۱۲ تير ۱۳۹۷ - ۱۵:۵۴
کد خبر: ۵۷۰۲۰۳
یادداشت؛

سوختن پترودلار‌های سعودی در کوالالامپور

خروج مالزی از ائتلاف متجاوز سعودی به یمن یکی از وعده‌های ماهاتیر محمد قبل از انتخابات بود که حالا آن را بعد پیروزی و رسیدن به مقام نخست‌وزیری عملی کرده.
ماهاتیر محمد نخست وزیر سابق مالزی

به گزارش خبرگزاری رسا، نجیب تون رزاق از آوریل ۲۰۰۹ با کنار زدن عبدالله احمد بداوی به نخست‌وزیری مالزی رسید و از همان زمان بود که بی‌معطلی سیاست تبعیت از آل‌سعود را در دستور کار خود قرار داد. او بنابر این سیاست بود که در آن موقع حمله آل‌سعود و دولت وقت یمن به شمال این کشور را تأیید کرد و باز بر مبنای این سیاست بود که از ابتدای تجاوز نظامی گسترده‌تر سعودی‌ها و متحدانش در مارس ۲۰۱۵، نه‌تن‌ها از این تجاوز نظامی حمایت کرد بلکه یک سال بعد نیروی نظامی کشورش را به عربستان فرستاد تا بخشی از ائتلاف سعودی‌ها باشد.

در واقع، این سیاست نجیب رزاق نتیجه سرمایه‌گذاری سعودی‌ها بود که او را در ۲۰۰۹ به قدرت رساند و در طول این مدت ادامه داشت و باعث شد تا او مبدل به مهره مطیع آل‌سعود در شرق آسیا بشود، اما این سرمایه‌گذاری نتوانست مدت زیادی دوام داشته باشد و علائم ورشکستگی آن با انتخابات پارلمانی ۹ مه ۲۰۱۸ آشکار شد. 

نجیب رزاق که رهبری باریسان ناسیونال مالزی را در دست دارد، انتظار داشت در این انتخابات هم پیروز بشود؛ چرا که باریسان ناسیونال از زمان استقلال مالزی حرف اول را در سیاست این کشور می‌زند و تمام نخست‌وزیران از همین جبهه سیاسی بوده‌اند. پیروزی او در این انتخابات آن قدر اهمیت داشت که سرمایه‌گذار اصلی او هم دست به کار شود و برخی از تحلیلگران سفر سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه آل سعود، به مالزی در فوریه سال گذشته را از همین زاویه می‌دانند؛ چرا که او در این سفر شخصاً سرمایه‌گذاری ۹ میلیاردی در مالزی را تضمین کرد تا وعده جذب سرمایه ۲۵ میلیاردی را تأیید کرده باشد و با این سرمایه‌گذاری، پایگاه سیاسی نجیب رزاق را محکم کرده باشد.

این نوع سرمایه‌گذاری سلمان بن عبدالعزیز نتوانست در طول یک سال نتیجه بدهد و در آخر هم خودش مقام نخست‌وزیری را از دست داد و هم با شکست در انتخابات ماه مه نتیجه‌ای تاریخی را برای باریسان ناسیونال رقم زد تا نخست‌وزیر بعدی مالزی خارج از این حلقه سیاسی باشد. این نخست‌وزیر کسی نبود جز ماهاتیر محمد نام‌آشنا که سابقه دیرینه‌ای در سیاست مالزی دارد، اما برای پایین کشیدن نجیب رزاق از قدرت مجبور شده بود هم از باریسان ناسیونال خارج بشود و هم اینکه با منتقدان گذشته خود ائتلافی به نام امید تشکیل بدهد تا با پیروزی بر نجیب رزاق، هفتمین نخست‌وزیر مالزی بشود. 

خروج مالزی از ائتلاف متجاوز سعودی به یمن یکی از وعده‌های ماهاتیر محمد قبل از انتخابات بود که حالا آن را بعد پیروزی و رسیدن به مقام نخست‌وزیری عملی کرده و محمد سابو، وزیر دفاع مالزی، از یک هفته قبل گفته بود که مالزی از این ائتلاف خارج می‌شود. ماهاتیر محمد با خروج از این ائتلاف به اصل سیاست خارجی مالزی مبنی بر بی‌طرفی در منازعات بازمی‌گردد که او همواره در دوران سیاسی‌اش به آن معتقد بود و به همین جهت هم قصد کنار زدن نجیب رزاق را داشت که با حمایت بی‌چون و چرا از سعودی‌ها این اصل را به هم زده بود.

جنبه دیگر قضیه که بیشتر وجه شخصی پیدا کرده به تطمیع نجیب رزاق از سوی سعودی‌ها برمی‌گردد که برخی از شخصیت‌های مالزی مثل اونگ کیان مینگ، نماینده وقت پارلمان مالزی در ۲۰۰۹ مطرح می‌کردند و حالا که نجیب رزاق از قدرت کنار زده اسناد این موضوع رو شده و حتی او از کشور ممنوع‌الخروج شده تا به اتهامات در این زمینه پاسخ بدهد. در میان اسناد موجود نام شرکت پترو سعودی به چشم می‌خورد که به طور مستقیم در فساد مالی نجیب رزاق و شرکت او به نام شرکت توسعه مالزی دست داشته و کیان مینگ در ۲۰۰۹ اعلام کرده بود که نجیب رزاق به واسطه این شرکت سعودی است که از حمله آل‌سعود به شمال یمن حمایت می‌کند.

حالا سرمایه‌گذاری سعودی‌ها در مالزی برای کشاندن پای این کشور به تجاوز نظامی خود به یمن نه‌تن‌ها باعث سقوط سیاسی نجیب رزاق شده بلکه موضوع به پرونده جنجالی فساد مالی هم کشیده شده تا معلوم بشود که سعودی‌ها چگونه و به چه نحو سیاستمداران را برای تبعیت از خواسته‌های خود تطمیع می‌کنند، هرچند که آخر و عاقبت آن دست‌کم در مورد نجیب رزاق چیزی جز ورشکستگی سیاسی و افتضاح مالی نبوده است./۹۶۹/د102/ب1

منبع: روزنامه جوان

ارسال نظرات