۲۶ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۹:۱۰
کد خبر: ۴۹۱۵۲۱
واکنش خانواده شهدای حج سال ۹۴؛

حادثه منا تکرار می‌شود؟

در روزهای گذشته همزمان با مذاکرات حج ۹۶ برخی خانواده‌های شهدای منا به بازگشایی حج بدون رعایت برخی اصول، واکنش نشان دادند و از تکرار حادثه منا ابراز نگرانی کردند. این درحالی است که دیه شهدای منا نیز هنوز پرداخت نشده است.
منا

به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از صبح نو، همزمان با فراخوان ثبت‌نام اولیه از واجدان شرایط تشرف به حج تمتع سال ۹۶ خانواده شهدای منا در بیانیه‌ای در خصوص وقایع اخیر نوشتند: به حجاجی که شرح شهادت غریب و مظلومانه آن‌ها در حریم امن الهی و با ابدان کبود و لبان تشنه، همچو طلایه‌دار آزادگان، سیدالشهدا ریشه ستم جاهلی را خواهد سوزاند. خانواده این شهدای والامقام پس از گذشت یک سال و نیم از این فاجعه کم نظیر، سؤالاتی ریشه‌ای دارند که از وزارت ارشاد و امور خارجه انتظار می‌رود تا در نشستی مطبوعاتی پاسخ آن‌ها را ارائه نمایند؛ چراکه نظیر رسیدگی به واقعه تعرض به دو نوجوان در فرودگاه جده، این مطالبه محدود به خانواده‌ها نبوده و یک مطالبه و پرسش ملی محسوب می‌گردد و این حق بازماندگان و کل ملت ایران است که پاسخ آن‌ها را از متولیان امر دریافت نمایند.

در شرایطی که ایران در عربستان کنسولگری ثابت ندارد، مسئولین و مدافعان حقوق ملت چگونه از تعرض و خسارات احتمالی به حجاج ایرانی در آن کشور دفاع خواهند کرد؟

هیات مذاکره کننده در راستای حفظ امنیت حجاج چه تضمینی از عربستان دریافت نموده و کیفیت قرارداد منعقده در این زمینه به چه شکلی است؟

سازوکار کمیته حقیقت یابی که مسوولیت بررسی پرونده منا را عهده دار شده به چه شکلی است و آیا نماینده ایران در این کمیته حضور دارد؟

عربستان برای قصور خود در مدیریت و کنترل ابعاد این کشتار عظیم (نظیر تأخیر غیرقابل توجیه در رسیدگی به مجروحان، مقابله با ارائه خدمات توسط تیم امداد و نجات سایر کشورها، بستن سایر فرعی‌ها و..) چه پاسخی ارائه کرده است؟ آیا احتمال تعمدی بودن فاجعه منا که در پیام مقام معظم رهبری به آن اشاره شد مدنظر هیات مذاکره کننده قرارگرفته است؟

آیا عربستان پذیرفته است مستندات و فیلم‌های موجود از لحظه بروز آن فاجعه را ارائه نماید؟

برای تعیین تکلیف یازده شهید مفقودی که اطلاعی از سرنوشت آنان در اختیار نیست، چه تدبیری اتخاذشده است؟

چرا برای روشن شدن ابعاد این فاجعه از پتانسیل اجلاس سران کشورهای اسلامی برای ایجاد وفاق و اتخاذ رویه‌ای متحدالشکل استفاده نشد؟ آیا این موضوع کم اهمیت‌تر از سایر موضوعاتی است که در دستور کار اجلاس مزبور قرار می‌گیرد؟

چرا اقدامی برای خروج فاجعه منا از بایکوت خبری و مطبوعاتی در سطح جهان صورت نگرفته است (تا حدی که حتی آمارشهدای فاجعه منا نیز در هیچ رسانه بین المللی به درستی منتشرنشده و یک دهم تعداد واقعی گزارش گردیده است.)

آیا چنانچه بی توجهی به ملزومات برقراری حجی امن و عزتمند به بروز فاجعه‌ای مشابه بیانجامد، در شکستن قداست این فریضه باشکوه و حریم امن خانه الهی و همچنین بی توجهی به حرمت حفظ جان‌های پاك بی تقصیر خواهیم بود؟ امیدواریم درآینده ای بسیار نزدیک مسئولین امر پاسخ پرسش‌های فوق را به پیشگاه ملت شریف ایران ارائه نمایند.

از سوی دیگرآقای حمید محمدی که به تازگی از عربستان بازگشته، در نشست شورای برنامه‌ریزی و هماهنگی بعثه مقام معظم رهبری، به تفصیل به محورهای مذاکرات خود با وزیر حج آن کشور پرداخت و گفت: در این گفت‌وگوها مسائل اجرایی و توافقات صورت‌گرفته در تفاهم‌نامه حج مطرح و به صورت دقیق بررسی شد و کارها و برنامه‌ها در حوزه‌های مختلف در فضایی مناسب درحال پیگیری است.

