سرنوشت مبهم هدیه جاسوس به احمدی نژاد/ مطالب دفترچه یادداشت چه بود؟
به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، مشایی که در دوره دوم ریاست جمهوری احمدی نژاد تلاش داشت تا مقبولیت ملی گرایان خارج نشین و سلطنت طلبان را جلب کند، در این زمنیه اقدامات پر سر و صدایی انجام داد.
در این راستا باز شدن پای پریوش سطوتی همسر دکتر حسین فاطمی به ایران و نزدیک شدن به احمدی نژاد در سال 1388 است.
سید حسین فاطمی معروف به دکتر فاطمی سیاستمدار و روزنامهنگار ایرانی و از ۱۳۳۱ تا ۱۳۳۲ وزیر امور خارجه ایران بود که پس از کودتای ۲۸ مرداد به دلیل اقدام برای برکناری شاه محاکمه و به اعدام محکوم شد؛ بر اساس برخی اسناد طرح «جمهوری» در آن مقطع از سوی فاطمی بوده است.
ورود پریوش سطوتی به ایران
از فروردين 1388 به مدت دو سال، پريوش سطوتي بخش اعظمی در ایران بود، وی این مدت را در هتل لاله (متعلق به سازمان ميراث فرهنگي) اقامت داشته است که با يک حساب سرانگشتي هزينه اين اقامت دو ساله حدود 80 ميليون تومان ارزيابي مي شود.
پرداخت اين هزينه در حالي است که خانم پريوش منکر هرگونه انگيزه مالي براي حمايت از احمدي نژاد شده و نوشته مطبوعات را که در آن گفته شده وي براي باز پس گيري اموال مصادره اي خانواده خود به ايران آمده و با کمک مشايي قصد بازپس گيري آنها را دارد، رد کرده است.
با اين حال روابط عمومي شوراي ايرانيان خارج از کشور، در جوابيه اي که به يکي از رسانه هاي فارسي زبان در سال 88 داده است، مدعي شده که خانم سطوتي براي پيگيري مسائل حقوقي و املاک شخصي در ايران اقامت کرده است. هرچند وي در مصاحبه اي با خبر آنلاين گفت هنوز يک چهار ديواري هم براي زندگي ندارد.
نکته جالب توجه این است که پریوش سطوتی در این مدت براي رفت و آمد گاه از خودروهاي تشريفات رياست جمهوري استفاده می کرده است.
او که اين امکانات را در اختيار دارد، گفته است: «وقتي به ايران آمديم اولين ملاقاتمان با آقاي رحيم مشايي بود که ايشان را در آن زمان نمي شناختم و از همان روز مهر بزرگي از آقاي مشايي در دل ما جاي گرفت و بعد از آن با آقاي احمدينژاد ديدار کرديم و آن ديدار نيز همه به گريه گذشت. در تمام دوران قبل و بعد از انقلاب تمام آقايان نهايت محبت و احترام را به دکتر فاطمي گذاشتند، ولي من احساس نزديکي بيشتري با آقاي احمدينژاد ميکنم و تنها موقعي که به ايران آمدم و خاطرات تلخي از آن ندارم، اين مقطع زماني است».
سودهای کلان از سفر به ایران
در سال 1389 اخباری به دست رسانه ها می رسد که سفر پریوش سطوتی خالی از منافع اقتصادی نبوده است.
آفتاب نیوز در این باره می نویسد:
دستاوردهای چشمگیر علاقه همسر دکتر فاطمی به دولت؛ سهمی از پروازهای تهران - قاهره
با نهایی شدن قرارداد پرواز تهران - قاهره که به گفته سامح الحفنی رئیس سازمان هواپیمایی غیرنظامی مصر بهزودی 28 پرواز مستقیم بصورت هفتگی بین تهران و قاهره برقرار خواهد کرد، سود سرشاری نصیب واسطههای برقراری این پروازها خواهد شد.
گفته میشود این قرارداد به واسطه گری خانم پریوش سطوتی(فاطمی) منعقد شده و در صورت درستی این موضوع، سود سرشاری عاید همسر مرحوم دکتر فاطمی که در سالهای اخیر، ابراز علاقه و حمایتهای شدیدی از احمدینژاد و مهندس مشایی کرده بود، خواهد شد.
این در حالی است که 28 پرواز به معنای جابجایی حدود 300 هزار مسافر است که تنها مسیرهایی چون حج عمره این میزان مسافر به خود اختصاص میدهند.
