اسرا، جنگ و فردای بعد از جنگ: باید صادقانه بگویم، در باتلاق گیر کردهایم
رونن برگمن روزنامهنگار، نویسنده و از تحلیلگران برجسته امور نظامی-امنیتی صهیونیست و نویسنده ارشد امور امنیتی در روزنامه عبری زبان یدیعوت احرونوت در سرزمین های اشغالی است.
وی در گزارش انتقادی خود، به شدت به دولت نتانیاهو حمله کرده و به این امر اشاره می کند که اگر باوجود همه مشکلات موجود، دولت به سمت آتش بس برای آزاد کردن اسرا نمی رود، دلیل آن منافع شخصی وی است، نه منافع عالی اسرائیل. به عقیده این کارشناس برجسته عبری زبان، جنگ در غزه، تبدیل به باتلاق برای ارتش رژیم صهیونیستی شده و اکنون همه چیز گیر کرده است.
از ابتدای جنگ، مفسران مختلف تلویزیون، هر زمان که می خواهند حرفی منفی، ناخوشایند، یا نامطلوب درباره اسرائیل و سیستم امنیتی آن بزنند، از عبارت «باید صادقانه گفت» استفاده کرده اند. این تعبیر کمی عجیب است. چون اگر الان باید صادقانه بگوییم پس تا قبل از آن چه کرده ایم؟
این سؤال که بخشهایی از رسانههای اسرائیلی چگونه در برابر نقاب نیمهحقیقت، فریبکاری، حواسپرتی و بازیهای چرخشی به نام میهنپرستی ظاهری رفتار کردند تا تصویری مخدوش از اوضاع ایجاد کنند، قطعاً دوباره مطرح خواهد شد. اما با استفاده از همان زبان، باید صادقانه بگویید که همه چیز گیر کرده است. دولت اسرائیل در میدان نبرد متزلزل است، او در باتلاقی که در غزه خودش درست کرده است، گیر افتاده و در صحنه سیاسی و بین المللی در حال سقوط از لبه پرتگاه است.
و یک نکته دیگر که باید صادقانه گفت: دولت اسرائیل اسرا را به حال خود رها کرده است تا با سرنوشت خود روبه شوند و آنها را از اولویت خود خارج کرده است، اسرا اکنون حتی در میان سه اولویت اول اسرائیل قرار ندارند.
دیروز ۳۰ مارس، دقیقاً چهار ماه از پایان آتش بس و معامله اسرا با حماس گذشت. چهار ماه که به گفته مقامات ارشد بیشتر آن با اتفاقاتی که در جلسات هیئت دولت رخ داده است، تلف شد. کابینه و فردی که ریاست آن را بر عهده دارد، با تیم مذاکره کننده روش «کش دادن زمان» و «برو - برگرد» را تمرین می کند، تیمی که همچنان از اختیار کافی برای انجام مذاکرات سریع برای دستیابی به "توافق بشردوستانه" برخوردار نیست، توافقی که شامل آزادی ۴۰ اسرا می شود.
اعضای تیم مذاکره کننده در بحثی که به دلیل فرارسیدن یوم شبات دو هفته پیش به مدت سه روز به تعویق افتاد، گفتند: "به گفته یک منبع اطلاعاتی آگاه، تنها چیزی که فوری است، این است که اسرا در غزه می در معرض آسیب جدی هستند"، اما با دستور و اختیاراتی که نتانیاهو به آنها داده است، هیچ شانسی وجود ندارد که حماس با چیزی موافقت کند. نتانیاهو از دادن اختیارات بیشتر به تیم مذاکره کننده امتناع کرد و به آنها گفت که موضع خود را ارائه دهند و در صورت امتناع - آنها برای دریافت یک دستور دیگر به اسرائیل بازخواهند گشت. همانطور که انتظار می رفت، حماس شروط اسرائیل را نیز برای توافق قبول نکرد و این تیم به اسرائیل بازگشت.
در آخرین جلسه هیئت دولت، پس از گذشت هفته ها زندگی جهنمی در غزه برای اسرا و هدر رفتن زمان، نقاب ها برداشته شد و نتانیاهو به شدت در کنار وزرای تندرو علیه توافق قرار گرفت. اکنون ما یک بار دیگر منتظریم تا قطر، نزدیکترین کشور به حماس، ما را از دست خودمان نجات دهد و با مصر و ایالات متحده با پیشنهاد میانجیگری همراه شود که گاری گیر کرده را از گل بیرون بکشد.
