چند خبر کوتاه از سازمان اوقاف و امورخیریه
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از روابط عمومی سازمان اوقاف و امورخیریه، حسن ربیعی سخنگوی این سازمان اظهار کرد: طی گزارشهای واصله از اهالی محلی روستای مشاتوک شهرستان شفت، فردی در ملک شخصی خود، مابین درب منزل و مغازه، اقدام به ایجاد مکانی مسقف در بین دیوار به شکل زیارتگاه نموده و با ایجاد لوله کشی آب و نامگذاری آن بعنوان سقاخانه و نصب 5 قطعه آیات قرآنی بصورت کاشی، به سوء استفاده از عواطف و احساسات دینی و پاک مردم پرداخته بود.
ربیعی: مکان خرافی و مجعول در یکی از روستاهای شهرستان شفت توسط اوقاف کشف و تخریب شد
وی ادامه داد: این فرد سودجو برخی شبها در مکان فوق، اقدام به روشن نمودن شمع کرده و آن را تبدیل به مکانی برای استجابت دعا و حاجات تبدیل کرده بود که با پیگیری اداره اوقاف و امور خیریه گیلان و اخذ دستور قضایی و با همکاری پرسنل نیروی انتظامی تخریب شد .
ربیعی در خصوص عملیات تخریب این مکان خرافی گفت: اداره اوقاف فومن به محض اطلاع از ماجرای فوق ضمن هماهنگی با اداره اوقاف و امور خیریه گیلان و با تحقیقات بعمل آمده و محرز شدن خرافی بودن مکان فوق، اقدام به تخریب این سقاخانه نموده و از تبدیل شدن این مکان به بقعهای کذایی و خرافی، جلوگیری به عمل آورد .
سخنگوی سازمان اوقاف و امور خیریه خاطرنشان کرد: این سقاخانه مورد اعتراض شدید بسیاری از اهالی محل بوده و حتی شکایتهای مردمی نیز از آن در مراجع قضایی، ثبت شده بود که در زمان تخریب، اهالی محل با تحسین عملکرد اوقاف، از اقدام سریع این سازمان، نسبت به رعایت موازین شرعی و حساس بودن به چنین مسائلی قدردانی کردند و در حین تخریب مکان فوق، از عوامل تخریب نیز حمایت نمودند .
ربیعی در پایان ضمن قدردانی از دستور سریع دادستان شهرستان شفت و همکاری فرماندهی نیروی انتظامی و عملکرد هوشمندانه اداره اوقاف این شهرستان، خاطرنشان کرد: یکی از اهداف سازمان اوقاف و امور خیریه مبارزه با ایجاد و فعالیت مکانهای خرافی است که متاسفانه عدهای سودجو با سوء استفاده از عواطف و احساسات مردم، اقدام به ایجاد چنین مکانهایی، در جهت دستیابی به اهداف شوم خود میکنند .
محمدی: اقدامات سازمان اوقاف در زمینه احیای موقوفات به اطلاع مردم برسد
نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: تمام اقدامات و فعالیتهای مجموعههای نظارتی در سازمان اوقاف و امور خیریه باید به گونهای باشد که ضمن آگاهی دادن به مردم موجب جلب اعتماد و شفاف سازی امور باشد.
حجت الاسلام و المسلمین علی محمدی، نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در همایش روسای ادارات تحقیق سراسر کشور گفت: اداره تحقیق، یکی از ارکان مهم سازمان اوقاف است که جایگاه قانونی، حقوقی و مالی دارد و وظایف آن در قانون تعریف شده است.
وی اضافه کرد: این اداره از اهمیت و جایگاه مهمی برخوردار است و از این جایگاه مهم برای خدمت به موقوفات و امامزادهها باید به نحو صحیح استفاده کرد.
محمدی خاطرنشان کرد: اداره تحقیق مسئولیت سنگینی بر دوش دارد که میباید ضمن بررسی و تائید عواید امامزادگان و موقوفات، اجرای دقیق نیات واقفین را نظارت و کنترل نماید.
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه خطاب به مدیران تحقیق یادآور شد: در انجام وظایف، باید در این جایگاه مهم بدور از حب و بغض وظایف خود را انجام دهند.
محمدی متذکر شد: باید با جدیت، اسناد و مدارک موقوفات و بقاع متبرکه بر مبنای قانون و شرع رسیدگی شود.
وی تطبیق در هزینه موقوفات بر مبنای آنچه که واقف تعیین کرده است را برای حاضران مورد تاکید قرار داد و افزود: باید با توجه به اصل موقوفه، برداشت خود را در این مورد انجام دهید و نیت و شرایط وقف را در نظر داشته باشید.