نزدیک شدن به احمدی نژاد
ديدار پريوش سطوتي و احمدي نژاد که با هماهنگي مشايي انجام شده بود، نهايتا منجر به تقديم دفترچه يادداشت هاي دکتر فاطمي به احمدي نژاد و مقادير زيادي تعريف و تمجيد از مشايي و احمدي نژاد از زبان سطوتي شد. موضوعي که واکنش اصولگرايان را از يک سو و اصلاح طلبان را از سوي ديگر در پي داشت.
احمدي نژاد پس از دريافت دفترچه يادداشت هاي دکتر فاطمي در آن ديدار گفت: اين خاطرات و يادداشتها سندي ارزشمند و متعلق به ملت بزرگ ايران است که در اختيار مورخين قرار خواهد گرفت.
به گزارش نهاد رياست جمهوري، همسر دکتر حسين فاطمي نيز در اين ديدار صميمانه با تقديم دفترچه خاطرات دکتر فاطمي به احمدينژاد، علاقه و محبت فراوان خود را به احمدي نژاد ابراز کرد.
او در ادامه با بيان اينکه: «با انتخاب دکتر احمدينژاد به عنوان رئيسجمهور، زندگي او دچار تحول شده است» براي وي در خدمت هر چه بيشتر به ملت ايران آرزوي سلامتي و تندرستي کرد.
پس از سه سال تکليف انتشار يادداشت هاي دکتر فاطمي چه شد؟
حالا سال ها از تقديم دفترچه يادداشت به احمدي نژاد مي گذرد و هنوز وعده دکتر در خصوص انتشار مطالب دفترچه يادداشت محقق نشده است. همين تاخير بلند مدت و عدم هرگونه اظهار نظر کارشناسي در مورد اصالت نسخه مزبور اين ابهام را به وجود آورده است که آيا دفترچه يادداشت واقعي بوده است؟
آبان ماه سال گذشته خبر در اين باره نوشت: در حالي که بسياري از ناشران حوزه تاريخ در پي انتشار اين دفترچه خاطرات بوده اند، همسر دکتر فاطمي گفت: «اين دفترچه به عنوان اسناد تاريخي، يادداشت هاي منتشر نشده اي بود که با حضور رئيس جمهور در منزلم، خواستم آن را به ايشان هديه بدهم.»
مدير نشر سفيد که به انتشار آثار تاريخ معاصر مي پردازد، گفت با پي گيري هاي انجام گرفته در تلاش بوديم تا اين يادداشت ها منتشر شود اما هنوز با موافقت روبه رو نشده است.
سطوتي در اين باره گفته است: «يادداشتها اسناد تاريخي پنهان مانده ارزشمندي است که در آينده در اختيار مورخين قرار خواهد گرفت.»
ابراز علاقه های پریوش سطوتی به احمدی نژاد و مشایی
در اولين ديدار مهر مشايي به دلم نشست، احمدي نژاد همان فاطمي است!
تعريف و تمجيد هاي خانم پريوش از احمدي نژاد کمي از دايره اظهار نظرهاي شخصي فراتر رفته است! اين زن 75 ساله، تقريبا چيزي در ستايش دکتر کم نگذاشته است و جالب است شباهت پيام اخلاقي اولين برگ يادداشت هاي شهيد فاطمي با ستايش، در اين تک برگ از دستنوشته هاي دکتر فاطمي که سايت رياست جمهوري ان را منتشر کرده است آمده: «بر روي ستايشگران خاک بريزيد» در اينجا برخي مدح هاي پريوش از احمدي نژاد و مشايي را دوره مي کنيم:
تنها تصويري که از دفترچه يادداشت ادعايي دکتر فاطمي منتشر شده است. علي رغم وعده احمدي نژاد در مورد چاپ دفترچه، پس از گذشت بيش از سه سال، هنوز مطالب آن حتي در حجم محدود منتشر نشده است. از سوي ديگر، انتساب اين دفترچه به دکتر فاطمي توسط هيچ کارشناسي تاييد نشده. پريوش سطوتي در مصاحبه اي در پاسخ به خبرنگاري که از او پرسيده بود هيچ يادگاري از همسر سابقتان داريد يا خير؟ گفته بود هيچ يادگاري از وي ندارد، با اين حال ادعا ميکند اين دفترچه توسط يک پرستار به دست او رسيده و متعلق به دکتر فاطمي است.
*بعد از اينکه دکتر محمود احمدينژاد رييسجمهور شدند، احساس کردم که ايشان با آن رويههاي مردمي که مورد قبول دکتر بود همخواني دارند وبه همين دليل تصميم گرفتم که به همراه پسرم تنها بازمانده دکتر به ايران آمده و با رييس جمهور مردمي ايران ملاقات کنم.
* وقتي به ايران آمديم اولين ملاقاتمان با آقاي رحيم مشايي بود که ايشان را در آن زمان نمي شناختم و از همان روز مهر بزرگي از آقاي مشايي در دل ما جاي گرفت.
