۱۴ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۹:۱۹
کد خبر: ۲۴۴۶۷۲
در گفت‌گو با استاد جامعه الزهرا بررسی شد؛

نقش بی‌بدیل زنان ایرانی در پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی

خبرگزاری رسا ـ استاد جامعه الزهرا بابیان این‌که زنان به‌صورت مستقیم و در قالب مبارزه و به‌صورت غیرمستقیم و در قالب تربیت فرزند نقش بی بدیلی در پیروزی انقلاب داشته‌اند، گفت: اگر پایبندی زنان به اسلام نبود و زنان ایرانی هم مانند زنان ترکیه و سایر کشورهای تن به تجدد داده نمی‌توانستند مسؤولیت اصلی خود را در انقلاب اسلامی انجام دهند.
معصومه ظهيري

اسلام برخلاف جوامع و تمدن جاهلی که زنان را حقیر و ضعیف و دون شمرده و آنان را در خدمت ابتذال و فساد گرفته بود، به زنان، شخصیتی باکرامت و مقامی والا بخشید و این مقام و منزلت، توأم با فداکاری و ایثار، در پرتو انقلاب اسلامی تجلی یافت و عطر شکوفایی این موجود بزرگوار و بافضیلت، جهانیان را به شگفت آورد تا آنجا که از سوی خبرگزاری‌ها و تحلیل گران جهانی، انقلاب اسلامی ایران به «انقلاب چادرها» مشهور است.

 

هرچند که حضور گسترده زنان در راهپیمایی‌های علیه حکومت ستم‌شاهی به‌خوبی نشان‌دهنده نقش آن‌ها درروند انقلاب است اما باید ریشه‌های این حضور گسترده را در اسلام و وقایع بعدازآن جست جو کرد، زیرا زنان مسلمان پس از ظهور اسلام جایگاه خود را در عالم کائنات بازیافتند و در تحولات مهم سرنوشت‌ساز تاریخی از جمله خود اسلام و سایر وقایع مهم تاریخی در دوران ائمه به‌خصوص واقعه کربلا و مهم‌ترین واقعه دوران اخیر یعنی انقلاب اسلامی ایران و قبل از آن یعنی انقلاب مشروطیت نقش مهمی داشتند.

 

باید گفته شود که زنان ایرانی از اواخر قرن 19 که دشمن فعالیت‌های استکباری خود را برای به انحراف کشاندن زنان جامعه اسلامی آغاز کرد و می‌خواست زنان جامعه اسلامی را هم مانند زنان غربی به مسلخ (فروش کالا گونه فساد و فحشا) بکشاند زنان ایران اسلامی در مقابل توطئه‌های دشمن ایستادند و در زمان ناصرالدین‌شاه با پیشگامی در نهضت تنباکو و شکستن قلیان‌ها که نماد استکبار بود، در انقلاب مشروطیت با پوشیدن لباس مردانه و به دست گرفتن اسلحه و در دوران رضاشاه با خانه‌نشینی توطئه‌های دشمن را خنثی کردند و در کنار حضور فعال در جامعه اقدام به تربیت فرزندان وارسته و شایسته با اتکا به مکتب اهل‌بیت (ع) کردند که مادر حضرت امام خمینی (ره) که خود درصحنه‌های مبارزاتی علیه حکومت خان‌های ستم گری حضور پرشوری داشتند در کنار این حضور، انسان وارسته‌ای مانند حضرت امام (ره) را تربیت کردند.

 

 

همچنین شواهد تاریخی حاکی از تأثیر مستقیم و غیرمستقیم زنان مسلمان و ایرانی در پیروزی انقلاب اسلامی دارد و نشان می‌دهد انقلاب اسلامی ایران در دامان زنان پایبند به ارزش‌های دینی و اسلامی به بعثت رسید؛ زنانی که در کنار حضور فعال در میدان‌های جهاد با دشمن، در میدان جهاد بزرگ‌تر یعنی همسرداری و تربیت فرزند موفقیت‌های خطیری داشتند و توانستند انسان‌های وارسته‌ای را تربیت کنند که حضرت امام خمینی (ره) با یاری آن‌ها توانست انقلاب را به پیروزی برساند.

