نقش مهم مرحوم آیت الله ربانی شیرازی در تثبیت نهضت بعد از تبعید امام خمینی
به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، حجت الاسلام سید حمید روحانی در مراسم بزرگداشت آیت الله ربانی شیرازی که در مدرسه علمیه علوی برگزار شد، ضمن تبریک فرا رسیدن چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با اشاره به آیه «لکم فی رسول الله اسوة حسنه...» گفت: پیمودن راه تهذیب، بدون داشتن اسوه و الگوی مناسب، نه تنها مشکل است بلکه ممکن است سبب گمراهی شود و حضرت امام نیز به این نکته اهتمام ویژه ای داشتند و اولین درس از زندگی ایشان، تهذیب همگام با تحصیل است زیرا ایشان از ابتدا دنبال خود سازی بودند و بنده هیچ عالم عارفی را سراغ ندارم مگر اینکه حضرت امام با آن ها در ارتباط بود و برای خودسازی از آن ها الگو می گرفت.
وی ادامه داد: اگر تحصیل بدون تهذیب باشد، خطر گمراهی وجود دارد زیرا انسان دچار غرور و خودخواهی می شود و طبق گفته حضرت امام، «تا جوان هستید به دنبال تهذیب باشید» زیرا اگر در جوانی به این مهم نپردازیم، در آینده این نفس تبدیل به یک هیولا می شود و از کنترل خارج می شود.
حجت الاسلام روحانی با بیان روایت «تفکر ساعة افضل من الف عبادة سبعین سنة» ادامه داد: دومین درس از زندگی امام، اهل فکر و تفکر بودن است زیرا انسان اگر اهل تفکر نباشد، ساده لوح و زودباور می شود اما حضرت امام این گونه نبود و همین رمز موفقت امام بود زیرا هر حرفی را از هر کسی نمی پذیرفت.
وی گفت: سومین نکته در شخصیت امام، صراحت ایشان بود که در مقابل تمام دنیا صریح بود و اهل ملاحظه کاری نبود و نقل شده که روزی ایشان در مدرسه فیضیه، استاد خود را می بیند که روی یک زیلو راه می رود و ایشان با صراحت به استاد خود تذکر می دهد که این زیلو وقفی است و نباید این طور رفتار بکند.
وی خاطر نشان کرد: نکته دیگر در شخصیت امام این بود که ایشان زبان ملت را می فهمید و با اینکه در حوزه های علمیه درس جامعه شناسی نبود (و متاسفانه الان نیز موجود نیست) اما ایشان یک جامعه شناس خبیر بود و می توان گفت او زبان گویای ملت بود. وقتی نوار سخنرانی امام را به یک روستا می بردند، همان مطلبی بود که در دل روستایی هم بود و احساس هم زبانی می کرد و وقتی همان نوار سخنان ایشان را به یک دانشگاه هم می دادند، آن جا هم احساس هم زبانی می کردند و حرف ایشان، همان حرف دل دانشجویان بود.
حجت الاسلام روحانی در ادامه تبیین شخصیت حضرت امام خمینی اظهار داشت: همانطور که هر تاریخ دانی می داند، اراده پولادین حضرت امام، وصف نشدنی بود زیرا ایشان یک انسان متفکر خود ساخته بود که نمی توانست در مقابل ظلم ها و قانون شکنی ها بی تفاوت بماند، ایشان اهل شعار نبود و آن قدر اهل احتیاط بود که حتی وقتی یک روایت را هم بیان می کردند، می گفتند که این سخن از معصوم است به حسب نقلی که شده است.
وی در ادامه به تبیین شخصیت آیت الله ربانی شیرازی پرداخت و گفت: یک نمونه دیگر از انسان های خودساخته، آیت الله ربانی شیرازی بود که ایشان در مقابل دشمنی ها و خیانت ها، بی طاقت بود و نمی توانست بی تفاوت بماند و اگر اهانتی می شد، ایشان فورا اقدام و بقیه را به اعلام موضع دعوت می کردند.
حجت الاسلام روحانی افزود: در دوران بعد از تبعید امام، ایشان رنج های فراوان کشیدند و یکی از ویژگی های ایشان، این بود که دردمند بود نه بی خیال و اهل آرامش و همچنین اهل سازش و مسامحه نیز نبود بلکه به شدت تسلیم ناپذیر با اراده بود و می توان گفت تنها کسی که بعد از تبعید حضرت امام، نهضت ایشان و مبارزات را سرپا نگه داشت، آیت الله ربانی شیرازی بود زیرا تمام اعلامیه های حضرت امام، کار ایشان بود و اگر ربانی شیرازی نبود، حوزه های علمیه به کلی سرد می شدند و فعالیت برای حضرت امام، خیلی کاهش می یافت.
وی با اشاره به مبارزات خستگی ناپذیر آیت الله ربانی شیرازی گفت: در سال 1345 که ایشان در زندان بود، اعلامیه ای از سوی طلبه ها تنظیم شده بود و پسر آیت الله ربانی، توانسته بود این اعلامیه را به پدر خود در زندان برساند و ایشان در زندان گفتند: تا وقتی که این کارها در بیرون زندان انجام می شود، من ناراحت نیستم از این که در زندان باشم.
حجت الاسلام روحانی با اشاره به حساسیت بسیار بالای آیت الله ربانی در مبارزات نهضت امام خمینی مطرح کرد: خیلی از بزرگان در قضایای انقلاب، پیرو ایشان بودند و به طور مثال وقتی اعلامیه ای برای آقای منتظری می بردند، می پرسید آیا آقای ربانی امضا کرده است یا نه و اگر ایشان امضا نکرده بودند، آقای منتظری هم امضا نمی کردند و باید گفت که آیت الله ربانی شیرازی از این جهت، حق بسیار بزرگی بر گردن حوزه و انقلاب دارد و بعد از ایشان، حوزه کم کم راه خود را یافت و این قضیه ادامه یافت.
وی با تاسف از وجود سرزنش کنندگانی درون حوزه علمیه گفت: آیت الله ربانی در مقابل همه سرزنش ها ایستاد و متاسفانه کسانی بودند که وقتی شخصی را به زندان یا تبعید می بردند، خانواده آن ها را سرزنش می کردند اما ایشان محکم مقاومت کرد و حتی آیت الله ربانی شیرازی، یک فرزند خود را در این راه از دست دادند و ان شاء الله خداوند ایشان را حضرت محمد و آل محمد محشور گرداند.
گفتنی است در انتهای این مراسم، حجت الاسلام سید حمید روحانی به پاسخ سوالات طلاب در زمینه تاریخ انقلاب پرداخت.