*با آقاي احمدينژاد ديدار کرديم و آن ديدار نيز همه به گريه گذشت. در تمام دوران قبل و بعد از انقلاب تمام آقايان نهايت محبت و احترام را به دکتر فاطمي گذاشتند، ولي من احساس نزديکي بيشتري با آقاي احمدينژاد ميکنم و تنها موقعي که به ايران آمدم و خاطرات تلخي از آن ندارم اين مقطع زماني است.
*من تا آنجايي که از اين دو نفر(محمود احمدي نژاد و اسفنديار رحيم مشايي) شناخت دارم، آنها تمام وقت خود را جهت خدمت به مردم قراردادهاند.
* من تا حالا رييس جمهوري به مانند دکتر احمدي نژاد و رييس دفتري به مانند آقاي مشايي و اعضاي هيات دولتي به مانند آنها نديدهام که به تمام استانها چندين بار سفر کنند و با مردم ديدار و در جهت حل مشکلات مردم تلاش و مشکلات را حل کنند و در واقع اين يکي از کارهاي آنهاست.
*پروردگار يکتا يک نفر (احمدي نژاد) را براي رسيدگي به وضعيت مردم رسانده و اين فرد در راهي که همسر من نتوانست دنبال کند، قدم گذاشته و مسير او را ادامه ميدهد.
*پس از ديدار(با احمدي نژاد) تحولي عميق در زندگي من و فرزندم ايجاد شد.
*افرادي که اين مطالب(تخريب چهره ايران در مجامع بين المللي) را مطرح ميکنند، درواقع فقط به دنبال منافع خود هستند. دولت در ايران درپي خدمت است و آباداني و سازندگي ميهن را برنامههاي خود قرار داده است.
دستگیری و اخراج از ایران
پریوش سطوتی در ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۰ در ایران توسط نیروهای امنیتی کشور دستگیر شد و در ۳۱ اردیبهشت با قید وثیقه آزاد شد و ایران را ترک کرد.
انتشار اخبار جاسوسی پریوش سطوتی در سال 1396
در پی انتشار اخباری درباره جاسوسی پریوش سطوتی برای انگلیس و تصاویری از رابطه نزدیک میان وی و اسفندیار رحیم مشایی؛ بعیدینژاد سفیر ایران در انگلیس، مطلبی در کانال تلگرامیاش منتشر کرد و نوشت: «با استقرار اینجانب بهعنوان سفیر ج.ا.ایران در لندن، در موقعیتی به مناسبت لزوم تقدیم هدیهای که برای ایشان از سوی وزارت امور خارجه جهت بزرگداشت مقام دکتر فاطمی وزیر خارجه دولت ملی ایران به سفارت ارسالشده بود، از ایشان به سفارت دعوت به عمل آمد. ایشان با علاقهمندی آمدند و از آن هدیه ارزشمند نیز بسیار شادمان شدند. ایشان در این مراسم که با حضور همه همکاران سفارت همراه بود به تلاش حدود 70 ساله خود جهت حفظ اعتبار نام دکتر فاطمی و مرارتهایی که در حدود 85 سال عمر خود متحمل شدند اشاراتی داشتند. در ذیل سخنان خود، به سفری هم که در دوران ریاست جمهوری آقای احمدینژاد و به دعوت آقای مشایی به تهران داشت نیز اشاراتی نمود و از مشکلات غیرقابلپیشبینی خود در این سفر نیز مطالبی نقل نمود. اتفاقاً از ناراحتیهای بسیار ایشان از آثار این سفر، یکی نشر اخبار غیرواقعی در آن زمان نسبت به تلاش او برای آزاد ساختن اموال و املاک توقیفشده او بود که کاملاً غیرواقعی بود، چون اصلاً وی اموال و املاکی نداشت و ندارد و دیگری تقدیم دفترچه ارزشمند خاطرات مرحوم دکتر فاطمی به آقای احمدینژاد بود که با گذشت زمان هیچگاه دیگر نتوانست از آن خبری بگیرد که در دست چه کسی قرار دارد و از این بابت بسیار ناراحت بود.
اینجانب مایلم از این فرصت استفاده کرده و با شناخت مختصری که از خانم سطوتی همسر مرحوم دکتر فاطمی پیداکردهام، آزردگی خود را نسبت به خبر منتشرشده اعلام نمایم. ایشان به اعتبار درگذشت نابهنگام فرزند خود و تنها بازمانده مرحوم دکتر فاطمی در خلوت خود زندگی زاهدانهای داشته و هنوز با حقوق کارمندی دکتر فاطمی زندگی میکند و دست نیاز بهسوی هیچکس هم دراز نکرده است.»
