هیجانها و نیازهای روحی جوانان را به سوی مواد مخدر سوق میدهد
حسن میرزاحسینی، دکترای روانشناسی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، در پاسخ به این پرسش که «چرا در برخی از بخشهای کشورمان روی آوردن جوانها به مواد مخدر زیاد است؟» گفت: روی آوردن قشر جوان به مواد مخدر دلایل متعددی دارد که از آن اسباب میتوان به مشکلات فیزیولوژیکی و ژنتیکی و عوامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و روانشناسی اشاره داشت.
وی در ادامه افزود: از دیدگاه روانشناسی نیازهایی در جوانان وجود دارد که آنان را به سمت مصرف مواد مخدر سوق میدهد؛ لذت طلبی، تنوع طلبی، ریسک طلبی، هیجان پذیری و کسب تجربههای جدید، بخشی از این نیازها است.
مصرف مواد مخدر برای رسیدن به آرامش ذهنی
این استاد دانشگاه اظهار داشت: ناتوانی در مقابله با مشکلات زندگی و فرار از مشکلات روحی و روانی یکی دیگر از عوامل روی آوردن به مواد مخدر است؛ جوانان مهارتهای لازم زندگی اجتماعی را نیاموخته و در برابر مشکلات سعی میکنند با مصرف مواد مخدر، به آرامش ذهنی برسند.
وی تأکید کرد: وقتی جوان نتواند هیجانات و نیازهای ریسک طلبی، هیجان پذیری و تنوع طلبی خود را در سطح جامعه ارضا و تخلیه کند، این نیازها و هیجانات وی را به سمت مواد مخدر سوق میدهد.
میرزاحسینی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از عوامل روی آوردن به مواد مخدر، مسائل اجتماعی و فرهنگی است؛ نارضایتیهای سطح جامعه همچون وجود تبعیض، بیعدالتی، ناکامیها و مشکلات پیدا کردن شغل، نوعی یأس و نومیدی به جوان میبخشد که وی را ترغیب به فرار میکند.
تهاجمات فرهنگی ارزشهای اجتماعی را تغییر داده است
وی با بیان اینکه روی آوردن به فرار برای جوانان شیوهای هیجانی برای کنترل هیجانات منفی و ناسالم است، اظهار داشت: بهترین راهکار مقابله با این شیوه، اطلاعرسانی و آگاهی سازی است.
این دکترای روانشناسی با اشاره به عوامل فرهنگی روی آوردن به مواد مخدر بیان داشت: تهاجمات فرهنگی ارزشهای اجتماعی را تغییر داده و هویت مذهبی را از آنان گرفته است و همین امر سبب احساس بیهویتی و پوچی میان جوانان شده است.
وی با اشاره به راهکارهای مقابله با عوامل روی آوردن به مواد مخدر تصریح کرد: مهمترین راهکار مقابله، پیشگیری همگانی، انتخابی و موردی از مصرف مواد مخدر است.
لزوم پیشگیری همگانی نسبت به مواد مخدر از سوی رسانههای گروهی
میرزاحسینی با بیان اینکه پیشگیری همگانی از طریق اطلاعرسانی رسانههای گروهی محقق میشود، ابراز داشت: تقویت مراکز مشاوره سبب ارتباط هرچه بیشتر جوانان با روانشناسان و مشاوران میشود و همین امر میتواند مهارتهای زندگی آنان را افزایش دهد.
وی اظهار داشت: با آموزش مهارتهای زندگی به جوانان، میتوان شیوه کنترل استرس و فرهنگ «نه» گفتن را به جوانان آموخت تا هنگام تصادف با مشکلات، به جای فرار از مشکل به حل آنان بپردازند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه از طریق آموزش میتوان جلوی بسیاری از آسیبهای اجتماعی را گرفت، تصریح کرد: مهارتهای تربیت فرزند باید از سوی روانشناسان به خانوادهها آموزش داده شود تا فرزندانشان را برای زندگی اجتماعی پیچیده آماده کنند.
عدم آگاهی جوانان نسبت به عوارض مواد مخدر صنعتی
وی با بیان اهمیت آگاهیسازی از عوارض مواد مخدر صنعتی گفت: برخی نسبت به مواد مخدر صنعتی اطلاعات و باورهای غیر منطقی دارند و همین امر سبب روی آوردن آنان به چنین موادی میشود که باید خانوادهها را با اطلاعرسانی گسترده از عوارض مواد مخدر صنعتی آگاه کرد.
میرزاحسینی با اشاره به شیوه پیشگیری انتخابی اظهار داشت: در این شیوه از پیشگیری باید گروههای در معرض آسیب را شناسایی کرد و آنان را به صورت گروهی از عوارض مواد مخدر و راههای برخورد با مشکلات آگاه کرد؛ در همین راستا، نوجوانان در مدارس، کارگران در محیطهای کارگری و دانشجویان در دانشگاهها و خوابگاهها اطلاعرسانی میشوند.
وی اضافه کرد: همچنین با پیشگیری موردی باید افرادی که در خانوادههای آشفته پرورش یافتهاند را شناسایی کرد و به صورت جداگانه مورد بررسی و حمایت قرار داد.
