لغو تحریم ها باید در متن مذاکرات قرار گیرد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، رضا سراج، کارشناس مسائل استراتژیک در مراسم بررسی فرصت ها و تهدیدات پرونده هسته ای ایران بعد از بیانیه لوزان سوئیس که شب گذشته در حسینیه امام خمینی(ره) مشهد برگزارشد، اظهار کرد:موضوع مذاکرات هسته ای و تحلیل و تبیین به عنوان بحثی است که دامنه آن به تمامی محافل و خانواده های ایرانی وجو دارد که یک ویژگی خوب و نشان دهنده این است که مردم نسبت به منافع ملی کشور دغدغه دارند.
وی با بیان این که در توافق لوزان دو برداشت غلط از سوی برخی مخاطبان مطرح شده است، افزود: گروهی سعی کردند به صورت نمایشی، خطی را در افکار عمومی القا کنند که ما به پیروزی بزرگی دست یافتیم و برای این پیروزی خود ساخته، جشنی را نیز در کشور رقم زنند که برای انتشار اخبار آن شبکه های اجتماعی و یا فعالیت های میدانی استفاده کردند.
تحلیل گر مسائل سیاسی و استراتژیک با اشاره به این که خط انحرافی القایی از خارج از کشور نیز برای راهاندازی کارناوالهای شادی حمایت شد اما خوشبختانه در جامعه از آن استقبالی نشد، ادامه داد: هدف خطی که در این رابطه القا می شد، پوشش نقاط ضعف و اشکالاتی بود که در باینیه وجود داشت و نیز عدم توازن بین داده ها و ستانده ها بود که با این فضای سازی، در واقع می خواستند جوی ایجاد کنند که پس از آن کسی نتواند وارد نقد و بررسی توافق لوزان شود.
وجود فضای دو قطبی در لوزان مانعی برای منتقدین است
کارشناس سیاسی افزود: دومین خط انحرافی موجود در توافق را، القائات رسانه ها بیگانه در باب شکست سنگین کشور در بیانیه مشترک بود که عده ای را نیز تحت تأثیر قرار داد و عدم موافقت با توافق را اعلام کردند و آن را به زهر تلخ و ترکمانچای دوم تعبیر کردند.
سراج با بیان این که این فضای دو قطبی ایجاد شده، مانعی برای تحلیل و نقدهای کارشناسی و عالمانه در کشور محسوب می شد که خوشبخاته مردم ایران تحت تأثیر القائات روانی دشمن قرار نگرفتند.
وی خاطر نشان کرد: هنوز پیروزی و یا شکستی در بیانیه به چشم نمی خورد ولی امروز رهنمودهای رهبری و نقشه راهی که ترسیم فرصتی مناسبی را برای نقد و بررسی منتقدین هموار و فراهم آورده است.
بی اعتمادی ایران به آمریکا
کارشناس سیاسی با بیان این که بنظر می رسد، توافق هسته ای به پایان خود نزدیک می شود، اظهار کرد: بی اعتمادی آمریکا برای کشور ما ثابت شده است و در چنین شرایطی که احتمال می رود توافق به سمت نهایی شدن می رود، باید مراقبت و هوشیاری مردم افزایش یابد.
تحلیل گر مسائل سیاسی و استراتژیک با ااشاره به این که ما قرار است با سه کشور اروپایی توافق کنیم که دارای سابقه استعماری با ما هستند و بعد انقلاب توطئه های متعددی داشتند و همچنین طی چند سال مذاکرات اخیر، همواره شاهد پیمان شکنی آن ها بوده ایم، افزود: در چنین شرایطی جامعه باید هشیار باشد و مطالبه یک توافق خوب را از دولت مردان به خصوص تیم هسته ای داشته باشد.
کارشناس ارشد مسائل راهبردی تصریح کرد: دلایل بی اعتمادی آمریکا باید برای مردم بازگو شود و لازم است افکار عمومی بدانند که آمریکایی ها با نقشه راه دقیق و با محاسبه و رفتار پیچیده با ایران وارد رفتار می کند و این بازخوانی مطالبه ای را برای مردم ایجاد می کند که دولت مردان و تیم هسته ای کشور نیز در این فرایند محاسبه شده و دقیق عمل کنند.
استاد دانشگاه با خاطر نشان کردن سیاست اوباما نسبت به ایران اظهار کرد: در سیاست اوباما سه راه حل نظامی، سه راه حل داخلی، 2 دو راه حل دیپلماتیک و یک راهکار نظامی وجود دارد، برای همین میگویند تمامی گزینهها روز میز است که هم اکنون آمریکا راه تعامل را انتخاب کرده است.
