۰۵ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۶:۳۹
کد خبر: ۵۱۹۷۶۳
کارشناس فرهنگی مطرح کرد؛

ضرورت آگاهی از «مُد» در دشمن شناسی

مدیر مدرسه علمیه حضرت زینب شهرستان میناب با تأکید بر اینکه اسلام مخالف مد نیست، گفت: مد در اسلام باید اندیشمندانه و با تفکرات اعتقادی و فکری جامعه همخوانی داشته باشد.
مد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در هرمزگان، تغییر سلیقه ناگهانی و مکرر همه یا بعضی از افراد و گروه های خاص یک جامعه را مد می گویند که منجر به انجام رفتاری خاص یا مصرف کالایی به خصوص یا در پیش گرفتن سبک خاص در زندگی می شود، جامعه شناسان آن را نمادی از شیوه زندگی و ابزاری نمایانگر ثروت، رفاه و پایگاه طبقاتی که خود به آن تعلق دارد، تعریف می کنند.

مد را می توان یک پدیده اجتماعی دانست، پدیده ای که از نظر جامعه شناسان دارای یک خصیصه همرنگی با جماعت است و باعث شباهت فرد به اشخاص دارای موقعیت بالاتر می شود، به عبارتی مد اشاعه سریع کالا یا گرایش به یک رفتار در میان قشر یا قشرهایی از جامعه است که می تواند ناشی از نیازهای روانی، نقاط ضعف افراد، حس برتری طلبی، تجددخواهی، نوجویی، تنوع طلبی، میل و هوس شخصی، چشم و هم چشمی، احساس کمبود، تمکن مالی و ... باشد و دارای رواج ناگهانی و کم دوام است و به سرعت تغییر می یابد.

به منظور ارائه تعریفی جامع از مدگرایی و تشریح ابعاد آن، بررسی عوامل جامعه شناختی مدگرایی و همچنین تشخیص جایگاه آن در فرهنگ دینی به سراغ رؤیا بناکار، مدیر مدرسه علمیه حضرت زینب(س) شهرستان میناب رفتیم و نظر وی را در این باره جویا شدیم.

مدیر مدرسه علمیه حضرت زینب(س) شهرستان میناب در گفت و گو با رسا، با اشاره به مدگرایی و ابعاد آن گفت: در طول تاریخ، مدگرایی وجود داشته و محدود به برهه ای از زمان خاصی نبوده است، مد، در لغت به معنای سلیقه، روش و اسلوب به کار برده می شود و در اصطلاح عبارت از روش و شیوه ای موقتی که بر اساس ذوق و سلیقه افراد یک جامعه، سبک زندگی را تنظیم می کند.

 دشمن با مدگرایی، جامعه را به سمت خود سوق می‌دهد

وی در ادامه افزود: مدگرایی اگر از روی آگاهی و گزینش انتخاب افراد باشد و همچنین با فرهنگ دینی و اعتقادی جامعه همسویی داشته باشد خوب است؛ اما درحال حاضر دشمن با مدگرایی، جامعه را به سمت و سویی خود می‌کشاند و به نفع خود بهره می‌برد و نوعی نفوذ در جامعه ایجاد می‌کند.

مدیر مدرسه علمیه حضرت زینب(س) شهرستان میناب با اشاره به تغییرات ایجاد شده در سلایق و سایر آداب و رسومات گفت: به دلیل مدگرایی، اکثر رفتارها و آداب افراد جامعه تغییر یافته و بیشتر به جنبه منفی گرایش یافته تا این که به موارد مثبت سوق یابد.

بناکار ادامه داد: دشمن در مدگرایی از پایه و اساس و ریشه اعتقادی افراد شروع کرده به عنوان مثال با طراحی بازی های رایانه ای ویژه کودکان، از همین ابتدا، جنگ و کشتار را به فرزندان ما می آموزد، این درحالی است که معتقدند فرهنگ شهادت باید به دلیل اینکه روحیه خشونت طلبی دارد از کتاب های درسی حذف شود.

مدیر مدرسه علمیه حضرت زینب(س) شهرستان میناب بیان کرد: متأسفانه در برخی از بازی‌های رایانه ای، کودک باید پرچم، قرآن و یا مسجدی را تخریب کند تا به مرحله بعدی بازی راه یابد، این نمونه بارز تلاش دشمن برای تضعیف اعتقادات و از بین بردن باورهای دینی فرزندان ایران اسلامی است.

