شاکر بودن در برابر نعمتهای خدا فضیلت انسانی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در ارومیه، حجتالاسلام والمسلمین سید مهدی قریشی شب گذشته در جلسه تفسیر قرآن کریم که در مسجد امام صادق(ع) برگزار شد، به آیه ۲۰ سوره مائده اشاره کرد و گفت: خداوند در این آیه میفرمایند «و [ياد كن] زمانى را كه موسى به قوم خود گفت اى قوم من نعمت خدا را بر خود ياد كنيد آنگاه كه در ميان شما پيامبرانى قرار داد و شما را پادشاهانى ساخت و آنچه را كه به هيچ كس از جهانيان نداده بود به شما داد».
وی در تفسیر این آیه اظهار داشت: یهود و نصاری عهد و پیمان خویش با خدا مبنی بر اطاعت از پیامبران را شکستند و به موجب این عهدشکنی به عذاب الهی گرفتار شدند.
حجتالاسلام والمسلمین قریشی با اشاره به تعدادی از نقض عهدهای آنان، افزود: در یکی از عهد شکنیها یهودیان به سخنان حضرت موسی(ع) برای ورود به زمین مقدس که همان فلسطین و بیتالمقدس امروزی است، گوش ندادند و در نتیجه این سرپیچی خداوند به مدت ۴۰ سال آنان را در بیابانها سرگردان گردانید.
وی ادامه داد: از ظاهر آیه برمیآید که نوع رفتار و برخورد حضرت موسی(ع) از روی رحمت بود و در همان حالی که دستور شرعی میدهند ولی آن را با متانت و مهربانی برای مردم عرض میکنند.
امام جمعه ارومیه ذکر کردن نعمتهای خدا را یکی از وظایف مؤمنان دانست و خاطرنشان کرد: هر چقدر انسان، نعمتهای خدا را بیشتر یاد کند تواضع و فروتنیاش در برابر خدا بیشتر میشود؛ انسان اگر تا آخر عمر خویش نیز در سجده بماند و سر از سجده برندارد نمیتواند ذرهای از نعمتهای خدا را جبران کند.
حجتالاسلام والمسلمین قریشی یکی از نعمتهای خدا بر انسان را فرستادن پیامبران خواند و تصریح کرد: در میان اقوام مختلف، خداوند بر قوم یهود با فرستادن بیشترین تعداد پیامبر نعمت زیادی به آنان داده است به گونهای که برخی نقل میکنند حتی با وجود حضرت موسی(ع)، ۷۰ پیامبر دیگر نیز برای تغییر افکار یهودیانی که گوساله پرست بودند، به امر رسالت مشغول بودند.
وی اضافه کرد: داشتن یک معلم و راهنمای معصوم مانند پیامبران و امامان(ع) که انسان را هدایت میکنند فضیلت بزرگی است که نصیب هرکسی نمیشود و همه آنانی که در زمان پیامبر(ص) و امامان(ع) زندگی میکردند از نعمت بزرگی برخوردار بودند.
نماینده ولیفقیه در آذربایجانغربی هدایت را یکی از بالاترین نعمتها دانست و بیان کرد: اگر کسی حتی تمام دنیا را داشته ولی از نعمت هدایت محروم باشد آخرش به جهنم میرود ولی کسی که دنیا را ندارد ولی از نعمت هدایت برخوردار است به بهشت خواهد رفت.
حجتالاسلام والمسلمین قریشی با اشاره به کلمه ملوک در این آیه، گفت: عدهای از مفسران ملوک را به معنی پادشاهان ترجمه کردهاند با این مفهوم که خداوند برخی از بنیاسرائیل را مانند حضرت داوود و سلیمان(ع) به پادشاهی رساند، در حالی که برخی از علما مانند علامه طبابایی ملوک را به معنی پادشاهی نداسته زیرا باور دارند اگر چنین بود باید خداوند میگفت خدا در میان شما پادشاهی قرار داد پس منظور از ملوک این است که خدا بنیاسرائیل را از بندگی فرعون نجات داده و از اسارت او آزاد کرده است و این آزادگی، همانند پادشاهی برای آنان است که موفق شدند از سطله فرعون نجات یابند.
وی تعداد معجزات و نعمتهایی را که خداوند به بنیاسرائیل داده است را بسیار زیاد و خاص دانست و اظهار کرد: این معجزات و نعمتها نشانه افضل بودن آنان نسبت به سایر اقوام نیست چرا که آنان با تمام پیامبرانی که برای آنان فرستاده شد به خدا ایمان نیاوردند و قلبشان از سنگ هم سختتر شد و مورد عذاب الهی قرار گرفتند و فضیلت، گوش دادن بر حرف خدا و پیامبر است.
استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: آنچه برای انسان افضل بوده عکسالعمل در برابر دادههای خدا است به گونهای که در برابر هر نعمتی که خدا بر انسان میدهد، شاکر باشد.
سلسله جلسات تفسیر قرآن کریم هرشب با حضور حجتالاسلام و المسلمین سیدمهدی قریشی در مسجد امام صادق(ع) ارومیه برگزار میشود./936/۲۰۲/ب2