۲۷ آذر ۱۳۹۱ - ۱۹:۳۴
کد خبر: ۱۵۰۲۶۹
سبک زندگی اسلامی؛

بسنده کردن به ظاهر، سبک زندگی را اسلامی نمی‌کند

خبرگزاری رسا ـ نویسنده و پژوهشگر حوزوی گفت: یکی از مشکلات جامعه ما، بسنده کردن به ظاهر مذهبی در بیشتر امور است، یعنی از عمق مذهب که عدالت، اعتماد عمومی، صداقت و درستکاری است خبری نیست.
سبک زندگي اسلامي

حجت‌الاسلام سیدحسین سیدی، نویسنده و پژوهشگر حوزوی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، با اشاره به موضوع سبک زندگی اسلامی گفت: باید ابتدا باور کرد که اسلام تأمین کننده خوشبختی جامعه است.

وی افزود: این موضوع متأسفانه برای متاسفانه برای مسؤولان باورپذیر نیست، اگر ما از همان ابتدای انقلاب به جایگاه اسلام در خوشبختی جامعه پرداخته می‌شد، اکنون روانشناسی اسلامی، مدیریت اسلامی، جامعه شناسی و اقتصاد اسلامی به صورت واضح و صریح در دسترس داشتیم.

نویسنده و پژوهشگر حوزوی خاطرنشان کرد: آنچه که در جامعه رخ می‌دهد بخشی از اسلام گرفته می‌شود و بخشی سلیقه شخصی فرد است و بخشی از آن از سیاست، آن هم به مبتذل ترین شکل تحت تأثیر است، یک بخش آن هم گرفته شده از غرب است.

وی با بیان این‌که این وضع در جامعه راضی‌کننده نیست، افزود: چگونه می‌توان اسلام را کامل‌ترین دین خواند اما وضع مسلمانان این‌گونه باشد؟ قرآن در سه آیه اشاره به پیروزی و فراگیری اسلام می‌کند، آیا می‌توان پذیرفت دینی که والاترین فرهنگ را دارد با جنگ و شمشیر پیروزی می‌شود؟

مسؤولان زمینه پژوهش در زمینه سبک زندگی را فراهم کنند

حجت‌الاسلام سیدی تصریح کرد: پیروزی مطرح شده از سوی خداوند یک پیروزی فکری است، پیروزی امام زمان(عج) پیروزی یک فکر برتر است، پس باید باور کرد که دین می‌تواند در ابعاد مختلف ما را خوشبخت کند.

وی خاطرنشان کرد: پژوهشگران حوزه دینی باید تحقیق عمیقی را شروع کنند، و جنبه‌های مختلف اسلام در جنبه‌های زندگی فردی و اجتماعی و مانند آن حرف برای گفتن دارد.

نویسنده کتاب «همنام گل‌های بهاری» با اشاره به این‌که مسؤولین اجرایی باید زمینه‌های این پژوهش‌های را تقویت کنند، ادامه داد: البته منظور این نیست که حوزه علمیه دولتی شود، آیت‌الله جوادی آملی فرمودند این افتخاری برای حوزه نیست که دولتی شود، بلکه این افتخاری برای دولت است که به حوزه وپژوهش‌های آن کمک کند.

وی خاطرنشان کرد: پژوهش هزینه‌بر است؛ پس از انجام پژوهش‌ها نیاز به کاربردی و عملیاتی کردن این بحث وجود دارد، اگر این دو موضوع رخ دهد، در جامعه تحول عظیمی رخ می‌نماید.

ما یک نسل به ظاهر مذهبی تربیت می‌کنیم

حجت‌الاسلام سیدی اضافه کرد: پس از این تحول تمام جنبه‌های مختلف زندگی اسلامی می‌شود،‌ باید دانست که اسلام در تمام زمینه‌ها حرف دارد، و این مطلب نه ادعا و نه شعار است.

وی نحوه خوابیدن پیامبر(ص) نحوه بیدار شدن ازخواب، جنس، رنگ و نوع لباس وی و موضوعات بی‌شمار دیگری که از زندگی معصومان به آن اشاره شده است، جزییات سبک زندگی اسلامی را بیان می‌کند.

نویسنده کتاب «امیر گل‌ها» خاطرنشان کرد: بعضی از این موضوعات در تاریخ کمتر به آن پرداخته شده است، حتی در موضوعاتی مانند این‌که آنان چه طعام و میوه‌ای را مصرف می‌کردند نیز آمده است.

وی با اشاره به این‌که ما الان یک نسل به ظاهر مذهبی تربیت می‌کنیم، اضافه کرد: یکی از مشکلات جامعه ما، بسنده کردن به ظاهر مذهبی در بیشتر امور است، یعنی از عمق مذهب که عدالت، اعتماد عمومی، صداقت و درستکاری است خبری نیست.

