سیاست قطعی دولت در مورد صنعت کاغذ خودکفایی در آن است
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از جام جم آنلاین، خبرنگار فرهنگی ایرنا، محمد مهدی اسماعیلی عصر سه شنبه - ۲۰ اردیبهشت - در آئین گشایش سی و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در محل مصلی امام خمینی (ره) با تشریح روند مراحل و مقدمات برگزاری این رویداد، گفت: امروز به سلامتی و یاری خداوند متعال پس از گذشت ۲ سال موفق به برپایی حضوری و فیزیکی این دوره نمایشگاه بین المللی کتاب تهران شدیم.
وی ادامه داد: شاید چند ماه قبل که در ستاد ملی مقابله با کرونا مرتب در پی اخذ مجوز برای برگزاری این نمایشگاه بودیم همواره این سوال مطرح بود آیا کرونا اجازه برگزاری نمایشگاه کتاب را خواهد داد؟ خاطرم هست در مصوبه بهمن ماه سال ۱۴۰۰ به صورت مشروط و محتاطانه مجوز گرفتیم؛ حتی در اسفندماه سال گذشته که دوستان در حال تدارک برگزاری بودند همچنان با تردید جدی مسائل برپایی این رویداد بزرگ فرهنگی کشور را دنبال می کردند.
عضو کابینه دولت سیزدهم ادامه داد: خداوند را شاکریم که با کار جهادی دولت انقلابی و مردمی امروز شیوع و گسترش بیماری منحوس کرونا به تخفیف ترین شکل ممکن خود درآمده و فرصتی ایجاد شده تا بتوانیم بزرگترین جشنواره فرهنگی کشور را در قالب نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برگزار نمائیم.
بیش از ۳۰ کشور میهمان سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران
اسماعیلی در ادامه سخنان خود با خیرمقدم به حضور میهمانان خارجی شرکت کننده در این دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به صورت خاص از حضور وزیر فرهنگ کشور دوست و برادر لبنان بهره مندیم که طی ماه های گذشته در سفر به لبنان و بیروت میهمان ایشان بودیم و امروز این افتخار را داریم که در خدمت وی و خانواده اش تشکر کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآورشد: امسال بیش از ۳۰ کشور جهان در بخش بینالملل نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران حضور فعال داشته و کشور قطر نیز به عنوان میهمان این دوره نمایشگاه کتاب تهران حضور خواهد داشت.
اختصاص ۹۰ هزارمتر مربع فضای مسقف برای جانمایی غرفه ها
اسماعیلی به اختصاص بیش از ۹۰ هزار مترمربع فضای از مصلی امام خمینی (ره) برای این دوره نمایشگاه کتاب که تقریبا شامل تمام فضای مسقف این مکان است اشاره کرد و گفت: در این دوره نمایشگاه کتاب بنا داشتیم که فصل ممیزه روشنی نسبت به دورههای قبل داشته باشیم.
وی ادامه داد: کرونا در کنار همه تلخیهایی که داشت همچنین فرصتهایی را ایجاد کرد که ازجمله می توان به برپایی دو دوره نمایشگاه مجازی اشاره کرد.
فروش بیش از یک میلیون و ۳۵۰هزار جلد کتاب در نمایشگاه دوم مجازی
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی به برگزاری دوره دوم نمایشگاه مجازی کتاب در بهمن ماه گذشته اشاره کرد و گفت: اتفاقات مبارکی رخ داد و بیش از یک میلیون و ۳۵۰ هزار جلد کتاب از طریق مجازی فروخته شد؛ همچنین از ۲۹۰۰ روستا و ۱۲۰۰ شهر خریدار کتاب در خرید از این نمایشگاه مجازی کتاب حضور داشتند.
اسماعیلی اضافه کرد: این تجربه را به نمایشگاه امسال ملزم کردیم؛ بهعبارت دیگر سامانه فروش با نمایشگاه فیزیکی برقرار شده است؛ از این رو از سراسر کشور حتی دورترین نقاط آن افراد و علاقه مندان میتوانند با رایانه شخصی با گشت و گذار در فضای مجازی نمایشگاه کتاب آن کتابی که نیاز دارند خریداری کرده و خادمان فرهنگ و کتاب، رایگان ارسال خریدها را تحویل میدهند.
تاکید بر تحقق عدالت فرهنگی با تجلی در حوزه کتاب
عضو کابینه دولت مردمی در ادامه سخنان خود با اشاره به شعار دولت با عنوان «تحقق عدالت فرهنگی»، گفت: از مظاهر تجلی این شعار خدمتی است که در حوزه کتاب و کتابخوانی اتفاق افتاده که این مهم به صورت دائمی در دستور کار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار خواهد گرفت.
فرهنگ ترویج کتابخوانی یکی از مهمترین ابزار دیپلماسی فرهنگی
اسماعیلی درادامه کتاب و کتابخوانی و فرهنگ ترویج کتابخوانی را یکی از مهمترین ابزار دیپلماسی فرهنگی عنوان کرد و گفت: یکی از کارهایی که در این رابطه انجام شده ترجمه شمار زیادی از کتاب ها از فارسی به زبان های دیگر است که توسط سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و زیر مجموعه های آن به صورت گسترده انجام شده است.
نمایشگاه کتاب فرصتی برای گسترش دوستی ها و همکاری ملل مختلف
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به حضور فعال و چشم گیر میهمانان خارجی شرکت کننده در این دوره نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، تصریح کرد: نمایشگاه کتاب فرصت خوبی برای گسترش دوستی ها و همکاری میان ملل مختلف است بنابراین از فرصت به وجود آمده استفاده خواهیم کرد.
