۲۶ مهر ۱۳۹۴ - ۱۶:۰۸
کد خبر: ۲۹۶۱۸۷

چند خبر کوتاه از سازمان اوقاف و امور خیریه

خبرگزاری رسا ـ برگزاری سوگواره بصیرت عاشورایی در 82 بقعه متبرکه خوزستان، آداب و سنن کُردها در ماه محرم، وقف آب قنات برای تهیه آب یخ عزاداران حسینی در رفسنجان، وزیر آموزش و پرورش به زیارت امامزاده سید عباس(ع) بجنورد مشرف شد، اعزام 80 روحانی در دهه نخست محرم به مناطق محروم سیستان و بلوچستان از اخبار کوتاه سازمان اوقاف است.
خبر کوتاه

به گزارش خبرگزاری رسا، حجت الاسلام سیدمحمد طباطبایی، مدیر کل اوقاف و امور خیریه خوزستان افزود: طرح بصیرت عاشورایی از شب اول تا 12محرم در بقاع متبرکه با محوریت فلسفه قیام امام حسین(ع) در 82 بقعه متبرکه استان خوزستان برگزار می شود.

 

وی برافراشته شدن بیرق متبرک به ضریح مبارک امام حسین(ع) بر بالای گنبد حرم امامزاده عبدالله(ع) شوشتر در شب اول محرم با حضور خیل مشتاقان به راه و رسم ابی عبدالله الحسین(ع) را از برنامه های دینی در این بقعه شریف عنوان کرد و افزود: در طول دهه ماه محرم و صفر 50 مبلغ که 25 مبلغ از قم و 25 مبلغ هم بومی استان در بقاع زیارتی خوزستان سخنرانی مذهبی با محوریت قیام و شهادت امام حسین(ع) خواهند داشت، ضمن آنکه این مبلغان در خیمه های معرفت، برنامه های فرهنگی دارند.

 

طباطبایی خاطنشان کرد : همایش احلی من االعسل در 5 بقعه متبرکه و همایش رهروان زینبی در روز 12 محرم در 15 بقعه متبرکه استان اجرا می شود.

 

آداب و سنن کُردها در ماه محرم

 

 

درباره محرم و عاشورا بسیار گفته و نوشته اند اما باز هم جای گفتن و نوشتن باقی است چرا که این رویداد از چنان ابعاد بزرگ و گسترده ای برخوردار است که هر چه بیشتر به تحلیل و بررسی آن پرداخته می شود زوایای تازه تری از آن آشکار می شود .

 

 
 
عاشورا یک فرهنگ است

 

 
عاشورا نه یک حادثه بلکه یک فرهنگ است؛ فرهنگی که برخواسته از متن اسلام ناب که نقش حیاتی را در استحکام ریشه ها، رویش شاخه ها و رشد آن ایفا کرده است .
 
همزمان با فرارسیدن ایام محرم ، مردم در سراسر جهان با برگزاری مراسم عزاداری به سوگ امام حسین(ع) و یاران وفادارش می نشینند و در این ایام و در جای جای ایران اسلامی و با توجه به شرایط هر منطقه، آیین های گوناگون و مراسم خاصی با حضور خود جوش مردمی برگزار می شود .
 
محرم یک فرصت مهم برای انتقال فرهنگ اسلامی و دینی به ویژه به نسل جوان جامعه است ، پیشکسوتان می توانند با سبک و شیوه خود نسل جدید را وارد این محافل معنوی کنند تا هر چه بیشتر با اهل بیت پیامبر آشنا شوند زیرا حماسه عاشورا گویی فرا مذهبی است و امام حسین (ع) و یارانش با شجاعت و ایثار در برابر ظلم و ستم ایستادند  و نام خود را برای همیشه در تاریخ به یادگار گذاشتند .
 
محرم و صفر فرصتی برای بصیرت بخشی به جامعه است که باید به خوبی از آن بهره گرفت و عدالت اجتماعی، ولایتمدار بودن و توجه ویژه به مبانی اعتقادی از جمله درس هایی است که باید از محرم و صفر یاد بگیریم .
 
مسلمانان شیعه و سنی استان کردستان در کنار یکدیگر همه ساله در ایام محرم در قالب دسته‌های سینه‌زنی و زنجیرزنی به عزاداری سرور و سالار شهیدان حضرت امام حسین(ع) می‌پردازند.
 
محرم که می‌آید، فضا تغییر می‌کند، مساجد و تکایا، حسینیه و مهدیه همه فضای محرم به خود می‌گیرد، خیابان و کوچه خبر از یک غم و اندوه می‌دهند، غمی که عاشقان و طرفداران امام حسین(ع) در سینه دارند و این موضوع بعد از قیام عاشورا تاکنون استمرار داشته است.
 
مراسم تشت گذاری و ادای نزورات 
چند روز مانده به شروع ماه محرم آیین‌های عاشورایی خاصی نیز در سایر شهرهای استان کردستان با آداب و رسوم خاصی همچون تشت‌گذاری، تشکیل حلقه عزا در مقابل مساجد تکایا و حسینیه‌ها با ذکر حسین وای، مجالس روضه‌خوانی و تعزیه‌خوانی برگزار می شود که از واپسین روزهای ماه ذی‌الحجه آغاز و تا پایان دهه نخست محرم ادامه خواهد داشت.
 
