۲۰ آذر ۱۳۹۵ - ۱۴:۳۳
کد خبر: ۴۶۶۲۹۶
آیت الله اعرافی:

خروجی حوزه علمیه بیش از امکاناتی است که در اختیار دارد/ برای پیشرفت، به نقشه جامع مدیریت پژوهش نیاز داریم

مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور با بیان این که خروجی حوزه علمیه در زمینه تولید علم و فناوری خوب است به ارائه راهکار برای بهبود پژوهش در حوزه پرداخت.
 آیت الله اعرافی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور پیش از ظهر امروز در افتتاحیه دومین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه از غرفه های این نمایشگاه بازدید کرد.

وی در افتتاحیه این نمایشگاه با گرامیداشت ایام ربیع الاول و هفته پژوهش ابراز داشت: صمیمانه از تمام دست اندر کاران عرصه پژوهش در حوزه علمیه و فعالیت های دفتر تبلیغات اسلامی که نماد روشن فکری حوزه علمیه است تشکر می کنم.

آیت الله اعرافی با ابراز امیدواری از درخشش بیشتر دفتر تبلیغات اسلامی در عرصه های مختلف علمی و پژوهشی، خاطرنشان کرد: همه ما باید در مسیر پیشبرد آرمان های انقلاب اسلامی و امام و شهدا سربازی کنیم و در خدمت انقلاب باشیم.

وی به اهمیت نقش پژوهش در قلمرو نظام اسلامی با محوریت حوزه علمیه اشاره و اظهار داشت: با مروری بر دستاوردهای علمی پژوهشی دفتر تبلیغات ارزیابی مثبتی از عملکرد این سازمان داریم؛ زیرا پژوهش های این مرکز و مجموعه نهادهایی که در حوزه علمیه فعالیت می کنند امتیازاتی را برای حوزه علمیه آفریده است.

مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور با بیان این که روز به روز کاروان علمی در حوزه علمیه به سمت مسائل روز و مورد ابتلاء حرکت می کند، گفت: مبانی سنتی  ما در پژوهش بسیار قوی و لازم است ولی ماندن در همان سبک سنتی سبب رکود خواهد شد؛ از این جهت حرکت به سمت مسائل روز می تواند به قوام و پویایی حوزه های علمیه کمک کند که ما این امر را در عرصه پژوهش در حوزه علمیه شاهد هستیم.

وی حرکت حوزه در تولیدات علمی خود به سمت تنوع زبانی را بسیار مهم ارزیابی کرد و افزود: برای این که تولیدات حوزه از حصار زبان فارسی بیرون برود گام های خوبی برداشته شده است و این تنوع در موضوعات هم مشاهده می شود.

مدیر جامعه المصطفی العالمیه به تنوع رسانه های پژوهشی اشاره و خاطرنشان کرد: حجم تولیدات ما بسیار خوب است و مجموعه نشر قم بسیار خوب عمل کرده است و همچنین تعدد و تنوع مراکز و نهادها خوب وقابل قبول است و افزایش پژوهشگران و استفاده از حد نصاب بالایی در پژوهش قابل قبول است.

وی با بیان این که تنوع قلمرو تحقیق و پژوهش و دامنه دانشی تولیدات در حوزه علمیه افزایش پیدا کرده است، گفت: در مقایسه با دهه های قبل این پیشرت در قلمرو علم و فناوری ملموس و قابل مشاهده است و به تبع آن اتصال پژوهش با رشته ها و گرایش های آموزشی بهتر شده و تعامل میان رشته ای هم در حال پیشرفت و درخشش است.

آیت الله اعرافی با بیان این که به کارگیری روش های تحقیقی مدرن در کنار روش های سنتی رشد پیدا کرده است، افزود: فناوری های پژوهشی که در پژوهش ها به کار گرفته می شود سبب تعجب  بسیاری از پژوهشگران سایر کشورها شده است.

وی با اشاره به دستاوردهای ویژه دفتر تبلیغات در عرصه پژوهش اظهارداشت: مطالعات تمدنی مربوط به روحانیت و حوزه در دفتر تبلیغات کم و بیش مورد توجه است در حالی که اندیشمندان خارجی روی این موضوع بسیار کار کرده اند؛ در حوزه مطالعات اجتماعی و مردم شناسی هم در دفتر تبلیغات اقدامات خوبی انجام شده است و همینطور در حوزه حکمت و مسائل عقلی که مورد تأکید رهبر معظم انقلاب است و بر توان و امتداد علوم حِکمی و عقلی در حوزه تأکید کرده اند در دفتر تبلیغات کارهای خوبی انجام شده است.