تامین کاغذ مهمترین دغدغه حوزه نشرو مطبوعات
اسماعیلی در بخش دیگری از سخنان خود به مسائل و اقدامات صورت گرفته در حوزه نشر اشاره و مهمترین دغدغه این حوزه را موضوع کاغذ و تامین آن عنوان کرد.
وی اضافه کرد: در بیشترین مراجعات یا جلسات مشترک با ناشران و اصحاب رسانه موضوع تامین کاغذ مطرح می شد که حق هم با این دو حوزه است لذا در دولت به صورت ویژه این موضوع را دنبال کرده و خواهیم کرد.
جلسه با معاون اول رئیس جمهوری برای حل مشکل تامین کاغذ ناشران و اهالی رسانه
عضو کابینه دولت مردمی در با اشاره به تلاش های صورت گرفته در زمینه تامین کاغذ از ابتدای آغاز به کار این دوره وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت سیزدهم، از برگزاری جلسه مشترک با معاون اول رئیس جمهوری پیش از این مراسم خبر داد و گفت: در این جلسه مصوبات خوبی در حوزه تامین کاغذ داشتیم.
به گفته اسماعیلی در شرایطی که مشکلات تأمین ارز دولتی مطرح است قرار بر این شد که در کوتاه مدت نیاز ناشران و اصحاب رسانه برای تأمین کاغذ محقق شود.
حرکت به سوی خود کفایی در حوزه تولید کاغذ
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی حرکت به سوی خود کفایی در حوزه تولید کاغذ مورد نیاز بازار را از سیاست های اصلی این دوره وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت مردمی عنوان کرد و گفت: ورود به بازار صادرات نیز از سیاستهای ما است که به صورت منسجم با همکاری دستگاهها و دیگر نهادها و از جمله بانک ها تلاش می کنیم این مشکل در حوزه نشر و مطبوعات حل شود.
تاکید بر توسعه کتابخانه های عمومی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه سخنان خود دیگر سیاست مهمی که در دولت دنبال میشود را ترویج و توسعه کتابخوانی و موضوع کتابخانه های عمومی عنوان کرد و گفت: بیش از۳ هزار کتابخانه عمومی در کشور فعال هستند که در مصوبات استانی درهر استان یک مجموعه جدید در حال اتمام است؛ به عنوان مثال تبریز و اصفهان جزو مصوبات سفرهای استانی ما بوده است.
اسماعیلی سیاست قطعی این وزارتخانه را حمایت از توسعه کتابخانه های عمومی عنوان کرد و اظهار داشت: معتقدم که صنعت نشر و نهضت کتابخوانی به توسعه کتابخانه های عمومی کمک خواهد کرد.
سیاست دولت حمایت از ایجاد و گسترش کتابفروشیها
عضو کابینه دولت مردمی در ادامه سخنان خود، سیاست دیگر دولت را حمایت از ایجاد و گسترش کتابفروشیها در شهرهای سراسر کشور عنوان کرد و گفت: آنها به عنوان نماد فرهنگی شهرها فعالیت می کنند که امروز حال خوشی ندارند از این رو باید برای آنها شرایط مطلوب فعالیت برای فروش و عرضه کتاب را همه جانبه فراهم کنیم.
وی دیگر سیاست منسجم در معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را تلاش برای رشد و شکوفایی و همچنین رشد کمی و کیفی کتابفروشی ها در همه شهرها عنوان کرد و گفت: در موضوع کتاب به عنوان رسالت قطعی تکالیف روشنی را برای این دوره وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وضع کرده ایم.
لبیک به مطالبه رهبر معظم انقلاب در موضوع نهضت بزرگ کتابخوانی
اسماعیلی افزود: دوستان ما به دنبال اجرای این سیاست ها هستند که بتوانیم به مطالبه رهبر معظم انقلاب در موضوع نهضت بزرگ کتابخوانی پاسخ داده و موفق به لبیک به این مطالبه معظم له باشیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ابراز امیدواری کرد تا خداوند توفیق بیشتری را عنایت کند تا گامهای بلندی را دست در دست هم در حوزه نشر و ترویج کتاب و کتابخوانی برداریم.
سی و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب با حضور ۱۷۰۰ ناشر داخلی و ۱۷۰ ناشر خارجی از ۳۰ کشور به صورت مجازی و فیزیکی برگزار شده است. شعار این دوره از نمایشگاه بینالمللی «با کتاب سلامتیم» است که با توجه به رویکرد فرهنگی انتخاب شده و به همین مساله تاکید دارد.
از جمله کشورهای فعال در این دوره سوئیس، هند، ایتالیا، فرانسه، چین، انگلستان، استرالیا، آلمان، سوریه، لبنان، قطر، مصر، آذربایجان، روسیه، صربستان، مکزیک و... هستند.
برنامههایی برای روسای نمایشگاه کتاب دیگر کشورها از جمله عمان و قطر در سرای ملل پیشبینی شدهاست و مهمان ویژه این دوره نمایشگا کتاب، کشور قطر خواهدبود و فعالان فرهنگی این کشور به معرفی ظرفیتهای خود و ظرفیتهای فرهنگی خواهند پرداخت.
سی و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران از ۲۱ تا ۳۱ اردیبهشتماه همه روزه از ساعت ۱۰ صبح تا ۲۰ هر شب در مصلای امام خمینی (ره) میزبان علاقه مندان و دوستداران کتاب خواهد بود.