۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۷:۱۱
کد خبر: ۲۵۹۷۵۳
استاد دانشگاه:

نظریه ولایت فقیه مدل اندیشه سیاسی انصارالله یمن است

خبرگزاری رسا ـ عضو هیأت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب، نظریه ولایت فقیه را مدل اندیشه سیاسی زیدیان یمن خواند و گفت: زیدیه معتقد است یکی از فرزندان حضرت فاطمه زهرا(س) که فقیه، مجتهد جامع الشرایط، شجاع، مدیر و مدبر به عنوان رهبر؛ جلودار و امام خواهد بود و امت نیز از او پیروی می‌کنند.
سيد علي موسوي نژاد

سید علی موسوی نژاد، عضو هیأت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا به انقلاب مردم یمن اشاره کرد و گفت: گروه انصار الله دارای بیست سال، سابقه نهضت بیداری اسلامی شیعی در یمن است؛ بنیان گذار این جریان سید حسین حوثی فرزند علامه بدرالدین حوثی از علمای بزرگ یمن بود که جوانی فعال، آگاه، خوش صحبت و در دوره‌ای نماینده مجلس یمن بود و پس از آن به کارهای فرهنگی رو آورد و برنامه‌های آموزش قرآن را در مناطق شمالی یمن رواج داد که زیدی‌نشین بودند و سعی کرد وهابیت را به حاشیه ببرد.

 

وی افزود: حسین الحوثی، مواضع خود را با مراجعه به آیات قرآن کریم و تعالیم پیامبر گرامی اسلام(ص) و اهل بیت(ع) اعلام کرد و با تأکید بر اسلام شیعی با قرائتی که از امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی ایران متأثر بود؛ توانست جوانان یمنی را جذب کند و موفقیت‌هایی را به دست آورد.

 

عضو هیأت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب یادآور شد: دولت یمن از سال 2004 تا 2010 شش جنگ علیه انصارالله یا گروه حوثی‌ها انجام داد؛ گروه حوثی‌ها نظامی نبود اما به دلیل این که مردم یمن مسلح هستند و به تدریج به سوی نظامی‌گری سوق داده شدند.

 

وی به تلاش‌های عربستان اشاره و تصریح کرد: در خلأ کنار گذاشته شدن زیدیه در یمن، عربستان سعی کرد وهابیت را وارد این کشور کند؛ وهابی‌ها در سه دهه گذشته در یمن بسیار فعال شدند و در قالب تفکرات اخوانی به نام «حزب التجمع الیمنی للإصلاح» فعالیت‌هایی داشتند، پیش از این نیز تحت عنوانینی دیگر فعال بودند که به پنجاه سال پیش، بعد از فروپاشی دولت زیدیه برمی‌گردد.

 

موسوی نژاد با اشاره به استقبال مردم از گروه انصارالله ابراز داشت: علت استقبال مردم یمن از انصارالله به دلیل رهبری حکیمانه‌، خدمات اجتماعی، فرهنگی، مؤسسات خیریه‌، راه اندازی جهاد سازندگی برای کمک به محرومان بوده است که مشابه این برنامه‌ها را ایران و حزب الله لبنان انجام داده است بنابراین نظم و پایبندی به اصول اخلاقی، انسانی و اسلامی از عوامل اصلی جذب مردم به انصارالله است.

 

وی خاطرنشان کرد: امامیه و زیدیه ریشه مشترکی دارند و مرجعیت اهل بیت(ع) و حدیث ثقلین را پذیرفته‌اند که در عصر غیبت امام زمان (عج) این فاصله بسیار کمتر است؛ یعنی شیعه امامیه‌ مرجعیت سیاسی را پذیرفته است و نظریه انفعالی نشستن و منتظر ظهور بودن را قبول ندارد و معتقد است که باید به اندازه وسع‌ و تکلیف حرکت کرد چنان که گفتمان انقلاب اسلامی و اندیشه حضرت امام خمینی(ره) در جمهوری اسلامی به وقوع پیوست و این مدل بسیار نزدیک به مدلی است که زیدیه در طول تاریخ به دنبال آن بوده‌ است.

 

عضو هیأت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب، نظریه ولایت فقیه را مدل اندیشه سیاسی زیدیان خواند و تأکید کرد: زیدیه معتقد است یکی از فرزندان حضرت فاطمه زهرا(س) که فقیه، مجتهد جامع الشرایط، شجاع، مدیر و مدبر به عنوان رهبر؛ جلودار و امام خواهد بود و امت نیز از او پیروی می‌کنند.

 

وی افزود: در انقلاب اسلامی ایران که به رهبری امام خمینی(ره) به وقوع پیوست دارای ویژگی‌هایی است که از نظر زیدی‌ها مورد توجه قرار گرفته است زیرا آنها اهل قیام، مبارزه، ظلم ستیزی و خواهان اقامه عدل به رهبری شخصی از فرزندان حضرت زهرا(س) هستند که در گفتمان انقلاب اسلامی و در فرمایشات امام راحل و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب متبلور گشته است.

 

موسوی نژاد یادآور شد: البته زیدیان، حسین الحوثی را در حد رهبری خود پذیرفته بودند اما در سال 2004 به شهادت رسید که در حال حاضر ملک الحوثی برادر حسین الحوثی را به رهبری و پیشوایی قبول کرده‌اند اما از کلمه امام که اصطلاح تاریخی آنها است، پرهیز دارند که شاید به علت ملاحظات سیاسی باشد.

 

وی تصریح کرد: جریان‌های سکولار به عنوان رقیب انصارالله در موضع ضعف هستند زیرا امتحان خوبی پس ندادند و مردم یمن از آنها روی‌گردان هستند؛ بخش بزرگی از این جریان‌های سکولار همچون حزب کنگره علی عبدالله صالح که جریان قدرتمندی است و همچنین حزب بعث و حزب سوسیالیسم در حال حاضر تا حدودی با گروه انصار الله همراه شده‌اند.

 

این استاد دانشگاه ابراز داشت: جریان سلفی اخوانی‌ها، رقیب دیگری برای انصارالله است و به دلیل این که حمایت عربستان از آنها در منطقه به طور کلی دچار مشکل شده است، در موضع ضعف هستند هرچند شاید الان نیز عربستان بعد از آغاز عملیات‌ها با آنها همکاری می‌کند اما اکنون از طرف عربستان یک موضع متناقضی با اخوانی‌ها وجود دارد و در مصر و جاهای دیگر با اخوانی‌ها درگیر شده است اما در یمن با اخوانی‌ها برای ضربه زدن به انصارالله همکاری می‌کند که موضع پایداری نیست.

 

موسوی نژاد یادآور شد: القاعده و داعش به عنوان قدرتمندترین جریان رقیب مطرح هستند و اگر قرار باشد که رقابت و درگیری‌هایی در آینده یمن فرض کنیم باید به تبع در مورد القاعده در جنوب، شرق و جنوب شرقی یمن که در دو یا سه استان مشغول فعالیت هستند، وجود داشته باشد گرچه در حال حاضر از بسیاری از مناطق و استان‌های مرکزی و جنوب غربی که برای انصارالله مهم و استراتژیک بوده، بیرون رانده شده است./908/ت302/ج

ارسال نظرات