۱۲ روز پایانی بیش از ۶۰ سال حکومت اسدها بر سوریه
یکشنبه ۱۸ آذر سال ۱۴۰۳ حکومت بشار اسد، رئیس جمهور سوریه پس از ۲۴ سال حکومت بر این کشور سر انجام بدست گروههای مسلح و معارض سوری سقوط کرد و حکمرانی خاندان اسد بر سوریه پس از ۶۱ سال به پایان رسید.
پیش از بشار اسد، حافظ اسد پدر او از سال ۱۹۷۱ تا ۲۰۰۰ در سوریه در راس قدرت قرار داشت. پیشروی سریع گروههای مخالف مسلح به سرکردگی احمد شرع، معروف به ابومحمد الجولانی، رئیس گروه تروریستی تحریر الشام و عقبنشینی ارتش سوریه منجر به اتفاقاتی شد که بر منطقه و جهان تاثیر بسزایی خواهد گذاشت.
با بررسی تحولات اخیر سوریه میتوان دریافت که اتفاقات در این کشور از یک سال پیش و همزمان با تجاوزات رژیم صهیونیستی در منطقه شروع شده بود، اما ۱۲ روز پایانی حکومت اسد، نقش تعیین کنندهای بر آینده سوریه گذاشت.
۲۷ نوامبر/ ۷ آذر: شروع درگیری
درگیریها بین گروههای مخالف سوری و ارتش سوریه در حومه حلب آغاز شد، تحریر الشام از روستای قبتان الجبل در حومه غربی حلب عملیات گستردهای با نام «ردع العدوان» شروع کرد و سایر گروههای مسلح مخالف بشار اسد نیز به این گروه پیوستند.
۲۸ نوامبر/۸ آذر: مقابه دمشق با حملات
طی این روز معارضان سوری باوجود درگیری با ارتش سوریه توانستند آنها را به عقب برانند و روستاهای ترنبه، دادیخ، وکفر بطیخ، جوباس، شابور و مردیخ در حومه غربی حلب به کنترل مخالفان مسلح درآمد. با این وجود دمشق اعلام کرد که نیروهای آن با سازمانهای تروریستی در این منطقه درگیر هستند.
۲۹ نوامبر/ ۹ آذر: شروع حمله گسترده معارضان مسلح
گروههای معارض مسلح همچنان به حملات گستردهای ادامه دادند که منجر به اولین قطع خطوط تماس با نیروهای دولتی در استان ادلب از زمان توافق بین ترکیه و روسیه در مارس ۲۰۲۰ شد.
معارضان مسلح کنترل شهر استراتژیک سراقب استان ادلب در شمال غرب سوریه را به دست گرفتند و ورود مخالفان مسلح به مرکز شهر حلب شروع شد.
۳۰ نوامبر/ ۱۰ آذر: کنترل حلب
گروههای معارض مسلح از کنترل تعدادی از محلهها و نهادهای رسمی در داخل حلب خبر دادند، اما مقامات سوری آن را تکذیب کردند و گفتند با حمله سازمانهای تروریستی مقابله میکنند.
با این وجود خبرگزاری آناتولی ترکیه اعلام کرد که معارضان مسلح کنترل مسیر منبج به حلب و بزرگراهام ۴ را به دست گرفتند و توانستند فرودگاه حلب را نیز اشغال کنند.
۱ دسامبر/ ۱۱ آذر: آغاز حملات گروههای وابسته به آمریکا
ارتش آزاد سوریه تحت حمایت آمریکا علیه شهرهای البوکمال و میادین در استان دیرالزور حملاتی را علیه ارتش سوریه آغاز کرد و کنترل تمام مرکز تلرفعت را به دست گرفت.
۲ دسامبر/ ۱۲ آذر: حملات هوایی سوریه و روسیه
هواپیماهای مشترک سوری و روسیه حملات پیاپی را به تجمعات گروههای مسلح و محورهای حرکتی آنها در حومه شهرک السفیره در حومه شرقی حلب انجام دادند که صدها کشته در میان صفوف آنان برجای گذاشت و دهها خودرو زرهی آنان را که در اختیار داشتند نیز منهدم کرد.
