۲۶ آذر ۱۳۹۲ - ۱۷:۱۶
کد خبر: ۱۹۲۵۷۳
رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس:

نهادینه شدن فرهنگ پژوهش در جامعه ضروری است

خبرگزاری رسا ـ رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس خواستار نهادینه شدن فرهنگ پژوهش در جامعه شد و گفت: مقصود از فرهنگ پژوهش استقرار بخشیدن به ارزش‌ها است تا قدر و منزلت پژوهش، پژوهشگر و مدیریت پژوهش کشف شود.
حجت الاسلام و المسلمين احمد مبلغي

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد مبلغی در مراسم تقدیر از پژوهشگران برگزیده مرکز تحقیقات اسلامی مجلس که عصر امروز 26 آذرماه در سالن امام خمینی‌(ره) مرکز فقهی ائمه اطهار برگزار شد، گفت: حیات و پیشرفت هر کشور به پویایی و نشاط علم در آن کشور باز می‌گردد.

 

رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس افزود: حیات، پویایی و نشاط علم به فعال و زنده بودن پژوهش در آن علم است، مادامی که پژوهش در کار نباشد، علم تنها یک کالبد بی‌تحرک، ایستا، متوقف، غیر کارآمد و منفعل در برابر پیشامدها و حوادث است.

 

وی با بیان اینکه حیات پژوهش به داشتن رویکردها و مبتنی بر اصولی وابسته است، ابراز کرد: رویکرد پژوهش باید بر روی موضوعاتی متمرکز باشد که از نیازهای واقعی جامعه حکایت دارد و یا موضوعاتی که در صورت مطالعه دارای تأثیرات عظیم و اساسی بر رفع نیازها و احتیاجات جامعه خواهد بود.

 

حجت‌الاسلام والمسلمین مبلغی همچنین داشتن رویکرد به نوآوری را در پژوهش ضروری دانست و گفت: پژوهشی که تنها به دنبال تثبیت ایده‌های موجود باشد، از ماهیت پژوهش بی‌بهره است و تنها عنوانی از پژوهش را یدک می‌کشد.

 

وی رویکرد به کیفیت پژوهش را نیز مهم ارزیابی کرد و افزود: صرف تمرکز بر موضوعات نوآمد کفایت نمی‌کند بلکه خروجی‌های یک پژوهش باید کیفی بوده و توان پاسخ‌گویی به مسائل را داشته باشد؛ حیات و عینیت یابی رویکردهای پژوهشی وابسته به فعال بودن روش علمی پژوهشی، مدیریت پژوهشی و امکانات پژوهشی است.

 

استاد خارج فقه حوزه علمیه قم متذکر شد: تا مادامی که پژوهش از روش علمی دقیق قادر به حل مسائل نو، نفوذ و ورود به ظلمت‌های جهل نیست، طبیعی است که پژوهش به درجا زدن دچار می‌شود.

 

وی تصریح کرد: باید مدیریت پژوهشی باشد که فقدان مدیریت پژوهشی یعنی سرگشتگی در پژوهش و در یک نقطه همه امکانات متمرکز شدن و انفصال و انفکاک بین بخش‌های پژوهشی ایجاد شدن و چشم لازم برای دیدن افق‌ها را نداشتن.

 

حجت‌الاسلام والمسلمین مبلغی ادامه داد: اگر امکانات پژوهشی نباشد، بودجه پژوهشی و امکانات زیرساختی و لازم برای پژوهش فراهم نشود،‌ کار پژوهش ابتر می‌ماند و نمی‌تواند در مسیر تعالی بخشی به علم گام‌های اساسی را بردارد.

 

وی با بیان اینکه امکانات، ‌مدیریت و روش پژوهشی از ابرهای باران خیز فرهنگ پژوهش سیراب می‌شوند، گفت: اگر فرهنگ پژوهش نباشد و ارزش‌های حرکت دهنده جامعه به سمت پژوهش یا اهمیت دادن به پژوهش و یا گوش دادن به حرف پژوهش استقرار پیدا نکند، مدیریت و روش صحیحی شکل نمی‌گیرد.

 

وی خواستار نهادینه شدن فرهنگ پژوهش در جامعه شد و گفت: مقصود از فرهنگ پژوهش استقرار بخشیدن به ارزش‌ها است تا قدر و منزلت پژوهش، پژوهشگر و مدیریت پژوهش کشف شود که شاخصه یک جامعه متعالی آن است که پژوهشگر همواره در برترین جایگاه، آسیب‌ناپذیرترین مکان‌ها و محبوب‌ترین فضا و امکانات قرار گیرد.

 

رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس هشدار داد: ما با فرهنگ پژوهش و با وضع مطلوب مدیریت پژوهش فاصله بسیار داریم که بزرگان نظام و بزرگان حوزه باید دست به دست هم داده و این فرهنگ را که امری اجتماعی است شکل دهند.

 

وی با بیان اینکه مرکز تحقیقات اسلامی مجلس تجربه نوینی را در عرصه پژوهش‌های دینی شکل داده است، بررسی حساس‌ترین موضوعات پژوهشی، عدم فاصله بین مطالعات مرکز با واقعیت‌های جامعه، ویژگی‌های شیوه مطالعه مانند آشتی بین مطالعات فقهی و مطالعات حقوقی را از جمله ویژگی‌های این مرکز برشمرد.

 

حجت‌الاسلام والمسلمین مبلغی افزود: مرکز تحقیقات اسلامی مجلس از تک اندیشی پرهیز می‌کند و آنچه به عنوان هم‌اندیشی و تضارب آرا مطرح است عملا در قالب جلسه‌ها و حلقه‌ها و نه در یک جلسه بلکه در چندین جلسه مکرر، اصحاب فکر، تجربه، علم و حقوق با هم مطالعه می‌کنند و جلو می‌روند تا به یک نتیجه‌ای برسند.

 

وی اظهار کرد: مطالعات جمعی ما عمدتا عقیم و دچار نازایی بوده است چراکه روش مطالعات جمعی یک روش ویژه است و یک مدیریت ویژه می‌خواهد تا افکاری که در فضای بحث پرتاب می‌شود جمع و مطالعه کرده و در یک کانال و مسیر به سمت یک خروجی مشخص نسبت به یک مسأله مشخص هدایت کند./920/پ202/ع

ارسال نظرات