برپایه این خبر و براساس اسناد بهدستآمده از ساواک مشخص است که پریوش سطوتی مایملک قابلتوجهی قبل از انقلاب داشته است و حتی برای آبادکردن ملک شخصیاش و حفر یک عدد چاه آب، به رئیس ساواک نامه میزند تا از نصیری (رئیس وقت ساواک) اجازه حفر چاره بگیرد.
تیمسار معظم، سپهبد نصیری معاون محترم نخستوزیر و ریاست سازمان اطلاعات و امنیت کشور
«محترماً خاطر مبارک را مستحضر میدارم اینجانب پریوش سطوتی فرزند مرحوم حسینقلی سطوتی که در رشته خانهداری در آمریکا تحصیل مینمایم، تنها دارایی خود و فرزندم 200 هکتار از اراضی سطنت آباد قزوین میباشد که درصورتیکه زمین مزبور آباد و مورد بهرهبرداری واقع شود از درآمد آن هزینه زندگی خود و فرزندم تأمین خواهد گردید. چون زمین موردبحث فاقد آب است استفاده از آن منحصراً با حفر چاه میسر میباشد. از حضور تیمسار معظم استدعا دارم دستور فرمایید که اجازه حفر چاه در زمین فوقالذکر به این جانبه داده شود تا با درآمد حاصله از آن زندگی خود و فرزندم تأمین و برای همیشه مرهون الطاف آن جناب گردم. با تقدیم احترام. پریوش سطوتی.»
سپهبد نصیری: «اقدام شود که اجازه حفر چاه بدهند. 30/4/47»
«فوریت»
«تیمسار مدیریت کل مقرر فرمودند آقای دکتر مالک با وزیر آب و برق مذاکره و در اجرای امر اقدام نمایند و درصورتیکه لازم شود ساواک نامه نیز خواهد نوشت.»
در سندی دیگر، وجود لایحهای را به اثبات میرسد که نشان میدهد حقوق بازنشستگی تعیینشده برای پریوش سطوت، همسطح با حداکثر حقوق بازنشستگی وزیر امور خارجه بوده است و نه حقوق یک کارمند معمولی. در این لایحه که بهطور خاص برای پریوش مصوب شده، آمده است:
«لایحه قانونی راجع به برقراری حقوق وظیفه درباره همسر مرحوم دکتر حسین فاطمی وزیر امور خارجه اسبق»
مصوب 15/4/1359
مادهواحده: از تاریخ تصویب این قانون ماهانه معادل حداکثر حقوق بازنشستگی وزرا بهعنوان حقوق وظیفه در مورد همسر مرحوم دکتر حسین فاطمی وزیر امور خارجه اسبق ایران بهشرط نداشتن شوهر و با رعایت کلیه مقررات مربوط برقرار و از صندوق بازنشستگی کشوری پرداخت میگردد. این حقوق وظیفه مشمول کلیه افزایشهای بعدی حقوق بازنشستگی و وظیفه مقامات موضوع تبصره ماده 32 قانون استخدام کشوری میباشد.»
حال باید از آقای بعیدی نژاد پرسید چگونه حقوق بازنشستگی در سطح وزیر امور خارجه، بهعنوان حقوق کارمندی و زاهدانه قلمداد میشود؟
دادگاه مشایی
دومین جلسه رسیدگی به اتهامات اسفندیار رحیم مشایی روز 13 مهرماه 1397 برگزار شد؛ از مهمترین نکات مطرح شده در این جلسه، سوالات قاضی غضنفرآبادی از متهم درباره ارتباط با سرویسهای جاسوسی بود: «شما با سرویسهای بیگانه و جاسوسهای انگلیسی ارتباط داشتید. در مورد "پریوش سطوتی" توضیح دهید و آرام باشید و از خودتان دفاع کنید... درباره ارتباط با "پلین گرام"، "زن تیمسار رحیمی"، "زن تیمسار جهانبانی" و "زن تیمسار پاکروان" توضیح دهید... چه ارتباطی با آنها داشتید؟ چرا عوامل انگلیسی را وارد کشور کردید؟»
اما مشایی به جای پاسخگویی به سوالات تلاش می کند تا در نظم جلسه دادگاه، اخلال ایجاد کند، وی در پاسخ به سوالات قاضی، عنوان می کند:چرا حضور من در این دادگاه لازم است؟
پایان ناتمام
با گذشت یک دهه همچنان جزئیات پرونده این جاسوس برای افکار عمومی روشن نیست و انتظار می رود با گذشت زمان پرده های بیشتری از اقدامات مخرب جریان انحرافی برای مردم کنار برود و ابعد ماجرا روشن شود.