 

 

 

همچنین تاریخ رمز موفقیت این زنان را در عرصه جهاد مبارزاتی و جهاد همسرداری و فرزند پروری اتکا به مکتب و سیره سرور زنان عالم یعنی حضرت زهرای مرضیه (س) نشان می‌دهد و بیان می‌کند زنانی که با اتکا به سیره و سنت حضرت زهرا (س) وارد میدان جهاد شدند موفقیت‌های بزرگی کسب کرده و توانسته‌اند انسان‌های درخشانی را در طول تاریخ تربیت کنند.

 

 اضافه بر این در خصوص نقش زنان در پیروزی انقلاب و دوران پس‌ازآن همین جمله از حضرت امام خمینی کفایت می‌کنند که فرمودند: «در مملکت ما این‌طور شد که بانوان همدوش بلکه جلوتر از مردها از خانه‌ها بیرون آمدند و در این راه اسلامی زحمت کشیدند و رنج دیدند، جوان دادند، شوهر دادند، برادر دادند، مع‌ذلک رنج کشیدند، عمل کردند، پشتیبانی از اسلام کردند و مردها هم به‌تبع زن‌ها این کار را کردند».

 

 

و همچنین فرمودند «بانوان قم و چهار مردان پیشرو نهضت اسلامی بودند و رشد سیاسی خود را اثبات کردند». اما از آنجایی‌که پرداختن به نقش زنان در روند انقلاب اسلامی و بیان آن برای انتقال مفاهیم این رویداد عظیم جهانی به نسل جوانان به‌خصوص دختران به‌عنوان مادران و آینده‌سازان کشور ضروری است، خبرنگار خبرگزاری رسا پای سخنان معصومه ظهیری، استاد حوزه علمیه خواهران (جامعة الزهرا) و مشاور استاندار قم نشسته است تا بخشی از ابعاد حضور زنان در پیروزی و روند انقلاب را مورد بررسی قرار دهد.

 

رسا ـ نقش و حضور زنان در روند پیروزی انقلاب چگونه بوده است؟

 

زنان ایرانی در راهپیمایی‌های مبارزه با حکومت ستم‌شاهی حضور پرشوری داشتند به‌گونه‌ای که در وقایع 17 شهریور و وقایع مربوط به سال 42 در قم اجتماع زنان محله چهار مردان بسیار عظیم بود وزنان پیشگام مردم و در صف جلو به شعار دادن علیه حکومت پهلوی پرداخته و بیعت و حمایت خود را از امام اعلام کردند و به همین دلیل، حضور پرشور زنان در راهپیمایی‌ها انقلاب، باحجاب و عفت کامل اسلامی موجب شد که انقلاب ایران توسط تحلیل گران خارجی و خبرنگاران جهان به «انقلاب چادرها» مشهور شود.

  

رسا ـ بفرمایید نقش زنان در پیروزی انقلاب چگونه بود؟

 

به نظر من نقش زنان در پیروزی انقلاب به دو شکل قابل‌بررسی است؛ و زنان به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم در پیشبرد اهداف انقلاب نقش داشتند.

 

حضور گسترده در راهپیمایی‌ها، پخش اعلامیه‌های امام خمینی (ره)، آگاهی بخشی عمومی به مردم و آمار زیاد زندانیان زن سیاسی نشان‌دهنده حضور گسترده و مستقیم زنان ایرانی در پیشبرد انقلاب است؛ به‌گونه‌ای که امام خمینی (ره) در رهنمودهای خود فرمودند «تحول فکری و حضور زنان ایرانی در راهپیمای های قبل از انقلاب به‌مراتب از مردان بیشتر است».

 

 همچنین زنان باتربیت فرزند، تحمل دوری همسران خود و به شهادت رسیدن فرزندان خود توسط ساواک و رژیم ستم‌شاهی به‌صورت غیرمستقیم در پیروزی و پیشبرد اهداف انقلاب توسط امام خمینی (ره) نقش داشتند؛ به‌گونه‌ای که زنان نه‌تنها نبود شوهران و فرزندان خود را تحمل کردند بلکه آموختند چگونه در نبود همسران خود زندگی خود و فرزندانشان را اداره کرده و در مقابل خطرات گوناگون از خود دفاع کنند.

