موضوع رجل سیاسی در دستور کار شورای نگهبان/ 38 ایراد به لایحه برنامه ششم توسعه
به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری رسا، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شواری نگهبان پیش از ظهر امروز شنبه 23 بهمنماه در نشستی رسانهای در محل شورای نگهبان، گفت: موضوع احکام دائمی توسعهای کشور و همچنین برنامه ششم توسعه در دستور کار شورای نگهبان قرار داشته و همین موضوعات زمان بسیار طولانی را به خود معطوف داشته است.
وی افزود: در خصوص لایحه برنامه ششم توسعه پس از بررسیهای صورت گرفته، 38 ایراد از نوع خلاف قانون اساسی بودن، خلاف شرع بودن و مغایرت با سیاستهای کلی به لایحه مذکور وارد شد. 10 تذکر نیز در خصوص این لایحه به مجلس شورای اسلامی ارائه شده است.
سخنگوی شورای نگهبان پیرامون موضوع اختلاف نظر بین مجلس شورای اسلامی و دولت در موضوع لایحه برنامه ششم توسعه نیز، بیان داشت: با توجه به اختلاف نظر مجلس و دولت درمورد لایحه برنامه ششم و همچنین تأکیدات مقام معظم رهبری در مورد بررسی این برنامه در مجلس، شورای نگهبان نسبت به برنامه، تلقی لایحه را داشت لذا در مورد آن ایرادات بار مالی گرفته نشد.
کدخدایی اظهار داشت: علاوه بر این مسائل، مجلس در ذیل بندهایی که بار مالی داشت، اعلام کرده بود باید در بودجه سنواتی این موارد ذکر شود لذا از دید شورای نگهبان مسألهای نداشت.
وی با اشاره به موضوع انتخابات نیز گفت: هیأتهای نظارتی استانی در 31 استان کشور تشکیل شده و در کنار آن تا هفته گذشته در 200 شهرستان نیز این هیأتها تشکیل شده بود که مسلما تا پایان هفته کار تشکیل هیأتهای نظارتی در شهرستانها نیز تعیین تکلیف میشود.
سخنگوی شورای نگهبان بیان داشت: کار مقدماتی تشکیل هیأت نظارتی بر انتخابات خارج از کشور نیز انجام شده و نتایج آن به زودی اعلام خواهد شد.
کدخدایی در رابطه با سوالی مبنی بر اینکه آیا شورای نگهبان در انتخابات شوراها نظارت خواهد داشت، گفت: شورای نگهبان در انتخابات شوراها نظارت و دخالتی ندارد و مصوبه مجلس را در رابطه با اصلاح قانون انتخابات که به دستمان رسیده در چارچوب قانون مورد بررسی قرار خواهیم داد.
سخنگوی شورای نگهبان همچنین در واکنش به موضوع تعریف رجل سیاسی و فراخوان این شورا در این رابطه هم گفت: شورای نگهبان طی این مدت درگیر برنامه ششم بود و زمان بسیار زیادی را بر روی آن صرف کرد اما در کنار این امر پژوهشکده شورای نگهبان کار بررسی خود را انجام داده است.
وی ادامه داد: امروز صبح جلسهای در این مورد داشتیم و در صورت امکان، طی این هفته نشستی را برای بررسی تعریف رجل سیاسی خواهیم داشت و براساس قانون این موضوع را جمعبندی و اعلام خواهیم کرد البته تلاش میکنیم تا قبل از انتخابات جاری این موضوع را بررسی کنیم.
کدخدایی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا شورای نگهبان بر رفتار رجل سیاسی و تبلیغات زود هنگام آنها برای انتخابات نظارت خواهد داشت، تصریح کرد: قانون نظارت بر انتخابات طبق روال گذشته است و مکانیزم قانونی برای رصد این مسائل نداریم.
سخنگوی شورای نگهبان تأکید کرد: شورای نگهبان تا زمانی که وارد بررسی صلاحیت کاندیداها نشود نمیتواند اقدامی انجام دهد البته اگر گزارشات تخلفات کاندیداها در زمان بررسی صلاحیتها به شورا برسد مسلما بررسی خواهد شد.