تعامل با ایران، گزینه فعلی روی میز آمریکا
سراج با اشاره به شرایط تعامل آمریکا با ایران به عنوان گزینه فعلی روی میز آن ها، بیان کرد: ایراان بپذیرد، کشور هسته ای نباشد؛ ایران بپذیرد که از مقاومت در منطقه بپرهیزد؛ ایران بپذیرد، قدرت برتر منطقه نباشد و در هندسه سیاسی منطقه، نقش و دخالتی نداشته باشد ودر بین شروط ایجاد تعامل با ایران، شرط اساسی این است که ایران هسته ای نباشد.
وی با بیان این که اگر بناست، توافقی ایجاد شود باید توافق خوب باشد، گفت: مردم باید هوشمندانه از تیم هسته ای این مطالبه را داشته باشند که در برابر بی صداقتی و خدعه کشور مقابل، پیش بینی و مطالبات لازم را داشته باشند.
کارشناس مسائل استراتژیک به تلقی غلط آحاد مردم از این که آمریکا حق غنی سازی ایران را پذیرفته است اشاره و خاطر نشان کرد: مردم نباید فکر کنند که با به نتیجه رسیدن توافق همه مشکلات حل خواهد شد و متن توافق می تواند ضامن اجرای آن باشد چرا که جریان پیچیدهای با ما مقابله میکند که از ریشه و اساس با پیشرفت جمهوری اسلامی ایران در تمامی زمینهها مخالف است.
مطالبه هوشمند مردم از مسؤولین
استاد دانشگاه تصریح کرد: بی اعتمادی فراوان به آمریکا که همیشه بر اساس منافع خود تمامی توافق و قانون ها را نقض می کند شرایط را برای مطالبه هوشمند از مسؤولین را ایجاد می کند که باوجود این که تا کنون قابل اعتماد بودن او برای ما در این36 ساله اثبات نشده است، واگذار کردن سرمایه ملی و هسته ای کشور بسیار ساده انگارانه محسوب می شود.
کارشناس سیاسی تأکید کرد: دلایل زیادی برای عدم اعتماد به کشورهای مذاکره کننده وجو دارد که نمونه آن تحریم های اخیر جدیدی است که به ایران تحمیل کردند لذا با توجه به بی اعتمادی ثابت شده، باید به جامعه بگوییم که ما موافق و خواهان توافق خوب هستیم.
سراج با اشاره به این که باید به منتقدین اجازه داد نقد کنند و به آن ها برچسب نزنند، ادامه داد: منتقدین نیز باید منطقی عمل کنند و از سیاه نمای مسئل جلوگیری کنند و نباید زحمات تیم مذاکره کننده کشور را نادیده بگیرند.
وی بیان کرد: با این تفاسیر اگر قرار بر یک جهاد دیپلماتیک در ماه های آینده است، دولت باید با همدلی و همزبانی با ملت، طوری هوشمندانه وارد عمل شود که در برابر خدعه گران و بازی به هم زنان سنجیده عمل شود.
لغو تحریم ها باید در متن مذاکرات قرار گیرد
استاد دانشگاه با بیان این که مردم باید از چارچوب توافق خوب آگاه باشند، ویژگی های توافق خوب را با توجه به بیانات مقام معظم رهبری تصریح کرد و گفت: باید تمام تحریمها یکباره لغو بشود و لغو تحریمها باید در متن مذاکرات باشد نه نتیجه مذاکرات، زیرا در غیر این صورت امکان خدعه طرف مقابل افزایش می یابد و ما متضرر خواهیم شد.
کارشناس سیاسی اظهار کرد: توافقی که تحریم ها را در چارچوب مذاکرات در یک فرایند مشخص لغو نکند، به صورت همزمان نمی تواند توافق خوب باشد بنابراین باید عموم مردم یک صدا، مطالبات و حق ملت ایران را احصا کنند و البته طبق فرمایش رهبری، توافق کردن بهتر از توافق نکردن است که اگر این طور نبود ما وارد مذاکرات نمی شدیم چرا که وعده لغو تحریم ها بود و این نیاز باید مطالبه شود.
کارشناس سیاسی خاطر نشان کرد: دانشمندان هسته ای ما توسط جاسوسان در آژانس شناسایی شدند و به شهادت رسیدند و به همین دلیل نباید به آن ها اجازه نظارت های غیر متعارف را بدهیم چرا که که مشت بسته ما را در سیاست بازمی کند و خطری برای امنیت، عزت و استقلال سیاسی ایران محسوب می شود.
