۱۲ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۱
کد خبر: ۲۸۵۰۹۴
نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی:

تأمل در نهج البلاغه انسان را از گمراهی حفظ می کند

خبرگزاری رسا ـ نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی گفت: خواندن و اندیشیدن به بیانات امام علی(ع) در نهج البلاغه به ویژه مسؤولان و صاحب منصبان را در جای خود می نشاند و از طغیان و عصیان باز می دارد.
 امام جمعه اروميه

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در ارومیه، حجت الاسلام والمسلمین سید مهدی قریشی، نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی شب گذشته در جلسه درس هایی از نهج البلاغه این هفته به غریب بودن نهج البلاغه در بین مردم اشاره و اظهار کرد: 90 درصد بیانات امام علی(ع) در نهج البلاغه مربوط به دوران حکومت ایشان است و خواندن و اندیشیدن به بیانات ایشان به ویژه مسؤولان و صاحب منصبان را در جای خود می نشاند و از طغیان و عصیان باز می دارد.

وی با اشاره به فراز پایانی خطبه غرای امام علی(ع) در نهج البلاغه، اظهار داشت: سید رضی(ره) در آخر این خطبه آورده است که وقتی امام(ع) این خطبه را ایراد فرمودند، بدن ها به لرزه درآمد، اشک ها سرازیر و دل ها ترسان شد و جمعی آن را غراء نامیدند.

 

امام جمعه ارومیه ادامه داد: ابن ابی الحدید بعد از شرح و بیان خطبه غرا در پایان می گوید«هر کس این شرح را می خواند، آگاه باشد که علی بن ابی طالب(ع) فصیح ترین مردم و اولین و آخرین آنان در سخن گفتن به زبان عربی است مگر کلام خدا و رسول خدا(ص).

 

حجت الاسلام والمسلمین قریشی با تاکید بر خواندن خطبه غرا و تکرار ماهیانه آن، افزود: در کتب اهل سنت و تشییع آمده است که شخصی در نزد معاویه و در حضور مردم از امام علی(ع) بدگویی کرد و امام علی(ع) را فردی ناتوان در سخنوری معرفی کرد، معاویه پس از رفتن مردم به آن شخص گفت«ای پسر گندیده چه می گویی؟ آیا علی(ع) سخنوری بلد نیست در حالی که به قریش او سخنوری را آموخته است؟»

 

انسان عاقل فریب دنیا را نمی خورد

 

رییس شورای عالی حوزه های علمیه آذربایجان غربی گفت: امام علی(ع) می فرماید«ای بندگان خدا! کجا هستند آنان که سالیان طولانی در نعمتهای خدا عمر گذراندند؟ از آفات و بلاها دورشان داشتند، اما فراموش کردند، زمان طولانی آن ها را مهلت دادند، نعمت های خوب و فراوان بخشیدند، از عذاب دردناک پرهیزشان دادند، و وعده هایی بزرگ از بهشت جاویدان به آن ها دادند.»

 

امام جمعه ارومیه با اشاره به آیه 21 سوره حدید که می فرماید« سَابِقُوا إِلَىٰ مَغْفِرَ‌ةٍ مِّن رَّ‌بِّکُمْ وَجَنَّةٍ عَرْ‌ضُهَا کَعَرْ‌ضِ السَّمَاءِ وَالْأَرْ‌ضِ أُعِدَّتْ لِلَّذِینَ آمَنُوا بِاللَّـهِ وَرُ‌سُلِهِ»، اظهار کرد: بهشتی که وسعت آن به اندازه آسمان ها و زمین است برای مومنان وعده داده شده است.

 

وی با توجه به فرمایشات امام علی(ع) افزود: انسان باید از خود سوال کند که ظالمان و طغیان گران جهان به مانند رضاشاه پهلوی و یا محمدرضاشاه به کجا رفته اند؟ خواهران و برادران آن ها که مدت ها حکومت کرده و نعمات زیادی در اختیارشان بود، الان به کجا رفته اند؟ دوستان و همسایگانی که عمر طولانی کرده و از نعمات دنیا بهره مند بودند، امروز کجا هستند؟

 

نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی گفت: حضرت علی(ع) می خواهند به ما بیاموزند که در زندگی فقط به فکر خود نباشیم، تاریخ را مطالعه کنیم، با دقت نظر متوجه وضعیت پیرامون خود باشیم و به مانند کسانی که تمام توجه شان معطوف به امورات زندگی خویش است و از جهان پیرامون و نعمات الهی که به وی عطا شده است، غفلت کرده و به لهو و لعب سرگرم می شود، نباشیم.

 

وی افزود: در ایران خودمان در زمان شاه خواننده های خانم و آقایی بودند که همه طرفداران شان آن ها را تشویق می کردند و وسوسه می شدند، امروز این افراد کجایند؟ جز این است که بدن ها همه پوسیده شده و ناز و نعمت ها از کف شان خارج؟ لذا انسان عاقل باید فریب دنیا را نخورد.

 

حجت الاسلام والمسلمین قریشی اضافه کرد: امام علی(ع) در ادامه خطبه این چنین نتیجه گرفته و می فرمایند؛ «ای مردم! از گناهانی که شما را به ورطه هلاکت افکند و از عیب هایی که خشم خدا را در پی دارد، بپرهیزید.»

