محسنین، حسن فعلی و فاعلی دارند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی، تولیت آستان قدس رضوی ظهر امروز در ادامه تفسیر سوره لقمان در جمع زائران و مجاوران بارگاه ملکوتی امام هشتم(ع) اظهار کرد: انسان ها بسته به سریره، نیت و درونی باهم متفاوتند به فرموده امام حسین(ع) إنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللهَ رَغْبَةً فَتِلْكَ عِبادَةُ التُّجارِ، وَ إنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللهَ رَهْبَةً فَتِلْكَ عِبادَةُ الْعَبْیدِ، وَ إنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللهَ شُكْراً فَتِلْكَ عِبادَةٌ الْأحْرارِ، وَ هِیَ أفْضَلُ الْعِبادَةِ.
وی افزود: عدّه اى خداوند متعال را به جهت طمع و آرزوى بهشت عبادت مى كنند که یك معامله و تجارت است و عدّه اى دیگر از روى ترس، خداوند را عبادت و ستایش مى كنند كه همانند عبادت و اطاعت نوكر از ارباب است، گروهی هم به عنوان شكر و سپاس، از روى معرفت، خداوند متعال را عبادت و ستایش مى نمایند و مختص آزادمردان و آزاد زنان است.
عضو هیأت رئیسه مجلس خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: گروه آخر دوستدار بهشت و از جهنم نیز متنفر هستند اما علت اصلی بندگی و عبادت آن ها رضایت خود خدای متعال است.
ویژگی های محسنین
وی در ادامه تفسیر این سوره گفت: کسی که هم تقوا پیشه کند و هم صبر داشته باشد از محسنین است و خداوند اجر و پاداش محسنین را ضایع نمی کند که مصداق آن یوسف پیامبر است.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی بیان کرد: محسنین کسانی هستند که هم حسن فعلی و هم حسن فاعلی دارند یعنی هم خود و هم کارشان خوب است؛ محسن به کسی گفته می شود که هم تقوا پیشه کند هم دارای صبر و بردباری باشد.
وی با اشاره به اقسام صبر خاطرنشان کرد: صبر در این سه شرایط مقام بالایی است؛ صبر در معصیت، صبر در مصائب و صبر در عبادت است؛ کسی که به او سختی و مصیبتی وارد شده است، صبور باشد و عرصه بندگی را ترک نکند خیلی ارزشمند است.
تولیت آستان قدس رضوی تصریح کرد: صبر در معصیت یعنی خودداری و پرهیز از گناه هنگامی که زمینه آن فراهم است، مصداق صبر در عبادت روزه اری است؛ کاری که امروز شما روزه داران در عبادت و بندگی دارید نخوردن، نیاشامیدن، لذت نبردن مادی از مصادیق صبر است به عبارتی دیگر روزه یکی از جلوه های صبر است.
احسان مع الله
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با بیان این که احسان بر دو نوع احسان مع الله و احسان مع النّاس است، عنوان کرد: احسان مع الله یعنی انسان مُحسِن که خدا را در همه شرایط بندگی کند، اگر تو خدا را نمی بینی اما او تو را می بیند، انسان محسن در عرصه بندگی و عبودیت طوری عمل کند که گویا خدا را می بیند.
تولیت آستان قدس رضوی بیان کرد: امام علی(ع) فرموده اند: من خدایی را که نمی بینم عبادت نمی کنم، من با تمام وجودم خدا را می بینم.
وی با اشاره به این فرمایش امام خمینی(ره) که عالم محضر خدا است اظهار کرد: اگر این جمله ایشان را در وجود خود بگنجانیم که عالم محضر خدا است و بدانیم تمام اعمال و سکنات ما آنچه در باطن و سریره ما می گذرد خداوند از آن آگاه است، اگر باور کنیم همیشه در محضر ذات اقدس ربوبی هستیم رفتار و کردار مان بسیار متفاوت می شود.
احسان مع النّاس
عضو هیأت رئیسه مجلس خبرگان رهبری افزود: منظور از احسان مع النّاس یعنی کسی که گره از کار دیگران باز می کند، مشکل گشایی می کند، کسی که به محتاجان قرض می دهد و به ضعیفان کمک می کند این به مفهوم احسان با خلق است.
وی در ادامه تفسیر سوره لقمان در جمع زائران و مجاوران رضوی بیان کرد: قرآن کریم هدایت و رحمت است یعنی قرآن کریم برای هر چیزی که نیاز انسان است پاسخ دارد، برای تمام نیازهای فردی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی در تمام لایه های اجتماعی ارتباط با خود و ارتباط با خدا، ارتباط با دیگران و ارتباط با عالم دستور دارد.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی به نقل از امام باقر(ع) گفت: اگر انسان در زندگی چهار تعامل را تنظیم کند می تواند سالک الی الله باشد که شامل ارتباط با خویش، ارتباط با خدا، ارتباط با دیگران و ارتباط با هستی و طبیعت است.
یادآور می شود، همزمان با ماه مبارک رمضان جلسه تفسیر سوره لقمان از سوی حجت الاسلام والمسلمین رئیسی، هر روز ظهر در ایوان مقصوره مسجد گوهرشاد برگزار می شود./201/1308/ب1