۰۴ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۵۵
کد خبر: ۲۷۶۷۹۶

استراتژی آمریکا در دوران پساتوافق

خبرگزاری رسا ـ سخنان اوباما در مصاحبه با بی‌بی‌سی پیرامون تلاش امریکا برای مهار قدرت و نفوذ منطقه‌ای ایران حتی از طریق جنگ‌های نظامی، بیانگر ورود استکبار به فاز بعدی مقابله با نظام اسلامی بعد از ماجرای پرونده هسته‌ای ایران است و این در حالی است که این پرونده هنوز به جایی نرسیده و هنوز مراجع ذی‌ربط در ایران دیدگاه رسمی خود را در مورد آن اعلام نکرده‌اند و در داخل امریکا نیز اوباما با دشواری‌هایی برای جلب‌نظر کنگره مواجه است.
آمريکا و ايران
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا، به گزارش بی‌بی‌سی، اوباما در این سخنان با اذعان به توان ایران در پیگیری اولویت‌های راهبردی‌اش در منطقه می‌گوید: ایرانی‌ها نشان دادند که حتی در بحبوحه سختی‌های تحریم، می‌خواهند منابع خود را به آنچه که برایشان اولویت استراتژیک دارد، اختصاص دهند. چالشی که در برابر ماست، این است که دارای توان بازدارندگی و امکانات اطلاعاتی باشیم و بتوانیم امکانات تدافعی لازم را در برابر جنگ نیابتی و تلاش‌های غیرمتقارن به کار گیریم. ما پیام صریحی برای ایرانی‌ها فرستادیم. ما به توافق هسته‌ای دست یافته‌ایم، اما هنوز مسائل مفصلی داریم که باید به آنها رسیدگی کنیم البته امیدوارم از طریق دیپلماتیک، اما در صورت لزوم، حتی از راه‌های نظامی. مواضع به ظاهر قدرتمندانه اوباما،‌ نشان‌دهنده شکست استراتژی‌های گذشته امریکا و تلاش برای ورود به فاز جدید در مواجهه با جهان اسلام است.
 
پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و شکست استکبار از گفتمان انقلاب اسلامی، نظام سلطه تاکنون دو استراتژی مشخص را برای مقابله با روند گسترش اسلام در پیش گرفته است، استراتژی اول که مربوط به دوران بوش پدر بود، استراتژی جنگ‌های پیشدستانه بود که با اتکا به قدرت نظامی امریکا در پی تغییر آرایش منطقه به نفع منافع راهبردی امریکا بود که در آزمون خود در جنگ‌های افغانستان و عراق ناکام ماند.
 
پس از آن استراتژی جنگ‌های فرقه‌ای و با هدف درونی کردن چالش در جهان اسلام و فرسایش قدرت کشورهای اسلامی از طریق رقابت‌های درونی به کار گرفته شد که اگرچه هزینه‌های سنگینی را بر جهان اسلام تحمیل کرده است اما این سیاست خائنانه استکبار که مصونیت‌بخشی به رژیم صهیونیستی یکی از اهداف جنبی آن بود نیز در مواجهه با هژمون انقلاب اسلامی ناکام ماند و اکنون اوباما در گفت‌وگو با بی‌بی‌سی از بازنگری در راهبرد استکبار با جهان اسلام سخن می‌گوید.
 
آنچه که این روزها در سخنان اوباما، فابیوس، کامرون و زیگمار گابریل و... با هدف مهار قدرت منطقه‌ای ایران با تأکید بر ضرورت شناسایی رژیم صهیونیستی و مهار قدرت موشکی ایران و زیر سؤال بردن حمایت ایران از نیروهای مقاومت در منطقه نظیر حزب‌الله مطرح می‌شود، نشانه‌های ورود به فاز جدید تقابل با نظام اسلامی است که البته نوع واکنش متقابل ایران با آن متفاوت از پرونده هسته‌ای است.
 
مقام معظم رهبری در خطبه‌های نماز عید فطر امسال و پیش از اینکه سران استکبار در این فاز جدید ورود کنند با تأکید بر مؤلفه‌ها و شاخصه‌های حرکت نظام اسلامی، ضمن افشای پیش‌هنگام این راهبرد دشمنان، خطوط راهبردی نظام اسلامی را در این عرصه ترسیم فرمودند، ایشان با تأکید بر اینکه اجازه خدشه بر اصول اساسی نظام اسلامی را نمی‌دهند به مقایسه سیاست‌های منطقه ایران و امریکا پرداخته و با تأکید بر اینکه به رغم مذاکرات تغییری در سیاست‌های ایران ایجاد نخواهد شد، یادآور شدند: چه متن تهیه شده پس از طی روند قانونی داخل کشور تصویب شود و چه نشود، ملت ایران از حمایت ملت مظلوم فلسطین، یمن، بحرین و دولت‌های سوریه و عراق و مجاهدان صادق لبنان و فلسطین دست بر نمی‌دارد. ایشان تأکید می‌کنند ما درباره مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و جهانی هیچ مذاکره‌ای با امریکا نخواهیم داشت مگر در موارد استثنا همچون هسته‌ای که از قبل از این هم سابقه داشته است. سیاست‌های ما و امریکا در منطقه صد و هشتاد درجه اختلاف دارد. بنابراین چگونه می‌توان با آنها گفت‌و‌گو کرد.
 
گرچه ورود اینگونه قدرت‌های غربی به حوزه‌های راهبردی منطقه‌ای ایران پس از به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته‌ای از قبل قابل پیش‌بینی بود، ولی تردیدی نمی‌توان داشت که فارغ از مصرف داخلی برخی از این موضعگیری‌ها، نگرانی قدرت‌های استکباری از تأثیر‌گذاری مثبت نتیجه مذاکرات هسته‌ای بر افزایش اقتدار منطقه‌ای ایران و تقویت جبهه مقاومت و به تبع آن نگرانی دست‌نشاندگان نظام سلطه در منطقه نظیر رژیم صهیونیستی و رژیم سعودی و... است.
 
در این زمینه اگرچه رفع پیامدهای منفی «برجام» بر حوزه قدرت نظامی ایران، جزو اولویت‌های اصلی نهادهای تصمیم‌گیر- شورای عالی امنیت ملی و مجلس شورای اسلامی- است، اما ایستادگی در مقابل فزون‌خواهی‌های سران استکبار در حوزه مسائل منطقه‌ای باید جزو اولویت‌های دستگاه سیاست خارجی و مسئولان اجرایی کشور باشد. در این عرصه برخورد قدرتمندانه با مواضعی نظیر سخنان زیگمارگابریل، قائم مقام مرکل در نشست فعالان اقتصادی ایران و آلمان در تهران در زمینه منوط کردن تقویت روابط اقتصادی ایران و آلمان به بهبود روابط سیاسی ایران و رژیم صهیونیستی حداقل انتظار از مسئولان دعوت‌کننده از این مقام آلمانی بود.
 
با توجه به احتمال تکرار این مواضع در سخنان دیگر مسئولان اروپایی تأکید بر رعایت چارچوب‌های سیاست‌های راهبردی ایران، حداقل انتظار از مسئولان دستگاه دیپلماسی و اجرایی است. تنظیم استراتژی نظام اسلامی با این راهبرد جدید غرب در دوران پسامذاکره باید جزو اولویت مراکز تصمیم‌گیر در نظام اسلامی باشد./836/د101/س
 
منبع : روزنامه جوان
ارسال نظرات