سراج دلیل محدود بودن اطلاعات کشورهای اروپایی مذاکره کننده را، بسته بودن مشت جمهوری اسلامی ایران در مسائل سیاسی دانست و افزود: آن ها می خواهند به بهانه هسته ای دانشمندان و توانمندی های ما را در این زمینه محاسبه کنند و بعد برای گزینه های دیگر روی میز خود تصمیم گیری کنند.
ملت ایران نشأت گرفته از فرهنگ عاشورایی است
وی، با خاطر نشان کردن این که ملت ایران از فرهنگ عاشورایی«هیهات من الذله» سیراب شدند، گفت: ملت در سخت ترین شرایط نشان داده است که زیر بار ذلت نخواهیم رفت و حاضر نیسیتم عزت ملت خود را به تاراج بگذاریم.
کارشناس مسائل استراتژیک با ضرورت داشتن ادامه و توسعه فعالیت های هسته ای و توجه به نتایج بزرگی که در این زمینه بدست آوردیم، تصریح کرد: هدف دشمن، تبدیل فناوری هسته ای ایران به مروز زمان و از بین رفتن است که ما با محدود شدن از فناوری روز دنیا عقب بمانیم و این دغدغه ای برای منتقدین به شمار می رود که تحقیق، توسعه و پیشرفت ما در فناوری هسته ای برای 10 سال یا بیشتر متوقف شوند که سبب فرسودگی تاسیسات و از دست رفتن دانشمندان و فرصتهای پیشرفت و توسعه میشود در صورتی که ایران از کشورهای دارای امتیاز هسته ای است.
استاد دانشگاه با اشاره به فرصتهای پیشرفت کشور از طریق استفاده از فناوری هستهای اظهار کرد: ما مسئول دفاع از حقوق مظلومان در منطقه و جهان در برابر سلطه گران حاکم هستیم زیرا این نه مداخله، بلکه از رسالتها و دستورات دینی ماست و نباید برای این موضوع کشور دیگری برای ما تعیین تکلیف کند.
توافق باید فقط در زمینه هسته ای باشد
کارشناس سیاسی در ادامه گفت: اگر ما با داعش در عراق مبارزه نمی کردیم، در 5 استان کشور باید با تکفیری ها مقابله می کردیم که در واقع با این دفاع افزون بر وظیفه دینی، امنیت ملی کشور را تأمین می کنیم پس طبق فرموده رهبری توافق باید فقط در زمینه هسته ای باشد.
سراج با بیان این که انتظار همدلی و همزبانی دولت و ملت باید دو طرفه باشد وبا توجه به جریان نامفهوم و پیچیده مذاکرات و توافق لوزان، اظهار کرد: تیم هسته ای کشور باید مردم را از جزییات فرایند مذاکرات هسته ای مطلع کنند چرا که با کلیات نمی توان قضاوت کرد و نیز مردم باید بدانند که سرنوشت آن ها در مذاکرات و در چارچوب تواف نامه چگونه خواهد بود.
وی، خاطر نشان کرد: نظارتهایی که تا کنون توسط تیم مذاکرهکننده ما پذیرفته شده، دست طرف مقابل را برای جاسوسی در حریم امنیتی و دفاعی کشور باز میگذارد و چنین موضوعی را نمیتوان نهایی کرد و در راستای رفع ابهامات باید از تیم مذاکره کننده پرسشگری شود.
دولت پیروزی فرا نرسیده را نوید ندهد
کارشناس مسائل استراتژیک وظیفه دانشجویان و فرهیخته گان را در مطالبه و درخواست شفاف سازی از تیم مذاکره کننده مهمتر از دیگران دانست و بیان کرد: باید جزئیات توافق توسط جریان دانشجویی مو به مو مطالعه شود و برای روشنسازی ابهامات از تیم مذاکره مطالبه کنند و اگر تفضیلی از طرف مقابل است از تیم هسته ای کشور بخواهیم تفضیل خود را بیان کیند که در این میان ما باید تفضیل کشور خود را صحیح بدانیم و در عین حال تحقق آن را خواستار شویم.
کارشناس سیاسی تأکید کرد: دولت مردان ما با تامل بیشتری به مذاکرات توجه کنند، دچار شادی زودهنگام نشوند و پیروزی فرا نرسیده را به مردم نوید ندهند چرا که طرف مقابل ما بسیار حیلهگر و عهدشکن است./844/پ201/ج