حرکت جامعه کنونی به سمت تجملگرایی و مصرف گرایی

بناکار با بیان اینکه جامعه کنونی به تدریج رو به تجمل گرایی و مصرف گرایی پیش می رود، گفت: این موضوع هم جنبه اقتصادی و هم اجتماعی جامعه اسلامی را در بر گرفته است، البته انسان دوستدار زیبایی بوده و این مهم در اسلام نهی نشده است؛ اما زیبایی و آراستگی که منجر به مدگرایی و مصرف‌گرایی در جامعه اسلامی شود، مدنظر اسلام نیست.

وی ادامه داد: ایران اسلامی سال‌هاست چراغ هدایت را به سوی کشورهای غربی در دست گرفته است؛ اما غرب درحال حاضر از روش‌ها و فرهنگ جامعه اسلامی استفاده می کند، تمامی روش ها اعم از آموزشی و فرهنگی ایران اسلامی در جوامع غربی مورد استفاده قرار می گیرد، در حالی که غرب، همان برنامه هایی که خود از آن ضربه خورده اند را به هر طریق ممکن در جامعه اسلامی به کار بسته و مردم نیز ناآگاهانه از آن استقبال می کنند.

مدیر مدرسه علمیه حضرت زینب(س) شهرستان میناب با اشاره به نقش مهم رسانه در آگاهی بخشی به جامعه، از عملکرد رسانه در سوق دادن جامعه به سمت تجملگرایی انتقاد کرد و گفت: متاسفانه در برخی فیلم ها افراد خوشبخت و ثروتمند را انسان هایی با اعتقاداتی ضعیف معرفی می کند و از هم پاشیدگی بنیان خانواده را در زندگی افراد فقیر و قشر ضعیف جامعه به نمایش می گذارد، رسانه باید در توسعه و ترویج سبک زندگی اسلامی و به دور از تجمل گرایی بکوشد.

دین مبین اسلام با مد مخالف نیست

بناکار با تاکید بر اینکه دین مبین اسلام با مد مخالف نیست و خواهان زیبایی است گفت: مد در اسلام باید اندیشمندانه باشد و با تفکرات اعتقادی و فکری جامعه همخوانی داشته باشد.

وی در پاسخ به سؤالی مبتنی بر اینکه آیا مدگرایی همان مصرف گرایی و یا مصرف زدگی است؟ گفت: متاسفانه بله، مدگرایی در جامعه کنونی نوعی مصرف گرایی و مصرف زدگی است، چراکه آمار مصارف همه چیز در کشور بالا است، باید همه دست به دست هم دهیم و مسیر جامعه را از غرب گرایی به سمت فرهنگ اصیل اسلامی سوق دهیم، مطابق رهنمود رهبر معظم انقلاب همه اقشار جامعه باید برای تحقق این مهم تلاش کنند.

مدیر مدرسه علمیه حضرت زینب(س) میناب، مدگرایی را تفکر وارداتی خواند و گفت: این تفکر در عصر حاضر یا عصر ارتباطات وارد کشور ایران اسلامی شده در حالی که ما نیز می توانیم فرهنگ خود را به دیگر کشورها منتقل کنیم؛ اما در حال حاضر باید بررسی کرد که چرا دین اسلام باوجود استقامت در برابر انواع ناملایمتی‌ها، مدگرایی را پذیرفت؟

مد همیشه جنبه منفی ندارد 

بناکار با بیان اینکه مد همیشه جنبه منفی ندارد و گاهی اوقات سبب ترقی می شود، تصریح کرد: برخی رفتارها می‌تواند به عنوان مد مطرح شود تا همه افراد جامعه آن را انجام دهند، مد تا زمانی که با فرهنگ دینی مغایرت نداشته باشد مورد توجه اسلام بوده؛ اما در حال حاضر تجملگرایی، مصرف گرایی و مدگرایی دامنگیر جامعه اسلامی شده است.

وی با تأکید بر اینکه مدگرایی بیشتر در بین زنان رایج است، افزود: زنان به دلیل ویژگی‌ها و حس زنانه خود بیشتر از مردان به مد و مدگرایی گرایش می‌یابند./851/ت۳۰۰/س

ارسال نظرات