محمدی گفت: مبنای شرعی و قانونی «نظر یه مصرف» را خوب باید عمل کرد و در هیئت فقهی و حقوقی بحث و پس از آن جمع بندی و تصمیم گیری شود.
وی پرهیز از سلایق شخصی در تصمیم گیری مالی برای موقوفات و بقاع متبرکه را مورد تاکید قرار داد و گفت: نباید سلایق خود را به عنوان نیت واقف اجرا نمائیم.
حجت الاسلام و المسلمین محمدی رعایت انصاف را به عنوان یک ارزش اخلاقی مهم برای اداره مالی موقوفات دانست و افزود: باید در ارتباط با متولیان طبق موازین شرعی و قانونی عمل کرد و تقابل یا ارتباط تنگاتنگ نباشد.
رئیس سازمان اوقاف با اشاره به شیوه جدید رسیدگی به هزینهها و درآمدهای موقوفات با استفاده از سامانه جامع اطلاعات در سازمان اوقاف و امور خیریه اظهار داشت: باید از این موضوع به نحو احسن استفاده کرد تا اهداف کلی سازمان اوقاف به خوبی پیش برود.
وی گفت: تحول اقتصادی و منابع انسانی باید دو هدف عمده سازمان اوقاف در سال آینده باشد و این موضوع باید به عنوان محور فعالیتها قرار گیرد.
حجت الاسلام و المسلمین محمدی با تأکید بر محور قرار دادن شرع و قانون در تصمیم گیریها در سازمان اوقاف و امور خیریه تصریح کرد: جمع بندیها باید با نظر اکثریت باشد و از نظرهای شخصی جلوگیری نمود و معیار قانون باشد.
وی در پایان تقویت مجموعه نظارتی را خواستار شد و گفت: تقویت مجموعههای نظارتی به معنای بیاعتمادی به سایر قسمتها نیست، بلکه ضرورت جلب اعتماد مردم و رعایت قوانین شرعی و حقوقی این موضوع را میطلبد.
مدیر کل اعزام مبلغ اوقاف: دوره آموزشی سبک زندگی اسلامی برای هزار مبلغ برگزار شد
مدیر کل اعزام مبلغ سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: دوره آموزشی با موضوع سبک زندگی اسلامی با شرکت هزار نفر مبلغ حوزوی در قم برگزار شد.
حجتالاسلام شعبانی با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب در زمینه سبک زندگی اسلامی تاکیدات فراوانی داشته و دارند، اظهار کرد: به همین دلیل برگزاری دوره آموزشی سبک زندگی اسلامی در دستور کار این اداره کل قرار گرفت.
وی افزود: در مهر و آبانماه سال جاری دوره آموزشی با موضوع سبک زندگی اسلامی ویژه مبلغان با حضور هزار نفر برگزار شد.
مدیرکل اعزام مبلغ سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان اینکه این دوره آموزشی شامل 30 ساعت کلاسهای مرتبط با سبک زندگی اسلامی و مفاهیم مرتبط با آن بوده است، گفت: حجتالاسلام دکتر رجبینیا از اساتید موسسه امام خمینی(ره) به عنوان مدرس این دوره به تدریس پرداختند.
وی ادامه داد: دورههای آموزشی با موضوع سبک زندگی اسلامی از این پس ادامه خواهد یافت و علاوه بر اینکه مبلغان جدیدی در این کلاسها شرکت خواهند کرد، دورههای تکمیلی نیز به منظور ارتقا سطح دانش مبلغان در این زمینه برگزار میشود.
آقایی: مسابقات قرآن اوقاف در تمام سطوح طی سالهای اخیر با رشد کیفی و کمی مواجه است
امیر آقایی، حافظ کل قرآن کریم گفت: در سالهای اخیر شاهد افزایش کیفی و کمی مسابقات قرآن سازمان اوقاف و امور خیریه هستیم.
امیر آقایی، حافظ کل قرآن با اشاره به برگزاری سی و ششمین دوره مسابقات قرآن کریم در مرحله استانی اظهار کرد: مسابقات قرآن اوقاف مهمترین مسابقات و رویداد قرآنی کشور است، بواسطه اینکه سازمان اوقاف و امور خیریه میزبان این مسابقات است، اهمیت این امر ویژه میشود زیرا جنبه بین المللی نیز مییابد و خود همین موضوع، موجب انگیزه بیشتری برای شرکت کنندگان در مسابقه میشود.
