بررسی تاریخ انتخابات نشان میدهد مهندسی انتخابات ناممکن است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، منوچهر متکی که خود را برای انتخابات یازدهم ریاست جمهوری آماده میکند عصر سهشنبه در نخستین نشست خبری انتخاباتیاش گفت: خروجی سیاستها و برنامههای دولت یازدهم بر نهاد خانواده در صورت ریاست وی خود را نشان خواهد داد.
وی با بیان اینکه خانواده نخستین مجموعه جامعه است و هر یک از مسائل، بازخورد و آثارش در ساحت خانواده مشخص میشود گفت: برنامهریزی ما به گونهای است که بتوانیم جایگاه خانواده را به صورت درجهای افزایش دهیم.
متکی با اشاره به اینکه از مهرماه گذشته با دعوت از صاحبنظران، اساتید دانشگاه و مدیران بخشهای مختلف مباحثی را مورد بررسی قرار داده است گفت: این مباحث را در قالب نامهای با طرح سوالات مشخصی برای اقتصاددانان کشور میفرستم و بر اساس پاسخ آنها برنامه در حال تدوین را نهایی میکنم.
وزیر سابق امور خارجه با بیان اینکه پیش بینی در مسائل استراتژیک و راهبردی یکی از مسائل مهم اداره کشور است گفت: رییس جمهور بعدی باید بیش از هر کس عواقب تصمیماتش را پیشبینی کند و بازخورد و بازتاب تصمیماتش را ارزیابی کند.
وی افزود: ما فکر میکنیم مسائل مهمی که امروز نسل جوان با آن برخورد دارند نیازمند بررسی دوباره و بازبینی است.
متکی در پاسخ به سوالات خبرنگاران از ارزیابی وی درباره نحوه برگزاری انتخابات در کشور گفت: نگاه به پیشینه انتخابات در کشور ما و بررسی قانون انتخابات و نهایتا خروجی انتخابات برگزار شده در کشور نشان دهنده آن است که انتخابات در ایران قابل پیش بینی نبوده و به لحاظ قوانین قابل خدشه نیست.
وی افزود: با نظارتهای چندگانهای که وجود دارد انتخابات قابل دخل و تصرف نیست و انتخابات سال آینده پرشور و با نشاط خواهد بود.
متکی با بیان اینکه دولتهای پنجم تا هشتم نوعا راغب بودند بعد از پایان دورهشان کسان دیگری از همفکرهایشان انتخاب شوند گفت: نتایج نشان میدهد دولت نه باید و نه می تواند در انتخابات دخل و تصرف داشته باشد.
متکی خاطرنشان کرد: مطالعه 16 سال اخیر نشان دهنده این است که هیچ کس قادر به مهندسی انتخابات و تحمیل نتیجه نیست و نخواهد بود.
نایب رییس جبهه پیروان خط امام و رهبری گفت: حضور من از ناحیه جبهه نبوده و جمع بندی شخصی من را به اینجا رسانده است که وارد عرصه شوم.
وی با اشاره به سه منتخب جبهه پیروان خط امام و رهبری برای انتخابات گفت: ما فعالیتهای خودمان را به صورت مستقل انجام می دهیم.
متکی همچنین در پاسخ به این سوال که اعلام نامزدی از اکنون نقض قانون نیست؟ اظهار داشت: انتخابات در دو حوزه «طرح مباحث کلان» و «تبلیغات انتخاباتی» مطرح است و در گام نخست همه شخصیتها از مقام معظم رهبری تا نامزدها در ایجاد زمینههای لازم برای آگاهی بخشی مشارکت میکنند.
نایب رییس جبهه پیروان خط امام و رهبری با ابراز تاسف از اینکه نظام حزبی در کشور ما هنوز سامانه لازم را پیدا نکرده و نهادینه نشده است گفت: انتخابات در کشور فرصتی است که از پنج ماه قبل از انتخابات تضارب آرا و افکار و دیدگاهها نسبت به کل بحث انتخابات آغاز شود، در گذشته هم اینچنین بوده و الان هم اکثر نامزدهای احتمالی سخن گفتن با مردم را آغاز کردهاند.
متکی بررسیهای اقتصادی خود را با تمرکز بر سه محور «شرایط اقتصادی کشور»، «آسیب شناسی این شرایط» و «راههای برون رفت به سوی وضعیت بهتر» معرفی کرد و گفت: به روزترین شاخص که مردم با آن مواجه هستند تورم و بیکاری است که در کارگروههای تخصصی مورد بررسی قرار دادهایم و بعد از ثبتنام، برنامه نهاییام را اعلام خواهم کرد.
متکی با بیاناینکه تولید در کشور برای مردم و دولت فرصت توزیع عادلانه ثروت را ایجاد میکند گفت: اگر تمرکز بر تولید نباشد توزیع فقر صورت میگیرد.
وی با بیان اینکه بیشترین جمعیت جامعه ما از نظر اقتصادی در دهکهای پایین قرار دارند گفت: برنامه دولت ما با استفاده از نظرات صاحبنظران این است که طبقه متوسط کشور مورد تحول قرار گیرد.
