دانش بنیانی، عمران محوری و اسراف گریزی سه مؤلفه اقتصاد مقاومتی
به گزارش خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلیمن احمد مبلغی، عضو مجلس خبرگان رهبری، در جمع مدیران شهرستان درود خاطرنشان کرد: وقتی حرف از دانش بنیانی می زنیم نباید دانش صرفا به عنوان یک خط و مشی و یا رویکرد مورد توجه باشد بلکه بنیان حرکت، پیشرفت و برنامه های حال و آینده کشور در هر حوزه و زمینه ای باید بر اساس دانش باشد.
وی ادامه داد: علم تا در جایگاه و بستر مناسب و بنیانی قرار نگیرد نمی تواند آن نقش، حرکت، تاثیر و احاطه خود را در حوزه های مختلف داشته باشد.
وی با بیان اینکه امور بنیانی یک جامعه بر اساس دیدگاه اسلام باید مبتنی بر دانش بنیان بودن، عمرانی اندیشی و بهداشت بنیانی باشد، گفت: حرکت های یک جامعه باید بر اساس تعریف و اعتبار بخشیدن به امور بنیانی استوار گردد، یعنی بدانیم چه اموری را به عنوان زیرساخت ها و چه اموری را به عنوان قائم و جاری بر زیرساخت ها و بسترها باید قرار دهیم.
حجت الاسلام والمسلیمن مبلغی خاطرنشان کرد: اگر ما چنین تفکیک و شناختی از "بنیان ها" و "روبنیان ها" نداشته باشیم، جامعه حرکت درستی به سمت جلو نخواهد داشت، امروزه در سطح کشور برخی از محورها نقش بنیانی، اساسی و زیرساختی به خود گرفته و یا در تعریف و اعتبار جایگاه بنیان بودن را پیدا کرده اند.
وی با اشاره به تاکید جدی رهبر معظم انقلاب اسلامی بر دانش بنیانی و برخاستگی این تاکید از دیدگاه اسلام گفت: دانش یکی از بنیان های مهم جامعه است و امروز کشور ما بحند الله سیاست دانش بنیانی را در پیش گرفته، و پیشرفت های خوبی را رقم زده است.
وی خاطرنشان کرد: از دیدگاه اسلام، علم را باید بنیان هر حرکت قرار داد و تلاش های فردی و اجتماعی نباید خارج از مدار علم و دانش صورت بگیرند.
وی افزود: وقتی سخن از دانش بنیان بودن یک جامعه و یا شهر به میان می آید یعنی باید مهندسی، معماری، خط و مشی های اقتصادی، تلاش های اداری، کوشش های فرهنگی، تجارت و حتی مدیریت مساجد و همه و همه از خاستگاه دانش برآیند و همه چیز بر پایه و در چارچوب دانش های مرتبط صورت بگیرند و این دستور اسلام است.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اگر گاهی ضعف ها و قصورهایی وجود دارد به آن دلیل است که ما کار کارشناسی و نگاه علمی در انجام فعالیت ها نداشته ایم ولی باید بدانیم به برکت انقلاب، زمینه برای این کار فراهم است.
لازمه دانش بنیانی، آموزش و پژوهش محوری است
وی گفت: وقتی کشور می خواهد دانش بنیان باشد باید همه تلاش های خود را برای تقویت دانش و توسعه آن به کار گرفته و به مقوله محوری و مهمی همچون آموزش و پژوهش اهتمام ویژه داشته باشد.
رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی ادامه داد: باید عالمان حوزه و دانشگاه را تقویت کرد و معلمان را در جایگاه برتر، فراتر و اساسی تر نشاند و این امر در کلام حضرت علی( ع) به صورت واضحی انعکاس یافته است.
حجت الاسلام والمسلیمن مبلغی خاطرنشان کرد: جامعه باید دانش بنیان بودن را با همه وجود لمس کند و مسئولان ما نیز با همه وجود بکوشند این دانش بنیان بودن را به نحو کامل در یک گذر زمان و به صورت تدریجی ایجاد کنند.
وی دومین امر بنیانی را در یک جامعه بر اساس دیدگاه اسلام، عمرانی اندیشی و عمران بنیانی دانست و گفت: جامعه باید بر اساس نگاه عمرانی و تلاش برای آبادانی به صورت گسترده و پردامنه شکل گیرد و این اقدام به صورت مقطعی، جزئی و موردی شکل نگیرد.
مبلغی تصریح کرد: دامنه رویکرد عمرانی اندیشی باید شهرها، روستاها، دشت ها، بیابان ها و آب ها و همه و همه را فرا گیرد.
وی گفت: متاسفانه ما امروز عمران بنیانی را هنوز به صورت جدی عملیاتی نکردیم.
مبلغی بیان داشت: استان لرستان از محدود و معدود استان هایی است که می توان در آن عمران و آبادانی را به صورت اساسی، پاسخگو، نسلی و فرانسلی ایجاد کرد.
وی گفت فرانسلی به این معنا که می توان به گونه ای استان را به عمران رسانید که نسل های آتی در کنار سفره این عمران بنشینند و از مواهب آن بهره برگیرند.