او فاجعه منا را از محورهای مهم و مورد توجه در این مذاکرات ذکر کرد و گفت: وزیر حج عربستان نیز با حساسیت روند کار در کمیته تشکیل‌شده برای بررسی ابعاد مختلف این فاجعه را دنبال می‌کند و جمهوری اسلامی ایران هم نظرات خود درباره فاجعه منا را به طرف مقابل ارائه کرده است و کار با جدیت دنبال می‌شود.

سرپرست سازمان حج و زیارت در ادامه با بیان این که طرف سعودی برای صدور ویزا به منظور اعزام تیم‌های کارشناسی بخش‌های مختلف آمادگی دارد، افزود: درمذاکرات تصریح شد در صورتی که مشکلات اجرایی را درحج امسال شاهد نباشیم، راه‌اندازی سفر عمره نیز مورد توجه قرار خواهد گرفت.

حجت الاسلام و المسلمین سیدعلی قاضی عسکر -نماینده ولی فقیه درامورحج و زیارت-نیز در ادامه گفت: کارها و برنامه‌های مورد نظر حج ۹۶ به خوبی پیش می‌رود و مشکل خاصی وجود ندارد.

او سفر اخیر سرپرست سازمان حج و زیارت و هیات کارشناسی به عربستان برای پیگیری مفاد تفاهم‌نامه حج را مفید دانست و افزود: با توجه به مذاکرات صورت گرفته، مسیر برای تحقق اهداف مورد نظر در حوزه حج فراهم و شرایط مساعدی ایجاد شده است و درخصوص مسائل اجرایی حج پیش روی زائران نگرانی وجود ندارد. درادامه این جلسه نحوه اطلاع‌رسانی، میزان اسکان حجاج ایرانی در مدینه قبل و بعد با توجه به امکانات موجود در این دو شهر، اسکان زائران درعرفات و منا، نقل و انتقال حجاج توسط شرکت‌های هواپیمایی داخلی و سعودی و نحوه واگذاری فیش‌های حج و عمره اولویت‌دار بررسی شد و نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، لزوم افزایش اطلاع‌رسانی به مخاطبان حوزه حج در امور مختلف فرهنگی و اجرایی را یادآور شد.

امسال قرار است 85 هزار نفر از مردم کشورمان به حج تمتع اعزام شوند؛ حجی که سال گذشته به خاطر سنگ‌اندازی مقامات سعودی برای ایران بسته شد و سعودی‌ها بار دیگر نشان دادند که کوچک‌ترین اعتقادی به پایبندی به اصول و مبانی اسلامی ندارند؛ چرا که طبق آیه‌ای از قرآن نخستین خانه‌ای که برای عبادت مردم بنا شد، خانه‌ای در مکه است که برای همه مردم موجب هدایت و برکت است و در حقیقت حج حق همه مسلمانان دنیا به‌شمار می‌رود.

یکی از نکات قابل توجه در خصوص مذاکرات حج تمتع امسال، تعیین نشدن رییس برای سازمان حج و زیارت است؛ چرا که آقای سعید اوحدی درست در برهه‌ای که زمزمه‌های شروع مذاکرات با مقامات سعودی به گوش می‌رسید، به‌عنوان مشاور اقتصادی معاون اول رییس‌جمهور در امور عراق تعیین و همین موضوع دلیلی برای رفتن وی از سازمان و جایگزین شدن آقای حمید محمدی به عنوان سرپرست سازمان شد. مساله‌ای که قطعاً می‌توانست با چند ماه تأخیر انجام شود، دقیقاً در حساس‌ترین زمان رخ داد.

همچنین شنیده می‌شود در پی توافق کلی با عربستان در خصوص حج در اسفند سال گذشته و فراهم شدن بستر حضور حجاج ایران، اعضای کمیته اجاره مسکن حجاج و نماینده مرکز پزشکی هفته گذشته عازم عربستان شده و کار خود را آغاز کردند.

در همین راستا، چگونگی اجرای توافقات در خصوص صدور ویزای الکترونیکی، انتقال حجاج، تأمین و انتقال مواد غذایی و داروهای مورد نیاز حجاج از ایران، تدابیر لازم برای اطمینان از حفظ امنیت و عزت و کرامت حجاج در دیدار حمید محمدی سرپرست سازمان حج و زیارت و دکتر محمد صالح بن طاهر بنتن وزیر حج و عمره عربستان مورد بحث و بررسی قرار گرفت. همچنین در این دیدار تسریع در بررسی فاجعه منا و حقوق شهدای منا و پرداخت حقوق شهدای حادثه مسجدالحرام مورد تأکید جدی قرار گرفت. بر مبنای توافق انجام شده، بیش از 85 هزار ایرانی امسال به حج تمتع مشرف خواهند شد./۱۳۲۵//۱۰۲/خ

ارسال نظرات