عضو شورای عالی حوزه های علمیه با بیان این که توجه به زیرساخت ها و خدمات پژوهش از فعالیت های مورد تقدیر دفتر تبلیغات است، خاطرنشان کرد: این شاخصه ها نماد یک حرکت نو و با نشاط علمی در حوزه علمیه است که  در دفتر تبلیغات پیگیری می شود.

خروجی حوزه علمیه بیش از امکاناتی است که در اختیار دارد

وی با اشاره به کارهایی که باید در عرصه پژوهش در حوزه علمیه انجام شود، ابراز کرد: حوزه علمیه با توجه به این مقدار بودجه ای که دارد بیش از آنچه دریافتی دارد خروجی دارد و از منظر کلان ما ریخت و پاش نداریم و از این جهت تقدیر و سپاس از همه نهادهای علمی داریم.

مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور با اشاره به این که نظام آموزشی حوزه علمیه باید پژوهش محورتر بشود، تصریح کرد: ما الان در قم بیش از 15 هزار نفر در سطوح عالی، 10 هزار نفر در سطوح مقدماتی و حدود 20 هزار نفر هم در سطوح خارج هستند و اگر این مجموعه پژوهش محور تر شوند عملکرد بهتری خواهند داشت.

وی به لزوم استفاده از فناوری های نوین و جدید در عرصه پژوهش اشاره کرد و گفت: ریشه دارتر شدن آموزش برای اجتهاد باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد و آن اجتهاد ریشه داری که در گذشته داشته ایم باید با امکانات جدید ادامه پیدا کند.

قائل به متورم بودن اصول نیستم

آیت الله اعرافی با بیان این که من معتقد به متورم بودن اصول نیستم، خاطرنشان کرد: اصول باید ساماندهی شود و برنامه مدون بهتری برای استفاده داشته باشد.

وی با بیان اینکه ما به نقشه جامع برای پیشرفت و مدیریت پژوهش نیاز داریم، گفت: باید حوزه فناوری های جدید در علوم اسلامی غنی سازی شوند زیرا قلمرو های وسیعی در زمینه علوم شناختی و هوش مصنوعی وجود دارد و تأثیر عمیقی در حوزه اجتهاد و تحقیق می تواند رقم بزند.

مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور با بیان این که ما در عصر جدید باید موضوع شناسی قوی و شبکه سازی قوی داشته باشیم، اظهار داشت: باید در درس خارج ما شبکه سازی مدونی صورت بگیرد و تمام کسانی که در موضوعی تدریس می کنند از تدریس های مشابه با خبر داشته باشند که نیاز به ایجاد زیر ساخت های لازم در زمینه فضای مجازی دارد.

وی با اشاره به مطالعات راهبردی در قلمرو حوزه علمیه ابراز داشت: حجم مطالعات دشمنان برای شناخت ما کم نیست زیرا از دل این حوزه یک انقلاب عظیم بیرون آمده است و طبیعی است که عطش شناخت حوزه وجود داشته باشد.

سیاست گذاری علوم اسلامی از وظایف اصلی حوزه علمیه است

رییس جامعه المصطفی راهبری دانش های علوم اسلامیی را از وظایف اصلی حوزه دانست و گفت: راهبری علم و شناخت مرزهای دانش و قلمرو های گسترش دانش مقوله ای است که حوزه علمیه باید ورود داشته باشد؛ سیاست گذاری علوم اسلامی نیاز به عزم جدی تری دارد و پایه ریزی نوعی سیاست گذاری علوم اسلامی باید انجام شود و ممکن است به یک رشته تبدیل شود.

وی به بحث بین المللی شدن تحقیقات حوزه اشاره کرد و گفت: اگر ما زبان و ادبیات تولیدمان بین المللی شود کمک زیادی به رشد اسلام در جهان می شود و این امر نیاز به برنامه ریزی مدون دارد زیرا رسالت حوزه علمیه و به طور کلی رسالت شهر قم در جهان اسلام این است که تمام سؤالات علمی جهان اسلام را پاسخ گو باشد./843/201/ب3

ارسال نظرات