مشکل جامعه آمیخته شدن اسلام با موضوعات دیگر است

حجت‌الاسلام سیدی اضافه کرد: بسیاری از ماها دلمان خوش است که شیعه هستیم و بهشت می‌رویم و لباس مشکی می‌پوشیم؛ خوشحال هستیم که در در اعیاد مذهبی چراغانی به راه می‌اندازیم و شیرینی و شربت می‌دهیم اما غافل از این‌که خیابان‌ها را با لیوان یک‌بار مصرف آلوده می‌شود و سبب ایجاد ترافیک است.

وی اظهار داشت: مشکل جامعه ما مخلوط شدن اسلام التقاطی با اسلام ناب محمدی است، بخشی از اسلام با آداب غلط ایرانی و قسمت دیگر با آداب غلط شرقی آمیخته شده است.

وی خاطرنشان کرد: همچنین ما با ویژگی‌ها و نوع طبیعت‌های خود اسلام را تفسیر می‌کنیم، به عنوان مثال فرد خونسرد می‌گوید اسلام در امر به معروف سخت نگرفته و برعکس این قضیه، اسلام ناب با این موضوعات آمیخته شده و دین‌داری افراد با مشکل مواجه شده است.

وی با اشاره به این‌که باید سخن اسلام را دربیاوریم، ابراز داشت: در اجرای سبک زندگی دینی جامعه مقاومت‌هایی می‌کند و آن را نمی‌پذیرد، بسیاری از رفتارهای دینی را جامعه ما نمی‌پذیرد اما این موضوعات نباید سبب دور شدن از این رفتار دینی شود.

وی ابراز داشت: به تدریج در جامعه پذیرش به وجود می‌آید، زیرا دین با فطرت سازگاری دارد.

رفاه اقتصادی انسان را خوشبخت نمی‌کند

وی اضافه کرد: اکنون جامعه ما به غلط به دنبال غربی شدن است و باید این را بداند که صرف زندگی به سبک غربی و غربی شدن و دست یافتن به رفاه نمی‌تواند انسان را خوشبخت کند.

نویسنده و پژوهشگر حوزوی با اشاره به این‌که من تجربه 6 ماه زندگی در نروژ را دارم، ادامه داد: کشور نروژ از نظر رفاه در سطح دوم جهانی قرار دارد،‌اما اعلام آمار خودکشی جزو خطوط قرمز رسانه‌ها است؛ چرا در چنین کشوری خودکشی و افسردگی با وجود رفاه وجود دارد؟ زیرا آنان به پوچی می‌رسند چون دین در آنجا حاکم نیست و ضعیف است و دین برای آنان کاری انجام نمی‌دهد. البته این حرف به این معنی نیست که مخالف رفاه باشیم.

وی با بیان این‌که درسال 1360 در ایران بسیار تحت فشار اقتصادی بودیم، افزود: در آن زمان ما نفت را 7 دلار می فروختیم و وضعیت معیشت مردم چندان مناسب نبود، اما آمار طلاق به این فراوانی نبود.

وی با تأکید بر این‌که جامعه کنونی از نظر اقتصادی بیمار است و مردم باید مرفه زندگی کنند، گفت: امروزه آمار طلاق رشد داشته است، درصد خودکشی و افسردگی افزایش یافته است،‌ به این دلیل که از دین فاصله گرفتیم، اگر جامعه بخواهد به آرامش فردی و اجتماعی برسد نیازمند بازگشت به دامن دین است، دینی که معتدل و به دور از افراط و تفریط باشد.

سبک زندگی  

حجت‌الاسلام سیدی اظهار داشت: پس ابتدا باید فهمید چرا باید به اسلام ایمان بیاوریم؟ و پس از آن حقانیت مکتب شیعه را بشناسیم و آن‌گاه خودمان را به دستورات اسلام تسلیم کنیم.

وی ادامه داد: متاسفانه در جامعه ما این رفتارها و الگوهای سبک زندگی خیلی شفاف مطرح نشده است که در مجموعه همنام گل‌های بهاری سعی شده این دستورات دین را در قالب‌ رفتارهای ائمه(ع) عملیاتی کنیم.

نویسنده و پژوهشگر حوزوی با اشاره به این‌که امیدوارم بتوانم دائرة المعارف ترتیبی برای مستحبات و مکروهات ایجاد کنم، گفت: بسیاری دوست دارند دینی زندگی کنند و نه خرافی و تک بعدی، اما به طور دقیق مستحبات و مکروهات را نمی‌شناسند./914/پ201/ن

ارسال نظرات