۲۰ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۲:۳۲
کد خبر: ۲۵۱۶۲۴
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی:

قدرت های استکباری پیشگام شکستن مرزهای حقوق بشر هستند

خبرگزاری رسا ـ امام جمعه قم با اشاره به اقتدار ایران گفت: اگر اقتدار ایران و گفتمان انقلاب اسلامی نبود معلوم می شد که در عراق و سوریه چه اتفاقات فاجعه آمیزی رخ می داد، کشورهای غربی باید از کینه توزی ناعاقلانه دست بردارند تا بتوانند گفتمان انقلاب را بفهمند که این مسأله مصلحت آنان است.
حجت الاسلام والمسلمين عليرضا اعرافي

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین علیرضا اعرافی رییس جامعة المصطفی امروز در همایش علمی اسلام و حقوق بشر دوستانه بین المللی چالش ها و چشم اندازها که در سالن همایش مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) برگزار شد، گفت: حقوق بشر از دیدگاه اسلام دارای ابعاد اخلاقی، فقهی و کلامی است.

 

 فقه اسلامی محدودیت هایی برای صیانت از کرامت انسان قرار داده است

وی افزود: کارکرد اخلاق و فقه اسلامی این است که در مواردی محدودیت هایی را برای صیانت از کرامت انسان و ارزش های بزرگ انسانی و الهی قرار بدهند؛ در حوزه مخاصمات، جنگ و منازعات بشری فصل درخشانی در فقه و اخلاق اسلامی وجود دارد که سبب جلوگیری از تجاوز و افسار گسیختگی بشر می شود.

 

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان این که در حوزه حقوق جنگ فقه و اخلاق اسلامی قوانین محدودیت زایی را وضع کرده است، اظهار داشت: بخش از این قوانین مانع وقوع جنگ و درگیری و بخش دیگر آن ها شامل مجموعه ای از قوانین محدودیت زا پس از وقوع جنگ و منازعه می شود.

 

وی با اشاره به مؤلفه های محدودیت زایی دین در جنگ ادامه داد: دین اسلام در محورهای رزمنده، لشکر مورد تهاجم، محیط زیست، برخی مکان ها، برخی زمان ها، آغاز جنگ، پایان جنگ، ابزارها و سلاح ها، شیو های تعرض و نقشه و طراحی جنگی محدودیت های قابل توجهی قائل شده است.

 

 جامعه بشری باید حقوق بین الملل را با توجه به دستورات اسلام تنظم کند

امام جمعه قم با بیان این که جامعه بشری باید حقوق بین الملل را با توجه به دستورات اسلام تنظم کند، ابراز داشت: میراث بزرگی را می توان در محور های دستورات اسلام به جهانیان عرضه کرد، اسلام در فقه جهاد و حقوق مخاصمات دکترین بسیار مترقی و پایدار در طول تاریخ ارائه کرده است.

 

وی با اشاره به منطق نظام سازی عنوان کرد: در مسأله فقه جهاد و حقوق بشر چند نکته اساسی مورد توجه اسلام است، نخستین نکته این این است که انسان نباید بیش از ضرورت جنگ به پیش برود؛ انسان باید به ارزش های الهی پایبند باشد حتی اگر به سبب این پایبندی در جنگ شکست بخورد به عنوان مثال ایران در دوران دفاع مقدس بر خلاف حکومت بعث عراق هجوم به شهرها را به حداقل رساند و از سلاح های مخرب استفاده نکرد.

 

حجت الاسلام والمسلمین اعرافی خاطرنشان کرد: متأسفانه برخی از کشورهای زورگو و قلدر غربی در چند قرن اخیر مبناهای بسیار زشتی را در زمینه جنگ پایه گذاری کردند؛ در بستر تمدن اسلامی هیچگاه سلاح های کشتار جمعی شکل نمی گیرد، تفکر مادی گرایانه این گونه سلاح های مخرب را پدید آورده است؛ رعایت حال ضعیفان و محیط کلان بشری نیز از مسائل مورد توجه اسلام است.

 

وی با اشاره به روش شناسی تحلیل فقهی مسأله حقوق بشر گفت: در حوزه محدودیت های فضای جنگ از طریق روایات می توان استفاده کرد اما باید به فکر کشف قاعده کلی باشیم؛ متأسفانه در زمینه جهاد قاعده سازی صورت نگرفته است.

