آیات الاخلاق و فقه التربیه؛ ترسیمکننده مسیر سبک زندگی
حجت الاسلام محمدهادی مشیری، دبیر اتاق فکر تبلیغ خراسان، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد با بیان این که ماه محرم و صفر از آنجا که فرصت خوبی برای ترویج آموزههای اسلامی و الگوی سبک زندگی اسلامی است، ابراز داشت: امام حسین (ع) برای احیای اسلام اصیل و سیره جدشان که همان سبک حیات و زندگی اسلامی است، تلاش و جهاد کردند.
حجت الاسلام مشیری بیان داشت: زندگی ائمه اطهار(ع) خود یک سبک زندگی است آن هم از نوع عزتمدارانه و اسلامی؛ بر اساس ارزش های اصیل انسانی به خلاف فرهنگ غرب که سبک زندگی لائیک و مبتنی بر ارزش های ظاهری مادی و حیوانی را ترویج می دهد، اسلام تنها نگاه به ظواهر زندگی ندارد.
وی افزود: سبک زندگی غربی و تفکر به این شکل سبب پستی اندیشه و نزول سطح ارزشها است؛ اما در اسلام که اصل با تفکر و ارزش ها است در سبک زندگی، اصالت با ارزش های والای انسانی و در نتیجه عاطفه و محبت بین افراد، توجه به نیازهای اصلی بشر، توجه به حقوق و تکالیف، توجه به عدالت در رفتار و روابط با دیگران، مطرح می شود که توجه به این موارد سبب ایجاد آرامش روحی و روانی در افراد و زندگی آنها در همه ابعاد و گستره آن می شود که همان زندگی به سبک اسلامی است.
استاد حوزه و دانشگاه ابراز داشت: مواردی که بیان شد، اسلوب اصلی سبک زندگی اسلامی است که در آیات قرآن کریم و روایات بر آن تأکید می شود و اصولا تا امنیت و آرامش روحی و روانی برای افراد و اجماع ایجاد نشود زندگی معنا نمی یابد و این نوع زندگی بیشتر شبیه اسارت است و شکنجه محسوب می شود تا زندگی و بهره برداری از نعمتهای الهی که بر ما ارزانی شده است.
دبیر اتاق فکر تبلیغ گفت: امروز باید الگوی سبک زندگی اسلامی بیش از همه از سوی حوزهها تدوین و ترویج شود؛ چون بیش از دیگران به مبانی دین و الگوی اسلامی آشنایی دارند، فقه التربیه که از عوامل مؤثر در ترویج و تعلیم و تربیت کارآمد اسلامی و سبک زندگی اسلامی است در حوزه ها نادیده گرفته میشود. حال آن که بزرگان ما همچون شهید اول در باب مسائل تربیتی حساس بوده اند و در این باب آثاری هم از خود باقی گذاشتند.
وی در ادامه گفت: در حوزههای قدیم بیش از هرچیزی بر تربیت و تزکیه نفس طلاب تأکید میشد؛ اما امروز از این مسأله غفلت شده و کمتر به این مهم پرداخته می شود، اگر آیات الاخلاق هم مانند آیات الاحکام در حوزهها رواج داشت. بر تربیت و الگوی عملی زندگی دینی تأکید بیشتری می شد، در نتیجه شاهد کاهش ناهنجاری ها در جامعه بودیم؛ بنابر این حوزویان ما نقش الگوهای زندگی اسلامی را ایفا می کنند و این الگو را در جامعه نشر میدهند.
حجت الاسلام مشیری در پایان گفت: امروز تربیت متخصص در رشتههای تربیتی خانواده، فقه الحکومه و اقتصاد لوازم حداقلی برای حوزههای علمیه است و باید حوزهها افق و چشمانداز حرکت خود را افقی جهانی و بین المللی تعریف کنند تا بر همین اساس هم حرکت خود را شتاب و گسترش بیشتری دهند./933/ت302/س