه درگذشت ثعلبی از مشاهیر و مفسرین مسلمان از رادیو قرآن
میان برنامه صفحه تقویم چهارشنبه 6آذرماه در بیان مهمترین رویدادهای تاریخی روز به مناسبت درگذشت ثعلبی به زندگی و آثار این مفسر و فقیه برجسته مسلمان میپردازد.
روزچهارشنبه 6آذرماه 1392 هجری شمسی، مطابق با 23محرم الحرام 1435 هجری قمری و برابر با 27نوامبر 2013 میلادی است که مهمترین رویدادهای تاریخی این روز میتوان به درگذشت «ثعلبی» از مشاهیر و مفسرین مسلمان در سال 427 هجری قمری اشاره کرد.
رحلت حکیم بزرگوار حاج ملامحمد نراقی، عالم بزرگ شیعه در سال 1297 هجری قمری، درگذشت دکتر سید صادق گوهرین ادیب و پژوهشگر صاحب نام عرفان اسلامی در سال 1374 هجری شمسی از مهمترین رویدادهای این روز است.
در برنامه صفحه تقویم حجت الاسلام مهدی بنکدار با توجه به مهمترین رویداد این روز یعنی درگذشت شیخ ابواسحاق احمد فرزند محمد نیشابوری معروف به ثَعلبی یا ثَعالَبی در 23 محرم الحرام 427 هجری قمری به زندگی این بزرگوار اشاره میکند.
شیخ ابواسحاق احمد در نیشابور زاده شد و بعدها به یکی از فُقها و مفسّرین برجسته بَدَل گشت.
ثعلبی کرسی استادی را در نیشابور به خود اختصاص داد و جمع بسیاری از مشاهیر علمای سنی و شیعی در حوزهی وی تربیت یافتند.
مشهورترین اثر وی الکشف و البیان فی تفسیر القرآن است که معروف به تفسیر ثعلبی است، همچنین کتاب مشهور تاجُ العَروس نیز از این دانشمند بزرگ ایرانی میباشد.
گفتنی است؛ برنامه صفحه تقویم به سردبیری و تهیه کنندگی فاطمه گنجی هر روز ساعت8:40 با محوریت مهمترین رویدادهای تاریخی روز برروی موج افردیف100مگاهرتز از رادیو قرآن پخش میشود./966/د101/ن