اهمیت دین و آموزههای دینی در پیشگیری از اعتیاد
این دکترای روانشناسی با اشاره به اهمیت دین و آموزههای دینی در پیشگیری از روی آوردن به مواد مخدر، تأکید کرد: آموزههای دینی، مذهب و معنویات جدا از عوامل اجتماعی نبوده بلکه در رأس امور قرار دارد؛ جوانانی که هدف خود را در زندگی پیدا کرده و به نیرویی برتر اعتقاد داشته باشند، کمتر دچار آسیبهای اجتماعی میشوند.
وی ادامه داد: هنگامی که جوان به خدای قادر و متعال دارد و اعتقاد داشته باشد که در مقابل مشکلات تنها نیست، هیچگاه فرار و روی آوردن به مواد مخدر را به مددجویی از خدا و حل مشکل ترجیح نمیدهد.
میرزاحسینی ابراز داشت: مذهب به زندگی انسان معنا داده و شیوه زندگی را میآموزد و با ایجاد اعتقاد و حسی درونی سبب میشود که فرد با ایمان راسخ در برابر مشکلات به مقابله بپردازد.
روحانیان مبلغ در خط مقدم مبارزه با مواد مخدر قرار دارند
وی با بیان اینکه فعالیت روحانیان و مبلغان در پیشگیری و حل مشکل اعتیاد، به یقین ثمربخش است، تأکید کرد: روحانیان مبلغ در خط مقدم مبارزه با مواد مخدر قرار دارند؛ روحانیان مبلغ در مساجد و تکایا با جوانان و خانوادهها در ارتباط بوده و از همین طریق میتوانند اطلاعرسانی کرده و آگاهی بخشی داشته باشند.
این استاد دانشگاه در پایان گفت: تبلیغ روحانیان سبب رویش نگرشها شده و اطلاعرسانی ایشان نسبت به حرمت مصرف مواد مخدر، سبب رویش نگرش منفی در باورهای اعتقادی مردم به مواد مخدر میشود.
شایان ذکر است، مقام معظم رهبری در دیدار جوانان خراسان شمالی به ارائه فهرستی از آسیبهای سبک زندگی پرداختند و بیست پرسش مطرح کردند، پرسشهای زیر بخش از پرسشهای مطرح شده از سوی مقام معظم رهبری است:
چرا فرهنگ کار جمعی در جامعه ما ضعیف است؟
علت کار گریزی چیست؟
چرا در روابط همسایگیمان رعایتهای لازم را نمیکنیم؟
چرا در زمینه فرهنگ رانندگی، مردمان منضبطی به طور کامل نیستیم؟
حد زادوولد در جامعه ما چیست؟
الگوی تفریح سالم چیست؟
نوع معماری در جامعه ما چگونه است؟ چقدر متناسب با نیازهای ماست؟
در بین ما دروغ چقدر رواج دارد؟
چرا در برخی از بخشهای کشورمان طلاق زیاد است؟
علت پرخاشگری و بیصبری در میان بعضی از ماها چیست؟
چقدر به قانون احترام میکنیم؟ علت قانون گریزی در برخی از مردم چیست؟
انضباط اجتماعی در جامعه چقدر وجود دارد؟
وجدان کاری در جامعه چقدر وجود دارد؟
چرا برخی از حرفهای خوب، ایدههای خوب، در حد رؤیا و حرف باقی میماند؟
چه کنیم که ریشهٔ ربا در جامعه قطع شود؟
آپارتماننشینی چقدر برای ما ضروری است؟
تجملگرایی چیست؟ بد است؟ خوب است؟ چقدرش بد است؟ چقدرش خوب است؟
چرا در بین بسیاری از مردم ما مصرفگرایی رواج دارد؟
چرا پشت سر یکدیگر حرف میزنیم؟
چرا در برخی از بخشهای کشورمان روی آوردن جوانها به مواد مخدر زیاد است؟
چرا صلهٔ رحم در بین ما ضعیف است؟
آپارتماننشینی چقدر برای ما ضروری است؟ چقدر درست است؟
طراحی لباسمان چقدر متناسب با نیازهای ما و عقلانی و منطقی است؟
آرایش در بین مردان و زنان چقدر درست است؟
آیا ما در معاشرتهای روزانه، به همدیگر به طور کامل راست میگوییم؟
بعضیها با داشتن توان کار، از کار میگریزند؛ علت کار گریزی چیست؟
علت پرخاشگری و بیصبری و نا بردباری در میان بعضی از ماها چیست؟
حقوق افراد را چقدر در رسانهها ، در اینترنت و... مراعات میکنیم؟
تولید کیفی در بخشهای مختلف، چقدر مورد توجه و اهتمام است؟
چرا به ما میگویند که ساعات مفید کار در دستگاههای اداری ما کم است؟
چرا در بعضی از شهرهای بزرگ، خانههای مجردی وجود دارد؟ این بیماری غربی چگونه در جامعه ما نفوذ کرده است؟
چه کنیم که طلاق و فروپاشی خانواده، آنچنان که در غرب رایج است، در بین ما رواج پیدا نکند؟
چه کنیم که زن در جامعه ما، هم کرامت و عزتش حفظ شود، هم وظائف اجتماعیاش را انجام دهد و هم حقوق اجتماعی و خانوادگیاش محفوظ بماند؟
/997/ت301/ن