برخی مساجد صرفا برای اقامه نماز هستند
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا به نقل از شبستان، بررسی تطبیقی مساجد ایران و سایر کشورها، چشم انداز دقیقی از وضعیت مساجد کشور به ویژه میزان حضور جوانان در آن ها فراهم میکند. به همین دلیل ظهر یک روز داغ تابستانی به مدرسه علمیه امام القائم (عج) تهران رفتم و با حجتالاسلام و المسلمین سید رضی علم الهدی؛ مسئول این مدرسه، هم کلام شدم.
وی تحصیلکرده حوزههای علمیه امام القائم (عج) و قم و شاگرد آیات عظام میرزاجواد تبریزی، محمد فاضل لنکرانی، سید عبدالجواد علم الهدی، حسین وحید خراسانی، عبدالله جوادی آملی، سید علی محقق داماد و ... است. علم الهدی پس از سالها تبلیغ در نقاط مختلف ایران مانند سیستان و بلوچستان، جزایر خلیج فارس و ... و تبلیغ در آمریکا، آفریقا و ... به عنوان رایزن فرهنگی در الجزایر مشغول فعالیت شد.
حجتالاسلام و المسلمین سید رضی علم الهدی در گفتوگو با خبرنگار مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان، گفت: حضور جوانان در مساجد قابل قبول است؛ هرچند عدهای مدعی حضور کم رنگ جوانان در مساجد هستند.
میزان حضور جوانان در مساجد بستگی به محیط پیرامون آن ها هم دارد
وی افزود: میزان حضور جوانان در مساجد بستگی به محلات نیز دارد؛ برای مثال حضور این گروه سنی در مساجد مجاور بازارها، دانشگاه ها و ... فراوان است. ضمن اینکه عده ای از آنان در زمان اقامه نماز جماعت در مساجد حضور ندارند.
مسئول مدرسه علمیه امام القائم (عج) خاطرنشان کرد: برای تبین و واکاوی بهتر این موضوع می توان به این موضوع نیز اشاره کرد که شرکت مردم در مساجد برخی کشورها مانند عربستان سعودی، اجباری است و به این ترتیب حضور مردم، پررنگ است. حال اینکه چنین دستور یا توصیه ای در اسلام وجود ندارد.
کیفیت طهارت نماز در برخی مذاهب، آسانتر است
وی اضافه کرد: کیفیت طهارت برای اقامه نماز و نمازهای مستحبی در برخی مذاهب اسلامی، آسانتر و کم تر است و همین موضوعات نیز حضور مسلمانان در مساجد را آسان تر کرده است.
این مبلغ بین المللی گفت: برگزاری مراسم ترحیم یا راه اندازی مراکز و کانون های فرهنگی در عمده مساجد کشورهای اسلامی، وجود ندارد و همین موضوع، یکی از دلایل گسترش گروه های تکفیری از مساجد شده است.
مساجد کشورهای اسلامی صرفا برای اقامه نماز یا قرائت قرآن هستند
وی ادامه داد: وضعیت مساجد در بسیاری از کشورها مانند مالزی، تونس، الجزایر، عربستان سعودی و ... مانند کلیسا در میان مسیحیان است؛ به طوری که این خانه های خدا نزد آنها صرفا برای اقامه نماز یا قرائت قرآن است.
مسئول مدرسه علمیه امام القائم (عج) خاطرنشان کرد: انتخاب امامان جماعت در ایران به ویژه در گذشته با درخواست نمازگزاران و با مشورت و اجازه مراجع تقلید و علمای برجسته بود؛ حال اینکه این موضوع، هیچ گاه در بسیاری از کشورهای اسلامی وجود نداشته و در ایران نیز کم رنگ شده است.
علم الهدی افزود: متاسفانه مرکز رسیدگی به امور مساجد در انتخاب و انتصاب برخی امامان جماعت دقت نمی کند؛ به گونه ای که برخی مساجد دیرین و با سابقه، امام جماعت مناسبی ندارند. بر این اساس باید این مرکز دقت بیشتری در این انتخاب کند و طلاب کم سواد را به عنوان امام جماعت انتخاب نکند.
مساجد ایران زنده تر از مساجد سایر کشورها است
وی تصریح کرد: مساجد ایران به دلیل برگزاری برنامه های فرهنگی، هنری و ورزشی و راه اندازی کانون های فرهنگی و قرآنی و پایگاه های بسیج، پویاتر و زنده تر از مساجد سایر کشورهای اسلامی هستند.
مسئول مدرسه علمیه امام القائم (عج) اضافه کرد: رسیدگی به وضعیت معشیتی ائمه جماعات توسط مردم موجب پویا و فعالتر شدن مساجد میشود هرچند گاهی برخی نمازگزاران به این موضوع مهم و جدی توجه ندارند.
مشکلات مالی، حضور مردم در سینما را کمرنگ کرده است
وی گفت: وجود فراغ بال برای ائمه جماعات مساجد موجب برگزاری برنامه های گسترده در مساجد می شود و این وضعیت موجب استقبال بیشتر کودکان، جوانان، فرهیختگان و اندیشمندان از این خانه های الهی میشود. البته امروزه به دلیل برخی مشکلات مالی و اجتماعی، حضور مردم در مراکز تفریحی هم کم رنگ تر شده است.
استاد سطوح عالی حوزه علمیه ادامه داد: پیوند جوانان با مسجد و نماز جماعت زمینهساز شکلگیری شخصیت دینی، فرهیخته و پاک در آنان میشود./836/د102/ل