ارتش اسرائیل گاهی اوقات اعلامیه هایی را منتشر می کند که مرگ یکی از اسرای اسرائیلی در دست حماس را که به قتل رسیده است، اعلام می کند، اما یک روز یک محقق نیز این لیست اسرای کشته شده را با دلایل و تاریخ ها مرگ آنها منتشر خواهد کرد - اینکه چند اسیر پس از ۳۰ نوامبر، در طی چهار ماه پیش کشته شدند و اینکه چند نفر از آنها بخاطر قدرت آتش ارتش اسرائیل کشته شدند. ما دائماً اطمینان داشتیم که قدرت آتش همان چیزی است که برای رهایی اسرا لازم است و اگر این کار آنها را آزاد نکند، همانطور که نتانیاهو در جلسه کابینه دستور داد، باید از قدرت آتش بیشتر استفاده شود.
دو رئیس سابق ستاد ارتش به دولت نتانیاهو پیوستند تا «زیر برانکارد را بگیرند» و مردم اسرائیل را از این بحران نجات دهند، اما به مرور زمان مشخص شد که این نتانیاهو بود که در واقع بالای این برانکارد خوابیده بود، نه همه ما. آیزنکوت در مصاحبه ای دلخراش و دلخراش با ایلانا دایان به شدت از عملکرد دولت نتانیاهو انتقاد کرده و به صورت ضمن گفت که به نتانیاهو اعتماد ندارد و تلویحا تهدید کرد که حتی بدون گانتز دولت را ترک خواهد کرد.
حداقل تا آنجایی که به اسرا مربوط می شود، سخت است باور کنیم که ممکن است وضعیت از این نیز بدتر شود. واقعیت این است که هیچ معامله ای برای آزادی اسرا وجود ندارد، اسرای اسرائیلی در حال ناپدید شدن هستند و اسرائیل با خیلی چیزها دست و پنجه نرم می کند، نه لزوماً فقط مسئله اسرا.
اکنون بحران اعتماد بین نتانیاهو و ارتش اسرائیل و در داخل کابینه دولت و کابینه جنگ به وجود آمده است. بحران اعتماد یکی دیگر از آسیب های هولناکی است که اسرائیل در ۷ اکتبر متحمل شد. اسرائیل اکنون به رهبری مؤثر و متمرکز بر وظیفه خود نیاز دارد. اسراییل اداره می شود، اما دولت کارآمدی ندارد.
ارتش اسرائیل طبق برنامههای خود به اهداف خود نرسید و طبق آنچه که قرار بود در پایان فاز دوم جنگ در پایان ماه دسامبر محقق شود، کنترل عملیاتی بر سراسر نوار غزه ندارد. به گفته مقامات ارشد اطلاعاتی ایالات متحده، اسرائیل تنها یک سوم نیروهای حماس را کشته و تنها یک سوم تونل های آن را ویران کرده است. از اواسط ژانویه، ارتش عملاً هیچ پیشرفتی در نوار غزه نداشته است، به جز عملیات های نقطه ای.
برخی از دلایل این امر به این واقعیت مربوط می شود که نتانیاهو با عدم تمایل به صحبت در مورد تشکیلات خودگردان فلسطین و برنامه فردای پایان جنگ و رساندن روابط آمریکا و اسرائیل به پایین ترین سطح تاریخی خود، هرگونه تلاش برای برداشت ثمرات سیاسی را با دستاوردهای نظامی که وجود داشت، خنثی می کند.
خلاص شدن از شر این احساس سخت است، احساسی که میگوید اگر ارتش روی میز نمی کوبد و فریاد نمی زند که خواستار توافق آتش بس و آزادی ارا است، بدلیل خواست بخشهایی از فرماندهان ارتش است، از جمله کسانی که مسئول شکست وحشتناک ۷ اکتبر هستند. آنها به دنبال دستیابی به موفقیت قابل توجه هستند و تا زمانی که دستاورد مهمی نداشته باشند، تسلیم نخواهند شد.
این هفته یکی از کارکشته ترین و آگاه ترین افراد در امور مذاکرات، اسرا، ربوده شدگان و مفقودین اسرائیل و حتی مذاکرات جاری گفت: «همه مسائل به هم مرتبط است. کسانی هستند که نمیخواهند پایان دادن به مسائل را پیش ببرند، زیرا پایان این مسائل، آغاز مسائل دیگر است - استعفا، کمیسیون تحقیق و احتمالاً انتخابات مجدد.»