با وجود این حملات، گروههای معارض مسلح همچنان به پیشروی خود ادامه دادند و پس از استانهای حلب و ادلب، کنترل ۱۶ منطقه مسکونی دیگر در استان حماه نیز بدست گرفتند.
۳ دسامبر/ ۱۳ آذر: آوارگی نیم میلیون سوری
فدراسیون بینالمللی جمعیتهای صلیب سرخ و هلال احمر از همه طرفهای درگیر درخواست کرد تا پس از آوارگی بیش از ۵۰۰۰۰۰ نفر به دلیل خشونت در شمال سوریه، به قوانین بشردوستانه بینالمللی پایبند باشند.
همزمان با وجود این آوارگی معارضان مسلح کنترل شهرکهای زور المحروکه، روز الحیثه، زور ابو زید، زور لمسلیه، زور الجدید و خطاب و همچنین جبل نصیریه در شمال استان حماه را به دست گرفتند.
۴ دسامبر/ ۱۴ آذر: افزایش حقوق سربازی
با به گوش رسیدن برخی از شایعات درباره رشوه تروریستها به نیروهای دولتی سوری برای نجنگیدن با آنها، دولت سوریه اعلام کرد که ۵۰ درصد به حقوق نظامیان این کشور اضافه خواهد شد.
با این وجود مخالفان مسلح کنترل ۲۰ روستای دیگر را در حدود ۵ کیلومتری مرکز شهر استان حماه به دست آوردند.
۵ دسامبر/ ۱۵ آذر: ورود معارضان مسلح به حماه
احمد الشرع، سرکرده تحریر الشام اعلام کرد که معارضان سوری توانستند از چند منطقه وارد شهر حماه شوند و کنترل آن را بدست بگیرند. در مقابل دولت سوریه در دمشق درحال جمعآوری مردانی بود که توانایی جنگیدن را دارند.
۶ دسامبر/ ۱۶ آذر: حمله رژیم اسرائیل به سوریه
حسن عبدالغنی، مدیر بخش عملیات نظامی معارضان سوری به همه پرسنل نظامی ارتش سوری هشدار داد که از حمص فرار و عقب نشینی کنند و معارضان مسلح شهرهای رستن و تلبیسه در استان استراتژیک حمص را تحت کنترل درآوردند، همچینن به سمت استان حمص پیشروی کرده و وارد بخشهای داخلی مرکز شهر شدند.
ارتش رژیم تروریستی اسرائیل نیز از هرج و مرج سوریه سواستفاده و اعلام کرد که دروازههای مرزی میان سوریه و لبنان را هدف حمله هوایی قرار داده است.
۷ دسامبر/ ۱۷ آذر: شروع درگیری در جنوب سوریه
دامنه نبرد بین ارتش سوریه و گروههای تروریستی در سوریه با رسیدن نبردها به استانهای درعا و سویدا در جنوب این کشور گسترش یافت. گروههای مسلح با اعلام کنترل کامل بر شهر درعا مدعی شدند که ارتش سوریه از آن عقب نشینی کرده است، اما ارتش سوریه در این خصوص سکوت کرد.
در همین راستا معارضان مسلح به حومه جنوبی دمشق وارد شدند، کنترل مرکز شهر حمص و استان سویدا را کاملا بدست گرفتند.
۸ دسامبر/ ۱۸ آذر: سقوط بشار اسد
همزمان با اعلام ورود تروریستها سوری به پایتخت سوریه، دو افسر ارشد ارتش این کشور گفتند که بشار اسد روز یکشنبه دمشق را با یک هواپیما به مقصدی نامعلوم ترک کرد.
با سقوط بشار اسد و پایان حکمرانی خانواده اسد پس از ۶۱ سال، مجسمههای حافظ اسد، پدر بشار اسد در شهرهای مختلف سوریه پایان کشیده شد. تمامی زندانها باز شده و تروریستهایی که در آنها بودند آزاد شدند.