وی با تاکید بر اینکه تولید ناموس اقتصاد است و نباید تحتالشعاع سیاستهای بازدارنده قرار گیرد اظهار داشت: ما به عنوان دولت باید دو حوزه از جامعه یعنی «قشری که از امکانات برخوردار نیست» و «حوزهای که تولید را بر عهده دارد» را مورد توجه قرار دهیم؛ با نگاه جامعالاطراف قادر به توزیع ثروت خواهیم بود.
متکی همچنین گفت:اگر همه الزامات هدفمندی یارانهها پیشبینی نشود پولی که به مردم داده میشود از جای دیگر تامین میشود و این نقض غرض است.
وی افزود: شرایط اقتصادی امروز جامعه ناشی از کودتای قیمتها و تصمیمات ناپخته و تصمیماتی که میبایست اتخاذ شود و نشده است که مجموعا دلشوره و نگرانی برای مردم آورده است.
نائب رییس جبهه پیروان خط امام و رهبری خاطر نشان کرد: با ترسیم شرایط جدید، افقهای جدید و تدابیر جدید میتوانیم از این شرایط که بخشی برآمده از اقتصاد جهانی و بخشی ناشی از سوء تدبیرها است عبور کنیم و این امیدواری را به جامعه القا کنیم که سوءتدبیرها به حسن تدبیرها تبدیل شود.
متکی درباره کثرت نامزدهای احتمالی گفت:حضور افراد در چارچوب قانون برای کل کسانی که خودشان را صالح میبینند یک امکان و حق است و برای جامعه نشان دهنده نشاط سیاسی آن است.
وی با بیان اینکه در همه انتخاباتهای ما این تکثر حضور مشاهده میشود گفت: این اتفاق ناشی از این است که ما نظام حزبی نهادینه شده در کشور نداریم تا در اینجاها ائتلاف درون حزبی را نهادینه کند.
متکی با بیان اینکه نخستین وزن کشیها در نیمه دوم فروردینماه دیده میشود گفت: الان برای بررسی ائتلاف زود است و پس از وزن کشی اولیه شاید زمینه ائتلاف پدید آید.
وی با اشاره به اینکه مدل 1+2 ریسک پذیری را پایین می آورد گفت: شاید 1+2 مدل خوبی باشد اما تا پایان فروردین ماه طرح مباحثی از این دست زود هنگام است.
متکی درباره احتمال کنار رفتنش به نفع نامزدی دیگر تاکید کرد: کاندیداتوری بنده تابعی از متغیر کاندیداتوری دیگری نیست.
وزیر سابق امور خارجه عزل بنی صدر را به دلیل اینکه مردم با شوق بعد از انقلاب رییس جمهور انتخاب کردند و شاهد بودند رییس جمهور از جایگاه ریاست جمهوری کل نظام را به چالش میکشد تجربه تلخی برای کشور ما بود اظهار داشت: این پدیده به نحوی در دولتهای بعدی هم قابل مشاهده بوده است و باید مورد آسیب شناسی و بررسی قرار بگیرد.
متکی با بیان اینکه جایگاه دولت جایگاه استراتژیکی است گفت:دولت مسؤولیت مکتب سازی و طرح مباحث دینی را ندارد و بیراهههایی از این دست میتواند عامل بروز انحرافات بزرگی باشد که در مقاطعی شاهد آن بوده و هستیم.
وی با تاکید بر اینکه حضور سلیقهها و جریانات مختلف نشان دهنده انتخابات آزاد و ظرفیت نظام است گفت: در انتخابات 88 تا روز پیش از انتخابات نشاط در جامعه دیده میشد و حوادث پس از پایان انتخابات خودش را نشان داد که شکل آن به گونهای بود که نشان میداد از پیش تعیین شده است.
نایب رییس جبهه پیروان خط امام و رهبری با اشاره به اینکه انتخابات مجلس نهم یک انتخابات با نشاط و با حضور همه جریانها بوده است گفت: مجلس نهم مجلسی است که بیشترین تغییر را در آن شاهد بودیم و اگر جریانی در مجلس نهم وزن کمتری نسبت به مجلس هشتم پیدا کرد نباید به حساب اقلیت بودن گذاشت.
نامزد یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه مقبولیت مردمی و نظر مردم تعیین کننده است گفت: اگر تمام انتخاباتهای پس از جنگ را در نظر بگیریم مشاهده میکنیم که انتخاباتها قابل پیشبینی نبوده و گویای این است که در بین مردم مؤلفههایی وجود دارد که تعیین کننده است.
وی خاطر نشان کرد: پیامی که برآمده از انقلاب و دربردارنده مقاومت هست اگر بیان آن در محیط بین الملل اسلوب و چارچوب خودش را رعایت نکند برای نظام هزینه تراشی خواهد کرد.
متکی در پایان با بیان اینکه در دولت فعلی برخی روش ها درست نبوده است گفت:در دولت دهم رویکردهای مختلفی اتخاذ شد که من به آن نقدهایی دارم./959/پ201/ع