 

 اضافه بر این زنان در دوران پهلوی باحجاب و حفظ عفت در مقابل موج تجددطلبی در ایران ایستادگی کرده و تن به تجدد که بردگی مدرن زنان ایرانی در چنگال استکبار بود ندادند و با صیانت از ارکان خانواده و رعایت حریم‌ها توانستند کانون خانواده‌ها را همچنان مستحکم‌تر از گذشته حفظ کنند.

 

رسا ـ آیا می توان گفت پایبندی و تقید زنان به اسلام رکن پیروزی انقلاب اسلامی بود؟

 

به نظر من اگر پایبندی زنان به اسلام نبود و زنان ایرانی هم مانند زنان ترکیه و سایر کشورهای تن به تجدد داده و در فساد و فحشا درگیر می‌شدند نمی‌توانستند مسؤولیت خود را در قبال خانواده انجام داده و بی‌بند باری زنان، مردان را هم بی مسؤولیت و بی‌قیدوبند می‌کرد؛ اما از آنجایی‌که زنان به رسالت‌های اسلامی خود پایبند بودند توسط انقلاب و نظام خانواده را در مقابل موج عفت ستیزی و دین‌ستیزی غربی حمایت کرده و زمینه تربیت انسان‌های وارسته و پیروزی انقلاب را فراهم کردند.

 

رسا ـ می‌توانید چند نمونه از فداکاری‌های زنان را در انقلاب بیان کنید؟

 

بله برای نمونه زنان محله چهار مردان قم با وجود فقر و محرومیت در سال 42 در خط مقدم دفاع از انقلاب و امام ایستادند و در بیعت خود با امام به خیابان‌ها ریختند.

 

 همچنین در قیام خونین 17 شهریور زنان پیشاپیش مردان در راهپیمایی‌های علیه نظام ستم‌شاهی، شرکت کرده و در خط مقدم مخالفت با نظام طاغوت و حمایت از امام خمینی(ره) ایستادند.

 

 

 

اضافه بر این همسر امام خمینی(ره) که همسر آفتاب و مادر انقلاب بودند در تمامی دوران مبارزه امام را در تبعید یاری کرده و به تربیت فرزندان خود اقدام کردند و در نبود امام مسؤولیت خانه و تربیت فرزندان را بر عهده ‌گرفته و فرزندان رشیدی مانند حاج احمد آقا و حاج‌آقا مصطفی تربیت کردند که در کنار امام و یار وفادار ایشان بودند و هرگز از وضع موجود و تبعیدهای طولانی گلایه و شکایت نکردند.

 

همچنین چون ایشان مادر شهید بودند و در شهادت فرزند صبوری کرده بودند؛ هرگز در مبارزه با رژیم ستم‌شاهی کوتاه نکرده و تمامی سال‌های سخت مبارزاتی امام را با صبوری همراهی کردند و پس از انقلاب هم با وفاداری، صبوری و اعتمادبه‌نفس کامل در کنار امام قرارگرفته و از ایشان و انقلاب حمایت کردند.

 

رسا ـ خانواده شاخص برای پیشبرد اهداف انقلاب چه خانواده‌ای است؟

 

به نظر من متأسفانه آن‌چنان‌که باید به نقش مادر و عمه بزرگوار امام خمینی (ره) در جریان سازی برای پیروزی انقلاب و تربیت امام خمینی (ره) پرداخته نشده؛ اما آنچه مشخص است همسر امام(ره) و خانواده ایشان بهترین الگو برای خانواده‌های ایرانی در تداوم دستاوردهای انقلاب هستند و زنان و دختران ایرانی با صیانت و دفاع از ارزش‌هایی مانند حجاب و عفاف که دشمن آن‌ها را هدف گرفته و می‌خواهد با نابودی کانون خانواده این ارزش‌ها را در معرض تهدید قرار دهد، می‌توانند به حفظ دستاوردهای انقلاب و گسترش آن کمک کنند.

 

همچنین تربیت فرزندان صالح و شایسته که با توجه به مکتب اسلام و اهل‌بیت(ع) تربیت‌شده باشند می‌تواند مؤثرترین راهکار برای صیانت از ارزش‌های انقلاب باشد./837/پ200/س

ارسال نظرات