نفر اول مسابقات بین المللی قرآن کریم رشته حفظ در سال 75 با اشاره به شرکت طیف عظیمی از علاقهمندان قرآنی کشور در مرحله شهرستانی این مسابقات تصریح کرد: حضور افراد از شهرستانها و راهیابی آنان به سطوح کشوری بیانگر خیل عظیمی از دوستداران نشر فعالیتهای قرآنی است و هرساله جمعیت بسیاری در این مسابقات شرکت میکنند.
وی ادامه داد: باید به این موضوع از جنبه دیگری نیز پرداخته شود و آن هم جمعیت دیگری است که درگیر این مهم میشوند؛ خانواده و دوستان این متسابقان نیز از حامیان این مسابقات هستند و اگر از این موضع نیز نگاه کنیم متوجه میشویم که جمعیتی که در این طرح فعال میشود 3 یا 4 برابر افرادی است که مشاهده میکنیم.
استاد آقایی با بیان اینکه پتانسیل قرآنی کشور بسیار زیاد است از این رو باید بیشتر تلاش شود تا افراد منفعت قرآنی بیشتری کسب کنند، افزود: باید بودجه بیشتری به این مسابقات تعلق بگیرد تا در کنار برگزاری مسابقات، فعالیتهای جنبی برای افرادی که به عنوان نظاره کننده حضور مییابند، تدارک دیده شود تا این پتانسیل قرآنی بالقوه به بالفعل تبدیل شود.
وی در پاسخ به این سوال که چه توصیههایی به مسئولین اوقاف و مسئولین برگزار کننده این مسابقات دارید، گفت: تا به امروز زحمات زیادی برای برگزاری بهتر مسابقات انجام شده است زیرا در سالهای اخیر شاهد افزایش کیفی و کمی مسابقات هستیم اما سازمان اوقاف و امور خیریه کشور باید با استفاده از فعالان فرهنگی کشور نظیر سازمان دارالقرآن، موسسات قرآنی، معاونت قرآنی وزارت ارشاد و ... در جهت اجرای فعالیتهای جنبی مسابقات بهرهگیری کند، که در این صورت قطعا نتایج بهتری کسب خواهیم کرد.
آقایی در پایان خاطرنشان کرد: البته نباید نقش اطلاع رسانی را نادیده گرفت لذا تبلیغات و مطلع کردن مردم از این قبیل موضوعات باید در دستور کار ویژه سازمان اوقاف و امور خیریه کشور و ادارات کل تابعه آن قرار گیرد.
بیژن مقدم: ترویج وقف نوین نیازمند نقشه راه است
مدیر مسئول روزنامه جام جم با تاکید بر اینکه وقف نوین نیازمند نقشه راه است، گفت: برای ترویج فرهنگ وقف، موثرترین راهکار استفاده از همه سطوح رسانهها، از مسجد و منبر گرفته تا رسانههای مکتوب و رادیو و تلویزیون است.
بیژن مقدم، مدیر مسئول روزنامه جام جم با اشاره به اطلاعات ناچیز مردم از موضوع وقف گفت: آمارهای اعلام شده از سوی سازمان اوقاف درباره میزان آشنایی مردم با وقف نشان میدهد که فقط 25 درصد مردم با این موضوع آشنا هستند و اغلب مردم اطلاعاتی در مورد وقف ندارند، امیدواریم برگزاری این همایش بتواند این رقم را تغییر دهد.
به گفته وی برای تغییر این آمار و تحول در این حوزه راهکاری جز استفاده از همه سطوح رسانهها از مسجد و منبر گرفته تا رسانههای مکتوب و رادیو و تلویزیون نمیماند که از باب تاثیرگذاری در این میان، تلویزیون نقش مهمتری دارد.
مقدم اضافه کرد: میتوان با فیلمهای بلند یا تله فیلمهای موثر در این راه قدم برداشت و سایر رسانهها هم میتوانند به این مسیر کمک کنند.
وی با بیان اینکه در مرحله اول سازمانی که متکفل و متولی اصلی این کار است باید برای تبیین و ترویج فرهنگ وقف در جامعه سرمایه گذاری کند، گفت: اگرچه سایر سازمانها هم به نوعی در این راستا باید به وظایف خود عمل کنند.
مدیر مسئول روزنامه جام جم با اشاره به اینکه سازمانهایی که ماوریت اصلی آنها به موضوع وقف مربوط میشود باید با دعوت از کارشناسان جلسات تخصصی برگزار کنند، تصریح کرد: ترویج فرهنگ وقف کار مشارکتی است که همه باید سهم و وظیفه خود را در این حوزه جدی بگیرند.
