تک جدید داعش در عراق و راهکارهای تلافیجویانه
خبرگزاری رسا ـ با وجود اینکه خبرهای رسیده از عراق طی چند ماه گذشته از قرار گرفتن داعش در موضع انفعالی و تدافعی حکایت داشت و علت آن هم پیروزیهای گستردهای بود که ارتش عراق با حمایت نیروهای بسیج مردمی بهدست آورده بود.
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا، با وجود اینکه خبرهای رسیده از عراق طی چند ماه گذشته از قرار گرفتن داعش در موضع انفعالی و تدافعی حکایت داشت و علت آن هم پیروزیهای گستردهای بود که ارتش عراق با حمایت نیروهای بسیج مردمی بهدست آورده بود، اما در روزهای اخیر این گروه با دست زدن به حملات تروریستی علیه غیرنظامیان در بازار و مساجد شیعیان کوشیده است بار دیگر تصویری تهاجمی از خود ارائه دهد. یکی از اهداف داعش از اتخاذ این رویکرد سرپوش گذاشتن بر شکستهای گستردهای است که در مناطق مختلف از جمله در رمادی متحمل شده و نزدیکی نیروهای عراقی به موصل باعث تضعیف بیش از پیش نیروهای این گروه شده و آنها را به فرار از این شهر واداشته است. بر این اساس به نظر میرسد یکی از اهداف حملات جدید داعش این است که ازتضعیف بیش از پیش روحیه عوامل تحت امر خود جلوگیری کند و آنها را به جبران شکستها و ناکامیهای اخیر خود در عراق و سوریه امیدوار کند.
از دیگر اهداف داعش این است که توجه ارتش عراق و نیروهای مردمی را از آزادسازی بقیه مناطق تحت اشغال داعش در استان موصل به مناطق شیعه نشین منحرف کند و با دامن زدن به درگیریهای مذهبی و فرقهای برای خود سرپناه جدید فراهم کند. همچنین تجربه نشان داده است که هر وقت نیروهای سیاسی و نظامی عراقی در خصوص مسائل داخلی اختلاف نظر پیدا میکنند بلافاصله داعش از این فضا بهرهبرداری میکند. گذشته از اینها از زمانی که محور مبارزه با داعش از عراق به سوریه منتقل شده به طور معناداری هم از شدت و گستره حملات موسوم به ائتلاف ضد داعش در عراق کاسته شده و هم اینکه ظاهراً داعش توانسته است بخشی از نیروهای خود را از سوریه به عراق منتقل کند. از همه مهمتر اینکه برخی دادههای اطلاعاتی و خبری حاکی از این است که بخشی از طرح «ب» امریکا در سوریه (که در مورد اجرای آن در صورت شکست طرح آتشبس تهدید کرده است) به حوزه عراق اختصاص دارد و ایجاد ناامنی در عراق میتواند زمینه را برای اجرای این طرح در سوریه فراهم کند که حامیان طرح براندازی دولت بشار همچون اسرائیل، عربستان و ترکیه برای آن لحظه شماری میکنند.
حال با در نظر گرفتن عوامل و متغیرهای تأثیرگذار در دور جدید حملات تروریستی داعش در عراق مقابله با آن چند راهکاررا به طور همزمان میطلبد. نخست آنچه به داخل عراق مربوط میشود این است که هم نیروهای نظامی و امنیتی و هم نیروهای سیاسی دستکم تا زمان آزادسازی مناطق تحت اشغال داعش از هرگونه اختلاف نظر پرهیز کنند و اتحاد داخلی خود را تحت هر شرایطی حفظ کنند دوم اینکه گستره هماهنگیهای اطلاعاتی و نظامی امریکا و روسیه در مبارزه با گروههای تکفیری قاعدتاً نباید تنها به سوریه محدود نشود چرا که دراینصورت امکان دارد داعش نیروهای خود را از سوریه به عراق منتقل کند و همچنانکه ملاحظه میشود باعث بی ثباتی در این کشور شود، البته پیش از این قرارگاه امنیتی مشترک میان سوریه، روسیه و ایران تشکیل شده بود و با توجه به اینکه امریکا در این قرارگاه حضور نداشت بنابراین برای ورود عراق به این قرارگاه مانع تراشی میکرد اما اکنون با توجه به توافق جدید روسیه و امریکا درباره تشکیل مرکزی برای تبادل اطلاعاتی و فرماندهی مشترک دیگر بهانهای برای ادامه این اخلالگری باقی نمانده است.
بر این اساس بخش عمدهای از مسئولیت مقابله با دور جدید حملات داعش در عراق همچون گذشته متوجه امریکاست و همکاری صادقانه و مسئولیت پذیری این کشور و توقف سنگ اندازیهای این کشور را میطلبد هرچند که نباید از این واقعیت غافل شد که بار اصلی این مبارزه بر دوش دولت، ارتش و مردم عراق قرار دارد و حفظ وحدت داخلی رمز موفقیت آن را تشکیل میدهد./998/102/ب3
منبع : روزنامه جوان
ارسال نظرات