مردم استان کردستان در ماه محرم به شیوه‌های سنتی در قالب دسته‌های عزاداری عشق و ارادت خود را به خاندان اهل بیت (ع) و شهدای کربلای معلی ابراز می‌کنند که یکی از این شیوه‌ها آیین سنتی طشت‌گذاری خاص منطقه سریش‌آباد در استان کردستان است و همه ساله در آخرین شب‌های ماه ذیحجه برگزار می‌شود . دوستداران اهل بیت عصمت و طهارت (ع) در این شهر در قالب هیئت‌های سینه‌زنی با تشکیل حلقه عزاداری و حسین حسین‌گویان در رسای شهدای دشت کربلا بر سر و سینه می‌کوبند و گرداگرد طشت آبی به نشانه بستن آب بر روی اهل بیت عصمت و طهارت(ع)، عطش و تشنگی کاروان کربلا، سوگواری می‌کنند.
 
در سریش آباد در چند روز مانده به محرم ، بیرق‌های سیاه به اهتزاز در می‌آید، دوستداران اهل بیت (ع) از امام شهیدان اذن می‌گیرند تا برایش مجلس عزا برپا کنند و هر کسی به کلامی ، از محرم و کاروان کربلا می‌گوید، اینجا فرسنگ‌ها کیلومتردورتر از کربلا، چشمان کربلاییان راهی بین‌الحرمین می‌شود و گاه نوای یاحسین سر می‌دهند و گاه یا ابوالفضل.
 
ادای نذورات نیز که بیشتر به صورت پذیرایی با غذای گرم از هیئت‌ها انجام می‌شود یکی دیگر از رسوم مردم کردستان در ماه محرم است که این نذور با آغاز ماه محرم  شروع شده و حاجت‌مندان و نیازمندان درگاه اهل بیت (ع) به قصد تبرک به این مجالس می‌روند و از خوان کرم خاندان نبوت بهره‌مند می‌شوند.
 
وقف آب قنات برای تهیه آب یخ عزاداران حسینی در رفسنجان
 

همزمان با ایام حزن و اندوه ماه محرم ، ویژه برنامه های مختلف عزاداری سرور و سالار شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) توسط شیفتگان و عاشقان آن حضرت در قالب راه اندازی تکایا و حسینیه ها بر پا می شود.

در راستای اجرای این ویژه برنامه های عزاداری، ،هنوز هم نام نیک  واقفان خیراندیشی که با گذشتن از مال و ثروت خود در راه خدا و اهل بیت علیهم السلام اقدام به احیاء ارزش های فرهنگ عاشورا در قالب سنت حسنه وقف کرده اند همچون نگینی در تارک آسمان وقف می درخشد.

 

در این راستا با توجه به ارادت خالصانه واقفین خیراندیش کرمانی نسبت به ساحت مقدس حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) بیشتر موقوفات ثبت شده در استان کرمان با نیت برگزاری مجالس روضه خوانی و عزاداری در ایام ماه محرم ثبت می شود به گونه ای که طی شش ماهه نخست سال جاری از میان 55 فقره وقف محقق شده در کرمان بیش از 20 مورد وقف منصوب به عزاداری حضرت سید الشهداء (ع) است.

  

در بازخوانی پرونده های قدیمی موقوفات استان کرمان، موقوفه ای در یکی از روستاهای شهرستان رفسنجان وجود دارد که نیات متعددی را جهت پذیرایی از عزاداران حسینی مشخص کرده است.

   دروقف نامه این موقوفه  در سال 1327 (ه ش) 4 دانگ از قنات آب روستای شهر آباد رفسنجان به همراه شش دانگ اراضی مزروعی آن دیار توسط خیر نیکوکار" سید موسی غضنفری "وقف شده است.

 

 واقف ، در آمد حاصل از اجاره آب و املاک خود را جهت انجام برنامه های اطعام، قرائت قرآن و تهیه آب یخ و توزیع آن  بوسیله مشک در بین عزاداران وقف کرده است که با توجه به موقعیت و امکانات روستا انجام می شد که پس از گذشت بیش از 6 دهه همزمان با ایام محرم این مراسم مذهبی طبق نیت واقف هنوز هم در محل روستا برگزار می شود.

 

 

وزیر آموزش و پرورش به زیارت امامزاده سید عباس(ع) بجنورد مشرف شد

 

دکتر علی اصغر فانی ، وزیر آموزش و پرورش با حضور در امامزاده سید عباس (ع) بجنورد ضمن زیارت این مکان مقدس به مقام شامخ شهدا مدفون در جوار این امامزاده ادای احترام کرد.

 

اعزام 80 روحانی در دهه نخست محرم به مناطق محروم سیستان و بلوچستان

 

 

حجت الاسلام اسماعیل تدینی ، مدیرکل اوقاف و امور خیریه سیستان و بلوچستان اظهار داشت: اداره اوقاف با اعزام روحانیان مبلغ از ابتدای محرم نسبت به برگزاری مراسم ویژه سوگواری با عناوین "لبیک یا حسین"، "احلی من العسل" و "رهروان زینبی" در روزهای دوم، هفتم و دوازدهم محرم در سطح استان و در بقاع متبرکه اقدام کرد.

 

 

 

وی بیان داشت: درهمین رابطه در این ایام نسبت به توزیع کتابچه‌های فرهنگی و برپایی نمایشگاه‌های بصیرتی در اماکن و بقاع متبرکه با حضور مبلغان روحانی و اجرای نیات واقفان در مراسم سوگواری اقدام شده است.

 

 

 

تدینی افزود: تاکنون نیات 100 موقوفه مرتبط با اطعام، عزاداری و تعزیه‌داری در سیستان و بلوچستان در قالب برگزاری سوگواره بصیرت عاشورایی در استان اجرا شده است و نسبت به اجرای سایر برنامه های فرهنگی از جمله اطعام عزاداران، برگزاری مجالس وعظ و سخنرانی و تعزیه‌داری و برپایی نماز ظهر تاسوعا و عاشورا در بقاع متبرکه توسط این اداره کل اقدام شده است./1325/ت303/ف

 

منبع: روابط عمومی سازمان اوقاف و امور خیریه

ارسال نظرات