مقدم تبیین جایگاه وقف را مهم ارزیابی کرد و ادامه داد: مردم براساس اعتقادات دینی خود تمایل زیادی به انجام امور خیر دارند و در معارف دینی دستگیری از نیازمندان، صدقه دادن و انفاق بسیار توصیه شده است و این امور خیر در پالایش افعال انسانهای عامل به این امور موثر است و موجب سازندگی روحی در آنها میشود اما وقف با همه اینها متفاوت است و یکی از اعمال خیری است که نه تنها پایانی ندارد بلکه با زایشهایی همراه است و پایدارترین کار خیر محسوب میشود.
مدیر مسئول روزنامه جام جم بر لزوم تبیین سنت وقف بین صاحبان ثروت و سرمایه تاکید و اظهار کرد: اگر این قشر از جامعه به ضرورت وقف برسند، بسیاری از مشکلات برطرف میشود و در این میان باید به یک موضوع توجه کرد و آن دعوت و تعامل با صاحبان سرمایه است.
وی افزود: برای اینکه بدانیم از میان موضوعات وقفی تبیین کدامیک در اولویت است لازم است کار کارشناسی انجام شود و سازمان اوقاف میتواند حوزههای مورد نیاز وقف را در کشور شناسایی کند و به موقوفات جهت دهد.
مقدم با اشاره به اینکه هر منطقه از کشور نیازمندی خاصی دارد که سازمان باید با شناسایی آنها به واقفان جهت دهد، اذعان کرد: باید به واقفان اطلاعات داد که به عنوان مثال در منطقه ای که ساخت مسجد ضرورت دارد، بیمارستان ساخته نشود یا اگر ساخت بیمارستان ضرورت جدی است، به جای آن مسجد ساخته نشود، تعیین اولویتها میتواند براساس نقشهای از پیش تعیین شده و پس از نیازسنجی لازم صورت گیرد.
وی تصریح کرد: در قدم اول باید صاحبان ثروت و سرمایه شناسایی شوند و در مرحله بعد آنها را در قالب برنامههایی چون اردو یا امثالهم با مصادیق وقفهای پر برکت آشنا کرد و این خود عاملی برای تشویق آنها به مشارکت در این امر خیرخواهانه میشود، از طرف دیگر میتوان واقفان را از رسانههای جمعی معرفی کرد تا علاوه بر تشویق دیگران، سایرین هم با ابعاد وقف آشنا شوند.
مدیرمسئول روزنامه جامجم درباره میزان توجه رسانهها به موضوع وقف گفت: برخی موضوعات به لحاظ اهمیت میتوانند هر روز در کشورمان مطرح شوند، اما به علت تنوع رویدادها در کشورمان و برای جلب افکار عمومی جامعه به آن موضوع، روز یا هفتهای در تقویم رسمی برای آن تعریف شده است، در این ایام خاص همه نگاهها به آن موضوع متمرکز میشود.
وی ادامه داد: علاوه بر اینکه سازمان اوقاف به عنوان متولی موضوع وقف بنا بر وظیفهاش روزانه به این موضوع میپردازد، رسانهها هم در هفته وقف پررنگتر به این موضوع توجه میکنند، برانگیختن همین حس در رسانهها، تولید محتوا و خبر و هماهنگی برای امور مشترک رسانهای و سازمان اوقاف باید توسط خود سازمان انجام شود.
مقدم با اشاره به اینکه مجموعههای رسانهای در زمانهای مختلف تولیداتی دارند اما این کافی نیست، اظهار کرد: سازمان اوقاف باید با استفاده از کارشناسان رسانه یا نویسندگان و علما، مطالب و یادداشتهایی آماده کنند و در اختیار اصحاب رسانه قرار دهند، تولید محتواهای رسانهای و برپایی تورهای بازدید خبرنگاران از موقوفات میتواند در به تصویر کشدن برکات وقف به قلم خبرنگاران و انعکاس آنها در رسانههایشان موثر باشد.
مدیر مسئول روزنامه جام جم خاطرنشان کرد: سازمانها میتوانند عامل محرکی برای رسانهها باشند، آنها میتوانند فرصتها را فراهم کنند و ارتباط را برقرار کنند تا اقداماتی در رسانهها صورت گیرد و رسانهها در راستای هدفی مشترک بسیج شوند، در مجموع مسئولیت اصلی بر عهده سازمان متولی است به ویژه درباره موضوعی مثل وقف./966/د101/ن