وی در پاسخ به سوالی در مورد اینکه برخی اطرافیان رییس جمهور اعلام کردهاند که مقام معظم رهبری به روحانی فرمودهاند که در انتخابات شرکت کن، موفق میشوی گفت: بنده در این مورد اظهارنظری نمیکنم زیرا در حوزه سیاسی فعالیت افراد دخالتی نمیکنیم.
کدخدایی در ادامه با اشاره به موضوع نظارت بر انتخابات شوراها و همچنین عملکرد نمایندگان براساس سیاستهای کلی انتخابات بیان داشت: تا زمانی که قانونی در این رابطه از سوی دولت و مجلس تدوین و مصوب نشود شورای نگهبان نمیتواند اقدام خاصی انجام دهد.
سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به بحث اعلام نظر فقهای شورای نگهبان در مورد برخی بندهای مصوبه مواد 22 و 48 قانون ثبت اظهار داشت: براساس اصل چهارم قانون اساسی زمانی که فقهای شورای نگهبان نسبت به موردی اعلام نظر میکنند مراجع ذیربط باید آن را اصلاح کرده و بار دیگر در رابطه با آن اصلاحات و قانون جدیدی ارائه کنند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا انتخابات ریاست جمهوری به صورت الکترونیکی برگزار خواهد شد، گفت: انتخابات الکترونیکی نیازمند تأمین شرایط لازم به ویژه در حوزه امنیتی است اما تاکنون بعد از نامه نگاریها به وزارت کشور و جلسات برگزار شده پاسخی به صورت رسمی به ما ارائه نشده است.
کدخدایی ادامه داد: البته زمان برگزاری انتخابات الکترونیک برای انتخابات ریاست جمهوری گذشته و بعید است این انتخابات به صورت الکترونیکی برگزار شود.
سخنگوی شورای نگهبان همچنین با اشاره به مصوبه مجلس در رابطه با تعطیلی هشتم ربیعالاول نیز اظهار داشت: هیأت وزیران بار مالی این تعطیلی را پذیرفته و مصوبه مجلس به دست ما رسیده که طی این هفته در مورد آن اظهارنظر خواهیم کرد.
کدخدایی در خصوص طرح استفساریه تبصره 4 ماده 52 قانون انتخابات مجلس نیز، بیان داشت: طرح استفساریه این هفته در دستور کار شورای نگهبان قرار خواهد گرفت و درصورت اصرار نمایندگان بر این استفساریه آن را به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال خواهیم کرد.
کدخدایی ادامه داد: البته این استفساریه عطف به ما سبق نمیشود و مینو خالقی نمیتواند به مجلس ورود کند.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی درباره ضرورت آشتی ملی در کشور بیان داشت: اتحاد و انسجام ملی در چارچوب قانون اساسی باید باشد، احترام به قانون و تعابیر مقام معظم رهبری مورد تأکید شورای نگهبان بوده و ما بر این اساس به وظایف قانونی خود عمل خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه در بند 5 سیاستهای کلی انتخابات شرط رجل سیاسی و مدیر و مدبر بودن تعیین شده است، گفت: این امر نیاز به کار کارشناسی و بررسی بیشتر دارد تا شورای نگهبان نسبت به آن اعلام نظر کند البته در این رابطه نیاز به مصوبهای از سوی شورای نگهبان نیز دارد و مصوبه این شورا برای همه دستگاهها لازمالاجرا خواهد بود.
سخنگوی شورای نگهبان همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا شورای نگهبان بر پولهای مصرف شده در زمان انتخابات نیز نظارت خواهد داشت، تصریح کرد: در این رابطه امکان یا ابزار خاصی وجود نداشته و قانون حداقلی است اما اگر گزارشهایی در این رابطه تا زمان بررسی صلاحیتها به ما برسد به طور حتم مدنظر قرار خواهیم داد.
وی در پایان در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه آیا امکان ردصلاحیت رئیس جمهور در انتخابات آتی وجود دارد خاطر نشان کرد: این سوال بارها پرسیده شده، شورای نگهبان تنها در چارچوب قانون عمل خواهد کرد./856/پ200/ص