وی اظهارداشت: عمران باید جدی گرفته شود و متاسفانه در برخی جاها به عمران حتی به عنوان یک امر موردی هم توجه نمی کنیم، چه اندازه کارخانه های ما در این استان ابتدا و یا بعد از فعالیت تعطیل شده وهمچنان گرد تعطیلی را بر چهره آنها نشسته است، اینها قدم های اولیه عمران هستند و چیزی که اسلام برای آبادانی زمین می خواهد نه از مسلمان، بلکه از انسان است.
وی با اشاره به آیاتی از قرآن کریم در مورد عمران گفت: بر اساس دستور قرآن کریم، بر ما فرض است که عمران و آبادانی را در زمین ایجاد کنیم، و عمران و آبادانی امروز اختصاص به یک منطقه خاص ندارد بلکه زمین را باید آباد کرد و این منطق اسلام است که در دو کلمه خلاصه می شود؛ شما را از زمین آفریده است و از شما طلب عمران و آبادانی آن را کرده است.
هشدار نسبت به بی توجهی به عمران و آبادی
حجت الاسلام والمسلیمنمبلغی ادامه داد: اگر عمران و آبادانی پایدار و مستمر در کل زمین برقرار نشود آینده بشریت در خطر است و این نگاه قویم و قوی دینی به عمران و آبادانی که کل زمین را در نظر می گیرد امروزه به مثابه یا اصل به تدریج اذهان عالمان زیست محیطی و اقتصادی را به خود متوجه کرده است.
مبلغی خاطرنشان کرد: اگر امروز ما جهان و زمین را به معنای جامع و مستمر آن آباد نکنیم با مشکل جدی مواجه خواهیم شد.
ارتباط اقتصاد مقاومتی و عمرانی اندیشی
رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی با اشاره به این که اقتصاد مقاومتی از سوی رهبر معظم انقلاب مورد تاکید بسیار است و در سال جاری نیز با ادبیات ویژه ای آن را مطرح فرموده اند، گفت: اگر پراختن ما به اقتصاد بدون تمرکز بر عمران و آبادانی کشور باشد، این اقتصاد، منفعل خواهد بود، و ممکن است اقتصاد منفعل گاهی سر و صورت های فریبنده و زیبنده ای مانند آنچه در برخی کشورهای منطقه مشاهده می شود، پیدا کند، ولی این پایدار نیست بلکه قابل سقوط است.
حجت الاسلام والمسلیمن مبلغی تاکید کرد: اگر برخی فرصت ها از اقتصاد این کشورها گرفته شود به روزگار سختی دچار خواهند شد.
استاد برجسته حوزه علمیه قم بیان داشت: بر اساس منطق اقتصاد مقاومتی، ما باید از این درون دادهای زمین و نعمت های فروان خداوند متعال و منابع کشف نشده و دست نخورده و به ودیعه گذاشته شده در زمین، به درستی بهره گیری کنیم.
وی ادامه داد: در عمران و آبادانی زمین، هم انسان های زیادی به اشتغال واداشته می شوند و از سوی دیگر اقتصاد ما نیز پایدارتر خواهد شد.
حجت الاسلام والمسلیمن مبلغی خطاب به مسئولان استان گفت: باید فرصت ها را مغتنم شمرد، شاید این فرصت ها تکرار نشود، امروز که زمینه فراهم است باید استفاده کنیم و نیاز دارد که کارگروه های مشخص و متمرکز شده ای در این زمینه ایجاد کنیم.
وی سومین امر بنیانی در یک جامعه را بر اساس دیدگاه اسلام بهداشت بنیانی دانست و گفت: بهداشت را باید به صورت دقیق وپرابعاد تعریف کنیم و جامعه باید بر اساس بنیان قرار دادن بهداشت در زندگی، به سه سنخ بهداشت بیاندیشد که عبارتند از: بهداشت مادی، بهداست روحی و بهداشت.
وی گفت باید از هر آلاینده مادی، روحي و معنوی دوری جست.
حجت الاسلام والمسلیمن مبلغی ادامه داد: دو مقوله بهداشت و شادابی به هم گره خورده اند، بهداشت روانی، بهداشت جسمی و بهداشت معنوی باید بر اساس اسلام دنبال شود، و یکی از رسالت انبیای الهی تزکیه و پاکیزه سازی جامعه بود و به این مساله نیز توجه داشته باشیم.
وی در ارتباط با استان لرستان گفت: باید طرح هایی را در زمینه صنعت استان با رويكرد ابتکاري فعال کنیم.
حجت الاسلام والمسلیمن مبلغی اظهار داشت: صنعت گردشگری در استان لرستان می تواند ده برابر وضعیت فعلی تحقق یابد به این دلیل که لرستان از نظر زیست محیطی، کوه، زمین، دشت و آبشار و مناطق سرسبز کم نظیر است.
وی ادامه داد: هم اقتصاد مقاومتی مورد تاکید رهبر معظم انقلاب برای کشور و ما یک فرصت است و هم وضعیتی که در ذیل اقتصاد مقاومتی برای استان لرستان ما ایجاد شده مغتنم است.
وی تاکید کرد: ما برای این همه آبادانی و امکان خدادادی پرجاذبه و سرشار از زیبایی در استان باید برنامه ریزی کنیم و مسئولان استان، شهرهای استان و نمایندگان استان باید به صورت ضربتی تری و اساسی تری این فرصت های در حال به هدر رفتن را پی گیری و استحصال کنند./998/د101/ی