 

وی ادامه داد: برخی از گناهان غضب و خشم الهی را در پی دارد و اگر خداوند قهار انسان را عذاب کند، انسان بدبخت می شود، لذا امام علی(ع) انسان ها را از ابتلا به چنین گناهانی پرهیز می دهد و خداوند متعال در آیه 81 سوره طه می فرماید« وَمَن یَحْلِلْ عَلَیْهِ غَضَبِی فَقَدْ هَوَىٰ»؛ خشم الهی هر کس را فرا گیرد او ساقط و بدبخت می شود.

 

امام جمعه ارومیه با اشاره به بخش دیگری از خطبه غرا، افزود: امیر مومنان(ع) در این بخش می فرمایند «ای دارندگان چشم های بینا، و گوش های شنوا، و سلامت و کالای دنیا! آیا گریزگاهی هست؟

 

وی گفت: واژه "مناص" به معنای پناه گاه است و این معنا را می رساند که آیا کسانی که پیش از ما با باری از گناهان از دنیا رفتند، برای آن ها محل گریز و پناه گاهی هست تا ما هم به همان جا پناه ببریم؟

 

استاد حوزه و دانشگاه با توجه به بیانات امام علی(ع) اضافه کرد: آیا راه رهایی و جای امنی، یا پناهگاهی و یا جای فراری هست؟ تا انسان بگوید که من وارد معرکه محشر و قیامت و یا دوزخ الهی نمی شوم؟ آیا محل بازگشتی برای جبران وجود دارد تا انسان به آنجا پناه ببرد و در خواست کمک کند؟ یا چنین است؟

 

وی افزود: حضرت علی(ع) می فرمایند: «پس کی باز می گردید؟ به کدام سو می روید؟ و به چه چیز مغرور می شوید؟»؛ آیا فریفته پول و ثروت، شهوت و قدرت و یا تعریف های مردم می شوید؟

 

حجت الاسلام والمسلمین قریشی گفت: گاهی بازیگران و هنرپیشه ها را به برنامه های مختلف دعوت می کنند و آثار قبلی آنان را که سرشار از نیروی جوانی بودند به تصویر می کشند، در حالی که در شرایط فعلی پیر و از پا افتاده شده اند و این خود خبری است از رو به فنا بودن انسان.

 

وی ادامه داد: امام علی(ع) فرمودند؛ «همانا بهره هر کدام شما از زمین به اندازه قد و طول و عرض قامت شماست! آنگونه که خاک آلود بر آن خفته باشد»؛ برخی از انسان ها خود را به مانند فرعون، خدای زمین تصور می کنند و به خاطر داشتن یک پست و مقامی مغرور می شوند، اما نمی دانند که همه دارایی آنان قبری به اندازه قامت شان است که صورت شان را در آن به خاک می مالند.

 

نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی گفت: حضرت علی(ع) می فرمایند؛ «ای بندگان خدا! هم اکنون به اعمال نیکو بپردازید، تا ریسمان های مرگ بر گلوی شما سخت نشده و روح شما برای کسب ارشاد و کمالات آزاد است، و بدن ها راحت، و در حالتی قرار دارید که می توانید مشکلات یکدیگر را حل کنید، هنوز مهلت دارید، و جای تصمیم و توبه و بازگشت از گناه باقی مانده است.»

 

وی افزود: الان که زنده هستیم و میدان و عرصه برای ما باز است، باید قدر بدانیم و تلاش کنیم تا با خواندن نمازها و گرفتن روزه های قضا، پرداختن حق مردم و توبه و انابه گذشته را جبران کنیم، چون بعد از مرگ دیگر هیچ فرصتی برای انجام هیچ یک از این کارها وجود ندارد.

 

امام جمعه ارومیه گفت: مولی الموحدین(ع) در پایان این خطبه فرمودند؛ «عمل کنید پیش از آنکه در شدت تنگنای وحشت و ترس و نابودی قرار گیرید، پیش از آنکه مرگ فرا رسد، و دست قدرتمند خدای توانا شما را برگیرد.»

 

وی خاطرنشان کرد: خلاصه فرمایش امام علی(ع) این می شود که آن کسانی که در نعمت های الهی غرق بودند، اما زندگی خود را بیهوده صرف کردند و غرق در لهو و لعب، الان کجا هستند؟ زمانه خود ما پر از عبرت است، محمد قزافی، مبارک، صدام و غیره چه شدند و کجا ماندند؟

 

حجت الاسلام والمسلمین قریشی گفت: کسانی که دنیا را خوب می شناختند و چشم بینایی برای دیدن و گوش شنوایی برای شنیدن داشتند، از عبرت های آن پند نگرفته و خود را مبتلای به دنیا کردند، اما عاقبت مرگ آن ها را به کام خود کشید.

 

وی با اشاره به آیه 35 سوره زمر که می فرماید؛ « قُلْ یَا عِبَادِیَ الَّذِینَ أَسْرَ‌فُوا عَلَىٰ أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّ‌حْمَةِ اللَّـهِ ۚ إِنَّ اللَّـهَ یَغْفِرُ‌ الذُّنُوبَ جَمِیعًا ۚ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ‌ الرَّ‌حِیمُ »، افزود: خداوند متعال به رسول اش(ص) وعده می دهد بندگانی را که در حق خود ظلم کرده اند، می بخشد اما به شرط اینکه« وَأَنِیبُوا إِلَىٰ رَ‌بِّکُمْ وَأَسْلِمُوا لَهُ مِن قَبْلِ أَن یَأْتِیَکُمُ الْعَذَابُ ثُمَّ لَا تُنصَرُ‌ونَ.»

 

سلسله جلسات درس هایی از نهج البلاغه هر هفته با حضور امام جمعه ارومیه در مصلای امام خمینی(ره) برگزار می شود./936/202/ب1

ارسال نظرات