امر به معروف و نهی از منکر با زبان خوش وظیفه همه افراد جامعه است


به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، حضرت آیتالله حسین مظاهری، رییس حوزه علمیه اصفهان پنجشنبه شب در سخنرانی هفتگی خود که در مسجد حکیم برگزار شد، گفت: متأسفانه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه ما متروک است و جامعهای که این فریضه را نداشته باشد، خسران، بلا و بدبختی دارد.
وی افزود: از نظر قرآن و روایات اهلبیت(ع) راجع به صبر سفارشهای بسیاری شده است و اگر هیچ چیزی جز سوره والعصر در این موضوع نداشتیم، قدر و اهمیت صبر را باید در اسلام میفهمیدیم.
استاد درس خارج حوزه علمیه با اشاره به اینکه مسلمانان صدر اسلام به جای تعارفها سوره والعصر را میخواندند، خاطرنشان کرد: آنها فهمیده بودند که سوره والعصر به این کوچکی چه قدر محتوا دارد، اگر امر به معروف و نهی از منکر در میان ما اجرا شود، دیگر گناه در جامعه نیست.
وی اظهار کرد: گناه کار وقتی گناه میکند، گناه برای او خسران و بدبختی میآورد و البته به همان اندازه هم گناه برای اجتماع خسران و بدبختی میآورد، باید توجه داشته باشیم که بسیاری از بلاها نتیجه ترک امر به معروف و نهی از منکر است.
حضرت آیتالله مظاهری با اشاره به اینکه امر به معروف و نهی از منکر در دو بخش ویژه دولت اسلامی و ویژه همه مسلمانان تقسیمبندی میشود، بیان کرد: قرآن کریم میفرماید دولت اسلامی باید یک هیأت برای امر به معروف و نهی از منکر داشته باشد.
ضرورت تأسیس یک وزارتخانه یا مؤسسه با موضوع امر به معروف و نهی از منکر
وی گفت: اگر دولت اسلامی یک مؤسسه یا یک وزارتخانه درباره امر به معروف و نهی از منکر داشت و به آن عمل میکرد، قطعا گناهان علنی از جامعه برداشته میشد و یکی از دلایل وجود فساد اداری، اقتصادی و اخلاقی نداشتن این مؤسسه امر به معروف و نهی از منکر است.
استاد اخلاق حوزه علمیه ابراز کرد: امر به معروف و نهی از منکر بر مسلمانان هم واجب است، ما باید روزه بگیریم و نماز بخوانیم، همان طور هم باید امر به معروف و نهی از منکر کنیم و تولی و تبری داشته باشیم و کوتاهی در این موضوعات نقص در مسلمانی ما میشود.
وی ادامه داد: اگر امر به معروف و نهی از منکر همه مسلمانان یک نوع نظارت ملی است، همه باید بر یکدیگر نظارت داشته باشند، خودشان باید اهمیت به واجبات و مستحبات بدهند، باید اجتناب از گناه داشته باشند و همراه آن باید امر و نهی در این مسائل داشته باشند.
حضرت آیتالله مظاهری مصائب بسیاری را نتیجه نبود نظارت ملی امر به معروف و نهی از منکر دانست و گفت: امر به معروف و نهی از منکر در جامعه ما مرده است باید به این فریضه توجه کرد و اولین مرحله امر به معروف و نهی از منکر این است که ما از مؤمن خوشمان بیاید.
وی گفت: درباره نهی از منکر هم اولین مرحله آن است که خودمان اگر فردی اهل گناه است، از او بدمان بیاید، اگر انسان بدی است و تقید به ظواهر شرع ندارد، باید از او بدمان بیاید و با برخوردمان هم بفهمانیم که من از تو بدم میآید چون فاسق و فاجر هستی.
مرتبه امر به معروف و نهی از منکر با زبان وظیفه همگان است
استاد درس خارج حوزه علمیه مرحله دیگر امر به معروف و نهی از منکر گفتن با زبان با روش تلطف و مهربانی خاطرنشان کرد و ادامه داد: مراتب دیگر امر به معروف و نهی از منکر مانند تندی کردن و کتک زدن، گرفتن و زندان کردن مربوط به دولت و هیأت آمرین به معروف و نهی از منکر است.
وی ابراز کرد: نمیتوان فکر خود را بر جوانها و دختران و پسران تحمیل کرد، این کار را باید با استدلال انجام داد و اگر همه جدا این نظارت ملی را داشتیم، گناه از جامعه برداشته میشد، مانند این که در موضوع حجاب همه افراد وارد شوند.
حضرت آیتالله مظاهری افزود: گفتن با زبان و امر به معروف و نهی از منکر وظیفه همگانی است، الان هیچ کس چیزی نمیگوید و اگر هم یک نفر بخواهد به تنهایی امر به معروف و نهی از منکر کند، مورد هجمه واقع میشود.
وی مرتبه سوم امر به معروف و نهی از منکر را مبارزه منفی برشمرد و بیان کرد: قرآن کریم میفرماید رفت و آمد با گناهکار نداشته باشید، خرید و فروش با گناهکار نداشته باشید، به او همسر پاک ندهید و قرآن بر این موضوع تکیه دارد.
استاد اخلاق حوزه علمیه ادامه داد: اگر مبارزه منفی در خانواده و اجتماع ما عملی شود، بسیار میتواند کار بکند، اگر یک خانم بدحجابی در مغازه برود و به او چیزی نفروشند، بیحجابی کم میشود، اما متأسفانه عکس این مطلب درست است، یعنی افراد بیحجاب را بر چادری ترجیح میدهند.
تأثیر اعمال پدر و مادر بر فرزند
وی ابراز کرد: مرحوم صاحب جواهر در مراتب امر به معروف و نهی از منکر مرتبهای را برمیشمرند و آن را مؤثرتر از همه مراتب میدانند و آن را امر به معروف و نهی از منکر عملی ذکر میکنند، یعنی اینکه انسان با عمل و با تقید به ظواهر شرع دیگران را بسازد.
حضرت آیتالله مظاهری ادامه داد: در حدیث دیگری آمده است که برای اهلبیت(ع) مایه زینت باشید و نه مایه عار و ننگ، این مرتبه امر به معروف و نهی از منکر مرتبه بسیار متینی است، این تقید به طور ناخودآگاه بر روی فرزندان تأثیر میگذارد.
وی گفت: اگر بچه ببیند که مادرش به ماهواره نگاه میکند و زن و شوهر آن وضعیت اسفناک ماهواره را مشاهده میکنند، بچه نیز یاد میگیرد، وقتی بچه کوچک ببیند که مادرش مقید به حجاب و نماز اول وقت است آن بچه هم کم کم نمازخوان میشود.
استاد درس خارج حوزه علمیه با تأکید بر تأثیر ویژگیهای پدر و مادر در تربیت فرزند، ابراز کرد: غیبتها و شایعهپراکنیها، تهمتها و توهینهای ما در خانه تأثیر عجیبی بر روی فرزندان دارد، فرزند دختر وقتی که ببیند مادر به وظیفه خود عمل نمیکند، او هم وظیفهنشناس میشود.
وی گفت: گفتار و کردار ما روی فرزند ده روزه و یکساله هم حتی تأثیر دارد، ناسزاگویی و لغوگویی مرد و زن روی تربیت فرزند تأثیر بسیار دارد، با اینکه بچه چیزی نمیفهمد اما هر عملی که از اطرافیان میبیند از آن عکسبرداری میکند و اسلام درباره این موضوع دستورات بسیاری دارد./914/پ202/ع