کرسی علمی ترویجی تأملی بر نظام طبقه بندی سنت های الهی در جامعه و نقش آن در پیشرفت
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کرسی علمی ترویجی «تأملی بر نظام طبقه بندی سنت های الهی در جامعه و نقش آن در پیشرفت» از سوی حلقه تخصصی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت مرکز مطالعات بینا رشته ای با همکاری گروه کلام پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی روز پنجشنبه در سالن نشست های این پژوهشگاه برگزار شد.
در این مراسم حجت الاسلام قاسم ترخان عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به عنوان ارائه کننده بحث در این نشست حضور داشت و خلاصه ای از مقاله خود را مطرح کرد و حجج اسلام احمد مرادخانی معاون پژوهش مجتمع آموزش عالی امام خمینی، محسن عرفایی از اساتید و پژوهشگران حوزه علمیه قم و همچنین حجت الاسلام والمسلمین عبدالکریم بهجت پور عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و نماینده شورای عالی حوزه در شورای عالی آموزش پرورش به نقادی بحث وی پرداختند.
همچنین حسین رمضانی حلقه تخصصی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت مرکز مطالعات بینا رشته ای و پژوهشگر پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، دبیری علمی این نشست را برعهده داشت.
حجت الاسلام ترخان در این نشست با اشاره به مفهوم واژه سنت اظهار داشت: به سنت در اصطلاح، روش و سیره دارای استمرار می گویند و بررسی در موارد کاربرد این واژه، گویای این نکته است که این واژه در آیات یاد شده به قوانین مشروط به رفتار جوانجی و جوارحی اختصاص یافته است و بر قوانینی که مطلقاند و تحقق آنها متوقف بر رفتار انسانها نیست؛ مانند قانون هدایت و آزمایش، اطلاق نشده است.
وی افزود: الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، نقشه راه جامع و کلان حرکت جامعه به سمت آرمانها است و بی تردید این حرکت در بستر قوانین علمی و علّی اجتماعی صورت می پذیرد؛ شناخت این قوانین یا غفلت از آنها میتواند آثار و نتایج مثبت یا منفی در راستای حرکت به سمت آرمانها داشته باشد.
عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه در ادبیات اسلامی از این قوانین اجتماعی به سنتهای اجتماعی یاد می شود، خاطرنشان کرد: بسیاری از این قوانین که از طریق عقل دست یافتنی نیست در آیات و روایات بیان شده است؛ نوشتار حاضر در پی آن است که با استناد به آیات و روایات، سنتهای الهی اجتماعی را از سه جهت مورد واکاوی قرار دهد.
وی ادامه داد: ما در این تحقیق نخست می خواهیم بیان کنیم که به لحاظ عامل تأثیر، علاوه بر عوامل مادی، عوامل چهارگانه معنوی در حصول نتیجه دخیلاند، دوم آن که به لحاظ نتیجه، متون دینی از سنتهای مطلق که به فعل و رفتار انسان بستگی ندارد و مشروط در دو گروه پایه و پیرو سخن میگویند و در نهایت اینکه از حیث میزان تأثیر، سنتهای مطلق از آن جهت که در اختیار بشر قرار داده نشدهاند به نحو تامه دخیل خواهند بود، اما سنتهای مشروط، گاهی به نحو تامه و زمانی به نحو اقتضاء مؤثر میباشند.
در ادامه این نشست، ناقدان اشکالاتی به این تحقیق وارد کردند که از جمله آنها مبهم بودن واژگان در برخی از موارد، عدم توضیح کافی، کاربردی نبودن برخی مسائل مطرح شده، اشکالات تایپی، عدم ذکر آیات قرآن و روایات و همچنین عدم معنا کردن درست برخی واژگان مطرح کردند.
همچنین در این نشست به مقتضای زمان حاضران در نشست نیز سخنان، پیشنهادات و انتقاداتی نسبت به این مقاله مطرح کردند که به علت کمبود زمان فرصت دفاع برای ارائه کننده فراهم نشد.
گفتنی، گزارش مشروح این نشست علمی بزودی از خبرگزاری رسا منتشر می شود./1330/پ202/ج