 

 ضعف بنیه های آموزشی و فرهنگی باید جبران شود

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: تکیه بر قاعده سازی، تنقیح مناط، اولویت با توجه به مصادیق موجود، مراجعه به احکام عقل مستقل و ارتکازات و دسیره های عقلایی کلید های متدولوژیک و روش شناسی تحقیق در حوزه حقوق بین المللی و حقوق بشر دوستانه است.

 

وی با بیان این که بسیاری از قوانین و حقوق از امور عقلایی واضح است، اظهار داشت: چالش بزرگ بشر امروز مسائل دیگری است، برای رعایت قوانین و مقررات و فرهنگ سازی بین المللی نظام های آموزشی و فرهنگی بشر باید باسازی و تنظیم شود، این بدان معنا است که نظام آموزش و پرورش جهانی باید رویکرد خود را تغییر دهد.

 

امام جمعه قم ادامه داد: نظام آموزش و پرورش باید به قواعد اصیل انسانی و الهی توجه بیشتری داشته باشد، حوزه علمیه به عنوان یک مرکز بزرگ جهانی می تواند در این زمینه نقش مهمی ایفا کند؛ ضعف بنیه های آموزشی و فرهنگی باید جبران شود.

 

وی با بیان این که باید کمبودهای نظریه پردازی و تحقیق در زمینه حقوق بشر باید رفع شود، ابراز داشت: فقدان ساز و کارهای بین المللی در کنترل مسائل حقوق بشر یک مشکل بزرگ است، به اندازه ای امروزه سازمان ها دو گانه برخورد کرده و بد تنظیم شده است که قابلیت دفاع ندارد.

 

 صد سال اقتدار انگلیس و آمریکا در خاور میانه به غیر از استبداد، خون ریزی و تجاوز نبود

رییس جامعة المصطفی با اشاره به فعالیت های سازمان ملل و شورای امنیت عنوان کرد: شورای امنیت با توجه به حق وتو و شرایط حاکم بر آن بعد از تأسیس نمی تواند مورد اعتماد جامعه بشری واقع شود، سازوکارهای نظارت کننده بر محدودیت های فقهی و اخلاقی باید بازسازی شود.

 

وی خاطرنشان کرد: کشورها اعتمادی به کسانی که پنجه بر سازمان ملل و شورای امنیت انداخته و اجازه نمی دهند که این سازمان ها با عدالت فعالیت خود را انجام دهند ندارند، وجدان بشری به برخوردهای دوگانه این گونه سازمان ها وافراد زورگو اعتراض دارند.

 

حجت الاسلام والمسلمین اعرافی با انتقاد از رویه برخی کشورهای غربی در زمینه حقوق بشر گفت: کشورهای غربی به دلیل این که نمی توانند عظمت ایران را در زمینه داعیه ایمانی و تمدن اسلامی نمی توانند تحمل کنند، دست به پرورش نوچه های مستقل زده است؛ صد سال اقتدار انگلیس و آمریکا در خاور میانه به غیر از استبداد، خون ریزی و تجاوز نبود.

 

وی افزود: مراکز علمی تولید کننده نظریات خشونت آمیز زیر نظر کشورهای غربی است، از طرفی دیگر غربی ها بر خلاف منطق بین الملل در خاور میانه حاکم کردند؛ بنابراین ادعای غرب برای مبارزه با داعش دروغ محض است.

 

 کشورهای غربی باید از کینه توزی ناعاقلانه دست بردارند/قدرت های استکباری پیشگام شکستن مرزهای حقوق بشر دوستانه هستند

امام جمعه قم با اشاره به اقتدار ایران اظهار داشت: اگر اقتدار ایران و گفتمان انقلاب اسلامی نبود معلوم می شد که در عراق و سوریه چه اتفاقات فاجعه آمیزی رخ می داد، کشورهای غربی باید از کینه توزی ناعاقلانه دست بردارند تا بتوانند گفتمان انقلاب را بفهمند که این مسأله مصلحت آنان است.

 

وی ادامه داد: سازمان های بین المللی باید اصلاح شوند؛ قدرت های استکباری نه تنها مانع نیستند بلکه خودشان پیش قروال شکستن مرزهای حقوق بشر دوستانه هستند؛ زمانی که یک کشور در طول صد سال بیش از 100 جنگ آغاز کرده و ده ها کشور را اشتغال کرده باشد آیا می توان به آن در زمینه موازین محدودیت زا برای حفظ کرامت انسانی اعتماد کرد؛ باید بر چالش ها غلبه کرد که اگر این چنین نشود وضع جهان به صورت کنونی پیش برود وضع سیاهی در جهان حاکی خواهد شد./1323/پ201/ش

ارسال نظرات