تعادل بین خوف و رجا نسبت به خداوند نشانه انسان خردمند است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در خراسان شمالی، حجتالاسلام والمسلمین ابوالقاسم یعقوبی، نماینده ولی فقیه در استان خراسان شمالی و امام جمعه بجنورد، امروز در درس اخلاق در ادامه مبحث استغفار، با اشاره به آیه «... واستغفرک استغفار رهبه»، اظهار کرد: واژه رهب ترس و خوف از حق است و از جنود عقل به شمار میرود که در برابر آن جرأت است.
وی با بیان اینکه انسانها در ارتباط با خدا سه گونه ارتباط رغبتی، رهبتی و شکری میگیرند، افزود: انسانها در ارتباط اول خدا را از روی رغبت و عشق و امید عبادت میکنند، در بخش دوم خدا را از روی بیم و ترس و خوف میپرستند و در بخش سوم خدا را از جهت شکر و سپاس عبادت میکنند.
حجتالاسلام والمسلمین یعقوبی ادامه داد: در آموزههای دینی عبادت دسته اول به بازرگانان، دسته دوم به عبید و بردگان و دسته سوم به آزادگان و احرار تشبیه شده است.
استاد درس خارج فقه حوزه علمیه خراسان شمالی گفت: امام علی (ع) فرموده است: «ان قوما عبدوا الله سبحانه رغبه فتلک عباده التجار و قوما عبد والله رهبه فتلک عباده العبید وقوما عبدوا الله شکرا فتلک عباده االاحرار».
وی تصریح کرد: البته باید دانست که در این روایت مراحل عبادت و بندگی تبیین ترسیم شده است؛ یعنی هر سه نوع عبادت زیبا و نکوست لکن دسته سوم از معرفت و ادب بیشتری برخوردارند و به قله عبودیت نزدیکتر شدهاند که برای رسیدن به این حالت باید خود را بپاییم و رصد کنیم.
حجتالاسلام والمسلمین یعقوبی اظهار کرد: آن امام همام میفرماید: «حاسبو انفسکم تأمنوا من الله الرهب و تدرکوه عنده الرغب» و تأکید میکند خود را محاسبه کنید تا از ناحیه خداوند در مواقع بیم در امان باشید و به امیدهای دستگاه او دسترسی پیدا کنید.
وی افزود: تعادل بین حالت رغبت و رهبت نشانه انسان خردمندی است که خود را کنترل و مدیریت کرده است؛ زیرا «العاقل من یملک نفسه اذا غضب و اذا رغب و اذا رهب»؛ خردمند کسی است که به هنگام خشم وامید و بیم و رهبت مالک خویش است./9314/پ203/ب1